Яйця — смачна і ситна їжа, яка може допомогти в зниженні ваги. Цей дієтичний продукт високо оцінюється професійними кулінарами і фахівцями в області здорового харчування.
Відомості про вплив яєць на організм і правила їх вживання допоможуть витягти з їжі максимум користі. Інформація про калорійність страв дозволить скласти оптимальне меню і нормалізувати вагу.
Зміст
- Види яєць і їх калорійність
- Склад. Калорійність білка і жовтка
- Корисні властивості
- Можлива шкода
- Норма споживання
- Протипоказання
- Калорійність смажених і варених яєць
- Калорійність страв з яєць
- Яйця в дієтичному харчуванні
- Як вибрати і зберігати
- Як правильно варити
Види яєць і їх калорійність
Популярність продукту пояснюється високими смаковими характеристиками і користю для організму. У сучасній кулінарії нараховуються десятки варіантів їх приготування — від скромної глазуньи до шедеврів кондитерського мистецтва.
Фото: adayinthekitchen.com
Яйця легко перетравлюються, а їх хімічний склад багатий цінними елементами і вітамінами. Це один з небагатьох компонентів раціону, який засвоюється майже в 100% -м обсязі.
У споживачів затребувані кілька видів яєць:
- Курячі — класика жанру і хіт бюджетної споживчого кошика. Поживна цінність 1 курячого яйця в дієтології прирівнюється до 100 г м’яса. Зустрічаються з білою і коричневою шкаралупою. Колір оболонки відповідає оперення курки. Середня маса 1 штуки — 70 г.
- Перепелині яйця займають 2 рядок за поширеністю. Вони жирніше курячих, але менш алергенні. Вважаються екологічно чистим продуктом, оскільки птах вимагає дбайливого ставлення та продуманого меню нешкідливою «хімії». Дрібне яйце захищено шкаралупою в цяточку і важить близько 17 г.
- Гусяче яйце — продукт з виразним смаком і властивостями потужного антиоксиданту. Він корисний для зміцнення імунітету і активно застосовується в кулінарії. Продаються тільки на фермерських ринках. Середня вага 1 примірника 200 г.
- індичого яйця за зовнішнім виглядом і харчовим достоїнств схожі з курячими побратимами. Головна відмінність — більш висока жирність. Індички несуться мало і сезонно, тому їх яйця купуються в індивідуальному порядку при зверненні до фермера-заводчику. Маса 1 штуки — 70-72 г.
- Страусині яйця — великі екзотичні екземпляри. Гігантський розмір і яскравий смак — їх ключові особливості. Маса яєць залежить від породи страуса. Поширений показник — 1600 г.
Яєчнею з 1 страусиного яйця можна нагодувати компанію з 10 чоловік.
Фото: quora.com
- Яєчний порошок, або меланж (від французького mélange — суміш) — висушені і подрібнені білки і жовтки звичайних яєць. Він використовується для приготування страв — омлетів, випічки, котлет. Переваги сухої суміші над свіжими яйцями — великий термін придатності і відсутність хвороботворних мікробів. У процесі переробки білки і жовтки пастеризують.
Розбираємося яке яйце краще перепелине або куряче разом з Оленою Малишевої в програмі «Жити здорово».
Енергетична цінність яєць різна. Великий розмір птахи не є запорукою високої калорійності продукту. Це помітно при зіставленні калорійності на 100 грамів і на 1 сире яйце :
Вид Ккал в 100 г. Ккал в 1 штуці Куряче 157 100 Перепелине 168 28,5 Гусяче 100 200 Індиче 170 123 Страусиное 120 1300 Яєчний порошок 540 —
Кількість спожитих калорій буде залежати від кількості з’їденої яєчної маси. Пропонуємо ознайомитися з яєчної дієтою, яка корисна для фігури, здоров’я і дозволена людям страждаючим діабетом.
Склад. Калорійність білка і жовтка
Точний зміст білків, жирів і вуглеводів залежить від маси яйця. Середні значення в грамах:
Речовина На 100 г. На 1 штуку (70 г.) Білки 12,5 8,7 жири 12,8 9 Вуглеводи 0,7 0,5
Білок і жовток розрізняються за складом і мають різний калорійністю.
Фото: lifealth.com
Рідкий білок займає більшу частину яйця (близько 60%). Назва компонента дає чітке уявлення про його складі. Яєчний білок (протеїн) — це комплекс змішаних з водою однойменних з’єднань, які визначають поживну цінність продукту. В організмі людини білок виконує будівельну функцію і забезпечує розвиток м’язових тканин.
Яєчний протеїн містить мінімум жиру і володіє низькою калорійністю — 25 Ккал на 1 штуку, або 60 Ккал на 100 м
Жовток вдвічі менше білка. Він містить більше жиру і має високу енергетичну цінність. Середня калорійність 1 штуки — 75 Ккал, в розрахунку на 100 г — 375 Ккал.
Центральна частина яйця — згусток корисних компонентів. Склад жовтка включає вітаміни групи A, D, E, B, фолієву і нікотинову кислоту.
Серед мінеральних речовин за кількістю лідирують фосфор і залізо. У менших обсягах присутні калій, магній, кальцій, цинк, йод.
Унікальність яєць пояснюється присутністю лецитину і ніацину. Ці речовини знижують активність шкідливого холестерину в жовтку і роблять склад продукту максимально збалансованим.
Корисні властивості
Насичений мінеральний склад білків і жовтків пояснює їх високу харчову цінність.
Яєчний протеїн необхідний для розвитку і відновлення м’язів.
Фото: toptengama.com
Завдяки високому вмісту вітаміну A, фосфору і заліза, яйця допомагають зміцнити кістки і зуби, збільшують міцність і еластичність волосся і нігтів.
Фолієва кислота відповідає за нормальний розвиток плода під час вагітності.
Вітаміни D і E зміцнюють імунітет. Летіцін і ніацин знижують ризик розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань, перешкоджають накопиченню холестерину на стінках судин.
Вітаміни групи В підтримують працездатність, активізують обмінні процеси, благотворно впливають на нервову систему і розумову діяльність.
Можлива шкода
Негативний вплив яєць проявляється в разі їх непомірного і неуважного вживання. Що потрібно враховувати:
- Їжа, багата білком, збільшує навантаження на нирки і печінку . Непомірне поїдання яєць може порушити роботу внутрішніх органів.
- Високий вміст холестерину в жовтку — основний аргумент противників яєць. Дієтологи погоджуються з ними в цьому питанні. Корисний лецитин не врятує від проблем в разі надмірного вживання продукту. Надлишок холестерину загрожує зашлаковиваніе судин і порушенням серцевої діяльності.
- Хвороба сальмонельоз загрожує любителям сирих яєць. Продукти птахівництва — частий об’єкт зараження небезпечними бактеріями. Їх потрапляння в людський організм загрожує зараженням крові і сильним розладом травлення.
В цьому відео від програми «Жити здорово» разом з Оленою Малишевої і її командою лікарів Ви дізнаєтеся в якому вигляді краще їсти яйця і чому, чим вони корисні для нашого організму.
Теплова кулінарна обробка яєць — гарантія безпеки продукту, придбаного в місцях роздрібної торгівлі.
Норма споживання
Рекомендована кількість білків і жовтків в раціоні залежить від віку і стану здоров’я людини.
Дорослі чоловіки і жінки можуть з’їдати 1-2 яйця на добу. При високому рівні холестерину або цукру в крові раціон потрібно обмежити 2 штуками в тиждень.
Яйце допускається вводити в меню дітей старше 1 року. У цьому віці дитина може з’їдати 1 жовток в тиждень. Білок є сильним алергеном, тому його не можна пропонувати дітям віком до 3 років.
До 5 років раціон дитини може включати до 5 шт в тиждень.
Протипоказання
існує 2 основні категорії осіб, для кого продукти птахівництва виявляються під забороною:
- Малюки у віці до 1 року. Для несформованого дитячого організму переробка високобілковою тваринної їжі — непосильна праця.
- Алергіки. Індивідуальна непереносимість змушує відмовитися від яєць в чистому вигляді і тих страв, в яких вони присутні: випічка, напівфабрикати, соуси.
Калорійність смажених і варених яєць
Кулінарна обробка забезпечує легке перетравлювання їжі і максимальне засвоєння корисних компонентів.
Калорійність залежить від обраного способу приготування. На поживну цінність впливає тривалість теплової обробки і список інгредієнтів, задіяних в рецептурі.
Варені білки і жовтки містять менше калорій, ніж сирі яйця. Чим довше теплова обробка, тим нижче їх енергетична цінність.
Спосіб приготування Тривалість варіння в хвилинах Ккал на 1 штуку « у мішечок »1 80 Некруто 4 70 Круто 8 50
Калорійність смажених яєць в вигляді яєчні або омлету залежить від жирності масла і добавок: молока, сиру, копченостей, грибів, овочів.
фото: bbc.com
Середні показники енергетичної цінності в розрахунку на 1 порцію з 2 яєць:
Блюдо Кількість калорій яєчня без масла 200 яєчня на рослинній олії 340 Омлет з білків 90 Омлет класичний 120 Омлет з помідорами 160 Омлет з сиром 180 Омлет з ковбасою 200
Калорійність страв з яєць
Продукт затребуваний в міжнародному масштабі. «Яєчні» рецепти є в багатьох національних кухнях і представляють широкий вибір страв — від сніданків і салатів до гарячих страв і випічки.
Фото: instructables.com
У холодних закусках варені білки і жовтки поєднуються з соусами, овочами, м’ясними та рибними інгредієнтами. Салат з яйцями — стане легким або ситним вечерею і прикрасить святковий стіл.
Супи і щі завдяки додаванню яєць набувають насиченість і густоту. Іноді яєчна суміш вводиться в бульйон в рідкому вигляді. В інших випадках нарізані відварені білки і жовтки засипаються в готовий суп і виступають в ролі декоративного елемента.
Основні гарячі страви — це європейські запіканки, російські фаршировані «гнізда» з овочів і м’яса. Зірка кавказької кулінарії — аджарські хачапурі, рум’яні хлібні коржі з сиром і яєчної «серцевиною».
В кондитерській справі відварене яйце служить начинкою для пирогів. Білок — основний інгредієнт для повітряних безе. Грінки, вмочити в яйце, — сніданок, який люблять дорослі і діти.
В напоях яєчна суміш виступає натуральним загустителем і є альтернативою молочним добавкам.
Kaisermelange ( «імператорська суміш») — різновид кави по-віденськи з розбовтаним жовтком і медом.
Популярні варіанти страв з додаванням яєць і їх енергетична цінність:
Блюдо Калорійність на 100 г. Холодні закуски Яйце під майонезом 194 Яйця з червоною ікрою 174 Салат з тунцем і майонезом 270 Салат з огірком і сметаною 70 Перші страви Щи зі щавлем 36 Суп на курячому бульйоні 40 Борщ 37 Окрошка 75 Гарячі страви Цвітна капуста з яйцем 100 Хачапурі 200 Гнізда м’ясні з яйцем 180 Гратін (овочева запіканка з сиром) 110 Випічка, десерти, напої Пиріг з яйцем і цибулею 290 Безе Пшеничні грінки з яйцем 195 Егг-ніг (білки і жовтки, збовтати з вином і цукром) 90 Кава по-Венс ки з жовтком 50 (на 1 чашку)
Яйця в дієтичному харчуванні
Висока поживність яєць при невеликій калорійності визначає їх повноправне присутність в здоровому раціоні.
Це частий компонент дієтичного меню для схуднення. Вони допомагають уникнути дефіциту корисних речовин в умовах харчових обмежень. Продукт забезпечує почуття ситості надовго і допомагає дожити до наступного прийому їжі без шкідливих перекусів. Пропонуємо дізнатися про дієту Маггі, в яку основним компонентом є яйце.
В раціоні, направленому на зниження ваги, яйця можуть бути присутніми в декількох видах:
- Відварені білки і жовтки.
- Яєчня, приготована без масла.
- Омлет з молоком 1% -ї жирності.
Борошняні страви і кондитерські вироби з додаванням яєць потрібно виключити. Вони насичені цукром і швидкими вуглеводами, які швидко осідають на тілі у вигляді жирових відкладень.
Під час схуднення важливо стежити за кількістю жирів в раціоні. Норма — близько 1 г жирів на 1 кг ваги, при схудненні можна скоротити до 0.7-0.9 г на кг тіла. Більше скорочувати не варто, це вже не буде корисно для здоров’я.
Відмова від вживання жовтків скоротить жирність і калорійність яєць до мінімуму. Відварені білки виступають в якості легкої вечері. Протеїновий омлет без жовтків — дієтичний сніданок. Часто омлет без білків їдять спортсмени на так званій «сушінні»: в період, коли хочуть скоротити відсоток жиру, щоб м’язи виглядали більш рельєфно. До речі, у нас є статті по сушці для чоловіків і для жінок.
Фото: kudoskitchenbyrenee.com
Вдалий варіант гарніру — зелений салат, перець, капуста брокколі, спаржа. Ці овочі багаті клітковиною, яка сприяє швидкому видаленню яєчного холестерину з організму.
Як вибрати і зберігати
Характеристики підкоряються вимогам державних стандартів. На шкаралупу яєць, що надходять у продаж, наноситься обов’язкове маркування у вигляді букв і цифр. Що вона означає?
- Літерні позначення «Д» або «С» говорять про «віці» товару. «Д» (дієтичні) — ті, які виявилися на прилавку протягом перших 7 днів з моменту виробництва. Таку продукцію можна купити в безпосередній близькості від місця вироблення. «С» (столові яйця) реалізуються повсюдно.
Ступінь свіжості — основна відмінність між продуктами категорій «Д» і «С». Дієтичні яйця «старше» 7 днів механічно переходять в розряд столових.
Фото: gulfnews.com
- Цифрова маркування говорить про масу. Чим більше число — тим легше і менше яйце. Добірний продукт С0 (маса від 65 до 74,9 г) важче і більше, ніж С1 (1 категорія вагою 55-64,9 г). Великі екземпляри масою більше 75 г позначаються літерою «В» і відносяться до вищої категорії.
Смак і якість яєць не залежать від їх розміру і кольору шкаралупи.
В магазині варто звертати увагу на 2 моменти:
- Дата виробництва. Яйця зберігають свіжість протягом 25 діб при зберіганні в кімнатній температурі і 120 днів — в холодильнику.
- Адреса виробника. Чим ближче місце виготовлення до центру продажів, тим краще.
Будинки яйця потрібно зберігати ізольовано від речовин з різкими запахами. Оптимальна температура — від 0 до 5 ° C.
Про свіжості яєць і корисні властивості Ви дізнаєтеся з цього ток-шоу «Про найголовніше» з Сергієм Агапкин і д. М. Н., Провідним науковим співробітником, професором ФГБУН «Фіц харчування і біотехнології», лікарем вищої категорії, Погожевою Аллою Володимирівною.
Як правильно варити
Питання щодо приготування зазвичай пов’язані з часом, необхідним для отримання бажаної консистенції яйця.
2 правила, справедливі для всіх рецептів:
- яйця варяться на помірному вогні.
- Не можна поміщати холодні яйця в окріп. Необхідно зігріти їх до кімнатної температури або нагрівати воду разом з ними.
Варка в підсоленій воді вбереже від розтріскування шкаралупи і витікання білка.
Варіанти приготування:
- Яйце «в мішечок» являє собою щільний білок і рідкий жовток.
Як зробити: сирий продукт опускається в киплячу воду і вариться в протягом 1 хвилини. Після цього вогонь вимикається, а яйце доходить до готовності в тій же рідини протягом 7 хвилин.
- Яйце некруто вважається найбільш корисним і легким для травлення стравою. Готовий білок пружний, а жовток ніжний і рідкуватий.
Фото: testifynews.com
Як зробити: сире яйце опускається в холодну воду і ставиться на вогонь. Після закипання рідини процес варіння займає 4 хвилини.
- Яйце круто має однаково щільні білок і жовток.
Як зробити : після закипання води яйце вариться приблизно 7-8 хвилин. Занадто довгий приготування (більше 10 хвилин) погіршить смакові властивості страви і ускладнить процес перетравлення в шлунку.
Яйце — унікальна їжа, яка поєднує доступність з задоволенням і користю для організму. Воно сподобається і вибагливим малюкам, і брутальним чоловікам, які вважають за краще ситну їжу. Низькокалорійні і поживні яйця збагатять дієтичний раціон цінними елементами і допоможуть придбати стрункий силует.