Яйця — смачна і ситна їжа, яка може допомогти в зниженні ваги. Цей дієтичний продукт високо оцінюється професійними кулінарами і фахівцями в області здорового харчування.
Відомості про вплив яєць на організм і правила їх вживання допоможуть витягти з їжі максимум користі. Інформація про калорійність страв дозволить скласти оптимальне меню і нормалізувати вагу.
Зміст
Популярність продукту пояснюється високими смаковими характеристиками і користю для організму. У сучасній кулінарії нараховуються десятки варіантів їх приготування — від скромної глазуньи до шедеврів кондитерського мистецтва.
Фото: adayinthekitchen.com
Яйця легко перетравлюються, а їх хімічний склад багатий цінними елементами і вітамінами. Це один з небагатьох компонентів раціону, який засвоюється майже в 100% -м обсязі.
У споживачів затребувані кілька видів яєць:
Яєчнею з 1 страусиного яйця можна нагодувати компанію з 10 чоловік.
Фото: quora.com
Розбираємося яке яйце краще перепелине або куряче разом з Оленою Малишевої в програмі «Жити здорово».
Енергетична цінність яєць різна. Великий розмір птахи не є запорукою високої калорійності продукту. Це помітно при зіставленні калорійності на 100 грамів і на 1 сире яйце :
Вид Ккал в 100 г. Ккал в 1 штуці Куряче 157 100 Перепелине 168 28,5 Гусяче 100 200 Індиче 170 123 Страусиное 120 1300 Яєчний порошок 540 —
Кількість спожитих калорій буде залежати від кількості з’їденої яєчної маси. Пропонуємо ознайомитися з яєчної дієтою, яка корисна для фігури, здоров’я і дозволена людям страждаючим діабетом.
Точний зміст білків, жирів і вуглеводів залежить від маси яйця. Середні значення в грамах:
Речовина На 100 г. На 1 штуку (70 г.) Білки 12,5 8,7 жири 12,8 9 Вуглеводи 0,7 0,5
Білок і жовток розрізняються за складом і мають різний калорійністю.
Фото: lifealth.com
Рідкий білок займає більшу частину яйця (близько 60%). Назва компонента дає чітке уявлення про його складі. Яєчний білок (протеїн) — це комплекс змішаних з водою однойменних з’єднань, які визначають поживну цінність продукту. В організмі людини білок виконує будівельну функцію і забезпечує розвиток м’язових тканин.
Яєчний протеїн містить мінімум жиру і володіє низькою калорійністю — 25 Ккал на 1 штуку, або 60 Ккал на 100 м
Жовток вдвічі менше білка. Він містить більше жиру і має високу енергетичну цінність. Середня калорійність 1 штуки — 75 Ккал, в розрахунку на 100 г — 375 Ккал.
Центральна частина яйця — згусток корисних компонентів. Склад жовтка включає вітаміни групи A, D, E, B, фолієву і нікотинову кислоту.
Серед мінеральних речовин за кількістю лідирують фосфор і залізо. У менших обсягах присутні калій, магній, кальцій, цинк, йод.
Унікальність яєць пояснюється присутністю лецитину і ніацину. Ці речовини знижують активність шкідливого холестерину в жовтку і роблять склад продукту максимально збалансованим.
Насичений мінеральний склад білків і жовтків пояснює їх високу харчову цінність.
Яєчний протеїн необхідний для розвитку і відновлення м’язів.
Фото: toptengama.com
Завдяки високому вмісту вітаміну A, фосфору і заліза, яйця допомагають зміцнити кістки і зуби, збільшують міцність і еластичність волосся і нігтів.
Фолієва кислота відповідає за нормальний розвиток плода під час вагітності.
Вітаміни D і E зміцнюють імунітет. Летіцін і ніацин знижують ризик розвитку онкологічних і серцево-судинних захворювань, перешкоджають накопиченню холестерину на стінках судин.
Вітаміни групи В підтримують працездатність, активізують обмінні процеси, благотворно впливають на нервову систему і розумову діяльність.
Негативний вплив яєць проявляється в разі їх непомірного і неуважного вживання. Що потрібно враховувати:
В цьому відео від програми «Жити здорово» разом з Оленою Малишевої і її командою лікарів Ви дізнаєтеся в якому вигляді краще їсти яйця і чому, чим вони корисні для нашого організму.
Теплова кулінарна обробка яєць — гарантія безпеки продукту, придбаного в місцях роздрібної торгівлі.
Рекомендована кількість білків і жовтків в раціоні залежить від віку і стану здоров’я людини.
Дорослі чоловіки і жінки можуть з’їдати 1-2 яйця на добу. При високому рівні холестерину або цукру в крові раціон потрібно обмежити 2 штуками в тиждень.
Яйце допускається вводити в меню дітей старше 1 року. У цьому віці дитина може з’їдати 1 жовток в тиждень. Білок є сильним алергеном, тому його не можна пропонувати дітям віком до 3 років.
До 5 років раціон дитини може включати до 5 шт в тиждень.
існує 2 основні категорії осіб, для кого продукти птахівництва виявляються під забороною:
Кулінарна обробка забезпечує легке перетравлювання їжі і максимальне засвоєння корисних компонентів.
Калорійність залежить від обраного способу приготування. На поживну цінність впливає тривалість теплової обробки і список інгредієнтів, задіяних в рецептурі.
Варені білки і жовтки містять менше калорій, ніж сирі яйця. Чим довше теплова обробка, тим нижче їх енергетична цінність.
Спосіб приготування Тривалість варіння в хвилинах Ккал на 1 штуку « у мішечок »1 80 Некруто 4 70 Круто 8 50
Калорійність смажених яєць в вигляді яєчні або омлету залежить від жирності масла і добавок: молока, сиру, копченостей, грибів, овочів.
фото: bbc.com
Середні показники енергетичної цінності в розрахунку на 1 порцію з 2 яєць:
Блюдо Кількість калорій яєчня без масла 200 яєчня на рослинній олії 340 Омлет з білків 90 Омлет класичний 120 Омлет з помідорами 160 Омлет з сиром 180 Омлет з ковбасою 200
Продукт затребуваний в міжнародному масштабі. «Яєчні» рецепти є в багатьох національних кухнях і представляють широкий вибір страв — від сніданків і салатів до гарячих страв і випічки.
Фото: instructables.com
У холодних закусках варені білки і жовтки поєднуються з соусами, овочами, м’ясними та рибними інгредієнтами. Салат з яйцями — стане легким або ситним вечерею і прикрасить святковий стіл.
Супи і щі завдяки додаванню яєць набувають насиченість і густоту. Іноді яєчна суміш вводиться в бульйон в рідкому вигляді. В інших випадках нарізані відварені білки і жовтки засипаються в готовий суп і виступають в ролі декоративного елемента.
Основні гарячі страви — це європейські запіканки, російські фаршировані «гнізда» з овочів і м’яса. Зірка кавказької кулінарії — аджарські хачапурі, рум’яні хлібні коржі з сиром і яєчної «серцевиною».
В кондитерській справі відварене яйце служить начинкою для пирогів. Білок — основний інгредієнт для повітряних безе. Грінки, вмочити в яйце, — сніданок, який люблять дорослі і діти.
В напоях яєчна суміш виступає натуральним загустителем і є альтернативою молочним добавкам.
Kaisermelange ( «імператорська суміш») — різновид кави по-віденськи з розбовтаним жовтком і медом.
Популярні варіанти страв з додаванням яєць і їх енергетична цінність:
Блюдо Калорійність на 100 г. Холодні закуски Яйце під майонезом 194 Яйця з червоною ікрою 174 Салат з тунцем і майонезом 270 Салат з огірком і сметаною 70 Перші страви Щи зі щавлем 36 Суп на курячому бульйоні 40 Борщ 37 Окрошка 75 Гарячі страви Цвітна капуста з яйцем 100 Хачапурі 200 Гнізда м’ясні з яйцем 180 Гратін (овочева запіканка з сиром) 110 Випічка, десерти, напої Пиріг з яйцем і цибулею 290 Безе Пшеничні грінки з яйцем 195 Егг-ніг (білки і жовтки, збовтати з вином і цукром) 90 Кава по-Венс ки з жовтком 50 (на 1 чашку)
Висока поживність яєць при невеликій калорійності визначає їх повноправне присутність в здоровому раціоні.
Це частий компонент дієтичного меню для схуднення. Вони допомагають уникнути дефіциту корисних речовин в умовах харчових обмежень. Продукт забезпечує почуття ситості надовго і допомагає дожити до наступного прийому їжі без шкідливих перекусів. Пропонуємо дізнатися про дієту Маггі, в яку основним компонентом є яйце.
В раціоні, направленому на зниження ваги, яйця можуть бути присутніми в декількох видах:
Борошняні страви і кондитерські вироби з додаванням яєць потрібно виключити. Вони насичені цукром і швидкими вуглеводами, які швидко осідають на тілі у вигляді жирових відкладень.
Під час схуднення важливо стежити за кількістю жирів в раціоні. Норма — близько 1 г жирів на 1 кг ваги, при схудненні можна скоротити до 0.7-0.9 г на кг тіла. Більше скорочувати не варто, це вже не буде корисно для здоров’я.
Відмова від вживання жовтків скоротить жирність і калорійність яєць до мінімуму. Відварені білки виступають в якості легкої вечері. Протеїновий омлет без жовтків — дієтичний сніданок. Часто омлет без білків їдять спортсмени на так званій «сушінні»: в період, коли хочуть скоротити відсоток жиру, щоб м’язи виглядали більш рельєфно. До речі, у нас є статті по сушці для чоловіків і для жінок.
Фото: kudoskitchenbyrenee.com
Вдалий варіант гарніру — зелений салат, перець, капуста брокколі, спаржа. Ці овочі багаті клітковиною, яка сприяє швидкому видаленню яєчного холестерину з організму.
Характеристики підкоряються вимогам державних стандартів. На шкаралупу яєць, що надходять у продаж, наноситься обов’язкове маркування у вигляді букв і цифр. Що вона означає?
Ступінь свіжості — основна відмінність між продуктами категорій «Д» і «С». Дієтичні яйця «старше» 7 днів механічно переходять в розряд столових.
Фото: gulfnews.com
Смак і якість яєць не залежать від їх розміру і кольору шкаралупи.
В магазині варто звертати увагу на 2 моменти:
Будинки яйця потрібно зберігати ізольовано від речовин з різкими запахами. Оптимальна температура — від 0 до 5 ° C.
Про свіжості яєць і корисні властивості Ви дізнаєтеся з цього ток-шоу «Про найголовніше» з Сергієм Агапкин і д. М. Н., Провідним науковим співробітником, професором ФГБУН «Фіц харчування і біотехнології», лікарем вищої категорії, Погожевою Аллою Володимирівною.
Питання щодо приготування зазвичай пов’язані з часом, необхідним для отримання бажаної консистенції яйця.
2 правила, справедливі для всіх рецептів:
Варка в підсоленій воді вбереже від розтріскування шкаралупи і витікання білка.
Варіанти приготування:
Як зробити: сирий продукт опускається в киплячу воду і вариться в протягом 1 хвилини. Після цього вогонь вимикається, а яйце доходить до готовності в тій же рідини протягом 7 хвилин.
Фото: testifynews.com
Як зробити: сире яйце опускається в холодну воду і ставиться на вогонь. Після закипання рідини процес варіння займає 4 хвилини.
Як зробити : після закипання води яйце вариться приблизно 7-8 хвилин. Занадто довгий приготування (більше 10 хвилин) погіршить смакові властивості страви і ускладнить процес перетравлення в шлунку.
Яйце — унікальна їжа, яка поєднує доступність з задоволенням і користю для організму. Воно сподобається і вибагливим малюкам, і брутальним чоловікам, які вважають за краще ситну їжу. Низькокалорійні і поживні яйця збагатять дієтичний раціон цінними елементами і допоможуть придбати стрункий силует.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…