З цим фруктом знайомі всі, на протязі багатьох століть про нього складали казки, легенди, билини і приказки. У давні часи цей плід за його корисні якості називали молодильні. Важко знайти більш точне визначення для цих соковитих і хрустких, смачних і корисних, таких улюблених — яблук.
Зміст
Денна норма — 2-3 плоди, будь-якого сорту, в залежності від власних уподобань.
Яблука допомагають чоловічому організму в зміцненні кісток, нормалізації показників крові, підвищують фізичну витривалість. Фрукт бажано з’їдати, не очищаючи від шкірки, так як в ній містяться такі вітаміни, яких немає в самій м’якоті.
Регулярне вживання фрукта знижує ймовірність розвитку астми, онкологічних захворювань, хвороби Альцгеймера.
Яблучний сік — хороший профілактичний засіб для боротьби з серцево-судинними захворюваннями, яким так схильні чоловіки.
Ці фрукти дуже корисні чоловікам для поліпшення чоловічої сили (потенції).
чи знаєте ви? Американський громадянин Н. Уокер був великим любителем соків з овочів і фруктів, а яблучний сік був його улюбленим. Помер він, досягнувши 119 років, а останню дитину він зачав у віці 96 років.
До складу фрукта входять такі органічні кислоти як пантотенова і фолієва, а в поєднанні з вітамінами А, в, Е, вони підтримують жіночу красу, покращуючи стан шкіри, волосся і нігтів
під час вагітності, при годуванні грудьми і під час менопаузи яблука — це відмінне джерело кальцію і заліза.
Зелені плоди і сік з них не викликають алергію, тому їх дають при введенні першого прикорму. Корисні речовини, які містяться в яблуці, забезпечують захист від вірусів і бактерій. М’якоть, як природний сорбент, виводить з організму дитини токсини і шлаки, очищає кров, покращує роботу внутрішніх органів.
Малюкам, які ще не можуть самостійно чистити зубки, яблучко допоможе очистити зуби і міжзубний простір, знищить мікроби, що викликають карієс.
Елементи, що входять до складу яблука, допомагають у зміцненні кісток і покращують кісткову масу і роботу мозку. Полегшують стан при ревматизмі, подагрі, атеросклерозі.
Літнім людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, дані фрукти стануть головними помічниками в нормалізації роботи шлунка і кишечника.
На 100 г свіжого яблука доводиться:
На 100 г печеного фрукта доводиться:
На 100 г сушеного продукту доводиться:
Для насичення організму корисними речовинами досить з’їдати 2-3 яблука на добу. У 100 грамах міститься:
Вітаміни:
Макроелементи:
Мікроелементи:
чи знаєте ви? Багато за даються питанням: чому яблука дуже довго не тонуть у воді. Ця особливість пояснюється тим, що вони на чверть складаються з повітря.
Звичайно! Яблука містять фолієву кислоту, яка необхідна для нормального внутрішньоутробного розвитку дитини. А високий вміст вітамінів групи В допомагає підтримувати нормальний стан нервової системи.
В перші дні після пологів краще зупинитися на печених яблучка, вони не будуть дратувати шлунково-кишкового тракту, легкі в засвоєнні і є якісним постачальником вітамінів і пектину. Пізніше молода мама може дозволити собі вживання 2-3 фруктів зеленого кольору, які наситять організм необхідними елементами. Ще більше порад щодо харчування для годуючої матері ви знайдете в цій статті.
Яблука — це низькокалорійний продукт з високим вмістом мікро- і макроелементів. Вони незамінні при схудненні, так як містять вітаміни, виводять шлаки і токсини. Найкраще вибирати кисло-солодкі плоди зеленого кольору. Є складовим компонентом багатьох дієт, наприклад, кефіру.
Якщо у вас гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, спочатку про харчування потрібно порадитися з Вашим лікуючим лікарем, який призначить дієту!
При гастриті зі зниженою кислотністю, яблука допоможуть привести кислотність в норму. Кислі або кисло-солодкі сорти відмінно підійдуть. Популярний сорт — Антонівка.
В меню при гастриті з підвищеною кислотністю часто включають печені яблука або пюре з запечених або відварених плодів. Свіжі — тільки солодкі сорти. Наприклад, білий налив, Джонатан, Медуниця.
Яблука при цукровому діабеті можна і потрібно. У них низький глікемічний індекс, а значить не відбувається різкого стрибка показників цукру в крові, так як харчові волокна не дають всмоктуватися фруктозі.
У всьому повинна бути міра. Цукор і кислоти, які містяться в яблуках, небезпечні для зубної емалі. Надмірне вживання фрукта може викликати газоутворення в кишечнику, хворобливі відчуття.
Людям, у яких в анамнезі є гастрит або виразка шлунка, слід вживати фрукт з великою обережністю, не допускаючи загострення захворювання.
Важливо! Не можна їсти яблука відразу після прийому основної їжі. Їх їдять за 30 хвилин до їди.
Яблука багаті клітковиною, пектинами, органічними кислотами, флавоноїдами. Зелені — містять більша кількість мікроелементів, ніж жовті або червоні, а вміст цукру в них менше. Зелені фрукти вважаються гіпоалергенними, а ось жовті або червоні плоди можуть викликати алергію.
Важливо! Найбільша концентрація вітамінів міститься в незрілих, ще зелених яблуках. Як тільки вони починають заспівати і міняти колір шкірки — зменшується кількість вітамінів.
Для отримання максимальної користі від фрукта, вживати його слід в сирому вигляді і бажано разом з шкіркою. У ній містяться такі необхідні організму пектин, вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти.
Але це можна віднести тільки до домашніх фруктам. У магазинних яблуках, як правило, досить високий вміст пестицидів і нітратів. Такі плоди потрібно не тільки ретельно мити, але і очищати шкірку.
В 5-6 кісточках від яблук знаходиться добова норма йоду, рідкісний вітамін В17 і калій. Понад цієї норми лікарі вживати не рекомендують, так як крім корисних елементів в них міститься глікозид амигдалина, який в шлунку перетворюється в синильну кислоту (отруйна речовина).
Важливо! Вітамін В17 (лаетріл) уповільнює розвиток і поширення пухлинних клітин, покращує стан організму і підвищує його активність.
Вибираючи фрукти в магазині, не варто особливо звертати увагу на бездоганні, красиві плоди з глянцевим блиском, як правило, такі яблука схильні до неодноразової хімічній обробці. А ось що лежать поруч, непоказні сорти яблук, з невеликими дефектами (які говорять про природному вирощуванні) принесуть більше користі.
Поради:
Яблука готують різними способами: їх квасять, консервують, запікають, сушать, варять з них компоти, використовують як начинку, роблять варення, желе, мармелад , дієтичні десерти і безліч інших страв.
Запечені в духовці яблучка — незамінний ласощі для людей, які придержи вають дієти. Такі фрукти мають м’якою текстурою, неповторним смаком і ароматом. Склад яблук при цьому не змінюється, вони залишаються дуже корисними незважаючи на те, що вміст вітамінів і мінералів зменшується.
Даний десерт легко засвоюється організмом, нормалізує мікрофлору, показаний при захворюваннях органів травлення. Вони покращують роботу серцевого м’яза, відновлюють функції нирок, сприяють зниженню ваги.
Для запікання в духовій шафі беруть осінні плоди кисло-солодких або кислих сортів. Знадобиться:
Приготування:
Яблучка можна запікати з корицею, горіхами і родзинками, сиром, імбиром, рисом. Рецепт приготування залежить від настрою і побажань господарки.
Даний фрукт знайшов застосування в народній медицині для лікування багатьох недуг.
Яблучний сік або яблуко корисні при лікуванні анемії, так як допомагають засвоюватися залозу, без якого неможливо підвищити показники гемоглобіну в крові.
Яблучне пюре з одного-двох плодів кислих сортів з додаванням 1 чайної ложки меду з’їдають перед сном. Повторювати протягом тижня. Режим сну прийде в норму.
Яблуко нейтралізує надлишок кислоти в шлунку, червоні і солодкі плоди справляються краще з цим завданням.
Фрукти допомагають на час, так як лише знімають симптом печії. А ось для вирішення причини виникнення необхідно змінити раціон харчування, переглянути набір продуктів і виключити жирне, смажене, борошняне, м’ясне і молочне.
Один стакан соку за годину до сну і вранці натщесерце допоможе вирішити проблему з запорами.
Якщо взяти за правило з’їдати на вечерю яблучко, то через якийсь час можна буде забути про таке нездужанні як запор.
При сечокам’яної хвороби і подагрі необхідно вживати плоди солодких сортів, пити чаї з використанням яблучної шкірки, компот з яблук.
Для зменшення болю, яку викликає подагра, необхідно підсмажити яблучко на невеликій кількості олії. Підсмажені фрукти з’їдаються, а сік, що виділився під час приготування, випивається.
Корисні речовини, що містяться в яблуках, успішно використовують у косметології для виготовлення домашніх засобів по догляду за шкірою .
при сухій шкірі можна вмиватися чаєм, приготованим з яблучного кольору і квіток ромашки (1: 2). Одна столова ложка суміші настоюється на 500 мл протягом 20 хвилин. Отриманий настій придатний для вмивання і для приготування косметичного льоду.
Сік одного фрукта змішують з однією столовою ложкою вівсяної муки і однією столовою ложкою вершків, добре перемішується. Наноситься ця маска на обличчя і область шиї на півгодини. Потім її необхідно змити теплою водою. Взимку, за допомогою цієї маски, ви захистите особа від морозу і вітру.
Для зміцнення нігтьової пластини роблять ванночки: будь-яку рослинну олію і яблучний оцет беруть в рівних пропорціях . В отриману суміш занурюють пальці рук на 10 хвилин.
Для загоєння тріщин на губах, сосках, руках і п’ятах використовують яблучне пюре з додаванням вершкового масла.
М’якоть яблук знімає запалення при опікових ранах, подразненнях на шкірі, виводить бородавки, справляється з висипом вугрів.
у англійців існує приказка, яка в перекладі звучить так: «Хто раз в день яблуко з’їдає — у того доктор не буває ». І це суща правда. Адже яблуко — надзвичайно корисний фрукт, який принесе користь всім: від малого до великого.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…