Шлунковий сік являє собою секрет слизової оболонки, який включає травні ферменти (пепсин) і соляну кислоту, необхідні для початкового етапу перетравлення білків. Кислотність визначається концентрацією іонів водню.
Зміст
- Правила харчування при підвищеній кислотності шлунка
- Що можна і не можна їсти при підвищеній кислотності шлунка
- Меню дієти при підвищеній кислотності шлунка
- Корисні поради: як знизити кислотність шлунка
збільшення концентрації іонів водню шлункового соку відбувається внаслідок збільшення їх продукції в складі соляної кислоти парієтальних клітинах слизової оболонки. Це відбувається при впливі ряду етіотропних (причинних) чинників, до яких відносяться:
- Велика кількість споживаної білкової їжі в вигляді жирних сортів м’яса, що підвищує функціональне навантаження на травну систему.
- Вживання продуктів, які дратують рецептори слизової оболонки і рефлекторно викликають підвищення продукції соляної кислоти — кава, алкоголь.
- Куріння — нікотин частково потрапляє зі слиною в шлунок, викликає роздратування клітин слизової оболонки і збільшення синтезу соляної кислоти.
- Нераціональне харчування, при якому переїдання чергується тривалим станом шлунка натщесерце.
- Інфекційний процес у слизовій оболонці, викликаний бактерією Helicobacter pylori.
Підвищення рівня кислотності призводить до порушення процесу травлення, неприємних відчуттів у вигляді печії, відрижки кислим, пошкодження слизової оболонки з утворенням ерозій або виразки (виразкова хвороба). Одним з найважливіших заходів при підвищенні концентрації соляної кислоти, є дотримання дієти, режиму харчування, що сприяють зниженню функціонального навантаження на травну систему і нормалізації кислотності шлункового соку.
Правила харчування при підвищеній кислотності шлунка
Дієта при підвищеній кислотності шлунка ґрунтується на виконанні ряду правил і рекомендацій, до яких відносяться:
- Достатнє вживання рідини протягом доби, яка розбавляє шлунковий сік, знижує концентрацію соляної кислоти в ньому. Рекомендується вранці після сну випивати 1 склянку прохолодної води.
- Дробове харчування — оптимальним для зниження кислотності є харчування, розділене на 5 прийомів, також кожен прийом їжі не повинен супроводжуватися великими порціями (не можна допускати високої функціонального навантаження на травну систему ).
- Виключення з раціону продуктів харчування, які сприяють підвищенню концентрації соляної кислоти — алкоголь, кофеинсодержащие напої (кава, чорний чай), легко засвоювані вуглеводи (рафіновані), томати, будь-які смажені продукти і тваринні жири.
- Відмова від прянощів, гострих приправ і солінь, які крім того, що можуть рефлекторно підвищувати концентрацію іонів водню, також безпосередньо шкідливу дію на клітини слизової оболонки.
- Дуже важливо виключити будь-яку газовану воду або напої, так як при вивільненні газів в шлунку відбувається механічне розтягнення стінок шлунка і рефлекторне збільшення продукції соляно ой кислоти.
- Температура приготовленої їжі перед вживанням повинна варіюватися в межах +20 + 30 ° С.
- Їжа не повинна містити великі тверді частинки, консистенція страв повинна бути м’якою.
при виконанні цих нескладних правил і рекомендацій, правильне харчування при підвищеній кислотності призведе до нормалізації концентрації іонів соляної кислоти, зниження функціонального навантаження на органи системи травлення.
Що можна і не можна їсти при підвищеній кислотності шлунка
Перелік продуктів, їх тих, що можна їсти або пити при підвищеній кислотності, включає:
- нежирне дієтичне м’ясо — кролик, курка, яловичина, телятина .
- риба — бажано включати сорти риби, в яких невелика кількість дрібних кісток (морська риба) — хек, тріска, пікша.
- нежирне молоко, вершки і йогурт.
- Овочі в сирому і відвареному вигляді (за винятком томатів).
- Каші з круп — постачають необхідну для нормальн ого травлення клітковину, сприяють нормалізації кислотності шлунка (гречана, рисова, пшоняна каша).
- Некислі фрукти — банани, груші, солодкі яблука.
- Продукти з сушених бобів — є джерелом рослинних білків , які добре перетравлюються при невисокому рівні кислотності в шлунку.
- з напоїв — не кислий сік з фруктів, кисіль, компот із сухофруктів, допускається невелика кількість зеленого чаю.
Заборонені продукти харчування , які сприяють підвищенню кислотності шлунка, включають:
- Жирне м’ясо — свинина, качка, гусак.
- Бульйони, які містять значну кількість екстрагованих нуклеотидних основ і стимулюють вироблення соляної кислоти.
- Кислі та цитрусові фрукти, ягоди.
- з овочів не рекомендується вживання томатів і продуктів з них (томатний сік, кетчуп).
- Кисломолочна продукція — кефір, сметана.
- Річкова риба — містить велику кількість дрібних кісток, які можуть механічно подразнювати слизову оболонку шлунка.
- Маринади, соління, прянощі, гострі приправи.
- Кава, алкоголь (в більшій мірі до підвищення кислотності шлунка можуть приводити вина, пиво і різні слабоалкогольні напої), мінеральна газована вода або напої.
- Соки з кислих сортів фруктів і ягід.
Крім виключення заборонених продуктів, харчування при підвищеній кислотності повинна обов’язково включати загальні рекомендації щодо режиму харчування.
Меню дієти при підвищеній кислот ності шлунка
Нижче вказано зразкове меню на 3 дні, яке можна скласти самостійно на підставі списку дозволених продуктів.
Меню дієти на 3 дні День Прийом їжі Продукти харчування й страви 1 день Сніданок Паровий омлет, 1 стакан молока жирністю не більше 3% Другий сніданок Вівсяна каша, зварена на нежирному молоці. Обід Суп з макаронами і яловичиною, каша із зеленої гречки, компот з висушених фруктів. Полудень Банановий пудинг, чай (краще зелений). Вечеря Пшоняна каша, куряче м’ясо (відварене), нежирне молоко. 2 день Сніданок 2 банана, чай або компот із сухофруктів Другий сніданок Сухарики (бажано з пшеничного хліба), зелений чай Обід Овочеве рагу з шматочками курячої грудки, хліб, зелений чай. Полудень Запіканка з родзинками, сік або компот з некислих фруктів Вечеря Каша з рису, філе морської риби, мінеральна (негазована) вода. 3 день Сніданок Гречана каша на воді, куряче філе відварне, чай (краще зелений). Другий сніданок Банан, нежирний йогурт. Обід Рагу з овочів і яловичини, кисіль. Полудень Сирна запіканка, мінеральна (без газу) вода. Вечеря Котлети курячі (приготовані на пару), пюре картопляне, яблучний кисіль.
Корисні поради: як знизити кислотність шлунка
Для стабільного зниження концентрації соляної кислоти і нормального функціонування шлунка важливо виконувати дієтичні рекомендації, які допоможуть знизити навантаження на травну систему. Існують нескладні народні методики, що дозволяють досить ефективно знижувати кислотність шлункового соку:
- Прийом ложки свіжовичавленого соку з картоплі, 1 раз в день, бажано вранці.
- Гігієнічній і оздоровчої процедурою для шлунка, яка допомагає нормалізувати його кислотність, є прийом склянки холодної води вранці безпосередньо після сну, це поліпшить кровообіг в його стінках і підготує слизову оболонку до прийому їжі.
- обволікає властивостями для слизової оболонки шлунка має банан, його корисно приймати в їжу вранці перед сніданком.
- більшою мірою підвищує кислотність шлунка розчинна кава, тому краще віддавати перевагу заварному кави або чорного чаю.
- Нікотин значно впливає на кислотність шлунка, тому краще відмовитися від цієї згубної звички. Після відмови від куріння протягом перших кількох кілька тижнів може розвиватися «синдром відміни», при якому може підвищуватися кислотність шлунка, потім вона нормалізується.
- Шкідлива дія підвищеного рівня соляної кислоти в більшій мірі реалізується на порожній шлунок, тому важливо приймати їжу не менше 5 разів на день, але невеликими порціями.
на сьогоднішній день на фармакологічному ринку присутня велика кількість різних лікарських засобів антацидів. Але їх терапевтична ефективність залишиться на низькому рівні без виконання дієтичних рекомендацій.