Пісні супи — база харчування не тільки для тих, хто дотримується посту. Багато господинь часто вдаються до пісних перших страв: хтось з метою урізноманітнити раціон, хтось — трохи розвантажити організм.
Щоб не думати, як смачно нагодувати сім’ю і себе, сьогоднішня добірка присвячена пісним рецептами супів, а, значить, ніякого м’яса, тільки овочі і бобові!
Зміст
- Простий овочевий суп в пост
- Пісний борщ
- Пісний крем-суп з брокколі
- Пісний суп з квасолі
- Пісний суп Мінестроне з квасолею і макаронами
Простий овочевий суп в пост
Швидше за все це один з банальним рецептів, простий пісний овочевий суп, АЛЕ готується швидко і легко. У рецепті нижче наведений конкретний список овочів, але ви можете використовувати будь-які овочі, які є у вас в холодильнику. Для приготування вам знадобиться:
- 1,5 літра овочевого бульйону або звичайної води.
- 4 стебла селери, нарізати часточками.
- 2 зубчики часнику.
- 2 моркви невеликих, нарізати кружальцями.
- 2 картоплини — почистити і нарізати кубиками.
- 1 ст.л. оливкового масла
Приготування:
1. Візьмемо середню супову каструлю, поставимо на вогонь, наллємо трохи масла. Лук, селера і моркву потрібно злегка обсмажити до м’якості.
2. Потім додаємо подрібнений часник і ще подарувати пару хвилин.
3. Потім додаємо картоплю порізану кубиками і бульйон / воду.
4. Доводимо до кипіння і варити 20-25 хвилин. Додати спеції, сіль на ваш смак.
5. Перед подачею посипати свіжою зеленню.
Пісний борщ
- 7 чашок води.
- 4 картоплини середнього розміру, нарізані.
- 2 чашки нашатковану капусту.
- 2-3 лаврових листки.
- 1 столову ложку морської солі.
- 1 великий цибулю, нарізану.
- 2 середніх моркви, нарізані.
- 1 маленький перець, нарізаний (можна використовувати червоний, зелений або жовтий).
- 1 невеликий буряк.
- стакан томатної пасти.
- приправи і трави на ваш смак.
- 2-3 столові ложки подрібненої зеленою цибулею.
- 2-3 столові ложки нарізаного кропу.
Приготування:
1. Беремо каструлю, наливаємо воду, ставимо на вогонь. У воду викладаємо капусту, картоплю. Все солимо і доводимо до кипіння і варимо хвилин 20.
2. Поки картопля з капустою вариться, підготуємо інші інгредієнти: розігріваємо сковороду, додаємо порізану цибулю, моркву і перець, і обсмажуємо хвилин 5-7 на середньому вогні, додаємо трохи води, щоб овочі протушкувати.
3. Потім додаємо в овочі тертий буряк, томатний соус і приправи і тушкуємо ще 5 хвилин на середньому вогні.
4. Якраз має пройти 20 хвилин як вариться картопля і капуста. У каструлю викладаємо нашу овочеву суміш, доводимо її до кипіння і варимо додатково хвилин 15-20.
5. Перед подачею додати кріп і зелена цибуля (на любителя).
Пісний крем-суп з брокколі
Слово «брокколі» походить від італійського Broccolo, що означає «квітучі верхівки капусти ». Брокколі містить вітаміни B1, B2, B3 і C, харчові волокна і кілька корисних речовин з потужними протиракові властивості. Так що суп з брокколі стане чудовим блюдом для поста.
Зазвичай крем-суп готують з вершками, але так як молочні продукти по час посту виключаються, то заміною молоку в супі буде … картопля, та саме вона. Картопля зробить суп вершкової, шовковистою консистенції.
Для приготування вам знадобиться:
- 400 гр брокколі (свіжої або замороженої — як у вас вийде купити).
- 1 цибулина, почистити і дрібно порізати.
- 2 зубчики часнику.
- 1 середній картопля, очищений і порізаний кубиками.
- 1 літр овочевого бульйону (якщо є) або вода.
- оливкова олія.
- сік лимона (опційно)
Приготування:
1. Беремо каструлю, в якій будемо робити суп, ставимо на середній вогонь, наливаємо 2 ст.л. оливкового масла. Обсмажуємо цибулю і часник до м’якості (хвилинки 3-4).
2. Потім додаємо воду, порізану кубиками картоплю і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і варимо на повільному вогні хвилин 15.
3. Брокколі поділяємо на суцвіття і додаємо в каструлю до картоплі, варити до готовності овочів. Приправити сіллю.
4. Коли овочі будуть готові, зняти каструлю з вогню і за допомогою погружного блендера збити суп до однорідної маси. Якщо суп вам здасться дуже густим, можна додати трохи кип’яченої води до потрібно консистенції.
5. При подачі збризнути лимонним соком і додати пару крапель оливкової олії.
Пісний суп з квасолі
Для приготування 6-8 порцій супу вам знадобиться:
- 6 склянок води.
- 2 болгарських перцю (можна взяти червоний і жовтий).
- 2 невеликих цибулини (почистити і порізати).
- 2 моркви порізаних кубиками
- 2 стебла селери, порізати.
- 2 склянки квасолі (можна взяти будь-яку, білу, чорну)
- сіль, перець і спеції на ваш смак
Приготування:
1. У каструлю наливаємо воду, ставимо на вогонь. Додаємо туди цибулю, перець, моркву і селеру. Доводимо до кипіння.
2. Коли вода закипить, зменшити вогонь і варити хвилин 15.
3. Додаємо боби, приправляємо сіллю і вашими улюбленими приправами. Варити суп до готовності квасолі.
Рада! Щоб суп зварився швидше найкраще квасолю замочити заздалегідь на кілька годин, можна навіть на ніч.
4. З супу черпаком прибрати 2-3 склянки супу в окрему миску або стакан для блендера. Збити блендером цю частину супу в пюре до однорідної маси і вилити в суп назад.
5. Тепер суп можна подавати! Квасолевий суп в пост готовий!
Пісний суп Мінестроне з квасолею і макаронами
Щоб приготувати 6 порцій, вам знадобиться:
- 1 цибулина (нарізати кубиками).
- 2 моркви (почистити і нарізати кубиками).
- 1 стебло селери (нарізати).
- баночка томатної пасти.
- 100 гр. стручків зеленої квасолі.
- 1 невеликий цукіні.
- 1 банка консервованої білої квасолі.
- 1 стакан будь-яких макаронів (спіралі, пір’я, будь-які).
- 1 літр води.
- сіль, спеції на ваш смак
Приготування:
1. У велику каструлю наливаємо масло, ставимо на вогонь. Обсмажуємо на дату, цибуля, морква і селера в лічені хвилини 5.
2. Додаємо в каструлю всі інгредієнти крім макаронів. Довести до кипіння і варити 15 хвилин.
3. Потім додати макарони і варити, поки макарони не будуть готові.
4. Суп можна подавати!
Також раджу для поста рецепти супів з сочевиці і пару рецептів супу з гарбуза.