Топінамбур носить безліч імен. Його називають земляною грушею, єрусалимським артишоком, соняшником клубненосного, бульбою, бараболею, волоській ріпою, сонячним коренем. Багато хто вважає його овочем, однак це невірно. Топінамбур — це трав’яниста рослина, яке дає їстівні бульби, які мають низку цілющих властивостей для людського організму. Детальніше про них і їх застосуванні піде мова в нашій статті.
Зміст
- Опис
- Склад
- Корисні властивості
- Застосування
- Шкода і протипоказання
- Як вживати
- Як вибрати
- Як зберігати
Опис
Земляна груша (з фр. — topinambour) є бульбова рослина. Його батьківщина — Північна Америка. На цьому ж континенті його вперше окультурили. А французька назва трава отримала від індійського племені з Бразилії тупінамба, яке використовувало його в їжу і завдяки якому воно потрапило до Франції в XVII столітті.
Рослина має прямостоячий стебло, який може досягати висоти до 4 м. Зверху він галузиться і опушен по всій довжині. Наземна частина трави по виду дуже схожа з соняшником. Листя у неї з зубчиками, яйцевидної, сердцевидно-яйцевидної форми. Цвітіння настає в першому і другому місяці осені.
Рослина випускає від 10 до 15 квіток у формі кошиків розміром 2-10 см, жовтого кольору. Після відцвітання утворюється плід у вигляді семянки.
На потужній кореневій системі формуються бульби білого, жовтого, фіолетового, рожевого кольорів. Кожен бульба може мати масу від 15 до 150 г. За смаком вони схожі з качаном капусти — соковиті, солодкі, не мають запаху.
Рослина цінно в кормовому, технічному, харчовому відношенні. Його вживають в їжу люди і згодовують тваринам. У деяких країнах воно вважається бур’яном.
З 60-х років минулого століття салат з топінамбура включений в офіційний перелік страв французької кухні. Також рослина становить інтерес для фармацевтики, з нього витягують речовини, необхідні для виробництва інсуліну.
Середня врожайність бульб становить 40-50 т з гектара, рослинної частини — 30 т з гектара.
селекціонери на сьогодні вивели близько 300 сортів і гібридів земляної груші.
склад
Щоб зрозуміти, якими цілющими властивостями володіє рослина, розглянемо його хімічний склад. Відзначимо, що він багато в чому схожий зі складом бульб картоплі. Топінамбур містить:
вітаміни:
- А — 2 мкг (0,2% від добової норми для людини).
- бета-каротин — 0,012 мг (0,2%).
- тіамін (В1) — 0,07 мг (4,7%).
- рибофлавін (В2) — 0,06 мг (3,3%).
- аскорбінова кислота (С) — 6 мг (6,7%).
- альфа токоферол (Е) — 0,2 мг (1,3%).
- ніацин (РР) — 1,6 мг (8%).
мікроелементи:
- алюміній (Al) — 815 мкг.
- залізо (Fe) — 0,4 мг (2,2%).
макроелементи:
- калій (К) — 200 мг (8%).
- кальцій (Ca) — 20 мг (2%).
- магній (Mg) — 12 мг (3%).
- натрій (Na) — 3 мг (0,2% ).
- фосфор (Ph) — 78 мг (9,8%).
Крім всіх перерахованих вище елементів, земляна груша містить засвоювані вуглеводи: крохмаль, декстрини, цукру.
Харчова цінність топінамбура — 61 ккал (3,6% від добової норми для людини). У 100 г бульб міститься 2,1 г білків, 0,1 г жирів, 12,8 г вуглеводів. 4,5 г становлять харчові волокна, 79 г — вода.
Корисні властивості
Як тільки людям припав топінамбур за смаком, вони стали помічати про ту користь, яку він приносить. Сьогодні список корисних властивостей земляної груші вражає. Наводимо найбільш важливі з них:
- виведення жовчі і сечі.
- заспокоєння ЦНС.
- очищення від шкідливих елементів.
- відновлення печінки.
- усунення запалень.
- зміцнення імунної системи.
- знищення бактерій і вірусів.
- нейтралізація дії шкідливих елементів в організмі.
- сприяння кращій згортання крові.
- перешкоджання розвитку пухлин.
- зупинка діареї.
- загоєння ран.
- відновлення клітин.
- профілактика діабету і атеросклерозу.
- зняття болів.
Білки в бульбоплоди впливають на гормональну систему, збільшення м’язів, беруть участь в зміцненні імунітету, синтезі інсуліну. У них міститься 16 амінокислот, кілька з яких людський організм не виробляє.
Зола, що входить в земляний груші, має протизапальну, ранозагоювальну, кровоспинну дію, а також сприяє розчиненню тромбів.
Калій регулює обмін речовин, нормалізує водний баланс, позбавляє від набряків, зміцнює серце, судини, приводить в норму показники артеріального тиску, знімає спазми.
Кальцій , крім участі в роботі серцево-судинної системи, здійснює очистку організму від шкідливих елементів.
Магній зміцнює кістки, налагоджує роботу ЦНС.
Натрій нормалізує водно-сольовий і підтримує кислотно-лужний баланс.
Залізо — важливий елемент в кровотворенні, роботі імунної системи.
Фосфор забезпечує енергетичний обмін , стимулює розумову і фізичну діяльність, благотворно впливає на роботу нирок і серця.
Таким чином, топінамбур радять вживати діабетикам, гіпертонікам, людям, що страждають від хвороб нирок, розладів травної системи, які хворіють на ГРВІ, що мають проблеми з серцем і судинами, а також тим, хто хоче очистити організм від надають шкоду еле ментів і відновити мікрофлору в кишечнику.
Застосування
Завдяки присутності в бульбах вітамінів, клітковини, пектинів, вуглеводів і інуліну його застосовують в фармацевтиці, традиційної та народної медицинах, а також в косметології .
В аптечній мережі можна придбати сироп земляної груші, який радять вживати людям з діагнозом «цукровий діабет» як підсолоджувач, а також тим, у кого порушений обмін речовин, є проблеми із зайвою вагою.
Регулярно його вживаючи, людина проводить чистку організму від важких металів, шкідливого холестерину, радіонуклідів, токсичних хімічних сполук, шлаків. До того ж сироп стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, сприяє заселенню корисних бактерій в кишечнику.
В інструкції зазначено, що сироп використовують в якості добавки до каш, напоїв, випічці.
В якості біологічно активної добавки радять вживати таблетки з витягами з бульб топінамбура з додаванням лактози. Вони прописуються з метою профілактики гіпертонії, порушення ритму серця, ГРВІ. БАД призначений для очищення організму, поліпшення роботи травного тракту, активізації вуглеводного і жирового обміну, зниження рівня холестерину в крові.
Рекомендована тривалість лікувально-профілактичного курсу для хворих на діабет, ожиріння, запаленнями ШКТ, дисбактеріозом, гельмінтозом, гіпертонією , атеросклероз, ішемічну хворобу серця — від восьми до 12 тижнів.
В аптечній мережі також реалізується фіточай, рекомендований для очищення судин.
Топінамбур здатний покращувати здоров’я і життєву активність не тільки людини. При годуванні їм корів, у них збільшується молочна продуктивність, а у курей — несучість. До того ж несучки починають нестися на дві-три тижні раніше, ніж їх родичі, які не їдять земляну грушу.
Народні цілителі взяли на озброєння практично всі органи трав’янистої рослини. Крім бульб, застосовують листя — для лікування подагри, хвороб шлунково-кишкового тракту, сечокам’яної хвороби, атеросклерозу. квіти — для боротьби з головним болем, печією, коліками. коріння — для усунення суглобових болів, нежиті.
Як заготовити листя топінамбура дивіться у відео
З частин топінамбура готують відвари, настойки, настої, сиропи, порошки, чаї, ванни для лікування і профілактики безлічі недуг. Ми познайомимо вас лише з деякими з них, найбільш популярними.
Відвар. Готують за таким рецептом: три великі ложки подрібнених сухих коренів топінамбура змішують з 1,5 л води і варять на повільному вогні протягом однієї години. Перед застосуванням засіб остуджують і пропускають крізь марлю. П’ють холодним один раз на добу по 0,5 л тричі на тиждень для нормалізації тиску, цукру в крові, усунення анемії, налагодження роботи підшлункової залози.
Настій. Столову ложку подрібнених листя змішують з 750 мл щойно закіпяченной води. Наполягають протягом половини доби. П’ють по половині склянки тричі на день до їди для профілактики і лікування ГРВІ, захворювань шлунково-кишкового тракту.
Настоянка. Полкило подрібненого сухого листя змішують з літром горілки або спирту і наполягають два тижні в місці , куди не проникають світло і тепло. Перед вживанням проціджують. П’ють по великій ложці, розведеною в 150 мл води, тричі на день для очищення і захисту печінки від токсинів, виведення шлаків, профілактики холециститу і метеоризму. Однак при захворюваннях печінки не варто обмежуватися тільки настоянками, краще дотримуватися спеціальної системи харчування.
Чай. Для гарячого вітамінізованого напою беруть дві столові ложки подрібнених сухих бульб і змішують з 300 мл щойно закіпяченной води, доводять до кипіння. Настоюють півгодини.
Відвар для ванни. Подрібнити надземні частини топінамбура. Для прийому однієї ванни буде потрібно 2-3 кг сировини і 10 л води. Відвар слід варити при слабкому кипінні півгодини. Кілька остудивши його, пропустити крізь марлю і додати в ванну з водою температурою + 38-40 ° С. У воді слід перебувати 25 хвилин. Курс лікування поліартриту, остеохондрозу, подагри, відкладення солей, п’яткових шпор становить 20 процедур. Після 20-денної перерви його повторюють.
Сік. Віджимається зі свіжих бульб. Після додавання столової ложки меду в склянку соку його п’ють натщесерце і перед сном для встановлення нормального рівня гемоглобіну в крові і зміцнення захисних сил організму. По півсклянки тричі на день за 15 хвилин до їди вживають при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки.
В відео розглянуто процес приготування порошку з топінамбура
Якщо ви страждаєте яким-небудь серйозним захворюванням, то навіть лікування народними засобами слід проводити лише після консультації з лікарем. Самолікування може бути причиною погіршення стану або небажаних наслідків.
Шкода і протипоказання
Земляну грушу не слід їсти тим, у кого є її індивідуальна непереносимість. Таке явище — досить рідкісне, однак все ж зустрічається.
При вживанні топінамбура потрібно знати міру. Надмірне вживання бульб призводить до неприємних відчуттів в системі травлення, наприклад, здуття або метеоризму. Логічно, що з обережністю підземні плоди трав’янистої рослини і засоби на основі органів трави необхідно вживати людям, часто страждають від підвищеного газоутворення.
Як вживати
Топінамбур найбільш корисний в сирому вигляді — з нього роблять салати та вінегрети. Він прекрасно поєднується з овочами і зеленню. Популярні рецепти салатів зі свіжих бульб з додаванням моркви, петрушки і кропу, огірків, яблук і цибулі, дайкона і квашеної капусти, редьки, кукурудзи, варених яєць.
Вживають земляну грушу і в смаженому вигляді — готують котлети, оладки, чіпси, запеченому — роблять запіканку, вареному — додають в якості інгредієнта до супу, тушкованому — в овочевому рагу і начинках до пиріжків, слойки.
Кулінари також солять бульби в скляній або емальованому посуді протягом трьох тижнів . Солона «груша» відмінно підходить для вінегрету і як гарнір.
Дуже корисний сироп з топінамбура — їм радять заміщати цукор і вживати діабетикам. Також з бульб вичавлюють сік, готують чай, квас і заварюють, як кава. А німці примудряються варити з нього пиво.
Бульбоплоди можна сушити і перетирати в борошно. При такій обробці корисні речовини втрачаються в малій кількості, а зберігати даний продукт можна навіть протягом року. Сушені плоди додаються в компот, чай.
Велику частину корисних елементів зберігають і заморожені бульби. Це — найкращий спосіб тривалого зберігання продукту. З замороженого топінамбура виходять відмінні вітамінні коктейлі. Якщо вдасться правильно його розморозити — заливаючи холодною водою, то він в принципі підходить для приготування всіх страв, в яких можуть використовуватися бульби.
При приготуванні багатьох страв кулінари радять не очищати шкірку топінамбура. Справа в тому, що вона у нього тонка і містить безліч корисних елементів.
Як вибрати
Хочемо дати вам кілька рекомендацій з приводу того, як правильно вибирати топінамбур. В першу чергу, варто уважно оглянути стан шкірки. Про те, що плід неякісний, буде говорити зморщена і млява на дотик шкірка. Такі бульби або вже довго зберігаються, або піддаються гниттю зсередини. Зрозуміло, що вживати їх небезпечно.
Відмовитися від придбання земляної груші слід і в тому випадку, якщо на шкірці є плями. У той час як шорсткість і різноманітні нарости є нормою, а не дефектом плода.
Як зберігати
Незважаючи на схожість за складом елементів з картоплею, топінамбур без втрати корисних речовин може зберігатися набагато менше за часом. Будинки бульбоплоди краще зберігати в холодильнику. Максимальний термін лежання — один місяць, проте все ж краще вжити їх протягом двох тижнів, адже з кожним днем зберігання кількість корисних елементів буде зменшуватися. При порушенні цієї рекомендації і більш тривалому зберіганні топінамбур не будуть вони настільки корисними і поживними.
В розрізає вигляді бульбоплоди може зберігатися всього день, максимум два.
Тим, хто культивує топінамбур, наприклад , на дачі, корисно буде знати, що найкращий спосіб зберегти його їстівні плоди довше — це залишити деякий їх кількість в землі на всю зиму. Таким чином можна буде навесні ласувати корисними і свіжими «грушами».
Власникам дачних ділянок, заміських будинків, де є підвал, рекомендується зберігати бульби в ньому, таким же способом, як і морква — пересипаючи піском. У такому вигляді вони можуть зберігатися всю першу половину зими. При більш тривалому зберіганні почнуть гнити.
Бульбоплоди топінамбура дуже морозостійкі — можуть витримувати температуру до 40 ° С.
Таким чином, топінамбур — це корисний продукт, який варто ввести в свій раціон, оскільки він здатний надавати безліч корисних властивостей. Особливо важливо його вживати в сезон масових епідемій для зміцнення імунітету, людям, у яких є ризик розвитку гіпертонії, цукрового діабету, раку, хвороб шлунково-кишкового тракту, анемії. Однак в прагненні отримати якомога більше користі, забувати про міру не варто, адже надмірне вживання земляної груші може заподіяти шкоду.