Імбир — незамінний інгредієнт зігріваючого і корисного чаю, особливо в холодну пору року. Він не тільки допоможе швидше позбутися від застуди, а й захистить організм від інших проблем. У чому ж його секрет — спробуємо розібратися.
Зміст
- Опис
- Склад
- Корисні властивості
- Шкода і протипоказання
- Як вибрати
- Як зберігати
Опис
Ті, хто не знайомий з цією рослиною, навіть не подивляться на нього в супермаркеті — вже дуже дивно воно виглядає. Корінь імбиру, який використовують в різних цілях, схожий на клубковатий, дерево- та пальчікообразний світло-сірий предмет. Сам по собі корінь дуже м’ясистий і соковитий. Верхня шкірка завжди зрізається, а під нею знаходиться вже найцінніше. На грядці трав’янистий багаторічник схожий на очерет — прямі довгі стебла можуть досягати 1,5 метра у висоту. Цвіте приправа колоскоподобнимі суцвіттями, які можуть бути будь-якого відтінку: від жовтого до коричневого.
Виявили імбир ще 5 тисяч років тому, тоді його прозвали «рогатим коренем».
В Європу він потрапив ще в середні століття — тоді купці поширювали інформацію, що рослина здатна захистити від чуми. Широко поширюватися приправа початку з ХVІ століття після того, як її завезли в Америку.
Тропіки та субтропіки — найсприятливіше середовище для вирощування даної рослини, так як там завжди жарко і присутній підвищена вологість. Рослина любить грунт з гумусом і домішкою глини — характерний для країн Південно-Східної Азії. Розмножується рослина самостійно — за допомогою кореневищ. Також його можна вирощувати і вдома, якщо створити всі необхідні умови.
Найкраще купувати свіжий імбир — його кореневище містить чимало корисних речовин. Буває також рослина і в засушеному вигляді — частіше за все, його продають як приправу. А ще є маринований — відмінне доповнення до різних страв. У народі його взагалі називають «японським хріном». А все завдяки його гострому, але в той же час солодкуватий смак.
Склад
Калорійність імбиру становить 80 ккал на 100 г продукту.
В цілому ж, корінь багатий на різноманітні речовини. Хоч він майже на 80% складається з води, в ньому є чимало вуглеводів (більше 15%), клітковина, жири, білки і зола. Корисний продукт завдяки своєму вітамінним і мінеральним складом:
- 7 вітамінів групи В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9).
- вітамін С.
- вітамін Е.
- вітамін К.
- такі макроелементи, як калій, магній, натрій, фосфор, кальцій.
- також мікроелементи — мідь, селен, цинк, марганець, залізо.
Корисні властивості
Один маленький корінь здатний позитивно вплинути практично на всі людські органи. Колись навіть думали, що він здатний нейтралізувати дію багатьох отрут. Крім цього, в Стародавній Греції його часто використовували як панацею після гучних застіль з рясними столами, щоб допомогти роботі шлунка. Китайці ж вірять в чудодійну силу імбиру для поліпшення пам’яті.
Імбир згадується в неадаптованих казках про Шахерезади як афродізіака.
Рослина добре допоможе тим, хто страждає морською хворобою — якщо пожувати під час водного подорожі шматочок цілющого кореня, то самопочуття стабілізується і нудота відступить.
Імбир допоможе вагітним пережити токсикоз — поліпшить самопочуття і прибере нудоту. Але перед його використанням необхідно проконсультуватися з лікарем.
Випуск програми «Жити здорово» про імбир. Дивіться відео:
Найчастіше використовують рослину для поліпшення роботи імунної системи. Тому з метою профілактики сезонних захворювань можна заварювати собі настої або робити чай з ним. ГРВІ чи грип пройдуть значно швидше і легше, температура спаде набагато швидше завдяки потогінний і сечогінний властивості продукту. Відвари на основі рослини навіть врятують від кашлю — якщо щодня випивати по склянці теплого настою, то відхаркування почнеться і без прийому медикаментів.
Спазмолітичну властивість допоможе зменшити неприємні відчуття від вивихів і розтягувань. Настої допомагають зміцнювати судини, впливають на роботу м’язів і серця.
Вранці імбирний чай тонізує і додає енергії на весь день, а якщо це увійде в звичку, то з часом можна буде помітити і поліпшення стану шкіри. А все тому, що лікарський корінь виводить шлаки і токсини з організму. Крім того, він нормалізує роботу кишечника і при необхідності має послаблюючий ефект. Та й в цілому сприятливо впливає на обмінний процес — тому так добре використовувати продукт з метою схуднення.
Гарячий напій на основі цього продукту здатний зігріти і підвищити апетит. А ще він хороший тим, що дезінфікує і знеболює. Тому в якості протизапальний засіб його можна і потрібно використовувати при болях в горлі і яснах. Одне полоскання рота настойкою не тільки вбиває мікроби і прибере неприємний запах з рота, але і зменшить біль, якщо вона є. Здатне рослина і загоювати рани, тому використовують настій і при стоматиті, і при інших незначних ранках в порожнині рота.
Крім всіх цих властивостей, імбир радять приймати при таких хворобах:
- алергія.
- проблеми зі шкірою — висипання і акне.
- бронхіальна астма.
- гіпертонія.
- безпліддя і проблеми з потенцією.
- захворювання суглобів, артрит, артроз.
Також систематичне вживання продукту зможе попередити утворення раку і нормалізує роботу щитовидної залози.
В лікувальних цілях використовують тільки свіжий корінь, а сушений імбир у вигляді приправи підійде для приготування різних страв.
Рецептів використання імбиру сотні — від салатів, до дієтичних коктейлів, але ось найосновніші, які підійдуть для боротьби з багатьма проблемами зі здоров’ям :
- універсальний спосіб застосування — чай з імбиром. Насипаємо заварку улюбленого чаю, ріжемо 3 часточки лимона, на велику чашку беремо очищений корінь розміром у третину мізинця і ріжемо його дуже дрібно або натираємо на тертці. Заливаємо все це окропом, накриваємо блюдцем, щоб настоявся. Перед вживанням додаємо ложку меду або цукру за бажанням.
- від заколисування і як знезаражувальне засіб — потрібно залити половину чайної ложки натертого імбиру склянкою води і можна приймати.
- для упокорення головного болю імбир змішують з водою так, щоб утворилася паста, яку прикладають до скронь і на лоб.
- особлива суміш з порошку імбиру, червоного перцю і куркуми в рівних пропорціях, залита водою, послужить болезаспокійливої примочкою для спини або суглобів.
- для тонізації шкіри, щоб зняти набряки і алергію, можна закип’ятити 3 столових ложки імбиру в літрі води і додати це в ванну.
- також натертий корінь можна додати до улюбленої масці для особи — це очистить шкіру і позбавить її від прищів.
Рекомендуємо: 4 найпопулярніших рецепта імбирного чаю
А в цій програмі розповідається про його користь проти виразки шлунка:
Шкода і протипоказання
Яким би прекрасним засобом ні імбир, н про не кожному можна його вживати. Це стосується людей з підвищеним кров’яним тиском. Імбир може вплинути на виникнення інсульту та інфаркту — тому людям із захворюваннями серця краще уникати продукту.
Імбир — гострий, тому його не можна їсти тим, хто страждає хворобами шлунка, кишечника, печінки і при сечокам’яній хворобі. Більш того — він стимулює секреторні залози і може провокувати жовчовиділення. Приправа розріджує кров, тому будь-яку кровотечу може посилитися.
Його варто з обережністю давати дітям, так як рослина може викликати алергічну реакцію.
Можлива і передозування рослиною, яка викличе блювоту, діарею і алергію. Не варто приймати імбир разом з лікарськими засобами.
Як вибрати
Головне при виборі кореня цілющого продукту звертати увагу на наступне:
- запах і смак — приємний, сильний імбирний запах ні з чим не переплутати, а смак у нього з гостротою.
- зовнішній вигляд — шкірка повинна бути цільною, світло-сірої, без слідів пошкодження або гнилі, а сам корінь твердим і щільним .
- затемнення на шкірці говорять про неправильні умови зберігання, при яких губляться смак і корисність.
- сама м’якоть повинна бути м’ясиста і світло-жовта, а суха приправа виглядає значно світліше, вона майже біла і дуже гостра.
Свіжий корінь сам по собі соковитий, його добре заварювати і використовувати для масок. Сухий імбир продається в закритих пакетиках, дрібні пластівці здатні додати гостроти страви, але користі від нього буде значно менше. Тому для боротьби із зайвою вагою, нормалізації травних процесів і при занепаді сил заварюють свіжу м’якоть.
Як зберігати
Свіжий корінь рослини потрібно зберігати тільки в холодильнику — там низька температура і сприятлива для продукту вологість. Найкраще обмотати рослина харчовою плівкою, щоб туди не потрапляло повітря і він не висихала.
Зберігати корінь потрібно в сухому стані, після ретельного огляду на потемнілі і зіпсовані місця, яких не повинно бути. Очищати від шкірки краще відразу перед застосуванням, адже вона захистить продукт від пересихання. У такому стані він може зберігатися від тижня до двох. При бажанні його можна заморозити, але тоді його варто очистити і нарізати, щоб можна було відразу ж після разморзкі використовувати.
Ще можна натерти імбир і залити медом — в такому вигляді він буде зберігатися до півроку. До того ж корисні властивості його навіть посиляться.
Ще один варіант — засушити натертий продукт або нарізаний на тонкі слайси. Розкладаємо його на деко і відправляємо на годину в духовку при температурі не більше +50 ° С. Готовність перевіряємо по ламкості шматочків — вони легко ламаються навпіл. У закритій посудині його можна зберігати кілька років.
Не дарма імбир подають разом з ролами і сетами суші — він не тільки підкреслює смак риби, але і вбиває мікроби в сирій рибі, тим самим дезинфікуючи її.
Отже, ми дізналися, що імбир — цілющий і вельми корисне в господарстві рослина. Найкраще запастися їм на осінь і зиму — так ви збережете своє здоров’я і добре самопочуття. А якщо його використовувати разом з медом, то не тільки імунітет зміцніє, а й нормалізуються обмінні процеси організму.