Імбир — незамінний інгредієнт зігріваючого і корисного чаю, особливо в холодну пору року. Він не тільки допоможе швидше позбутися від застуди, а й захистить організм від інших проблем. У чому ж його секрет — спробуємо розібратися.
Зміст
Ті, хто не знайомий з цією рослиною, навіть не подивляться на нього в супермаркеті — вже дуже дивно воно виглядає. Корінь імбиру, який використовують в різних цілях, схожий на клубковатий, дерево- та пальчікообразний світло-сірий предмет. Сам по собі корінь дуже м’ясистий і соковитий. Верхня шкірка завжди зрізається, а під нею знаходиться вже найцінніше. На грядці трав’янистий багаторічник схожий на очерет — прямі довгі стебла можуть досягати 1,5 метра у висоту. Цвіте приправа колоскоподобнимі суцвіттями, які можуть бути будь-якого відтінку: від жовтого до коричневого.
Виявили імбир ще 5 тисяч років тому, тоді його прозвали «рогатим коренем».
В Європу він потрапив ще в середні століття — тоді купці поширювали інформацію, що рослина здатна захистити від чуми. Широко поширюватися приправа початку з ХVІ століття після того, як її завезли в Америку.
Тропіки та субтропіки — найсприятливіше середовище для вирощування даної рослини, так як там завжди жарко і присутній підвищена вологість. Рослина любить грунт з гумусом і домішкою глини — характерний для країн Південно-Східної Азії. Розмножується рослина самостійно — за допомогою кореневищ. Також його можна вирощувати і вдома, якщо створити всі необхідні умови.
Найкраще купувати свіжий імбир — його кореневище містить чимало корисних речовин. Буває також рослина і в засушеному вигляді — частіше за все, його продають як приправу. А ще є маринований — відмінне доповнення до різних страв. У народі його взагалі називають «японським хріном». А все завдяки його гострому, але в той же час солодкуватий смак.
Калорійність імбиру становить 80 ккал на 100 г продукту.
В цілому ж, корінь багатий на різноманітні речовини. Хоч він майже на 80% складається з води, в ньому є чимало вуглеводів (більше 15%), клітковина, жири, білки і зола. Корисний продукт завдяки своєму вітамінним і мінеральним складом:
Один маленький корінь здатний позитивно вплинути практично на всі людські органи. Колись навіть думали, що він здатний нейтралізувати дію багатьох отрут. Крім цього, в Стародавній Греції його часто використовували як панацею після гучних застіль з рясними столами, щоб допомогти роботі шлунка. Китайці ж вірять в чудодійну силу імбиру для поліпшення пам’яті.
Імбир згадується в неадаптованих казках про Шахерезади як афродізіака.
Рослина добре допоможе тим, хто страждає морською хворобою — якщо пожувати під час водного подорожі шматочок цілющого кореня, то самопочуття стабілізується і нудота відступить.
Імбир допоможе вагітним пережити токсикоз — поліпшить самопочуття і прибере нудоту. Але перед його використанням необхідно проконсультуватися з лікарем.
Випуск програми «Жити здорово» про імбир. Дивіться відео:
Найчастіше використовують рослину для поліпшення роботи імунної системи. Тому з метою профілактики сезонних захворювань можна заварювати собі настої або робити чай з ним. ГРВІ чи грип пройдуть значно швидше і легше, температура спаде набагато швидше завдяки потогінний і сечогінний властивості продукту. Відвари на основі рослини навіть врятують від кашлю — якщо щодня випивати по склянці теплого настою, то відхаркування почнеться і без прийому медикаментів.
Спазмолітичну властивість допоможе зменшити неприємні відчуття від вивихів і розтягувань. Настої допомагають зміцнювати судини, впливають на роботу м’язів і серця.
Вранці імбирний чай тонізує і додає енергії на весь день, а якщо це увійде в звичку, то з часом можна буде помітити і поліпшення стану шкіри. А все тому, що лікарський корінь виводить шлаки і токсини з організму. Крім того, він нормалізує роботу кишечника і при необхідності має послаблюючий ефект. Та й в цілому сприятливо впливає на обмінний процес — тому так добре використовувати продукт з метою схуднення.
Гарячий напій на основі цього продукту здатний зігріти і підвищити апетит. А ще він хороший тим, що дезінфікує і знеболює. Тому в якості протизапальний засіб його можна і потрібно використовувати при болях в горлі і яснах. Одне полоскання рота настойкою не тільки вбиває мікроби і прибере неприємний запах з рота, але і зменшить біль, якщо вона є. Здатне рослина і загоювати рани, тому використовують настій і при стоматиті, і при інших незначних ранках в порожнині рота.
Крім всіх цих властивостей, імбир радять приймати при таких хворобах:
Також систематичне вживання продукту зможе попередити утворення раку і нормалізує роботу щитовидної залози.
В лікувальних цілях використовують тільки свіжий корінь, а сушений імбир у вигляді приправи підійде для приготування різних страв.
Рецептів використання імбиру сотні — від салатів, до дієтичних коктейлів, але ось найосновніші, які підійдуть для боротьби з багатьма проблемами зі здоров’ям :
Рекомендуємо: 4 найпопулярніших рецепта імбирного чаю
А в цій програмі розповідається про його користь проти виразки шлунка:
Яким би прекрасним засобом ні імбир, н про не кожному можна його вживати. Це стосується людей з підвищеним кров’яним тиском. Імбир може вплинути на виникнення інсульту та інфаркту — тому людям із захворюваннями серця краще уникати продукту.
Імбир — гострий, тому його не можна їсти тим, хто страждає хворобами шлунка, кишечника, печінки і при сечокам’яній хворобі. Більш того — він стимулює секреторні залози і може провокувати жовчовиділення. Приправа розріджує кров, тому будь-яку кровотечу може посилитися.
Його варто з обережністю давати дітям, так як рослина може викликати алергічну реакцію.
Можлива і передозування рослиною, яка викличе блювоту, діарею і алергію. Не варто приймати імбир разом з лікарськими засобами.
Головне при виборі кореня цілющого продукту звертати увагу на наступне:
Свіжий корінь сам по собі соковитий, його добре заварювати і використовувати для масок. Сухий імбир продається в закритих пакетиках, дрібні пластівці здатні додати гостроти страви, але користі від нього буде значно менше. Тому для боротьби із зайвою вагою, нормалізації травних процесів і при занепаді сил заварюють свіжу м’якоть.
Свіжий корінь рослини потрібно зберігати тільки в холодильнику — там низька температура і сприятлива для продукту вологість. Найкраще обмотати рослина харчовою плівкою, щоб туди не потрапляло повітря і він не висихала.
Зберігати корінь потрібно в сухому стані, після ретельного огляду на потемнілі і зіпсовані місця, яких не повинно бути. Очищати від шкірки краще відразу перед застосуванням, адже вона захистить продукт від пересихання. У такому стані він може зберігатися від тижня до двох. При бажанні його можна заморозити, але тоді його варто очистити і нарізати, щоб можна було відразу ж після разморзкі використовувати.
Ще можна натерти імбир і залити медом — в такому вигляді він буде зберігатися до півроку. До того ж корисні властивості його навіть посиляться.
Ще один варіант — засушити натертий продукт або нарізаний на тонкі слайси. Розкладаємо його на деко і відправляємо на годину в духовку при температурі не більше +50 ° С. Готовність перевіряємо по ламкості шматочків — вони легко ламаються навпіл. У закритій посудині його можна зберігати кілька років.
Не дарма імбир подають разом з ролами і сетами суші — він не тільки підкреслює смак риби, але і вбиває мікроби в сирій рибі, тим самим дезинфікуючи її.
Отже, ми дізналися, що імбир — цілющий і вельми корисне в господарстві рослина. Найкраще запастися їм на осінь і зиму — так ви збережете своє здоров’я і добре самопочуття. А якщо його використовувати разом з медом, то не тільки імунітет зміцніє, а й нормалізуються обмінні процеси організму.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…