Зазвичай в їжу вживається певна частина рослини, наприклад у помідорів їстівні плоди, у буряка — коренеплід. Але існує один унікальний продукт, у якого їстівні всі його частини — це селера. Стебла, листя і корінь даного овоча дуже корисні. У нашій статті мова піде про те, як правильно їсти селеру, щоб схуднути, а також про його корисні властивості.
Зміст
- Склад селери, харчова цінність і калорійність
- Корисні властивості
- Селерова дієта
- Рецепти
- Протипоказання
Склад селери, харчова цінність і калорійність
Важливою характеристикою будь-якого продукту вважається його енергетична цінність. Селера добре вживати для схуднення в сирому вигляді, так як в 100 г зелені і стебла міститься 13 ккал. Запечене або смажене рослина має в два рази більше калорій, а якщо його зварити або приготувати на пару — до 10 ккал.
Перед тим як вживати корінь селери, необхідно знати його калорійність. У цій частині рослини міститься близько 32 ккал. Смажений коренеплід перевищує позначку 50 ккал на 100 г продукту.
Енергетична цінність рослини :
- білків — 0,9 г.
- вуглеводів — 2,1 г.
- жирів — 0,1 г.
В даному овочі міститься :
- води — 94 г.
- харчових волокон — 1,8 г.
- золи — 1 г.
- органічних кислот — 0,1 г.
- моносахаридів і дисахаридів — 2 г.
- крохмалю — 0,1 м
Вітаміни, які містяться в продукті :
- З — 38 мг.
- РР — 0,5 мг.
- В9 — 21 мкг.
- В2 — 0,1 мг.
- В6 — 0,08 мг.
- В1 — 0,02 мг.
- Е — 0, 5 мг.
- А — 750 мкг.
- бета-каротин — 4,5 мг.
Ця рослина містить такі мінеральні речовини :
- калій — 430 мг.
- залізо — 1,3 мг.
- магній — 50 мг.
- фосфор — 77 мг.
- натрій — 200 мг.
- кальцій — 72 мг.
Перша письмова згадка про даний овоче відноситься до 1623 році.
Корисні властивості
Селера приносить дуже багато користі . За допомогою нього лікують захворювання шлунка, кишечника, судин, серця, нирок. Також він допомагає при порушеннях роботи нервової системи. Перед тим як пити сік селери, необхідно знати, що він корисний для схуднення, так як з його допомогою нормалізується обмін речовин. Також він допомагає очищати організм і поліпшити стан шкіри.
З розглянутого овоча можна зробити настій, який загоює дрібні рани, удари і гематоми. Ця рослина є невід’ємною частиною багатьох дієт, так як в ньому міститься не багато калорій. На думку вчених, селера уповільнює процеси старіння, а також допомагає організму від негативного впливу навколишнього середовища.
Часто цю рослину використовують в кулінарії як добавку до страв, адже всі його частини мають сильний пряний аромат.
Селера використовують при наявності таких медичних показників :
- якщо є схильність до злоякісних утворень — фталіди і поліацетілени, які містяться в рослині, допомагають нейтралізувати дію канцерогенів.
- при діабеті — за допомогою листів даного овоча нормалізується рівень цукру в крові (саме тому не заборонений дієтою при цукровому діабеті).
- якщо є захворювання судин і серця, що розглядається рослина здатна привести в норму холестерин і тиск .
- ожиріння — за допомогою селери регулюється водно-сольовий баланс, розщеплюється жир і полегшується процес перетравлення їжі.
- шкірні захворювання — ця рослина очищає кровоносну судини.
При варикозі і тромбофлебіті дозволяється вживати селеру, але включати цю рослину в раціон необхідно з обережністю.
Селерова дієта
Існує селеровому дієта, яка є низьковуглеводній і містить мінімальну кількість жирів. Спочатку цю систему харчування використовували як лікувальну методику для пацієнтів, у яких були проблеми з судинами і серцевим м’язом. Але пізніше вона стала популярна серед тих, що худнуть.
Селеровому дієта розрахована на 7 днів. Нижче описано приблизне меню даної системи харчування:
- У перший день дозволяється їсти селеровому суп в необмеженій кількості. А ще можна вживати будь-які фрукти (виняток — банани).
- Другий день включає в себе селеровому супчик і будь-які овочі в свіжому вигляді, за винятком горошку. Увечері — варена картопля, приправлена олією.
- На третій день можна їсти суп з даного овоча, фрукти і свіжі овочі.
- Меню четвертого дня включає в себе овочі, селеровому суп, фрукти. А також можна випити чашку нежирного молока.
- На п’ятий день рекомендується все той же супчик і салат з вареної яловичини (400 г) і томатів.
- Меню шостого дня таке ж, як і на п’ятий.
- на сьомий день їдять селеровому супчик і 200 г вареного рису. Також дозволяються натуральні коктейлі з фруктів.
Завдяки дієті на селері можна схуднути на 8 кг.
Рецепти
Розглянемо, як вживати селеру для схуднення.
Селеровий суп
Буде потрібно:
- капуста — 500 г.
- коріння і листя селери — 300 г.
- помідори — 4 шт ..
- солодкий перець — 2 шт ..
- зелень.
Овочі необхідно порізати в довільній формі, і опустивши в киплячу воду, варити протягом 10 хвилин на великому вогні. Далі трохи зменшуємо його і тушкуємо овочі до готовності. Зелень потрібно дрібно порубати і додати в супчик в останній момент. Суп повинен трохи настоятися.
Салат з селери з куркою
Буде потрібно:
- філе куряче — 1 шт ..
- лимонний сік — 1 ст.л ..
- черешок селери — 1 шт ..
- очищені волоські горіхи — 50 г.
- яблуко зелене — 1 шт ..
- йогурт (для заправки).
Курку необхідно відварити. Горіхи подрібнити і підсушити на сковороді. Яблуко нарізаємо соломкою і скроплюємо лимонним соком. Черешок рослини потрібно нашаткувати і змішати з яблуком. Потім курячу грудку ріжемо і з’єднуємо всі інгредієнти разом. В якості заправки використовуємо йогурт.
Ця рослина виступає в ролі афродізіака і підвищує потенцію у чоловіків. Відомий коханець Казанова вживав багато селери, тим самим підтримуючи свою чоловічу енергію.
Смузі
Цей коктейль із селери, рецепт якого ви побачите нижче, відмінно тонізує і підходить для схуднення, так як володіє очищує ефектом.
Буде потрібно:
- зелене яблуко — 1 шт ..
- черешок селери — 1 шт.
з фрукта потрібно видалити серцевину з насінням і відправити яблуко в чашу блендера. Стебла рослини необхідно помістити туди ж. Компоненти подрібнюються і змішуються. Тонізуючий напій готовий. Селера відмінно поєднується і з іншими фруктами, тому варіантів коктейлів для схуднення може бути безліч.
Селеровому рагу
- цибуля — 2 шт ..
- куркума — 0,5 ч.л ..
- зелень.
- масло рослинне.
- морква — 1 шт ..
- сіль.
- корінь селери — 0,5 шт.
Чистимо цибулю, дрібно шаткуємо і на рослинному маслі обсмажуємо до золотистого кольору. Моркву натираємо, відправляємо на сковороду до цибулі і тушкуємо близько 3 хвилин. Корінь розглянутого рослини очищаємо, нарізаємо кубиками і додаємо до овочів. Овочі посипаємо куркумою, зменшуємо вогонь і під кришкою тушкуємо 20 хвилин. За цей час рагу необхідно кілька разів заважати. Якщо рідини мало, то можна долити трохи води. За 5 хвилин до приготування блюдо потрібно посолити і акуратно перемішати. Перед подачею посипаємо зеленню.
Протипоказання
Ця рослина має деякі протипоказання. Його не можна вживати при :
- наявності каменів в нирках — лікарями доведено, що при вживанні даного овоча починається рух каменів, і це вимагає проведення операції.
- ентероколітах — ефірні масла, що містяться в овочі, дратують оболонки шлунково-кишкового тракту і виникає здуття живота.
- епілепсії — якщо вживати велику кількість селери, то це може спровокувати напад.
- алергії — це рослина є сильним алергеном.
- сильних менструаціях і маткових кровотечах — можливе посилення крововтрати.
Вагітним жінкам заборонено вживати селеру, так як це рослина викликає сильне газоутворення і це негативно діє на дитину.
При відсутності протипоказань даний овоч можна сміливо включати в свій раціон і збагачувати свій організм цінними вітамінами і елементами.