Продукти

Гарбуз — користь і шкода

Тривалий час гарбуз вирощувалася як кормова культура, і мало хто сприймав її як гідну альтернативу тим же кабачків або патисонам. Жителі мегаполісів згадують про неї виключно в зв’язку з Хелловін. Цей символ Дня всіх святих незаслужено забутий як цінний продукт харчування. І дарма.

Зміст

  • Користь гарбуза
  • Шкода гарбуза
  • Калорійність і корисні речовини
  • гарбуз при цукровому діабеті
  • Вживання гарбуза при виразці шлунка
  • гарбуз для схуднення
  • Як правильно вибрати і зберігати гарбуз

Користь гарбуза

Корисні властивості гарбуза для організму так само важко переоцінити, як і перерахувати їх все:

  • Вітаміни групи B (B1, B6 , B 12) беруть участь в зміцненні імунітету.
  • Вітаміни A і E, які називають вітамінами молодості, зберігають не тільки квітучий зовнішній вигляд. Вони дійсно сприяють омолодженню організму, уповільнюючи старіння.
  • Калій відповідає за згортання крові, тому гарбуз — продукт, який необхідно включати в раціон тим, хто страждає на гемофілію.
  • Бета-каротин, що надає плоду помаранчевий колір, міститься в кількості, в 2 рази перевищує його вміст в моркві, — 40 мг на 100 г. Тому в профілактиці захворювань очей і збереженні зору гарбуз стоїть на першому місці, випереджаючи популярну морква (20 мг) і обліпиху (10 мг).
  • Вітамін Т, нормалізує обмінні процеси в організмі, підвищує згортання крові, будучи одним з будівельних матеріалів для тромбоцитів. Знайти продукти, в яких міститься цей рідкісний вітамін, досить складно. Тим більше в такому поєднанні.
  • Фолієва і аскорбінова кислоти відповідають за імунну та кровоносну систему.
  • Велика кількість клітковини сприяє нормалізації травлення.
  • Нерозчинні волокна не тільки виконують функцію щітки, а й — в парі з пектином — виводять з організму холестерин, токсини і шлаки, очищаючи судини і клітини від шкідливих речовин. Саме тому гарбуз дозволена дієтою при підвищеному холестерин.
  • Знімає неприємні прояви токсикозу, тому є справжнім порятунком під час вагітності, коли не кожного таблетку можна прийняти.
  • Волокниста м’якоть, яка зазвичай видаляється разом з насінням, використовується як жовчогінний, сечогінний і проносний засіб.
  • Гарбузове насіння, які все частіше можна знайти на прилавках магазинів, рекомендують вживати при проблемах з нирками і нервових розладах. І, звичайно, для профілактики цих захворювань.
  • Насіння також використовують як народний засіб від глистів і у дорослих, і у дітей. Тут важливо дотримуватися дозування, щоб не завдати шкоди.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода арахісу

Шкода гарбуза

На тлі значного списку корисних властивостей здається, що протипоказань бути не може. Але це не так. Їх небагато, але нехтувати ними все-таки не варто.

  • Гарбуз як овоч має лужну природу, тому знижена кислотність шлунка є приводом відмовитися від вживання.
  • Часті кишкові кольки. Це протипоказання пов’язано з очисним ефектом і наявністю великої кількості грубих волокон.
  • Гастрит, при якому рекомендується дотримуватися особливої ​​дієти, є протипоказанням також через не перетравлюються клітковини.
  • Тонка зубна емаль. Саліцилова кислота руйнує емаль, якщо не дотримуватися правил гігієни. Відразу після їжі необхідно прополоскати рот водою, щоб нейтралізувати її дію.

Калорійність і корисні речовини

Нижче представлені дані по калорійності свіжого гарбуза. Якщо ж говорити про приготовану, то в її калорійність знижується з 30 ккал до 20 на 100 г продукту, проте кількість корисних речовин, зокрема, вітамінів знижується практично в 2 рази.
Показник значення Відсоток від денної норми Енергетична цінність 30 Вуглеводи 8 3% Білки 1 0% Всього Жиров 0 0% Харчові волокна 1 2% Вітаміни Вітамін A 8567 МО 171% Вітамін С 10,4 мг 17% Вітамін Е 1,2 мг 6% Вітамін K 1,3 мкг 2% Тіамін 0,1 мг 4% Рибофлавін 0,1 мг 8% Нікотинова кислота 0,7 мг 3% Вітамін B6 0,1 мг 4% Фолієва кислота 18,6 мкг 5% Пантотенова кислота 0,3 мг 3% Мінерали Кальцій 24,4 мг 2% Залізо 0,9 мг 5% Магній 13,9 мг 3 % Фосфор 51 мг 5% Калій 394 мг 11% Цинк 0,4 мг 2% Мідь 0,1 мг 7% Марганець 0,1 мг 7%

Гарбуз при цукровому діабеті

Гарбуз має високий глікемічний індекс — 75, і, відповідно до рекомендацій для діабетиків, її потрібно виключити з раціону, так як вона різко підвищує рівень цукру в крові. Але гарбузова м’якоть має унікальну властивість відновлювати пошкоджені клітини печінки і збільшувати в крові кількість бета-клітин, що відповідають за вироблення інсуліну організмом. Власний інсулін знижує індекс продукту, зменшуючи ризик різкого підйому цукру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода лимона

Потрібно відзначити, що при термічній обробці ГІ підвищується, тому при діабеті овоч переважно є в свіжому вигляді і потроху.

Важливо! Оскільки єдиної думки ендокринологів і дієтологів про користь гарбуза при діабеті немає, розумно проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Тільки він знає повну картину вашої хвороби і її нюанси, і зможе оцінити співвідношення користі і ризику.

Вживання гарбуза при виразці шлунка

Багато джерел виразку шлунка зараховують до протипоказань, але східні медики стверджують, що регулярний прийом страв з гарбуза і її соку сприяє загоєнню виразки. Особливою силою наділяють гарбузовий сік, змішаний з огірковим.

Важливо! Проконсультуйтеся з лікарем, щоб оцінити шкоду і користь у вашому випадку.

Гарбуз для схуднення

Гарбуз — низькокалорійна овочева культура (на 100 г продукту всього 26 ккал), тому є ідеальним продуктом для боротьби із зайвою вагою.

За рахунок клітковини і великий вміст води вона добре засвоюється. Грубі волокна сприяють відчуттю ситості тривалий час. А кількість страв, можливих для приготування, не обмежена. І якщо немає протипоказань, її можна їсти і в сирому, і в приготовленому вигляді, наприклад, запекти в духовці, у вигляді супу або каші.

Цікаві статті:
супи-пюре з гарбуза — рецепти з фото

Примітно, що з цього плоду виходять дуже смачні десерти без додавання цукру. Ситні і корисні солодощі — варення, суфле, креми, пудинги — з успіхом замінять шоколад і цукерки. А в старовину справжніми ласощами вважалася гарбузова каша.

Гарбузовий м’якуш може стати справжнім гастрономічним шиком, якщо її готувати з додаванням чорного перцю, мускатного горіха, розмарину, шавлії або лаврового листа. Знайдіть своє поєднання, щоб гідно оцінити не тільки користь плоду, але і його смак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Хурма - користь і шкода

Пікантність маринованих часточок підкреслять імбир, кориця, гвоздика і аніс. Здивуйте знайомих незвичайним смаком звичайного овоча. До речі, консервування — надійний спосіб отримувати корисні вітаміни і клітковину до наступного врожаю.

Як правильно вибрати і зберігати гарбуз

Свіжозібране плоди відрізняються м’якою шкіркою. Вона легко знімається як ножем, так і овощечисткой. Але чим довше гарбуз лежить, тим міцніше стає шкірка. Такий захисний «рефлекс», спрямований на збереження і визрівання насіння, на смакові якості і корисні властивості не впливає. Але чистити жорстку шкірку набагато складніше.

«Правильну» гарбуз вибрати нескладно. Головні орієнтири зрілого корисного і смачного плоду — рівномірно забарвлена ​​помаранчева шкірка. На ній не повинно бути пошкоджень і зелених плям. М’якоть — яскраво-помаранчева, а середня вага від 3 до 5 кг. Чим більш насиченим колір, тим солодший плід.

Форма значення не має. Головне, не сплутати плід у формі груші з плодами гарбузового дерева — калебаса. Хоч вони і називаються гарбузом, але вживати в їжу їх не можна.

Щоб постійно радувати свій організм вітамінами і корисною клітковиною, потрібно подбати про зберігання. У сухому, темному місці неушкоджений овоч пролежить близько місяця. А в холодильнику — у відділенні для овочів — більш 3. Дивно, але приготовлена ​​гарбуз в холодильнику зберігається в 2 рази довше, ніж очищена свіжа. Тому не варто переживати, якщо ви не з’їли все відразу.

Осінь — саме час підготувати організм до зими. Тим більше що гарбузовий сезон можна вважати відкритим.

Схожі статті

Мед: корисні властивості та застосування

elena elena

Хурма — користь і шкода

Maria

Селера для схуднення

Murcia

Рукола — користь і шкода

Serega

Виноград: користь і застосування

elena elena

калорійність рису

Sasha

Лляна олія: користь і шкода

Alex

Кавун — користь і шкода

Alfonso

Морська капуста: користь і шкода

elena elena

Залишити коментар