Тривалий час гарбуз вирощувалася як кормова культура, і мало хто сприймав її як гідну альтернативу тим же кабачків або патисонам. Жителі мегаполісів згадують про неї виключно в зв’язку з Хелловін. Цей символ Дня всіх святих незаслужено забутий як цінний продукт харчування. І дарма.
Зміст
Корисні властивості гарбуза для організму так само важко переоцінити, як і перерахувати їх все:
На тлі значного списку корисних властивостей здається, що протипоказань бути не може. Але це не так. Їх небагато, але нехтувати ними все-таки не варто.
Нижче представлені дані по калорійності свіжого гарбуза. Якщо ж говорити про приготовану, то в її калорійність знижується з 30 ккал до 20 на 100 г продукту, проте кількість корисних речовин, зокрема, вітамінів знижується практично в 2 рази.
Показник значення Відсоток від денної норми Енергетична цінність 30 Вуглеводи 8 3% Білки 1 0% Всього Жиров 0 0% Харчові волокна 1 2% Вітаміни Вітамін A 8567 МО 171% Вітамін С 10,4 мг 17% Вітамін Е 1,2 мг 6% Вітамін K 1,3 мкг 2% Тіамін 0,1 мг 4% Рибофлавін 0,1 мг 8% Нікотинова кислота 0,7 мг 3% Вітамін B6 0,1 мг 4% Фолієва кислота 18,6 мкг 5% Пантотенова кислота 0,3 мг 3% Мінерали Кальцій 24,4 мг 2% Залізо 0,9 мг 5% Магній 13,9 мг 3 % Фосфор 51 мг 5% Калій 394 мг 11% Цинк 0,4 мг 2% Мідь 0,1 мг 7% Марганець 0,1 мг 7%
Гарбуз має високий глікемічний індекс — 75, і, відповідно до рекомендацій для діабетиків, її потрібно виключити з раціону, так як вона різко підвищує рівень цукру в крові. Але гарбузова м’якоть має унікальну властивість відновлювати пошкоджені клітини печінки і збільшувати в крові кількість бета-клітин, що відповідають за вироблення інсуліну організмом. Власний інсулін знижує індекс продукту, зменшуючи ризик різкого підйому цукру.
Потрібно відзначити, що при термічній обробці ГІ підвищується, тому при діабеті овоч переважно є в свіжому вигляді і потроху.
Важливо! Оскільки єдиної думки ендокринологів і дієтологів про користь гарбуза при діабеті немає, розумно проконсультуватися зі своїм лікуючим лікарем. Тільки він знає повну картину вашої хвороби і її нюанси, і зможе оцінити співвідношення користі і ризику.
Багато джерел виразку шлунка зараховують до протипоказань, але східні медики стверджують, що регулярний прийом страв з гарбуза і її соку сприяє загоєнню виразки. Особливою силою наділяють гарбузовий сік, змішаний з огірковим.
Важливо! Проконсультуйтеся з лікарем, щоб оцінити шкоду і користь у вашому випадку.
Гарбуз — низькокалорійна овочева культура (на 100 г продукту всього 26 ккал), тому є ідеальним продуктом для боротьби із зайвою вагою.
За рахунок клітковини і великий вміст води вона добре засвоюється. Грубі волокна сприяють відчуттю ситості тривалий час. А кількість страв, можливих для приготування, не обмежена. І якщо немає протипоказань, її можна їсти і в сирому, і в приготовленому вигляді, наприклад, запекти в духовці, у вигляді супу або каші.
Цікаві статті:
супи-пюре з гарбуза — рецепти з фото
Примітно, що з цього плоду виходять дуже смачні десерти без додавання цукру. Ситні і корисні солодощі — варення, суфле, креми, пудинги — з успіхом замінять шоколад і цукерки. А в старовину справжніми ласощами вважалася гарбузова каша.
Гарбузовий м’якуш може стати справжнім гастрономічним шиком, якщо її готувати з додаванням чорного перцю, мускатного горіха, розмарину, шавлії або лаврового листа. Знайдіть своє поєднання, щоб гідно оцінити не тільки користь плоду, але і його смак.
Пікантність маринованих часточок підкреслять імбир, кориця, гвоздика і аніс. Здивуйте знайомих незвичайним смаком звичайного овоча. До речі, консервування — надійний спосіб отримувати корисні вітаміни і клітковину до наступного врожаю.
Свіжозібране плоди відрізняються м’якою шкіркою. Вона легко знімається як ножем, так і овощечисткой. Але чим довше гарбуз лежить, тим міцніше стає шкірка. Такий захисний «рефлекс», спрямований на збереження і визрівання насіння, на смакові якості і корисні властивості не впливає. Але чистити жорстку шкірку набагато складніше.
«Правильну» гарбуз вибрати нескладно. Головні орієнтири зрілого корисного і смачного плоду — рівномірно забарвлена помаранчева шкірка. На ній не повинно бути пошкоджень і зелених плям. М’якоть — яскраво-помаранчева, а середня вага від 3 до 5 кг. Чим більш насиченим колір, тим солодший плід.
Форма значення не має. Головне, не сплутати плід у формі груші з плодами гарбузового дерева — калебаса. Хоч вони і називаються гарбузом, але вживати в їжу їх не можна.
Щоб постійно радувати свій організм вітамінами і корисною клітковиною, потрібно подбати про зберігання. У сухому, темному місці неушкоджений овоч пролежить близько місяця. А в холодильнику — у відділенні для овочів — більш 3. Дивно, але приготовлена гарбуз в холодильнику зберігається в 2 рази довше, ніж очищена свіжа. Тому не варто переживати, якщо ви не з’їли все відразу.
Осінь — саме час підготувати організм до зими. Тим більше що гарбузовий сезон можна вважати відкритим.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…