Апендектомія — оперативне хірургічне втручання, яке проводиться з метою видалення запаленого апендикса (червоподібний відросток). Під час операції на кишечник в області видалення накладаються шви. Щоб вони не розійшлися, необхідно дотримуватися спеціальної дієти, яка не дратуватиме кишечник і дозволить йому відновитися.
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12
Зміст
- Харчування в 1-у добу після операції
- Дієта на 2-3-ю добу
- Що можна їсти в перший тиждень
- Правила харчування в 1-ий місяць після видалення апендициту
Харчування в 1-у добу після операції
Сама операція є значним стресом для організму. Протягом 1-х діб після неї відбувається реабілітація та відновлення всього організму. Кишечник також знаходиться в процесі відновлення після процедури, тому в більшості випадків апетит і бажання поїсти у пацієнта відсутні.
В першу половину доби після оперативного втручання є що-небудь категорично заборонено. Дозволяється робити тільки кілька ковтків води або змочити губи. У другій половині доби пацієнт нарешті може поїсти. Основні страви на цей і наступні дні дієти після апендициту — це легкі і рідкі продукти:
Увага! Тверда і дратує шлунок їжа заборонена.
- Рідкий відвар з рису.
- Нежирний бульйон з курки.
- Фруктово-ягідний кисіль.
- Зелений чай.
- відвар з шипшини.
Ці продукти включають в харчування після апендициту в разі хорошого загального самопочуття пацієнта і з дозволу його лікуючого лікаря.
Вживання газованої води категорично виключається, так як вона може привести до розширення кишечника внаслідок виділення газу і розбіжності післяопераційних швів. Також протипоказані жирні продукти харчування, все тверді або сирі страви, яйця і молочні продукти.
Дієта на 2-3-ю добу
В області післяопераційних швів відбувається поступове стягування, загоєннятканин і формування первинного рубця. Також частково розсмоктуються внутрішні шви з кетгуту.
Основним завданням лікувальної дієти є заповнення поживних речовин в організмі, в першу чергу необхідних для регенерації тканин, з максимальним функціональним спокоєм для травного тракту. Вона включає ряд принципів, які необхідно дотримуватися:
- Харчування невеликими порціями не менше 6 разів на день.
- Виключення твердої їжі, по консистенції всі продукти харчування повинні бути у вигляді пюре .
- їжа не повинна надавати дратівливу дію на область післяопераційної рани в кишечнику, тому виключається гостра, кисла, смажена або копчена їжа, соління, маринади.
- З меню виключаються продукти харчування, вживання яких може підвищити процеси газоутворення в кишечнику — бобові культури, капуста, редис, редька, молочні продукти.
- Температура страв повинна бути не дуже гарячою або холодною, щоб не привести до розвитку запального процесу в області післяопераційних швів, оптимальної є температура продуктів харчування близько 30-35º С.
Список того, що можна їсти після апендициту розширюється. І до рідким продуктам додаються перетерті страви:
- Курячий бульйон з невеликими, добре провареними шматочками курячого м’яса.
- Пюре з варених кабачків або гарбуза.
- картопляне пюре — допускається в невеликій кількості, так як картопля містить багато крохмалю, який може спровокувати підвищення газоутворення в кишечнику.
- Отварная курка (філе), м’ясо при цьому подрібнюється до стану пюре.
- натуральний йогурт — кисломолочний продукт, який не викликає на відміну від цільного молока підвищеного газоутворення і сприяє нормалізації нормальної мікрофлори кишечника — для цього найкраще підійде натуральний йогурт без добавок і барвників.
Зазвичай контроль за харчуванням в умовах стаціонару після операції здійснюється медичним персоналом. Проте ці рекомендації необхідно знати родичам або друзям пацієнта, які приносять продукти в лікарню.
Що можна їсти в перший тиждень
Протягом тижня після операції тривають процеси загоєння рани, регенерації тканин і функціональне відновлення кишечника. Тому дієтичні рекомендації в відношення того, що їсти після видалення апендициту в кінці 1-го тижня, кілька розширюються і включають такі особливості:
- Харчування часте з вживанням невеликої кількості їжі (близько 5 разів на добу) .
- Їжа повинна містити невелику кількість рослинної клітковини, необхідної для формування калових мас — допускаються каші з рису, гречки.
- Для достатнього надходження білків в раціон включається відварне м’ясо — курка, телятина в вигляді пюре. Також допускається відварна риба, але тільки після повного видалення кісточок з неї, які можуть механічно пошкоджувати стінки кишечника в області проведеного хірургічного втручання.
- Допускаються фрукти і ягоди, але тільки приготовані на пару.
- Розширюється асортимент кисломолочної продукції, при цьому вона повинна бути з низьким вмістом жирів.
- Для відновлення функціональної активності кишечника і запобігання запорів, необхідно вживати достатню кількість рідини (8-10 склянок на день), третина якої — звичайна питна вода. Рідина рекомендується вживати за півгодини до прийому їжі, і через годину після нього.
Важливо! Важливою умовою харчування на першому тижні після апендектомії є ретельне, неспішне пережовування їжі.
Правила харчування в 1-ий місяць після видалення апендициту
протягом місяця після оперативного втручання відбувається остаточне становлення функціональної активності кишечника і загоєння післяопераційної рани. Список дозволених продуктів розширюється, проте деякі страви і продукти як і раніше під забороною:
- Копченості, ковбаса, жирні сорти м’яса (свинина, качка).
- Гриби в будь-якому вигляді — хітин, що входить в їх склад значно погіршує роботу кишечника.
- Прянощі, кетчуп, майонез, гірчиця і перець — вони можуть викликати хімічне подразнення області гояться рубців в кишечнику.
- Кондитерські вироби, солодощі та випічка також не рекомендуються, так як вони можуть спровокувати розвиток гнильної бактеріальної мікрофлори.
- Газовані напої, кава і алкоголь — їх вживати не можна ні в якому разі.
- Все продукти, які сприяють газоутворення в кишечнику — в першу чергу бобові, молоко, капуста і редис.
Після закінчення місяця зазвичай процеси становлення функції і загоєння кишечника закінчуються. Дієту можна поступово розширювати до звичайного режиму харчування, який був до операції. АЛЕ в кожному окремому випадку бажано провести консультацію у лікаря!
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12