Однією з умов успішної терапії захворювань будь-якого органу є створення умов для зниження функціонального навантаження, який забезпечить його відновлення. Такий функціональний спокій при патології печінки, гепатобіліарної системи (жовчний міхур, жовчовивідні шляхи) і підшлункової залози (читайте також про дієту при панкреатиті) забезпечує спеціальна терапевтична Дієта номер П’ять по Певзнером, яка була розроблена для зниження навантаження на ці органи.
Її застосування дає можливість якнайшвидшого одужання, а також є профілактикою патології органів травлення і печінки в майбутньому.
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12
Зміст
- Показання, основні правила, добова калорійність
- Дозволені і заборонені продукти
- Меню на тиждень
Показання, основні правила, добова калорійність
Дієта номер 5 була розроблена лікарем дієтологом і терапевтом Певзнером М.І. в складі інших видів терапевтичних дієт при патології інших органів (їх всього 15).
Виконання дієтичних рекомендацій столу показані при декількох основних захворюваннях системи травлення (наприклад, гастрит, при якому потрібно дотримуватися особливої дієти), до яких відносяться :
- Хронічний гепатит — запальне захворювання печінки різної етіології (гепатотропні віруси, токсини, алкоголь). У разі гострого процесу (тривалість запальної реакції до півроку) ця дієта застосовується в період реконвалесценції (клініко-лабораторне одужання з нормалізацією основних показників роботи печінки).
- Цироз — поступова загибель гепатоцитів (клітини печінки) з їх заміною фіброзною (сполучної) тканиною, печінку при цьому не виконує свої функції. При такому захворюванні рекомендується дотримуватися спеціальної дієти.
- Холецистит — запалення жовчного міхура, при якому дієта 5 показана в період ремісії (зменшення запальних процесів) і при хронічному, тривалому перебігу, при незначній інтенсивності симптоматики, порушення функції.
- Жовчнокам’яна хвороба (калькульозний холецистит) — обмінна патологія з хронічним перебігом, що характеризується утворенням каменів в жовчному міхурі і його протоках.
При цих захворюваннях дієта-стіл 5 використовується в випадку відсутності супутньої патології кишечника (ентерит, дуоденіт, ентероколіт).
Основні правила використання цієї дієти є нескладними і включають:
1. Часте вживання їжі невеликими порціями — зазвичай необхідно приймати їжу 4-5 разів на день.
2. Виключаються продукти, що підсилюють кислотообразование в шлунку — кава, алкоголь, консерви, маринади, жирна їжа, гострі страви.
3. Відносно приготування їжі, перевага віддається її варінні або приготування на пару (допускається гасіння, приготування запіканок), при цьому бажано їжу подрібнити.
4. У харчуванні повинна переважати їжа з достатньою кількістю білків, зменшенням кількості жирів (особливо тварин) і легко засвоюваних вуглеводів.
5. Добова калорійність повинна складати близько 2400-2800 ккал. При цьому об’ємна частина білка становить близько 80 г (половина з них повинна бути рослинного походження), жири також близько 80 г (третина з них — рослинного походження), вуглеводи — до 400 г.
Пам’ятайте ! Добове надходження рідини має бути не менше 1,5 л, сіль обмежується до 10 г.
Завдяки цьому, п’ятий стіл з обов’язковим виконанням рекомендацій і добової калорійності на кожен день, дозволяє забезпечити організм усіма поживними речовинами і вітамінами, обмежуючи при цьому навантаження на печінку, гепатобіліарну систему, підшлункову залозу. Також дієта стіл номер 5, меню якої містить різноманітні страви, не обмежує смакове різноманітність, що дозволяє застосовувати її без психологічного збитку для людини.
Дозволені і заборонені продукти
Перелік основних продуктів рекомендованих до вживання і виключених з раціону при використанні цієї дієти, представлений в таблиці:
Найменування групи продуктів Можна їсти Не можна їсти борошняні вироби хліб з житнього або пшеничного борошна, бажано вчорашній, злегка підсушений Свіжий хліб, здобні булочки, млинці Печиво (пісочне, галетное), сухий бісквіт і інша здобні випічка випічка, із застосуванням листкового тіста. Сухарі без цукру і наповнювачів (можна зробити вдома самостійно з хліба). Пироги, грінки, інші продукти смажені на жиру. Молочні продукти Молоко з мінімальним вмістом жирів (оптимально до 2,5%). Молоко більше 2,5% жирності. Знежирений сир (можна готувати сирники, запіканки, вареники або суфле) Жирний сир. Кефір, йогурти (знежирені, максиму до 2%), нежирна сметана Жирна сметана, вершки, кефір Нежирні сири (Тофу, Моцарелла, Рікотта, Фета, Сулугуні) Сири твердих жирних сортів (витримані сири), а також солоний сорти Вершкове морозиво. Ряжанка. Овочі та зелень Кабачки, гарбуз, морква, буряк, картопля — в відварному вигляді, можна робити пюре Гірку, кислу, пряну зелень (ревінь, петрушка, кріп, щавель, шпинат, рукола) як основний інгредієнт страви . Огірки (консервовані виключені). Гриби. Кольорова, пекінська капуста, також дозволена морська. Редис, редька, білокачанна капуста, спаржа Помідори (в невеликій кількості, тільки свіжі). Баклажани. Листові салати (Айсберг, Ромен, Корн салат) Часник, цибуля (у тому числі зелений). Будь-які овочі в маринованому і консервованому вигляді. Ягоди і фрукти Яблука солодких сортів, можна в тертому вигляді. Можна яблука запікати Свіжі фрукти / ягоди, за винятком дозволених Банан (максимум 1 в день) Чорнослив. Гранат. М’ясо і риба Маложирні види м’яса (курка, кролик, телятина, яловичина, індичка), а також продукти з них, наприклад, парові котлети, тефтелі і ін.) Жирні сорти м’яса (свинина, качка, гусак ), продукти з них. Тваринні жири (допускається вживання невеликої кількості яловичого, свинячого жиру). Молочна варена ковбаса Субпродукти (печінка, серце, мова) і страви, приготовані з них. Нежирна риба (тунець, річкова риба, короп, окунь, щука, хек), продукти з них, наприклад, суфле, котлети, рибні тефтелі. Готувати на пару або в духовці Копченості, ковбаси, м’ясні консерви. Сьомга, лосось в невеликій кількості, щоб не перевищувати кількість жирів. Жирна риба (форель, сазан, осетрина, севрюга, білуга, сом та інші жирні сорти), продукти з неї. Морепродукти (в невеликій кількості допускаються кальмари, креветки або мідії). Копчена, в’ялена солона риба, рибні консерви. Ікра червоної риби (червона, чорна). Крупи і макаронні вироби Гречана (перевага зеленої гречці), манна, вівсяна крупи, рис. Можна варити каші, а також готувати пудинги, запіканки, супи Бобові культури (боби, горох, квасоля). Мюслі. Кукурудза, ячна крупа, перловка, пшоно. Відварені макарони з твердих сортів пшениці Яйця Некруто або у вигляді порового омлету Смажені, зварені круто. Масло Рослинна соняшникова або оливкова. Вершкове масло (допускається до 30 г в день в якості добавки до основної страви). Напої Зелений чай. Газовані, холодні напої. Негазована мінеральна вода. Кава, какао-напої, міцні чаї неконцентрированная соки з ягід / фруктів. Алкогольні напої (включаючи слабоалкогольні). Компот із сухофруктів. Солодощі Варення в невеликій кількості з ягід / фруктів. Всі кондитерські вироби. Цукерки (шоколадні). Халва. Торти, тістечка. Соуси та приправи Сіль — не більше 10 гр. у день. Майонези, кетчуп, гірчиця, хрін, аджики, оцет і будь-які гострі приправи і соуси Можна готувати сметанні або молочні соуси для салатів і маринаду З приправ можна використовувати петрушку, кріп (в невеликій кількості), в т.ч сушений, ванілін і корицю
Меню на тиждень
Подібне меню можна скласти самостійно, на основі списку дозволених продуктів, з урахуванням добової калорійності.
Меню дієти стіл 5 на тиждень день тижня Прийом їжі Страви і продукти 1-ий варіант Сніданок Вівсяна каша на воді, чашка зеленого чаю Перекус Печене яблуко, 100 гр. нежирного сиру Обід Суп з овочів, відварене філе курки з рисом, 1 стакан кефір, сухарик Перекус Компот із сухофруктів. Вечеря Картопляне пюре, яловичі тефтелі з хлібом 2-ий варіант Сніданок Манна каша на нежирному молоці з родзинками, зелений чай або відвар шипшини Перекус 100-150 гр. натурального нежирного йогурту Обід Суп з макаронами і фрикадельками. Компот з улюблених ягід Перекус Сирна запіканка, відвар з шипшини. Вечеря Рагу з овочів. 2 сухарика, стакан кефіру 3-ий варіант Сніданок Сирники з курагою або родзинками. Компот із сухофруктів. Перекус Запіканка з моркви і яблук, зелений чай. Обід Відварене рибне філе з гречаною кашею. Стакан киселю Перекус 1 банан Вечеря Вівсяна каша на маложирное молоці. 4-ий варіант Сніданок Білковий або паровий омлет з 2-х яєць. Зелений чай з сухарем. Перекус Фруктовий салат з 1 банана, солодкого яблука, родзинок під нежирним йогуртом. Обід Рибний суп з тріскою і рисом. 1 шматочок хліба. Картопляне пюре Перекус Сирники з нежирною сметаною, відвар з шипшини. Вечеря Овочеве рагу, з шматочками вареної курки, чорний хліб, йогурт. 5-ий варіант Сніданок Вівсяна каша на молоці з родзинками, компот з яблук. Перекус Запечене яблуко або груша, негазована мінеральна вода. Обід Відварене філе риби, рисова каша на воді, чорний хліб, зелений чай. Перекус Сухарі без добавок, в тому числі цукру, склянку молока або кефіру Вечеря Суп-пюре з цвітної капусти, моркви. 6-ий варіант Сніданок Рисова каша на молоці, стакан чаю Перекус Сирна запіканка з родзинками, компот із сухофруктів. Обід Суп з фрикадельками з телятини з гречкою, картопляне пюре з вареною рибою, зелений чай. Перекус Салат зі свіжих огірків, листя салату Айсберг, чорний хліб, негазована мінеральна вода. Вечеря Вінегрет з відвареного буряка з соняшниковою олією, яєчний омлет, йогурт. 7-ий варіант Сніданок Манна каша з курагою на молоці, зелений чай, чорний хліб. Перекус Пюре з запечених яблук, негазована мінеральна вода. Обід Картопляне пюре або овочеве рагу з шматочком відвареного м’яса, сухарики, компот з яблук Перекус Свіже солодке яблуко, 1 стакан йогурту. Вечеря Судак, запечений в нежирної сметані з рисом. Відвар шипшини
Тривалість такої дієти не обмежена в часі. Основним критерієм припинення її використання є поліпшення функціональних, лабораторних і клінічних показників роботи печінки, гепатобіліарної системи, підшлункової залози. Для профілактики патології цих органів дієта стіл 5 може застосовуватися постійно.
Про доповнення до дієти — 5А, 5Б і 5П:
Автор статті
Кривогуз Ігор Михайлович
Магістр медицини, сімейний лікар, м Суми
Написано статей
12