Пастуший пиріг (Shepherd’s pie) є класичним британським блюдом, рецептура його приготування сягає своїм корінням в далеку Шотландію або північ Англії. Спочатку його готували із залишків і обрізків м’яса, залишків жаркого. Найчастіше в якості м’яса використовувалася баранина, тушкована з цибулею, морквою та горохом.
Сьогодні існує велика кількість рецептів пастушої пирога. Але насправді, якщо в пирозі замість баранини використовується інший вид м’яса, то такий пиріг називають Cottage Pie. У цій підборі зібрані три різних, але дуже смачні рецепти пастушої пирога, все рецепти містять докладний опис і фото, що дозволить легко приготувати це чудово блюдо.
Зміст
Для приготування пирога знадобиться:
1. Для початку поставимо духовку розігріватися до 180 градусів.
2. Картоплю почистити, розрізати на четвертини, викласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Довести картоплю до кипіння на середньому вогні, посолити і варити до готовності на малому вогні близько 15-20 хвилин.
3. Поки картопля вариться, потрібно почистити цибулю і нарізати його, але не дуже дрібно. Після чого беремо сковороду, наливаємо трохи олії і ставимо на невеликий вогонь. Підсмажуємо цибулю буквально 1-1,5 хвилини.
4. До цибулі викладаємо фарш і обсмажуємо фарш хвилин 5-8, поки він не втратить весь рожевий колір. Зверху посипати фарш борошном і добре перемішати.
5. До фаршу викладаємо кукурудзу або горошок (на ваш смак) і заливаємо 1/2 склянки бульйону або кип’яченої води. Гасити хвилини 3-4, після чого зняти сковороду з вогню.
6. До цього часу картопля вже буде готовий. Зняти каструлю з вогню, злити воду. З картоплі потрібно зробити пюре і щоб воно було смачним, в картопля ми викладаємо вершкове масло і додаємо молоко. Кількість молока залежить від того, який густоти ви хочете пюре. Блендером збиваємо картопля і отримуємо смачне і дуже повітряне пюре.
Порада: в пюре можна додати пряні трави і трохи посолити, так воно буде ще смачнішим.
7. Беремо форму для запікання. На дно викладаємо тушкований фарш з овочами і вирівнюємо. Зверху викладаємо рівним шаром пюре. Пиріг ставимо в духовку на 25-30 хвилин.
8. У підсумку отримуємо чудовий пиріг з чудовою золотавою скоринкою.
Ми намагаємося не забувати про тих, хто не їсть м’яса, а може його просто немає в холодильнику . Для обох категорій у нас припасений рецепт вівчарського пирога без м’яса, але заміна м’яса не менше поживна і корисна. Це сочевиця, про її користь можна почитати в окремій статті, але коротко це джерело білка і харчових волокон.
На 6 порцій пирога вам знадобиться:
Для начинки.
Для картопляного пюре:
Приготування:
1. Картоплю треба почистити і нарізати навпіл або на чверті, викласти у велику каструлю і залити водою. Довести до кипіння на середньому вогні, потім посолити, накрити кришкою і варити протягом 20-30 хвилин до готовності картоплі, поки він не буде легко проколювати ножем.
2. Поки картопля готується, поставте духовку розігріватися до 180 градусів.
3. Беремо невелику каструлю, наливаємо в неї трохи олії і ставимо на вогонь. Викладаємо в неї порізану цибулю і часник, обсмажуємо близько 2-3 хвилин. Трохи солимо.
4. До цибулі додаємо сочевицю (її краще попередньо трохи промити), бульйон і чебрець, добре все перемішуємо. Довести до кипіння і знизити вогонь до самого маленького. Сочевицю потрібно варити на повільному вогні близько 30-35 хвилин. Якщо ви візьмете червоне або помаранчеве сочевицю, то ці види варяться швидше, близько 15 хвилин.
5. В останні 10 хвилин варіння сочевиці потрібно додати заморожені овочі, перемішати і варити 10 хвилин.
6. Щоб згустити суміш, можна додати 2-3 столові ложки борошна або кукурудзяного крохмалю.
7. Як тільки картопля буде готовий, злити воду, але трохи залишити, щоб зробити пюре. За допомогою блендера подрібнити картоплю в пюре, додати масло і добре перемішати. Якщо потрібно, приправити перцем, додати сіль. Тепер пюре готове.
8. Беремо форму для запікання. На дно форми викладаємо суміш з сочевиці і овочів, зверху картопляне пюре і розгладжуємо його ложкою.
9. Випікати потрібно близько 15-20 хвилин, до тих пір поки не з’явиться золотава скоринка.
10. Дістати пиріг з духовки. Перед подачею дати пирогу охолонути протягом 10 хвилин.
До речі пиріг відмінно зберігається протягом декількох днів в холодильнику, а підігрівати його можна в мікрохвильовці.
Цей рецепт трохи складніше і містить більше інгредієнтів, ніж перший з нашої вибірки. До речі, з цього рецепта можна спокійно зробити вегетаріанський, використовуючи замість м’ясного фаршу соєве м’ясо або соєвий фарш.
Для приготування знадобиться:
Порада: якщо ви не любите картопля або його просто немає, то відмінною заміною буде пюре з цвітної капусти. Для цього потрібно взяти близько 500-600 гр свіжої або замороженої цвітної капусти, відварити і зробити за допомогою блендера пюре.
Приступимо:
1. Ставимо картопля відварюватися, попередньо його потрібно почистити і порізати на четвертини, викласти в каструлю, залити водою і варити до готовності.
2. Для початку беремо глибоку сковороду, ставимо на вогонь, наливаємо трохи олії і обсмажуємо цибулю близько 3-4 хвилин.
3. Потім додаємо фарш і гриби, все добре перемішати і обсмажувати близько 7-10 хвилин. Посоліть, додайте спеції.
4. Тепер додаємо моркву і бульйон, готуємо ще 3-4 хвилини.
5. Додаємо кукурудзу, вершки і борошно. Добре перемішуємо. Доводимо суміш до кипіння, потім зменшуємо вогонь до самого маленького і готуємо хвилин 5-7.
6. Після чого знімаємо сковороду з вогню і суміш викладаємо у форму для запікання і посипаємо зверху тертим сиром.
7. Коли картопля зварилася, робимо з нього пюре. Пюре викладаємо поверх і акуратно вирівнюємо ложкою.
8. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо пиріг близько 30 хвилин, поки пюре злегка не підрум’яниться.
9. Пастуший пиріг готовий! Приємного апетиту!
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…