Категорії: Рецепти

Пастуший пиріг — 3 рецепта з фото

Пастуший пиріг (Shepherd’s pie) є класичним британським блюдом, рецептура його приготування сягає своїм корінням в далеку Шотландію або північ Англії. Спочатку його готували із залишків і обрізків м’яса, залишків жаркого. Найчастіше в якості м’яса використовувалася баранина, тушкована з цибулею, морквою та горохом.

Сьогодні існує велика кількість рецептів пастушої пирога. Але насправді, якщо в пирозі замість баранини використовується інший вид м’яса, то такий пиріг називають Cottage Pie. У цій підборі зібрані три різних, але дуже смачні рецепти пастушої пирога, все рецепти містять докладний опис і фото, що дозволить легко приготувати це чудово блюдо.

Зміст

  • C баранячим фаршем
  • Вегетаріанська версія
  • З грибами

C баранячим фаршем

Для приготування пирога знадобиться:

  • 0,5 кг баранячого фаршу
  • 1 велика цибулина
  • банка консервованого горошку або кукурудзи
  • 3 великих картоплі
  • 1 склянку бульйону (можна замінити кип’яченою водою)
  • 3 ст.л. вершкового масла
  • трохи молока для пюре
  • 2 ст.л. борошна
  • сіль, перець, будь-які ваші улюблені спеції і приправи

1. Для початку поставимо духовку розігріватися до 180 градусів.

2. Картоплю почистити, розрізати на четвертини, викласти в каструлю, залити водою і поставити на вогонь. Довести картоплю до кипіння на середньому вогні, посолити і варити до готовності на малому вогні близько 15-20 хвилин.

3. Поки картопля вариться, потрібно почистити цибулю і нарізати його, але не дуже дрібно. Після чого беремо сковороду, наливаємо трохи олії і ставимо на невеликий вогонь. Підсмажуємо цибулю буквально 1-1,5 хвилини.

4. До цибулі викладаємо фарш і обсмажуємо фарш хвилин 5-8, поки він не втратить весь рожевий колір. Зверху посипати фарш борошном і добре перемішати.

5. До фаршу викладаємо кукурудзу або горошок (на ваш смак) і заливаємо 1/2 склянки бульйону або кип’яченої води. Гасити хвилини 3-4, після чого зняти сковороду з вогню.

6. До цього часу картопля вже буде готовий. Зняти каструлю з вогню, злити воду. З картоплі потрібно зробити пюре і щоб воно було смачним, в картопля ми викладаємо вершкове масло і додаємо молоко. Кількість молока залежить від того, який густоти ви хочете пюре. Блендером збиваємо картопля і отримуємо смачне і дуже повітряне пюре.

Порада: в пюре можна додати пряні трави і трохи посолити, так воно буде ще смачнішим.

7. Беремо форму для запікання. На дно викладаємо тушкований фарш з овочами і вирівнюємо. Зверху викладаємо рівним шаром пюре. Пиріг ставимо в духовку на 25-30 хвилин.

8. У підсумку отримуємо чудовий пиріг з чудовою золотавою скоринкою.


Вегетаріанська версія

Ми намагаємося не забувати про тих, хто не їсть м’яса, а може його просто немає в холодильнику . Для обох категорій у нас припасений рецепт вівчарського пирога без м’яса, але заміна м’яса не менше поживна і корисна. Це сочевиця, про її користь можна почитати в окремій статті, але коротко це джерело білка і харчових волокон.

На 6 порцій пирога вам знадобиться:

Для начинки.

  • 1 цибулина середніх розмірів
  • 2 зубчики часнику, почистити і подрібнити
  • 1,5 склянки зеленої або коричневої сочевиці
  • 4 чашки овочевого бульйону або води
  • 1 ч.л. сушеного чебрецю
  • 1 пакет заморожених овочів (близько 400-500 гр)

Для картопляного пюре:

  • 1,5 кг картоплі
  • 3-4 ст. ложки вершкового масла
  • сіль, перець і трави на ваш смак

Приготування:

1. Картоплю треба почистити і нарізати навпіл або на чверті, викласти у велику каструлю і залити водою. Довести до кипіння на середньому вогні, потім посолити, накрити кришкою і варити протягом 20-30 хвилин до готовності картоплі, поки він не буде легко проколювати ножем.

2. Поки картопля готується, поставте духовку розігріватися до 180 градусів.

3. Беремо невелику каструлю, наливаємо в неї трохи олії і ставимо на вогонь. Викладаємо в неї порізану цибулю і часник, обсмажуємо близько 2-3 хвилин. Трохи солимо.

4. До цибулі додаємо сочевицю (її краще попередньо трохи промити), бульйон і чебрець, добре все перемішуємо. Довести до кипіння і знизити вогонь до самого маленького. Сочевицю потрібно варити на повільному вогні близько 30-35 хвилин. Якщо ви візьмете червоне або помаранчеве сочевицю, то ці види варяться швидше, близько 15 хвилин.

5. В останні 10 хвилин варіння сочевиці потрібно додати заморожені овочі, перемішати і варити 10 хвилин.

6. Щоб згустити суміш, можна додати 2-3 столові ложки борошна або кукурудзяного крохмалю.

7. Як тільки картопля буде готовий, злити воду, але трохи залишити, щоб зробити пюре. За допомогою блендера подрібнити картоплю в пюре, додати масло і добре перемішати. Якщо потрібно, приправити перцем, додати сіль. Тепер пюре готове.

8. Беремо форму для запікання. На дно форми викладаємо суміш з сочевиці і овочів, зверху картопляне пюре і розгладжуємо його ложкою.

9. Випікати потрібно близько 15-20 хвилин, до тих пір поки не з’явиться золотава скоринка.

10. Дістати пиріг з духовки. Перед подачею дати пирогу охолонути протягом 10 хвилин.

До речі пиріг відмінно зберігається протягом декількох днів в холодильнику, а підігрівати його можна в мікрохвильовці.


З грибами

Цей рецепт трохи складніше і містить більше інгредієнтів, ніж перший з нашої вибірки. До речі, з цього рецепта можна спокійно зробити вегетаріанський, використовуючи замість м’ясного фаршу соєве м’ясо або соєвий фарш.

Для приготування знадобиться:

  • 0,5 кг будь-якого фаршу / або соєвого фаршу
  • 200 гр печериць — помити і нарізати
  • 2 моркви середніх розмірів — почистити і нарізати кільцями або натерти на тертці
  • 1/2 склянки бульйону або води
  • 1 невелика цибулина
  • 3 ст.л. вершкового масла
  • 1 банка консервованої кукурудзи
  • 100 гр сиру твердих сортів — потерти на тертці
  • 600-700 гр. картоплі
  • 50-70 гр вершків
  • 3 столові ложки борошна

Порада: якщо ви не любите картопля або його просто немає, то відмінною заміною буде пюре з цвітної капусти. Для цього потрібно взяти близько 500-600 гр свіжої або замороженої цвітної капусти, відварити і зробити за допомогою блендера пюре.

Приступимо:

1. Ставимо картопля відварюватися, попередньо його потрібно почистити і порізати на четвертини, викласти в каструлю, залити водою і варити до готовності.

2. Для початку беремо глибоку сковороду, ставимо на вогонь, наливаємо трохи олії і обсмажуємо цибулю близько 3-4 хвилин.

3. Потім додаємо фарш і гриби, все добре перемішати і обсмажувати близько 7-10 хвилин. Посоліть, додайте спеції.

4. Тепер додаємо моркву і бульйон, готуємо ще 3-4 хвилини.

5. Додаємо кукурудзу, вершки і борошно. Добре перемішуємо. Доводимо суміш до кипіння, потім зменшуємо вогонь до самого маленького і готуємо хвилин 5-7.

6. Після чого знімаємо сковороду з вогню і суміш викладаємо у форму для запікання і посипаємо зверху тертим сиром.

7. Коли картопля зварилася, робимо з нього пюре. Пюре викладаємо поверх і акуратно вирівнюємо ложкою.

8. Ставимо в розігріту до 180 градусів духовку і запікаємо пиріг близько 30 хвилин, поки пюре злегка не підрум’яниться.

9. Пастуший пиріг готовий! Приємного апетиту!

Останні статті

Постійний (довгий) сухий кашель

За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…

4 месяца тому назад

Мукалтін від сухого чи вологого кашлю?

Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…

4 месяца тому назад

ГЕРХ: лікування народними засобами

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…

4 месяца тому назад

Як заспокоїти сухий кашель

На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…

4 месяца тому назад

Причини сухого кашлю у дитини без температури

Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…

4 месяца тому назад

Трахеобронхіт

Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…

4 месяца тому назад