Категорії: Продукти

Кероб — користь і шкода

Любителям шоколаду важко відмовитися від чергової часточки. Навіть на користь стрункості. І не потрібно! Спробуйте кероб! Це дивовижний продукт, який не тільки має масу корисних властивостей, але і легко замінить жаданий шоколад.

Зміст

  • Де росте кероб?
  • Користь Кероб
  • кероб: сирої, обсмажений або сироп?
  • кероб — калорійність і харчова цінність
  • Де купити кероб

Кероб — це порошок з плодів Ріжкового дерева (цератонія стручкової). Не так давно став відомий в дієтичному харчуванні як альтернатива какао і шоколаду. Також використовується в кондитерській промисловості замість цукру. В медицині застосовується в протикашльових засобах і як допоміжна речовина в інших препаратах. Історія вживання Кероб в їжу налічує приблизно 5 000 років, і це говорить багато про що.

За смаком кероб злегка схожий на какао, але, в залежності від ступеня обсмаження має різний післясмак. Зовні відрізняється блідо-рожевим відтінком. За корисними властивостями не поступається, і навіть перевершує відомий напій.

Де росте кероб?


Батьківщиною Ріжкового дерева вважається Середземномор’ї, де воно спочатку було дикорастущим. Звідти цератонія вивезли до Австралії, і почали обробляти як культуру.

Здатність цього дерева довгий час обходитися без води, і при цьому добре плодоносити, дозволила вирощувати його в посушливому кліматі. Але основними виробниками і постачальниками Кероб залишаються Італія, Іспанія, Туреччина, Португалія. У менших обсягах його імпортують Мальта, Кіпр, Австралія. Щоб не купити підробку, звертайте увагу на виробника.

Користь Кероб

1. Кероб багатий антиоксидантами, які продовжують молодість. Пояснюється це просто. Антиоксиданти зв’язують вільні радикали, які призводять до старіння, і не дають їм руйнувати клітини шкіри. Нехай їх кількість трохи менше, ніж в какао, зате у Кероб є інші властивості, про які какао може тільки мріяти.

2. У Кероб не міститься кофеїн, властивий какао, тому його можна пити не тільки людям з підвищеним артеріальним тиском, а й дітям, і вагітним жінкам. Ця речовина разом з сальсолінолом викликає звикання, чим і пояснюється стійка прихильність ласунів до шоколаду і його похідних. Теобромін, яким насичені какао-боби, відповідає за психоемоційну стійкість, а його відсутність в Кероб не грозить перепадами настрою. Навпаки, напій з цього порошку надає заспокійливу дію.

3. Жирів в Кероб в 10 разів менше, ніж в какао. Солодкість забезпечують сахароза і фруктоза. Це дає право Кероб вважатися дієтичним. Завдяки мінімальним вмістом жирів продукти, у складі яких частина какао замінили на камедь (загусник E 410, це витяжка з плодів Ріжкового дерева), мають довший термін зберігання. Окислюється жир додає продуктам неприємний прогірклий смак. Кероб позбавлений цієї здатності, тому продукт довше не псується.

4. Всі вітаміни і мінерали (а їх чимало) легко засвоюються. Чого не скажеш про тих же мікроелементах, що містяться в какао. Тому користь від Кероб очевидна.

5. Клітковина, хоч і в невеликих кількостях міститься в порошку, налагоджує травлення, і в парі з антиоксидантами виводить з організму шкідливі речовини, включаючи токсини. Згідно з історичними відомостями, що дійшли до нас, плоди цератонія використовувалися ще в античні часи в якості антисептика. При отруєннях та проносі (особливо у дітей) кероб також застосовували як екстрену допомогу.

6. Регулярне вживання напою з порошку Ріжкового дерева знижує холестерин в крові, тому його можна використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань. І саме тому любителям какао варто придивитися до подібної альтернативи. Для людей з підвищеним холестерином розроблена спеціальна дієта.

7. Кероб солодше какао. Приготований напій не вимагає додавання цукру, так як кероб містить велику кількість натуральної сахарози, фруктози і глюкози, АЛЕ діабетикам потрібно з обережністю вживати кероб, найкраще підійде обсмажений кероб, так як в ньому кількість цукрів буде нижче.

8. Зменшуючи вироблення греналіна, — гормону, який контролює голод, — кероб сприяє зниженню апетиту. Тому у вашій дієті він з успіхом замінить синтетичні підсолоджувачі. А чашка напою — ланч або полуденок.

До переваг Кероб можна віднести гіпоалергенність. Однак розумно буде проконсультуватися з лікарем і зробити алергопробу, перш ніж дегустувати екзотичний продукт. Можлива індивідуальна непереносимість.

Даних про шкідливий вплив Кероб на організм у медиків немає. Але, в будь-якому випадку, знайте міру.

Кероб: сирої, обсмажений або сироп?


Стручки

Плоди цератонія зручно зберігати в стручках. У них корисні мікроелементи зберігаються в повному обсязі. Перед вживанням розламайте сушений плід на шматочки і подрібніть в кавомолці. Варити зручно в турці, як кава.

Порошок

У продажу можна знайти як сирої кероб, так і обсмажений. Який вибрати, залежить від особистих переваг:

  • Самий солодкий — порошок НЕ обсмажений. Він має світлий рожево-бежевий відтінок, а за смаком далекий від шоколаду.
  • Порошок слабкою обсмажування — його часто видають за сирої — має легкий карамельним смаком. Відрізнити його від НЕ обсмаженого можна по більш темного кольору і невеликий кислинки.
  • Середньо обсмажений кероб відрізняється темним шоколадним кольором і характерним запахом. У смаку з’являється гіркота, притаманна чорному шоколаду.

Звертайте увагу на ступінь обсмаження, оскільки вміст цукру в обжаренном порошку нижче, ніж в сирому.

Порошок можна використовувати в приготуванні улюблених страв і десертів, наприклад, млинців, смузі, кексів та інших дієтичних солодощів. Як приготувати смачні та корисні десерти з Кероб, читайте в статті.

Сироп

З плодів цератонія роблять не тільки порошок. Сироп Кероб використовують в якості натурального підсолоджувача. Він володіє всіма корисними властивостями порошку, але має більш високу концентрацію цукрів. Тому людям, що страждають непереносимістю фруктози, не варто використовувати цю форму в чистому вигляді. Крім того, сироп може незначно підвищувати рівень цукру в крові, що важливо врахувати хворим на цукровий діабет.

Кероб — калорійність і харчова цінність

Калорійність Кероб — всього 222 калорії на 100 гр. порошку. Для порівняння, у какао цей показник дорівнює 428 калорій.
Елементи Значення на 100 гр продукту Відсоток денної норми Енергетична цінність 222 ккал 11 % Вуглеводи 49 г 30% Білки 5,6 г 9% Жири 1 г 1% Холестерин 0 мг 0% Харчові волокна 39,8 г 159% Вітаміни Тіамін 0,1 мг 4% Рибофлавін 0,5 мг 27% Вітамін Е 0,6 мг 3% Ніацин 1,9 мг 9% Вітамін В6 0,4 мг 18% Фолієва кислота 0,29 мкг 7% Холін 11,9 мг 4% Електроліти Натрій 35 мг 1% Калій 827 мг 24% Мінерали Кальцій 348 мг 35% Мідь 0,6 мг 29% Залізо 2,9 мг 16% Магній 54 мг 14% Марганець 0,5 мг 25% Фосфор 79 мг 8% Селен 5/3 мкг 8% Цинк 0,9 мг 6%

Де купити кероб

  • Порошок і сироп з плодів Ріжкового дерева продається в магазинах здорового харчування і в спеціалізованих крамничках для вегетаріанців і сироїдів.
  • Зверніть увагу на чайні лавки і лотки з індійського ними спеціями. Кероб набирає популярність, і ймовірність знайти його тут дуже висока.
  • З недавніх пір цей продукт з’явився в гіпермаркетах. Загляньте в дієтичний відділ.
  • Найпростіший спосіб купити кероб — замовити в інтернеті. Не полінуйтеся пошукати відгуки про магазин, щоб придбати якісний продукт.

Середня ціна за 200 гр сирого порошку близько 200 руб, 0,5 кг — близько 400 руб. обсмажений кероб в порошку обійдеться в 130-150 руб за 200 гр, а сирі плоди коштують близько 100-130 руб за пачку в 200 гр.

Останні статті

Постійний (довгий) сухий кашель

За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…

4 месяца тому назад

Мукалтін від сухого чи вологого кашлю?

Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…

4 месяца тому назад

ГЕРХ: лікування народними засобами

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…

4 месяца тому назад

Як заспокоїти сухий кашель

На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…

4 месяца тому назад

Причини сухого кашлю у дитини без температури

Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…

4 месяца тому назад

Трахеобронхіт

Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…

4 месяца тому назад