Любителям шоколаду важко відмовитися від чергової часточки. Навіть на користь стрункості. І не потрібно! Спробуйте кероб! Це дивовижний продукт, який не тільки має масу корисних властивостей, але і легко замінить жаданий шоколад.
Зміст
Кероб — це порошок з плодів Ріжкового дерева (цератонія стручкової). Не так давно став відомий в дієтичному харчуванні як альтернатива какао і шоколаду. Також використовується в кондитерській промисловості замість цукру. В медицині застосовується в протикашльових засобах і як допоміжна речовина в інших препаратах. Історія вживання Кероб в їжу налічує приблизно 5 000 років, і це говорить багато про що.
За смаком кероб злегка схожий на какао, але, в залежності від ступеня обсмаження має різний післясмак. Зовні відрізняється блідо-рожевим відтінком. За корисними властивостями не поступається, і навіть перевершує відомий напій.
Здатність цього дерева довгий час обходитися без води, і при цьому добре плодоносити, дозволила вирощувати його в посушливому кліматі. Але основними виробниками і постачальниками Кероб залишаються Італія, Іспанія, Туреччина, Португалія. У менших обсягах його імпортують Мальта, Кіпр, Австралія. Щоб не купити підробку, звертайте увагу на виробника.
1. Кероб багатий антиоксидантами, які продовжують молодість. Пояснюється це просто. Антиоксиданти зв’язують вільні радикали, які призводять до старіння, і не дають їм руйнувати клітини шкіри. Нехай їх кількість трохи менше, ніж в какао, зате у Кероб є інші властивості, про які какао може тільки мріяти.
2. У Кероб не міститься кофеїн, властивий какао, тому його можна пити не тільки людям з підвищеним артеріальним тиском, а й дітям, і вагітним жінкам. Ця речовина разом з сальсолінолом викликає звикання, чим і пояснюється стійка прихильність ласунів до шоколаду і його похідних. Теобромін, яким насичені какао-боби, відповідає за психоемоційну стійкість, а його відсутність в Кероб не грозить перепадами настрою. Навпаки, напій з цього порошку надає заспокійливу дію.
3. Жирів в Кероб в 10 разів менше, ніж в какао. Солодкість забезпечують сахароза і фруктоза. Це дає право Кероб вважатися дієтичним. Завдяки мінімальним вмістом жирів продукти, у складі яких частина какао замінили на камедь (загусник E 410, це витяжка з плодів Ріжкового дерева), мають довший термін зберігання. Окислюється жир додає продуктам неприємний прогірклий смак. Кероб позбавлений цієї здатності, тому продукт довше не псується.
4. Всі вітаміни і мінерали (а їх чимало) легко засвоюються. Чого не скажеш про тих же мікроелементах, що містяться в какао. Тому користь від Кероб очевидна.
5. Клітковина, хоч і в невеликих кількостях міститься в порошку, налагоджує травлення, і в парі з антиоксидантами виводить з організму шкідливі речовини, включаючи токсини. Згідно з історичними відомостями, що дійшли до нас, плоди цератонія використовувалися ще в античні часи в якості антисептика. При отруєннях та проносі (особливо у дітей) кероб також застосовували як екстрену допомогу.
6. Регулярне вживання напою з порошку Ріжкового дерева знижує холестерин в крові, тому його можна використовувати для профілактики серцево-судинних захворювань. І саме тому любителям какао варто придивитися до подібної альтернативи. Для людей з підвищеним холестерином розроблена спеціальна дієта.
7. Кероб солодше какао. Приготований напій не вимагає додавання цукру, так як кероб містить велику кількість натуральної сахарози, фруктози і глюкози, АЛЕ діабетикам потрібно з обережністю вживати кероб, найкраще підійде обсмажений кероб, так як в ньому кількість цукрів буде нижче.
8. Зменшуючи вироблення греналіна, — гормону, який контролює голод, — кероб сприяє зниженню апетиту. Тому у вашій дієті він з успіхом замінить синтетичні підсолоджувачі. А чашка напою — ланч або полуденок.
До переваг Кероб можна віднести гіпоалергенність. Однак розумно буде проконсультуватися з лікарем і зробити алергопробу, перш ніж дегустувати екзотичний продукт. Можлива індивідуальна непереносимість.
Даних про шкідливий вплив Кероб на організм у медиків немає. Але, в будь-якому випадку, знайте міру.
Плоди цератонія зручно зберігати в стручках. У них корисні мікроелементи зберігаються в повному обсязі. Перед вживанням розламайте сушений плід на шматочки і подрібніть в кавомолці. Варити зручно в турці, як кава.
Порошок
У продажу можна знайти як сирої кероб, так і обсмажений. Який вибрати, залежить від особистих переваг:
Звертайте увагу на ступінь обсмаження, оскільки вміст цукру в обжаренном порошку нижче, ніж в сирому.
Порошок можна використовувати в приготуванні улюблених страв і десертів, наприклад, млинців, смузі, кексів та інших дієтичних солодощів. Як приготувати смачні та корисні десерти з Кероб, читайте в статті.
Сироп
З плодів цератонія роблять не тільки порошок. Сироп Кероб використовують в якості натурального підсолоджувача. Він володіє всіма корисними властивостями порошку, але має більш високу концентрацію цукрів. Тому людям, що страждають непереносимістю фруктози, не варто використовувати цю форму в чистому вигляді. Крім того, сироп може незначно підвищувати рівень цукру в крові, що важливо врахувати хворим на цукровий діабет.
Калорійність Кероб — всього 222 калорії на 100 гр. порошку. Для порівняння, у какао цей показник дорівнює 428 калорій.
Елементи Значення на 100 гр продукту Відсоток денної норми Енергетична цінність 222 ккал 11 % Вуглеводи 49 г 30% Білки 5,6 г 9% Жири 1 г 1% Холестерин 0 мг 0% Харчові волокна 39,8 г 159% Вітаміни Тіамін 0,1 мг 4% Рибофлавін 0,5 мг 27% Вітамін Е 0,6 мг 3% Ніацин 1,9 мг 9% Вітамін В6 0,4 мг 18% Фолієва кислота 0,29 мкг 7% Холін 11,9 мг 4% Електроліти Натрій 35 мг 1% Калій 827 мг 24% Мінерали Кальцій 348 мг 35% Мідь 0,6 мг 29% Залізо 2,9 мг 16% Магній 54 мг 14% Марганець 0,5 мг 25% Фосфор 79 мг 8% Селен 5/3 мкг 8% Цинк 0,9 мг 6%
Середня ціна за 200 гр сирого порошку близько 200 руб, 0,5 кг — близько 400 руб. обсмажений кероб в порошку обійдеться в 130-150 руб за 200 гр, а сирі плоди коштують близько 100-130 руб за пачку в 200 гр.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…