Рукола (або рукола від лат. Erúca sátiva ) — пряна рослина сімейства капустяних. Непоказна рослина, яка володіє цілою коморою корисних властивостей. Рукола не так давно з’явилася на прилавках магазинів і багато хто боїться її купувати через незнання. Смак її на любителя, але в будь-якому випадку потрібно спробувати: з неї готують салати, рецепти яких можна знайти на сторінках нашого сайту.
Зміст
1. Свіже листя салату містять велику кількість вітаміну С, який є потужним антиоксидантом. А значить, допомагає організму підтримувати імунітет, розвиває стійкість до інфекційних захворювань.
2. Рукола багата на вітамін К, який бере участь у формуванні, відновленні і синтезі білка для кісткової тканини. Загалом, їжте її — буде користь для кісток.
3. Фітохімічні речовини, які містить рослина, знижують ризик появи ракових захворювань і пригнічують ріст ракових клітин.
4. Рукола корисна для шкіри, речовини в ній допомагають зняти роздратування, поліпшити зовнішній вигляд і зробити шкіру більш гладкою.
5. Листя салату підходять для тих, хто сидить на дієті. Низька калорійність і великий вміст клітковини швидко насичуватися їжею.
6. Рукола є відмінним джерелом міді, заліза, кальцію, калію, марганцю і фосфору. Ці мінерали потрібні для підтримки необхідного рН крові, допомагають знизити рівень цукру в крові.
Цікаво знати! Споживання 2 чашок руколи забезпечить 20% вітаміну А, більше 50% вітаміну К і 8% вітаміну С, фолієвої кислоти і кальцію від денної норми.
Незважаючи на те що рукола містить багато корисних речовин, деяким людям варто з обережністю їсти салат, а кому-то зовсім варто відмовитися від нього. А саме в таких випадках:
Щоб страви, які ви будете готувати, були смачними, потрібно правильно вибрати рукколу. Основні правила дуже прості:
Зберігати рукколу нескладно. Як і будь-яку зелень, її можна поставити в банку з водою: так вона може зберегти свіжість до 5-7 днів. Якщо ж ви плануєте її з’їсти протягом 2-3 днів, то в пакеті в холодильнику вона відмінно протримається.
Рукола містить на 100 гр листя всього лише 25 ккал, що робить його ідеальним компонентом дієтичного харчування.
Нижче наведена повна таблиця калорійності та харчової цінності руколи, а також вміст вітамінів і мінералів з відсотком від денної норми (в розрахунку на 100 г).
Елементи значення Відсоток денної норми Енергетична цінність 25 ккал 1% Вуглеводи 3,65 г 3% Білки 2,58 г 5% Жири 0,66 г 3% Холестерин 0 мг 0% Харчові волокна 1,6 г 4% Вітаміни Вітамін C 15 мг 25% Вітамін А 2373 МО 79% Вітамін Е 0,43 мг 3% Вітамін K 108,6 мкг 90% Нікотинова кислота 0,305 мг 2 % Пиридоксин 0,073 мг 6% Рибофлавін 0,086 мг 7% Тіамін 0,044 мг 4% Електроліти Натрій 27 мг 2% Калій 369 мг 7,50% Мінерали Ка льцій 160 мг 16% Мідь 0,076 мг 8% Залізо 1,46 мг 18% Магній 47 мг 12% Марганець 0,321 мг 14% Фосфор 52 мг 7,50% Селен 0,3 мкг 1% Цинк 0,47 мг 5% фітопоживна речовини Каротин-ß тисячі чотиреста двадцять чотири мкг Каротин-α 0 мкг Лютеїн-зеаксантин 3555 мкг
Ще більше цікавих фактів ви знайдете у відео:
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…