Приходить осінь, а значить, саме час для появи на прилавках хурми. Існує велика кількість сортів, але найбільш поширеним і часто продаваним є сорт Японської або східної хурми. Блискучий, з шкіркою оранжевого кольору фрукт, близький за зовнішнім виглядом до помідорів, насправді є ягодою.
Хурма відома ще з часів стародавньої Греції, де її називали «фруктом богів», але чи всі ми знаємо про ній?
Зміст
- Користь хурми
- Користь для вагітних
- Шкода хурми
- Як правильно вибрати хурму
- Калорійність
Користь хурми
1. Відмінний компаньйон для тих, хто стежить за вагою. Середній плід важить близько 150-160 гр. і містить близько 31 гр. вуглеводів, а жир і зовсім відсутня, що робить хурму відмінним варіантом перекусів, для тих, хто дбає про свою фігуру. Її гладка текстурированная плоть є дуже хорошим джерелом харчових волокон: 100 г свіжих фруктів тримає 3,6 г або 9,5% від рекомендованої добової дози клітковини.
2. Хурма не дає хворіти. Плоди багаті катехіном і поліфенольними антиоксидантами. Катехіни є потужним протизапальним і антибактеріальним засобом, які не дають інфекцій розвиватися в організмі.
3. Хурма корисна для травної системи. Таніни, що містяться в ній, регулюють кишкову прохідність, таким чином, позбавляють від діареї. Що, в свою чергу, допомагає в підтримці здорової травної системи.
4. Зміцнює імунітет. Хурма багата на вітамін С, фрукти, при регулярному вживанні в збалансованій дієті, може допомогти в зміцненні рівня імунітету. А, значить, її вживання допомагає організму виробляти стійкість проти інфекційних агентів і знижує ризик захворіти на грип чи застуду.
5. Хурма корисна для зору. Вона містить вітамін А (бета-каротин) в значних кількостях, який допомагає поліпшити зір. Крім того, плоди містять величезну кількість вітамінів, таких як антиоксидант вітамін А, вітамін С, вітамін К. Ці поживні речовини вкрай важливі для захисту сітківки очей, крім того ці речовини захищають від катаракти або вікової макулярної дегенерації.
6. Чи не хочете старіти — їжте хурму! Вільні радикали ушкоджують клітини шкіри і стимулюють процес старіння, а фрукт містить антиоксиданти і фітонутрієнти, які захищають організм від передчасного старіння.
7. Зниження рівня холестерину. Хурма містить поліфеноли, які можуть служити для зниження рівня поганого холестерину в організмі. Саме тому хурма не заборонена дієтою при підвищеному холестерин.
8. Профілактика хвороб серця. Антиоксиданти, що містяться в хурмі, здатні підтримувати гнучкість кровоносних судин, а значить не допустять їх закупорку в майбутньому. Також плоди багаті вітамінами Е і S, які допомагають зміцнювати кровоносні судини, і калій, що містяться в цих фруктах, матиме благотворний вплив на серцевий м’яз.
Детальніше в відео-репортажі:
користь для вагітних
Багато молодих мам відразу переглядають свій раціон, але не варто позбавляти хурму своєї уваги. Вона допомагає боротися з набряками, виводить зайву рідину з організму. При цьому поповнює нестачу вітаміну С, калію, а також інших вітамінів і макроелементів. Хурма — лише один з небагатьох продуктів, який включає в себе дієти для годуючих мам.
Шкода хурми
Незважаючи на те, що хурма так наповнена корисними вітамінами і макроелементами, не для всіх вона корисна.
1. Вживання її на порожній шлунок може викликати діарею. Також діарею може викликати вживання хурми у великій кількості через що міститься в ній таніну. Тому можна з’їдати за раз не більше 2 середніх плодів.
2. Якщо у вас запор, хурму так само не варто їсти, так як вона cодержит багато волокон і може тільки погіршити ситуацію.
3. Для людей хворих на цукровий діабет також варто утриматися від вживання фрукта, так як в ньому багато цукру. Дієта при цукровому діабеті забороняє вживання дуже солодких фруктів.
Як правильно вибрати хурму
На ринках або в магазині ретельно підходите до вибору плодів.
- Плоди повинні бути гладкими, глянцевими, без чорних плям, добре округлені і з листям.
- Колір плодів повинен бути яскраво-оранжевим з темно-червоними відтінками.
- Шкірочка повинна бути тонкою і напівпрозорої , а консистенція м’якоті желеподібної.
- На дотик плід повинен бути м’яким, але шкірка пружною.
Уникайте фрукти з плямами, синцями або потрісканої шкіркою і ті, у яких відсутні зелене листя на самому верху.
Якщо все-таки з вибором хурми вам не пощастило, то є кілька способів це виправити:
- Плоди можна заморозити в морозилці — знадобиться не менше 10 годин.
- Або їх можна покласти в гарячу воду (близько 30-40 градусів) на той же час.
- Можна покласти в один пакет з яблуками або бананами, вони виділяють речовини, які сприяють дозріванню інших фруктів. Краще покласти не менше, ніж на добу.
Калорійність
Харчова цінність на 100 гр. продукту
Енергетична цінність Зміст в 100 г Відсоток добової норми Калорійність 70 ккал 3.5% Вуглеводи 18.59 г 14% Білки 0,58 г 1% Жири 0,19 г 1% Холестерин 0 г 0% Харчові волокна 3,6 г 9 , 50% Вітаміни Нікотинова кислота 0,100 мг 1% Пиридоксин 0,100 мг 7,50% Рибофлавін 0,020 мг 1,50% Тіамін 0,030 мг 2,50% Вітамін С 7,5 мг 12,50% Вітамін А 81 МО 3% Вітамін Е 0,73 мг 5% Вітамін K 2,6 мкг 2% Електроліти Натрій 1 мг 0% Калій 161 мг 2,50% Мінерали Кальцій 8 мг 0,80% Мідь 0,113 мг 12,50% Залізо 0,15 мг 2% Магній 9 мг 2% Марганця 0,355 мг 15% Фосфор 17 мг 4.5% Цинк 0,11 мг 1% Фіто поживні речовини Каротин-α 0 мкг — Каротин-β 253 мкг — Кріпто-ксантину-β 1447 мкг — Лютеїн-зеаксантин 834 мкг — Ликопин 159 мкг