Запори — прикмета нашого часу, про яку не прийнято говорити. Але, виявляється, дотримуючись певних правил харчування, про делікатної проблеми зі стільцем можна забути назавжди. Слід знати, як харчуватися при запорах.
Зміст
- Причини і симптоми
- Основні правила харчування при запорах
- Дієта при запорах: продукти
- Дієта №3 при запорах
- Меню для дієти при запорах на 7 днів
- Корисні поради
Якщо спорожнення кишечника (акт дефекації) відбувається менш ніж один раз на тиждень, кажуть про запорі. З огляду на, що норма актів дефекації у кожної людини своя, при запорах стілець виникає значно рідше, ніж був раніше. Калові маси протягом тривалого часу перебувають у кишечнику, їх рух ускладнений через млявою роботи кишкових м’язів і розбалансування діяльності нервової системи. В результаті з фекалій висмоктується вода. Вони тверднуть. Жорсткий кал не може нормально покинути кишечник. Звичний м’який стілець при запорах неможливий. Об’єктивний критерій запору — мала маса фекалій за добу (менше 35 г).
Якщо затримка стільця є тимчасовою і проходить, коли людина повертається до звичного способу життя, це не патологія. Особливу увагу потрібно звернути на хронічний або постійний запор. У цьому випадку проблеми з дефекацією виникають постійно, стають для людини повсякденними і вимагають обстеження і лікування у лікаря-проктолога. Регулярні замки не настільки нешкідливі, як здається.
Проблеми з дефекацією частіше зустрічаються у дітей, вагітних (57%) і літніх. У людей похилого віку запори трапляються частіше в 2,4 рази, ніж у молоді. У 3 рази рідше ними страждають чоловіки, ніж жінки.
Причини і симптоми
Запори виникають з наступних причин:
- дефіцит клітковини в раціоні.
- регулярне переїдання.
- зловживання кави і спиртних, які провокують зневоднення організму.
- стреси і тривала депресія.
- «сидячий» звичний спосіб життя (гіподинамія уповільнює роботу кишечника).
- післяопераційний період.
- захворювання товстого кишечника (спайки, пухлини, хвороба Крона).
- жорсткий режим білкових дієт.
- зміна звичної обстановки, наприклад, подорож.
- ускладнення прийому деяких ліків (антидепресанти, препарати заліза, кальцію, психотропні, протисудомні, сечогінні, серцево-судинні засоби, антациди, що зменшують кислотність в шлунку).
- часте придушення бажання сходити в туалет, наприклад, через почуття помилкового сорому, авралу на роботі, антисанітарних умов в туалеті.
Симптоми п аціентов при запорах:
- відсутність відчуття повного спорожнення кишечника після відвідування туалету.
- дискомфорт в животі і його здуття.
- обкладений язик.
- відрижка повітрям.
- несвіже дихання.
- поганий апетит.
- бліда, жовтувата, в’яла шкіра.
- запаморочення.
- дратівливість.
Не можна пускати хвороба на самоплив. Якщо запори стали звичними і тривалими, наслідки їх можуть коштувати життя. Самолікування, поради та рекомендації «бувалих» про те, що можна при запорах, неприпустимі.
Небезпечні для життя ускладнення запорів:
- кровотеча з геморраідальних вузлів.
- парапроктит.
- дивертикулез кишечника.
- калові камені і кишкова непрохідність.
- випадання прямої кишки.
- рак кишечника.
Перший крок для вирішення проблеми з регулярним випорожненням кишечника — це правильно організоване харчування при запорах.
Основні правила харчування при запорах
Якщо внести в свою звичну життя деякі корективи, про запорах можна забути. Ось вони:
- Випивати не менше двох літрів звичайної води в день. Потрібно пам’ятати, що алкоголь, каву і газована вода провокують запор.
- Строго дотримуватися режиму харчування. Їсти потрібно невеликими порціями в один і той же час дня. Пережовувати їжу слід ретельно, так як великі шматки їжі погано перетравлюються і стають причиною запору. Також потрібно знати, які продукти краще вживати в їжу (про це нижче).
- У щоденному раціоні обов’язково повинні бути присутніми овочі, фрукти і цільнозернові продукти.
- Не можна ігнорувати бажання спорожнити кишечник. Не терпіть!
- Необхідно регулярно займатися фізичними вправами, що покращує моторику кишечника. Півгодинні щоденні прогулянки на вулиці є відмінною профілактикою запорів.
Дієта при запорах: продукти
Існують продукти від запору, які сприяють систематичного спорожнення кишечника. Що можна їсти при запорах, повинен знати кожен:
- свіжі кисломолочні продукти (сир, сметана, 1-й 2-х денний кефір).
- хліб грубого помелу, сухе печиво і Нездобні випічка.
- нежирні сорти м’яса (індичка або курка).
- нежирні сорти риби і морепродукти.
- овочеві супи на нежирному м’ясному бульйоні (в т.ч щі зі свіжої капусти, борщі і борщ).
- сухофрукти і компоти з них.
- пиво, квас.
- морська капуста.
- овочі та зелень: буряк, морква, гарбуз, огірки, помідори, квашена капуста.
- фрукти і ягоди: ківі, яблука, груша, апельсини, кавун, диня, вишня, сливи, агрус.
- гречана, ячна і вівсяна крупи (в розсипчастою або полувязкіе вигляді).
- мінеральна вода і соки (крім яблучного і виноградного), лимонад.
- відвари шипшини і пшеничних висівок .
- білі виноградні вина.
Продукти, заборонені при запорах, містять танін або дубильні кислота. До них відноситься чай, хурма, гранат і деякі ягоди (журавлина, чорниця, суниця, виноград), горіхи (фісташки, арахіс, пекан, волоські, мигдаль, фундук), боби. Якщо є проблема зі стільцем, їх вживання небажано.
У раціоні також повинна бути обмежена їжа, що викликає бродіння і гниття в кишечнику. Слід обмежити:
- хлібобулочні вироби з борошна вищого гатунку, здобного або листкового тіста.
- жирне м’ясо і продукти з нього (ковбаси, копченості).
- жирні сорти риби , консерви і копченості з них.
- супи на жирному і наваристому бульйоні.
- деякі овочі: редиска, цибуля, редька, ріпа, часник, картопля.
- деякі фрукти і ягоди: груші, чорниця, айва, виноград, банани, кизил.
- манна і рисова каші.
- гриби.
- яйця, зварені круто або смажені.
- міцний чорний чай, чорна кава, какао.
- мармелад, мед, карамель, пастила, шоколад.
- червоне вино.
- протерта їжа.
- соління, маринади і копченості.
- хрін, пере, гірчиця та інші гострі приправи.
В лікуванні запору можна звернутися до «народним» способам боротьби з запорами, ефективність яких доведена.
- Промити і очистити від кісточок по 250 г чорносливу, кураги і інжиру. Все це пропустити через м’ясорубку і в суміш додати 250 г будь-якого меду. Обов’язково в неї включити 10 г подрібненого листя сени (вона продається в аптеці). Приймати 1 столову ложку отриманої суміші перед сном, запиваючи 100 мл теплої води.
- Наші бабусі як проносний брали настій з коренів кульбаби. Потрібно 2 ч.л. коренів цієї рослини залити 250 мл окропу, настоювати 8 годин. Пити до їди 4 рази на день по чверті склянки настою.
- Насіння льону позбавить від проблем з кишечником. Рекомендується 1 ч.л. насіння залити склянкою окропу і настояти в термосі п’ять годин. Випити перед сном.
- Одну столову ложку ягід агрусу потрібно кип’ятити в 250 мл води 10 хвилин. Додати цукор. Пити по 50 мл на добу.
Дієта №3 при запорах
Дієтичний стіл №3 розроблений М.І. Певзнером для страждають хронічними хворобами кишечника. Найчастіше мова йде про запорах.
Мета дієти — стимулювати перистальтику кишечника. Це досягається включенням в раціон їжі, що забезпечує його температурне і механічне подразнення. У дієті №3 подано детальні пояснення щодо харчуватися при запорах.
Добова калорійність — 2500 — 2900 ккал.
Дієта при запорах включає щодня по 100 г білків (45% рослинних і 55% тварин) і жирів (70% тварин і 30% рослинних), а вуглеводів — 450 г.
Максимальна кількість солі — 10 — 15 г на добу. Температура їжі, що вживається повинна бути в діапазоні 15 — 62 ° С. Їжу не слід сильно подрібнювати. Продукти запікають, варять або готують на пару.
Меню для дієти при запорах на 7 днів
Обов’язково щоранку після пробудження потрібно випивати склянку води.
Щоденний сніданок складається з одного йогурту з насінням льону, одного ківі, чаю або кави з молоком.
За пару годин до сну добре випити склянку одноденного кефіру або компоту зі свіжих фруктів.
Дні тижня Прийом їжі Страви і продукти для дієти при запорах День 1 Обід Йогурт натуральний, риба нежирних сортів, запечена в духовці з зеленню і овочами. Вечеря Рагу з овочів День 2 Обід Тарілка пісного борщу. Гречана каша з шматочком курячої грудки (відвареної або запеченої) Вечеря Салат з листя салату, помідор, огірки і сиру моцарелла, заправлений оливковою олією. Будь фрукт на вибір День 3 Обід Сирна запіканка з родзинками. Стакан кефіру або натурального йогурту (без добавок) Вечеря Січені курячі котлети з овочевим салатом або кашею (з дозволених) День 4 Обід Борщ зі сметаною. Бутерброд з цільнозернового хліба з сиром і шматочком помідора Вечеря Сирники з родзинками. 1-2 фрукта на ваш вибір День 5 Обід Макарони з шматочком риби, приготовленої на пару. Вечеря Суп овочевий з шматочком цільнозернового хліба День 6 Обід Гречана каша зі сметаною. Салат з помідорів і огірків. Вечеря Запечені баклажани з сиром в духовці. Смузі з фруктів і молока. День 7 Обід Салат з морської капусти, 1 яйця, кукурудзи, крабових паличок і нежирного майонезу. Вечеря Суп з сочевиці з шматочками курячої грудки.
Корисні поради
Ці «хитрощі» допоможуть швидше впоратися з проблемами регулярного спорожнення кишечника:
- Не всякий кефір «проносить». Це відноситься тільки до свіжого напою. Запам’ятайте: якщо кефір зберігається більше двох днів, він, навпаки, «зміцнює».
- Освоївши нехитру техніку черевного масажу, можна навчитися розслабляти м’язи, що сприяє просуванню фекалій по петлях кишечника і регулярного спорожнення його. До 500 раз в день рекомендується втягувати і випинати живіт, а також анус (задній прохід). Корисно масажувати живіт за годинниковою стрілкою і виконувати кругові рухи тазом.
- Систематичні клізми і прийом проносних препаратів роблять кишечник «ледачим». Без них він стане працювати ще гірше.
- Слід звернути увагу на регулярне використання висівок. Дві столові ложки вівсяних висівок в день є відмінною профілактикою запорів.
- Оливкова і соняшникова олії є перевіреним проносним засобом. Досить регулярно приймати одну столову ложку масла вранці натщесерце або ввечері перед сном.
- Якщо взяти за правило щоранку після пробудження випивати склянку прохолодної води з шматочком лимона, кишечник буде працювати «як годинник».
Не можна соромитися розповісти лікаря про хронічних закрепах! Збентеження тут недоречно. А почати потрібно з самого простого — правильного харчування.
Автор статті: Лікар Корабельникова Тетяна Іванівна.