Запори — прикмета нашого часу, про яку не прийнято говорити. Але, виявляється, дотримуючись певних правил харчування, про делікатної проблеми зі стільцем можна забути назавжди. Слід знати, як харчуватися при запорах.
Зміст
Якщо спорожнення кишечника (акт дефекації) відбувається менш ніж один раз на тиждень, кажуть про запорі. З огляду на, що норма актів дефекації у кожної людини своя, при запорах стілець виникає значно рідше, ніж був раніше. Калові маси протягом тривалого часу перебувають у кишечнику, їх рух ускладнений через млявою роботи кишкових м’язів і розбалансування діяльності нервової системи. В результаті з фекалій висмоктується вода. Вони тверднуть. Жорсткий кал не може нормально покинути кишечник. Звичний м’який стілець при запорах неможливий. Об’єктивний критерій запору — мала маса фекалій за добу (менше 35 г).
Якщо затримка стільця є тимчасовою і проходить, коли людина повертається до звичного способу життя, це не патологія. Особливу увагу потрібно звернути на хронічний або постійний запор. У цьому випадку проблеми з дефекацією виникають постійно, стають для людини повсякденними і вимагають обстеження і лікування у лікаря-проктолога. Регулярні замки не настільки нешкідливі, як здається.
Проблеми з дефекацією частіше зустрічаються у дітей, вагітних (57%) і літніх. У людей похилого віку запори трапляються частіше в 2,4 рази, ніж у молоді. У 3 рази рідше ними страждають чоловіки, ніж жінки.
Запори виникають з наступних причин:
Симптоми п аціентов при запорах:
Не можна пускати хвороба на самоплив. Якщо запори стали звичними і тривалими, наслідки їх можуть коштувати життя. Самолікування, поради та рекомендації «бувалих» про те, що можна при запорах, неприпустимі.
Небезпечні для життя ускладнення запорів:
Перший крок для вирішення проблеми з регулярним випорожненням кишечника — це правильно організоване харчування при запорах.
Якщо внести в свою звичну життя деякі корективи, про запорах можна забути. Ось вони:
Існують продукти від запору, які сприяють систематичного спорожнення кишечника. Що можна їсти при запорах, повинен знати кожен:
Продукти, заборонені при запорах, містять танін або дубильні кислота. До них відноситься чай, хурма, гранат і деякі ягоди (журавлина, чорниця, суниця, виноград), горіхи (фісташки, арахіс, пекан, волоські, мигдаль, фундук), боби. Якщо є проблема зі стільцем, їх вживання небажано.
У раціоні також повинна бути обмежена їжа, що викликає бродіння і гниття в кишечнику. Слід обмежити:
В лікуванні запору можна звернутися до «народним» способам боротьби з запорами, ефективність яких доведена.
Дієтичний стіл №3 розроблений М.І. Певзнером для страждають хронічними хворобами кишечника. Найчастіше мова йде про запорах.
Мета дієти — стимулювати перистальтику кишечника. Це досягається включенням в раціон їжі, що забезпечує його температурне і механічне подразнення. У дієті №3 подано детальні пояснення щодо харчуватися при запорах.
Добова калорійність — 2500 — 2900 ккал.
Дієта при запорах включає щодня по 100 г білків (45% рослинних і 55% тварин) і жирів (70% тварин і 30% рослинних), а вуглеводів — 450 г.
Максимальна кількість солі — 10 — 15 г на добу. Температура їжі, що вживається повинна бути в діапазоні 15 — 62 ° С. Їжу не слід сильно подрібнювати. Продукти запікають, варять або готують на пару.
Обов’язково щоранку після пробудження потрібно випивати склянку води.
Щоденний сніданок складається з одного йогурту з насінням льону, одного ківі, чаю або кави з молоком.
За пару годин до сну добре випити склянку одноденного кефіру або компоту зі свіжих фруктів.
Дні тижня Прийом їжі Страви і продукти для дієти при запорах День 1 Обід Йогурт натуральний, риба нежирних сортів, запечена в духовці з зеленню і овочами. Вечеря Рагу з овочів День 2 Обід Тарілка пісного борщу. Гречана каша з шматочком курячої грудки (відвареної або запеченої) Вечеря Салат з листя салату, помідор, огірки і сиру моцарелла, заправлений оливковою олією. Будь фрукт на вибір День 3 Обід Сирна запіканка з родзинками. Стакан кефіру або натурального йогурту (без добавок) Вечеря Січені курячі котлети з овочевим салатом або кашею (з дозволених) День 4 Обід Борщ зі сметаною. Бутерброд з цільнозернового хліба з сиром і шматочком помідора Вечеря Сирники з родзинками. 1-2 фрукта на ваш вибір День 5 Обід Макарони з шматочком риби, приготовленої на пару. Вечеря Суп овочевий з шматочком цільнозернового хліба День 6 Обід Гречана каша зі сметаною. Салат з помідорів і огірків. Вечеря Запечені баклажани з сиром в духовці. Смузі з фруктів і молока. День 7 Обід Салат з морської капусти, 1 яйця, кукурудзи, крабових паличок і нежирного майонезу. Вечеря Суп з сочевиці з шматочками курячої грудки.
Ці «хитрощі» допоможуть швидше впоратися з проблемами регулярного спорожнення кишечника:
Не можна соромитися розповісти лікаря про хронічних закрепах! Збентеження тут недоречно. А почати потрібно з самого простого — правильного харчування.
Автор статті: Лікар Корабельникова Тетяна Іванівна.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…