Гарбуз низькокалорійний продукт і відмінно підходить тим, хто стежить за своїм здоров’ям і зайвою вагою. Гарбузова каша стане відмінним сніданком для всієї родини, так як цей овоч містить безліч корисних речовин, а також вітамінів і мінералів, наприклад, калій, який корисний для серця, впливає на якість крові і зміцнює судини.
Зміст
- Пшоняна каша з гарбузом
- Рисова каша з гарбузом
- Гарбузова каша з кукурудзяною крупою
- Молочна каша з гарбуза
- Молочна пшоняна каша з гарбузом в мультиварці (+ відео)
- Гарбузова каша в горщику
- Вівсяна гарбузова каша (відео-рецепт)
для дітей і дитячого харчування гарбузова каша особливо корисна, так як в ній міститься каротин, який корисний для зору малюка, а також, завдяки вмісту клітковини і вітаміну Т (карнітину), поліпшується робота шлунково-кишкового тракту у дитини. Детально про користь гарбуза, вмісті вітамінів і калорійності (відкриється в новому вікні) .
Пшоняна каша з гарбузом
Вам знадобиться:
- 2 ст. молока.
- 3/4 ст. води або можна також взяти молоко.
- 3 ст. нарізаної кубиками гарбуза.
- 1 ст. пшоняної крупи.
- 1 ч.л. солі.
- 1 ст. ложка цукру / цукрозамінника (все на ваш смак).
Приготування:
1. Додайте 1 склянку молока і воду в каструлю, викладіть туди порізану кубиками гарбуз, накрийте кришкою. Варіть 15-20 хвилин.
2. Додайте в каструлю ще 1 склянку молока. Після чого висипте в пшоно, сіль і цукор. Готуйте, накривши кришкою, на середньому або малому вогні, поки пшоно не стане м’яким і в каструлі не залишиться мало рідини. В середньому вийде близько 45 хвилин.
3. Все добре перемішайте, додайте олію. Можна подавати!
Кілька порад!
- якщо каша здається занадто сухий додайте ще води або молока, все залежить від консистенції, яку ви любите.
- в якості підсолоджувача можна використовувати мед або кленовий сироп .
- в кашу можна додавати різні сухофрукти і горіхи.
Рисова каша з гарбузом
Такий варіант буде чудовим сніданків для всієї родини, в тому числі для дитини.
Вам знадобиться:
- 300-350 гр гарбуза.
- 7 ст. ложки рису.
- вода.
- сіль, цукор.
Приготування:
1. Попередньо замочіть рис на 3-4 години у воді, краще залишити на ніч.
2. Гарбуз нарізаємо кубиками, викладаємо в каструлю, наливаємо воду, так щоб на повністю закрила овочі. Додаємо рис і варимо на середньому вогні хвилин 15-20.
3. Як тільки гарбуз звариться (вона повинна стати м’якою), зніміть каструлю з вогню і дайте їй охолонути.
4. Після того як маса охолоне, збийте її з допомогою блендера. Щоб каша була пожиже, додайте трохи води або молока.
5. Після чого каструлю з кашею поставте на вогонь і, постійно помішуючи, підігрійте, додайте сіль, цукор за смаком.
Цікаві статті:
- Гарбузові оладки — рецепти з фото.
- Як смачно запекти гарбуз у духовці.
- Супи-пюре з гарбуза — секрети смачного обіду.
- Що ще приготувати з гарбуза?
Гарбузова каша з кукурудзяною крупою
Інгредієнти:
- 1 ст . води
- 1 ст. молока
- гарбуз — 100 гр.
- 1 ст. кукурудзяної крупи
- 1 ст. води — додатково
- 1 столова ложка коричневого цукру
- ¼ чайної ложки кориці
- щіпка солі
процес приготування:
1. Гарбуз почистити, порізати кубиками, викласти в каструлю, залити її молоком і водою. Поставити на середній вогонь і варити хвилин 15-20 до готовності. Зняти з вогню, остудити.
2. Остигнула гарбуз подрібнити за допомогою блендера в каструлі і поставити на маленький вогонь.
3. В окрему миску налити воду і висипати кукурудзяну крупу. Постійно помішуючи ложкою або віночком, влити кукурудзяну крупу в гарбуз, щоб не було грудок. Після того, як введете всю кукурудзяну крупу, додайте сіль, цукор, постійно помішуйте, поки каша не загусне. Варіть 5-7 хвилин до готовності крупи.
4. При подачі додайте шматочок вершкового масла.
Молочна каша з гарбуза
Вам знадобиться:
- 3-4 ст . нарізаної гарбуза (попередньо очищеної).
- манна крупа — 1 ст.
- 1 яйце
- 1/2 ст. молока
- вода
- 2 столові ложки цукру
Приготування:
1. Візьміть каструлю, викладіть в неї нарізану кубиками гарбуз, залийте водою. Доведіть до кипіння і варіть 7-10 хвилин до готовності.
2. Після того як гарбуз приготується за допомогою толкушки або блендера подрібніть її в пюре до однорідної консистенції.
3. Після чого в пюре потрібно ввести манку. Поставте пюре на середній вогонь. Поступово засинаючи крупу, безперервно помішуйте, щоб в каші не утворювалися грудочки.
4. Після чого вогонь збавте до мінімального. В окремій чашці збийте яйце, 1/2 склянки молока і цукор разом. Цю суміш поступово влийте в каструлю і ретельно перемішайте. Варіть ще 2-3 хвилини і можна знімати з вогню.
Молочна пшоняна каша з гарбузом в мультиварці (+ відео)
Вам знадобиться:
- 1 ст. пшона.
- 300 гр. м’якоті гарбуза.
- 100 гр. цукру.
- сіль — 1 чайна ложка.
- 400 мл молока.
- вершкове масло.
Спосіб приготування:
- Наріжте гарбуз на дрібні кубики або натріть на тертці.
- Пшоно ретельно промийте, можна замочити на 10-15 хвилин у воді (це прибере гіркота) і злийте.
- Дно чаші мультиварки змастіть вершковим маслом і покладіть гарбуз.
- Залийте водою, всипте пшоно і добре розмішайте, не залишаючи ніяких грудок.
- посахаріте, посоліть , залийте молоком і закрийте кришкою.
- У панелі керування виберіть режим «молочна каша». Якщо цієї функції немає, вибирайте режим «каша» і встановіть таймер на 30 хвилин.
Після приготування каші не відкривайте відразу кришку мультиварки. Зачекайте ще 30 хвилин, потім додайте масло і корицю. Перемішайте і страва готова! Так воно буде більш ароматним і смачним.
Ще одна варіація цього рецепта в відео:
Гарбузова каша в горщику
На 5-6 горщиків знадобиться:
- 500 гр. гарбуза
- 300 гр. пшона
- 1 літр молока
- сіль, цукор — за смаком
- вершкове масло
- сухофрукти — родзинки, курага, чорнослив, цукати і т. д.
Приготування:
- Промийте пшоно в прохолодній воді, потім замочіть на 10 хвилин. Це прибере гіркота.
- Наріжте гарбуз кубиками або натріть на тертці і варіть в молоці 5-10 хвилин.
- Додайте пшоно, трохи посоліть, додайте цукор і варіть на середньому вогні ще 10 хвилин .
- Перекладіть кашу в горщики. Зверху покладіть шматочок вершкового масла.
- Накрийте кришкою і поставте в духовку на 30-35 хвилин при температурі 180 градусів.
- Готову кашу прикрасьте сухофруктами — родзинками, курагою, цукатами і т. Д .