Овочеве рагу з баклажанами — чудовий варіант легкої вечері для всієї родини. Тушковані овочі, в тому числі і баклажани, безумовно корисні, так як їх теплова обробка забезпечує легке засвоєння рослинних волокон і клітковини, а значить і шлунку не доведеться сильно «напружуватися» у вечірні години. Ця добірка включає в себе рецепти овочевого рагу з баклажанами.
А ще можна приготувати смачні рулетики з баклажанів, баклажани в духовці або фаршировані баклажани в духовці.
Зміст
- Овочеве рагу з баклажанами і помідорів
- рагу з овочів з баклажанами і кабачками
- з баклажанами і сочевицею
- Овочеве рагу з баклажанами і м’ясом
- Відео-рецепти
- з баклажанами і картоплею
- з баклажанами і капустою
- Рагу з овочів з баклажанами в мультиварці
Овочеве рагу з баклажанами і помідорів
Ця страва дуже просто готується і для нього вам знадобиться простий список продуктів. Таке рагу може бути як самостійною стравою, так і може подаватися з рисом або навіть макаронами і пастою. Наш фото рецепт допоможе приготувати таке овочеве рагу з баклажанів швидко і без проблем.
І так, вам знадобиться:
- 1 баклажан середнього розміру, його можна відразу порізати кубиками.
- 2 середніх помідора, нарізати кубиками.
- 1 цибулина, дрібно нарізати.
- 150 гр томатної пасти.
- 1 ч.л. кмину.
- сіль, перець і приправи на ваш смак.
- 1/2 склянки води.
Приготування:
1. Спочатку готуємо овочі для готування: баклажани нарізаємо кубиками, помідори і цибулю дрібно ріжемо. Відкладаємо в сторону.
2. У великій сковороді або каструлі змішуємо томатну пасту, воду, сіль, спеції і добре перемішуємо. Ставимо на вогонь.
3. Додаємо овочі і доводимо всю масу до кипіння. Зменшуємо трохи вогонь. Накриваємо кришкою і тушкуємо рагу протягом 20-25 хвилин до готовності баклажанів.
4. Рагу з баклажанами готово! Приємного апетиту!
Подавати можна з рисом або пастою.
Рагу з овочів з баклажанами і кабачками
Ця страва дуже просте, не вимагає особливих інгредієнтів, загальне час приготування займе близько 1 години . Вам знадобиться:
- 1 цибулина.
- 2 середніх баклажана.
- 2 невеликих кабачка цукіні.
- 2 середніх картоплини.
- 4 зубчики часнику.
- 1 банка томатної пасти.
- сіль і перець на ваш смак.
- 1/4 склянки води або бульйону.
Приготування:
1. Всі овочі миємо й нарізаємо кубиками однакового розміру, тільки часник потрібно дрібно порубати.
2. Беремо велику каструлю, наливаємо оливкову олію і підігріваємо її на середньому вогні. Додаємо дрібно порізаний часник, цибулю і кубики баклажана і тушкуємо хвилин 15, поки баклажан не стане м’яким.
3. Додаємо томатну пасту і все добре перемішуємо, тушкуємо ще хвилин 5.
4. Потім додаємо кабачки, картопля, сіль і перець і все заливаємо бульйоном. Знижуємо вогонь до самого малого, накриваємо кришкою каструлю і готуємо 40-45 хвилин поки всі овочі не стануть м’якими.
Готово!
Подавати таку рагу можна з дрібно порізаною петрушкою і сметаною.
З баклажанами і сочевицею
Для приготування цього незвичайного і смачного рагу вам знадобиться (4-6 порцій):
- 1-2 столові ложки оливкової олії
- 1 цибулина.
- 2 зубчики часнику.
- 3 помідори.
- ½ склянки зеленої сочевиці
- 1 баклажан середніх розмірів.
- сіль, перець, червоний перець (близько ¼ чайної ложки кожного)
- 1 столова ложка сушеної м’ятою
- булгур, кускус або рис (1/4 склянки на людини)
Приготування:
1. Перш за все займемося сочевицею. В окремій невеликій каструлю відварити сочевицю. Для цього взяти сочевицю, залити її 1,5 склянками води, довести до кипіння і варити, поки вся вода не вбереться (час варіння дивіться на упаковці, так як сочевиця буває різна, і варіння може зайняти від 15 до 40 хвилин), до готовності сочевиці. Пропонуємо почитати про користь і шкоду сочевиці.
2. Поки сочевиця готується, ставимо каструлю або глибоку сковороду на середній вогонь, додаємо оливкову олію. Цибулину чистимо, нарізаємо і викладаємо в сковороду. Лук пасеруємо хвилини 3-4, помішувати, щоб він не підгорів. Ріжемо часник і також додаємо його до цибулі. Смажимо хвилини 2, так щоб часник не горів. Після чого нарізаємо томати і додаємо їх в сковороду і туші все за лічені хвилини 10.
3. Тепер моєму баклажан і нарізаємо його як на фото. Посоліть кожну скибочку зверху, покладіть на паперові рушники і дайте баклажанів полежати хвилин 20, так піде частина води, а з нею і гіркоту. Після чого баклажани витираємо паперовим рушником і нарізаємо кубиками.
4. Додаємо баклажани до помідорів і цибулі, солимо, додаємо спеції і все добре перемішуємо.
5. Як тільки сочевиця готова, додаємо її в сковороду і все перемішуємо. Овочеве рагу з кабачками і сочевицею готово! До речі, якщо ви хочете спробувати ще страви з сочевицею, то пропонуємо ознайомитися з рецептом котлет з сочевиці.
Подавати можна як окремо блюдо, або подавати разом з булгуром, рисом або кускус.
Овочеве рагу з баклажанами і м’ясом
Воно стане відмінним легким вечерею для всієї родини. Якщо ви хочете зробити вегетаріанський варіант страви, просто приберіть з рецепта м’ясо.
Інгредієнти:
- 0,5 кг пісного яловичого фаршу, можна замінити на курячий.
- 3 баклажана середнього розміру .
- 1 маленький кабачок.
- 1 невелика цибулина.
- 1,5 склянки рису басматі.
- 2 великих помідора.
- 1 ст. ложку томатної пасти.
- трохи лимонного соку.
- 1 чайну ложку куркуми
- 1/2 чайної ложки солі
- 1/2 чайної ложки перцю
- 3-4 столові ложки оливкової олії
- вода
Приготування:
1. Для початку займемося рисом. Наповніть каструлю водою і доведіть до кипіння, як тільки вода закипить, можна в неї засипати рис. Розмішайте його і залиште варитися. В цей час приступимо до приготування самого рагу.
Ризик досить калорійний, але це залежить від виду рису. Пропонуємо почитати нашу статтю про те, скільки калорій в залежності від виду рису і способу готування.
2. Беремо сковороду, розігріваємо і наливаємо трохи олії. Викладаємо на неї фарш, смажимо до тих пір, поки фарш весь не стане коричневим. Після чого викладіть фарш на тарілку.
3. У тій же сковороді наливаємо трохи олії, і обсмажуємо дрібно порізану цибулю. Не забувайте перевіряти готовність рису! Якщо рис вже готовий, злийте з нього воду і поставте охолоджуватися.
4. Поки цибуля обсмажується, нарізаємо баклажани і кабачок кубиками, тушкуйте хвилин 10, після чого додайте томатну пасту і порізані помідори, сіль, перець, куркуму, сік лимона і 1/4 склянки води (якщо вважаєте що цього мало, можете додати ще). Сюди ж викладаємо фарш і тушкуємо все хвилин 10-15 до готовності овочів.
Подавати таку рагу можна з рисом!
5. Овочеве рагу з баклажанами готово!
Відео-рецепти
Бонусом для Вас буде добірка відео-рецептів овочевого рагу.
З баклажанами і картоплею
вам знадобиться:
- 3 бульби картоплі
- 2 баклажана
- 1 шт. лука
- 1 шт перець
- 2 шт. помідори
- 1 шт морква
З баклажанами і капустою
Інгредієнти:
- 2 шт. кабачка
- 2 шт. баклажани
- 2 шт. лука
- качан капусти
- 1 шт. морква
- 4 шт. перцю болгарського
- 7-8 шт. помідорів
- сіль за смаком
- перець чорний мелений
- лист лавровий
- олія соняшникова
рагу з овочів з баклажанами в мультиварці
Для приготування знадобиться:
- 2 шт. баклажана
- 1 шт. солодкий перець
- 3 шт. помідора
- 1 шт. морква
- 3 головки цибулі
- 3 гілочки петрушки
- сіль за смаком
- олія соняшникова або оливкова
- спеції : перець, кріп за смаком