Баклажан — один з корисних і дієтичних овочів, містить в собі море цінних елементів: рослинні білки, а також калій, фосфор і залізо. Багато господинь звикли їх смажити, але це не найкращий спосіб зберегти корисність продукту, так як баклажани вбирають в себе весь жир і стають не найлегшим для травлення стравою. Зараз господині озброїлися духовками, аерогриль, грилями і мультиварки, які дозволяють без зайвого масла приготувати смачні страви.
Зміст
- Баклажани запечені в духовці
- Рецепт баклажанів в духовці з помідорами, сиром і грибами
- Баклажани запечені з помідорами і фаршем
Сьогоднішня добірка присвячена рецептам баклажанів в духовці. Прості, смачні, ароматні і оригінальні рецепти з інструкціями та фото допоможуть приготувати чудові страви і порадувати близьких!
Корисні поради! Купуючи баклажани, перевагу краще віддати не найбільшим плодам, краще брати овочі середніх розмірів, однорідного кольору по всьому плоду, при цьому міцні і тверді, без плям. Якщо ви купили вже переспілі баклажани, то варто прибрати серцевину, а ось шкірку ніколи не зрізають.
Корисно знати! Важливий момент в готуванні баклажанів в духовці — прибрати гіркоту, так як вона може зіпсувати смак страви. Для цього баклажани потрібно нарізати (в залежності від того, що будете готувати, їх нарізають кільцями або поздовжніми скибочками), посипати сіллю і дати полежати хвилин 15, після чого промити або протерти паперовим рушником. За допомогою такого нехитрого способу ви позбудетеся від гіркоти.
Баклажани запечені в духовці
Для такого простого рецепту вам знадобляться:
- 2 -3 баклажана середніх розмірів
- сіль
- спеції або пряні трави на ваш смак
- 40-50 гр. сиру (за бажанням)
Приготування:
1. Моєму овочі, відрізаємо хвостики з обох кінців і нарізаємо кільцями (як на фото), або можна запікати в духовці поздовжніми скибочками.
2. Перед приготуванням потрібно позбутися гіркоти. Для цього викладаємо на паперові рушники порізані баклажани і солимо їх зверху. Залиште на хвилин 15-20. Після чого протріть або промийте від солі, так піде зайвий сік і гіркоту.
3. Ставимо духовку розігріватися на 200 градусів. В цей час починаємо викладати баклажани на деко або в форму для запікання. Зверху все часточки змащуємо маслом, щоб вони не пригорали. Після чого посипати зверху спеціями.
4. Ставимо в духовку і готуємо протягом 20 хвилин до готовності. Овочі повинні стати м’якими, а краю коричневими і хрусткими. За 5 хвилин до готовності можна посипати тертим сиром.
Рецепт баклажанів в духовці з помідорами, сиром і грибами
Чудовий рецепт, який має словацькі корені. Для цієї страви вам знадобиться:
- 2 баклажана,
- 4 або 5 помідорів,
- 3 зубчики часнику (дрібно порубати),
- Брі / Камамбер або інший м’який сир,
- печериці — 200 гр.,
- трохи панірувальних сухарів
- 40-50 гр. твердого тертого сиру
Приготування:
1. Для початку баклажани моєму, відрізаємо хвостики і нарізаємо їх кільцями. Прибираємо гіркоту, посипаючи їх сіллю. Залишити на 15-20 хвилин, потім промийте.
2. Решта продукти нарізаємо. Поки баклажани «лікуються», підготуємо форму для запікання. Краще брати форму з високими бортами. Промащуємо форму оливковою олією і посипаємо дно панірувальними сухарями. Сухарики в процесі запікання поглинуть частина вологи. Духовку ставимо розігріватися на 200 градусів.
3. Починаємо викладати всі інгредієнти в форму. Половину баклажанів викладаємо на дно, другим шаром половину помідорів, потім весь часник, на часник викладаємо весь м’який сир (його потрібно порізати шматочками). Потім робимо ще один шар баклажанів, після помідори, і зверху гриби.
4.Всю цю красу запікати в духовці протягом 45 хвилин. Через 45 хвилин блюдо зверху посипати твердим сиром, потертим на тертці. Поставити ще на 10 хвилин. І готово! Приємного апетиту!
Баклажани запечені з помідорами і фаршем
Інгредієнти:
- 2 баклажана
- 1 зубчик часнику
- 0,5 кг. яловичого фаршу
- 2-3 помідора
- стакан томатної пасти
- 3 столові ложки оливкової олії
- сіль і перець за смаком
- базилік або петрушку — підлогу пучка
- 100 гр твердого сиру, натерти на тертці
1. Перед початком приготування потрібно розігріти духовку до 180 градусів. Баклажани миємо, нарізаємо кільцями і солимо, щоб позбутися гіркоти, на хвилин 15. У цей час займемося приготуванням фаршу.
2. Нагрійте велику сковороду з антипригарним покриттям на середньому вогні. Як тільки сковорода нагріється, додайте 1 ст. л. оливкового масла, нарізаний часник підсмажувати протягом 1 хвилини (будьте уважні, не дайте часнику стати коричневим), потім додайте фарш і готуйте його близько 5 хвилин, потім додайте томатну пасту. Добре перемішайте і готуйте ще 5 хвилин. Додайте сіль і перець. Зніміть сковороду з вогню і додайте рубаний базилік або петрушку. Злийте зайву рідину з фаршу.
3. У форму для випічки змащуємо маслом, першим шаром викладаємо баклажани, потім шар фаршу, після помідори і один шар сиру. Повторіть і закінчите шаром баклажанів. Зверху все посипати сиром і випікайте протягом 30 хвилин до готовності. Приємного апетиту!
Вам будуть цікаві:
- рулетики з баклажанів,
- човники з баклажанів,
- баклажани фаршировані в духовці
- рагу
І на закуску рецепт від шеф-кухаря: фаршировані баклажанчики в духовці