Дiети

Дієта при подагрі

За словом «подагра» ховається важку недугу, пов’язаний з переїданням, ожирінням, порушенням процесів обміну і метаболізму в організмі, спадковістю, різкими перепадами температури: перегріванням і переохолодженням, негативно впливають на стан кісток і суглобів, всередині яких скупчилися кристали сечової кислоти .

Зміст

  • Причини і симптоми подагри
  • Основні правила дієти
  • Меню — дозволені продукти
  • Дієта № 6
  • Детальний меню дієти

Причини і симптоми подагри

Сечова кислота з’являється при поїданні висококалорійної смаженої м’ясної або рибної їжі, багатої пуриновими підставами, рослинних, тваринних жирів, вживання алкоголю. Її солі перетворюються в кристали, стають винуватцями появи подагри, сечокам’яної хвороби, подагричного артриту з деформацією суглобів і кісток.

Корисно знати! Пуринові підстави — це складові елементи клітин, а точніше їх ядер. У людському організмі вони є, але в основному надходять до нас разом з їжею (практично всі продукти містять пурини в різних кількостях). Продуктом розпаду пуринових підстави є сечова кислота, яка виводиться нирками. Якщо ж в роботі нирок спостерігаються проблеми, що призводить до накопичення кислоти в організмі, то підсумком може стати розвиток подагри.

При подагрі відразу ж виникають рвуть, ріжучі, пульсуючі, печуть болю спочатку в зоні великого пальця кінцівки, ліктя або коліна. Суглоби, навколосуглобових тканини напухає, набрякають, набухають місцеві вени, шкіра стає гарячою і червоною. У людини виникає лихоманка, больові відчуття навіть при дотиках або русі кінцівкою. Утворюються вузлики під шкірою — тофуси, які під час подагричних нападів розм’якшуються.

Оскільки загострення хронічної подагри відбувається в супроводі атеросклерозу, цукрового діабету, ожиріння, артеріальної гіпертензії, дуже важливо підібрати харчування при подагрі. Так як саме правильно підібране харчування зможе знизити концентрацію кислоти сечової в крові, забезпечить лікування подагри, а також всіх супутніх хвороб, зніме загострення і настирливу біль, яка може поширитися на інші частини тіла або знерухомити людини повністю.

Що таке подагра, симптоми, лікування:

Основні правила дієти

Починають дотримання гіпопуріновой дієти при подагрі зі скорочення продуктів з наявністю пуринових підстав. Необхідно збільшити висновок нирками сечової кислоти за рахунок споживання великої кількості лужної мінеральної води. Переходять на 4-5 разове харчування, а в проміжках вживають воду, чай, компоти, кава — не менше 2,5 л на добу.
Дієта при подагрі передбачає:

  • Зміна типу кулінарної обробки їжі — перехід на відварені або злегка підсмажені продукти
  • Виключення з дієти при цукровому діабеті: абрикосів, кавунів, винограду, груш, дині, родзинок, кондитерських виробів, меду, цукру, варення, алкоголю.
  • Виключення при супутньої гіпертонії таких страв і продуктів як: м’ясні бульйони, газовані напої, виноградний сік, алкоголь. Жири: баранячий, свинячий, яловичий, закуски: жирні, солоні, гострі, крему, какао, вершкове морозиво, жирні тістечка, здоба, шоколад. М’ясо (жирні сорти), сало, ікра рибна, риба, вершки, сметана.
  • Виключення субпродуктів: печінки, серця, мізків, мови.
  • Виключення м’яса молодих тварин і птиці: телятини , курчат, так як в молодому м’ясі міститься багато пуринових підстав.
  • виключення бобових з великим вмістом пуринів: бобів, гороху, квасолі, сочевиці.
  • Повне виключення таких овочів як щавель, шпинат , редис, редька, спаржа, цвітна капуста, ревінь.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при запорах

Переходячи на раціональне багаторазове харчування при ожирінні проводять розвантажувальні дні: фруктові, гречані, сирні, огіркові, салатні, картопляні, рисово-компотние, молочні і кисломолочні (в тому числі і дієта кефіру). Споживання солі обмежують до 5-7 г / добу, включаючи сіль в продуктах.

Потрібно пам’ятати, що переїдати і голодувати навіть добу заборонено, оскільки може загостритися подагра, а також зрости уремія.

Для зниження жирових відкладень при дотриманні дієти можна займатися лікувальною фізкультурою, але надмірно навантажувати організм можна, щоб уникнути підвищення концентрації в крові сечової кислоти.

Меню — дозволені продукти

в зразкову меню дієти при подагрі включають:

  • Відварене м’ясо і рибу по 150 гр. — 2-3 рази в тиждень. При варінні пуринові речовини до 50% переходять в бульйон.
  • Молочні, кисло-молочні продукти: вони сприяють виведенню пуринів з організму.
  • Хліб — житній, пшеничний, можна трохи виробів із здобного тесту. Вивчіть калорійність різних видів хліба і не бійтеся включати його в свій раціон.
  • Волоські горіхи, яйця (1 яйце в день).
  • Овочі. Гарніри можна готувати з картоплі, капусти, кабачків, гарбуза. Десерт можна приготувати з дині або кавуна.
  • Фрукти. Фруктові салати і низькокалорійні десерти можна готувати з яблук, абрикосів, слив, груш, персиків, апельсинів.
  • Ягоди. Дієтичні коктейлі, соки можна приготувати з винограду, черешні, вишні, суниці, чорниці.
  • Чай і кава з лимоном (все не міцне) або з молоком, соки, напій із шипшини або м’яти з медом.
  • При загостренні подагри — тільки їжу рідку з молочнокислих продуктів, молока, киселів, компотів, овочевих, фруктових соків, чаїв з лимоном / молоком, відвару шипшини, овочевих супів, рідких каш.

Більш докладний меню при подагрі на 3 дні наведено нижче.

Корисно знати!

При підвищеному рівні сечової кислоти варто дотримуватися вищевказаного нізкопуріновой харчування, більшою мірою вживати продукти з низьким вмістом пуринів. Нижче є таблиця з вмістом пуринів в продуктах (в міліграмах сечової кислоти). У добу кількість пуринів має бути не більше 100-150 мг.

Дієта № 6

Дієта №6 по М.І Певзнером є основою лікування харчуванням при подагрі. Вона виключає з раціону продукти, що містять пурини, щавлеву кислоту і сіль. Зменшує споживання білків, жирів, включаючи тугоплавкі жири, вуглеводів — при ожирінні.
Потрібно пам’ятати при дотриманні дієти про сумісні і несумісні продуктах харчування:

  • Фрукти потрібно їсти на голодний шлунок. Вони принесуть свою користь, а покинуть шлунок вже через 15-20 хв. Якщо їх з’їсти після м’яса, то вони можуть затриматися в шлунку, викликаючи процес бродіння і гниття.
  • Не можна вживати картоплю, м’ясо, рибу, ковбасу або яйця одночасно. Картопля відноситься до пасльонових рослин, тому його краще вживати з зеленими овочами.
  • помідори не поєднуються з крохмалистою їжею, а вживають з м’ясом, листяними овочами, рибою, жирами.
  • Білки не уживаються з вуглеводами цукрів.
  • Молоко не є напоєм, тому його вживають як окрему страву. Дорослій людині потрібно обмежувати його споживання, краще більше харчуватися молочнокислими продуктами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  дієта Ковалькова

Що стосується молока, то люди старшого покоління можуть харчуватися молоком за умови дотримання наступних рекомендацій:

  1. Поєднувати молоко з солодкими фруктами або ягодами, овочами з вмістом крохмалю, кашами, хлібом. Можна розводити молоко солодкими фруктовими соками, морквяним соком. Можна їсти з житнім хлібом.
  2. Вживати молоко як окрему страву через півгодини після помідорів і кислих фруктів.
  3. Не вживати молоко після їжі, щоб уникнути блокування нормального виділення шлункового соку.
  4. Пити потрібно молоко маленькими ковтками, подовше затримувати в роті.

Детальний меню дієти

День Прийом їжі Страви і продукти для дієти при подагрі День 1 Сніданок Салат з звездчатки з цибулею.

Яйце некруто.

Зрази морквяні з фруктами. Зелений чай Другий сніданок Настій шипшини Обід Суп-пюре м’ясної на рисовому відварі.

Котлети капустяні з яблуками.

Компот черемховий з шипшиною Полудень Суфле з абрикосів Вечеря Фарширований перець На ніч Чай збірний з материнкою День 2 Сніданок Салат з помідорів з бринзою, зеленню.

Вишня з вершками, горіхами, кавою з лимоном. Другий сніданок Кисіль брусничний Обід Суп-пюре з риби.

Картопля відварна з маслом і часником, томатний сік. Полудень Пудинг сирний Вечеря Рисові котлети або рис з чорносливом На ніч Йогурт або кефір День 3 Сніданок Салат картопляний з кукурудзою, яблуками.

Запіканка рисова з яблуками.

Коктейль яблучний Другий сніданок Томатний сік Обід Гарбузовий суп-пюре, овочеві голубці. Кисіль Полудень Запіканка з фруктами. Вечеря Запіканка з баклажанів і фаршу. На ніч Морквяний сік або ряжанка
Нижче наведені рецепти страв із зазначеного вище меню:

Салат з звездчатки з цибулею

Інгредієнти: зелень зірочника (без коренів) — 50 г. зелена цибуля — 50 гр. яйце відварне — 1 шт. сметана (нежирна) — 10 г.соль, спеції — на кінчику ножа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Японська дієта

Приготування: Шаткуємо чисту звездчатку, цибуля зелена, нарізаємо половину яйця часточками, другу половину — дрібними шматочками. З’єднуємо, заправляємо сметаною. Прикрашаємо гілочкою кропу або часточками яйця.


Салат картопляний з кукурудзою і яблуками

Інгредієнти: картопля відварна — 2 бульби. яблуко — 1 шт. зерна кукурудзи (відварні або консервовані) — 2 столові ложки. салатна заправка — ½ ст. ложки. масло рослинне — 1 ч. л..зелений цибулю, кріп — по 3-4 гілочки. сіль за смаком.

Приготування: кубиками нарізаємо картоплю і яблуко, додаємо кукурудзу, заливаємо заправкою, солимо, посипаємо дрібною зеленню. Салат готовий!


Гарбузовий суп-пюре

Інгредієнти: вода — 1 літр. гарбуз (попередньо почистити) — 500 г. масло вершкове — 2 ст. л .. рис — 2 ст. л .. молоко — 2 ст .. цукор — 1 ст. л .. сіль — на кінчику ножа.

Приготування: Укладаємо в каструлю нарізану кубиками гарбуз, промитий рис, сіль, цукор, заливаємо водою, варимо до готовності. Поливаємо розтопленим вершковим маслом, протираємо все через сито або подрібнюємо блендером, вливаємо кип’ячене молоко. Даємо супу закипіти, заправляємо кип’яченими вершками.


Солодка запіканка з фруктами

Інгредієнти: вермішель — 30 гр. родзинки промитий — 20 гр .. яблука — 30 гр .. молоко — 70 мл. яйце сире — 1 шт .. цукор — 10 гр. вершкове масло — 10 гр.

Приготування: Відварену вермішель з’єднуємо з родзинками, нарізаними соломкою яблуками без шкірки і насіння, викладаємо на сковороду, змащену маслом, заливаємо сумішшю з яйця, молока і цукру. Запікаємо в духовці.


Запіканка з баклажанів і м’ясного фаршу

Інгредієнти: баклажани, борошно, масло рослинне, цибуля, часник, фарш м’ясний, паста томатна, сир, вершки, перець чорний, сіль.

Приготування: Нарізані уздовж скибочки баклажанів посипаємо сіллю, перчимо до смаку, обвалюють у борошні, трохи обсмажити на олії з обох сторін. Припускаємо до золотистого кольору часник, цибулю, додаємо м’ясний фарш, тушкуємо 3 хв. Додаємо томатну пасту, перець, сіль, воду (1/2 ст.) Тушкуємо ще 2 хв. Шарами в форму викладаємо баклажани, фарш, тертий сир, поливаємо вершками, запікаємо півгодини в розігрітій духовці, температура — 180 ˚ С.


Шипшиновий настій

Інгредієнти: плоди шипшини — 0,5 кг і 1,5 літра води кімнатної температури

Приготування: шипшина промиваємо, весь перекладаємо в 3-х літрову банку, заливаємо водою (зауважте, воду гріти не потрібно). Наполягайте напій 3-4 дня. Такий напій багатий вітаміном С і дуже корисний!

Детальніше про дієту при подагрі:

Цікаво прочитати:
Дієта при гострому і хронічному панкреатиті
Дієта при гастриті

Схожі статті

Кефіру гречана дієта

Maria

Дієта 90 днів роздільного харчування

elena elena

Дієта 7 пелюсток

Sasha

Дієта по групі крові

Maxim

дієта Драбинка

Andrey

дієта Улюблена

Bobby

Капустяна дієта

Bobby

Дієта 6 пелюсток

Coolio

дієта кефіру

Maria

Залишити коментар