За словом «подагра» ховається важку недугу, пов’язаний з переїданням, ожирінням, порушенням процесів обміну і метаболізму в організмі, спадковістю, різкими перепадами температури: перегріванням і переохолодженням, негативно впливають на стан кісток і суглобів, всередині яких скупчилися кристали сечової кислоти .
Зміст
Сечова кислота з’являється при поїданні висококалорійної смаженої м’ясної або рибної їжі, багатої пуриновими підставами, рослинних, тваринних жирів, вживання алкоголю. Її солі перетворюються в кристали, стають винуватцями появи подагри, сечокам’яної хвороби, подагричного артриту з деформацією суглобів і кісток.
Корисно знати! Пуринові підстави — це складові елементи клітин, а точніше їх ядер. У людському організмі вони є, але в основному надходять до нас разом з їжею (практично всі продукти містять пурини в різних кількостях). Продуктом розпаду пуринових підстави є сечова кислота, яка виводиться нирками. Якщо ж в роботі нирок спостерігаються проблеми, що призводить до накопичення кислоти в організмі, то підсумком може стати розвиток подагри.
При подагрі відразу ж виникають рвуть, ріжучі, пульсуючі, печуть болю спочатку в зоні великого пальця кінцівки, ліктя або коліна. Суглоби, навколосуглобових тканини напухає, набрякають, набухають місцеві вени, шкіра стає гарячою і червоною. У людини виникає лихоманка, больові відчуття навіть при дотиках або русі кінцівкою. Утворюються вузлики під шкірою — тофуси, які під час подагричних нападів розм’якшуються.
Оскільки загострення хронічної подагри відбувається в супроводі атеросклерозу, цукрового діабету, ожиріння, артеріальної гіпертензії, дуже важливо підібрати харчування при подагрі. Так як саме правильно підібране харчування зможе знизити концентрацію кислоти сечової в крові, забезпечить лікування подагри, а також всіх супутніх хвороб, зніме загострення і настирливу біль, яка може поширитися на інші частини тіла або знерухомити людини повністю.
Що таке подагра, симптоми, лікування:
Починають дотримання гіпопуріновой дієти при подагрі зі скорочення продуктів з наявністю пуринових підстав. Необхідно збільшити висновок нирками сечової кислоти за рахунок споживання великої кількості лужної мінеральної води. Переходять на 4-5 разове харчування, а в проміжках вживають воду, чай, компоти, кава — не менше 2,5 л на добу.
Дієта при подагрі передбачає:
Переходячи на раціональне багаторазове харчування при ожирінні проводять розвантажувальні дні: фруктові, гречані, сирні, огіркові, салатні, картопляні, рисово-компотние, молочні і кисломолочні (в тому числі і дієта кефіру). Споживання солі обмежують до 5-7 г / добу, включаючи сіль в продуктах.
Потрібно пам’ятати, що переїдати і голодувати навіть добу заборонено, оскільки може загостритися подагра, а також зрости уремія.
Для зниження жирових відкладень при дотриманні дієти можна займатися лікувальною фізкультурою, але надмірно навантажувати організм можна, щоб уникнути підвищення концентрації в крові сечової кислоти.
в зразкову меню дієти при подагрі включають:
Більш докладний меню при подагрі на 3 дні наведено нижче.
Корисно знати!
При підвищеному рівні сечової кислоти варто дотримуватися вищевказаного нізкопуріновой харчування, більшою мірою вживати продукти з низьким вмістом пуринів. Нижче є таблиця з вмістом пуринів в продуктах (в міліграмах сечової кислоти). У добу кількість пуринів має бути не більше 100-150 мг.
Дієта №6 по М.І Певзнером є основою лікування харчуванням при подагрі. Вона виключає з раціону продукти, що містять пурини, щавлеву кислоту і сіль. Зменшує споживання білків, жирів, включаючи тугоплавкі жири, вуглеводів — при ожирінні.
Потрібно пам’ятати при дотриманні дієти про сумісні і несумісні продуктах харчування:
Що стосується молока, то люди старшого покоління можуть харчуватися молоком за умови дотримання наступних рекомендацій:
День Прийом їжі Страви і продукти для дієти при подагрі День 1 Сніданок Салат з звездчатки з цибулею.
Яйце некруто.
Зрази морквяні з фруктами. Зелений чай Другий сніданок Настій шипшини Обід Суп-пюре м’ясної на рисовому відварі.
Котлети капустяні з яблуками.
Компот черемховий з шипшиною Полудень Суфле з абрикосів Вечеря Фарширований перець На ніч Чай збірний з материнкою День 2 Сніданок Салат з помідорів з бринзою, зеленню.
Вишня з вершками, горіхами, кавою з лимоном. Другий сніданок Кисіль брусничний Обід Суп-пюре з риби.
Картопля відварна з маслом і часником, томатний сік. Полудень Пудинг сирний Вечеря Рисові котлети або рис з чорносливом На ніч Йогурт або кефір День 3 Сніданок Салат картопляний з кукурудзою, яблуками.
Запіканка рисова з яблуками.
Коктейль яблучний Другий сніданок Томатний сік Обід Гарбузовий суп-пюре, овочеві голубці. Кисіль Полудень Запіканка з фруктами. Вечеря Запіканка з баклажанів і фаршу. На ніч Морквяний сік або ряжанка
Нижче наведені рецепти страв із зазначеного вище меню:
Салат з звездчатки з цибулею
Інгредієнти: зелень зірочника (без коренів) — 50 г. зелена цибуля — 50 гр. яйце відварне — 1 шт. сметана (нежирна) — 10 г.соль, спеції — на кінчику ножа.
Приготування: Шаткуємо чисту звездчатку, цибуля зелена, нарізаємо половину яйця часточками, другу половину — дрібними шматочками. З’єднуємо, заправляємо сметаною. Прикрашаємо гілочкою кропу або часточками яйця.
Салат картопляний з кукурудзою і яблуками
Інгредієнти: картопля відварна — 2 бульби. яблуко — 1 шт. зерна кукурудзи (відварні або консервовані) — 2 столові ложки. салатна заправка — ½ ст. ложки. масло рослинне — 1 ч. л..зелений цибулю, кріп — по 3-4 гілочки. сіль за смаком.
Приготування: кубиками нарізаємо картоплю і яблуко, додаємо кукурудзу, заливаємо заправкою, солимо, посипаємо дрібною зеленню. Салат готовий!
Гарбузовий суп-пюре
Інгредієнти: вода — 1 літр. гарбуз (попередньо почистити) — 500 г. масло вершкове — 2 ст. л .. рис — 2 ст. л .. молоко — 2 ст .. цукор — 1 ст. л .. сіль — на кінчику ножа.
Приготування: Укладаємо в каструлю нарізану кубиками гарбуз, промитий рис, сіль, цукор, заливаємо водою, варимо до готовності. Поливаємо розтопленим вершковим маслом, протираємо все через сито або подрібнюємо блендером, вливаємо кип’ячене молоко. Даємо супу закипіти, заправляємо кип’яченими вершками.
Солодка запіканка з фруктами
Інгредієнти: вермішель — 30 гр. родзинки промитий — 20 гр .. яблука — 30 гр .. молоко — 70 мл. яйце сире — 1 шт .. цукор — 10 гр. вершкове масло — 10 гр.
Приготування: Відварену вермішель з’єднуємо з родзинками, нарізаними соломкою яблуками без шкірки і насіння, викладаємо на сковороду, змащену маслом, заливаємо сумішшю з яйця, молока і цукру. Запікаємо в духовці.
Запіканка з баклажанів і м’ясного фаршу
Інгредієнти: баклажани, борошно, масло рослинне, цибуля, часник, фарш м’ясний, паста томатна, сир, вершки, перець чорний, сіль.
Приготування: Нарізані уздовж скибочки баклажанів посипаємо сіллю, перчимо до смаку, обвалюють у борошні, трохи обсмажити на олії з обох сторін. Припускаємо до золотистого кольору часник, цибулю, додаємо м’ясний фарш, тушкуємо 3 хв. Додаємо томатну пасту, перець, сіль, воду (1/2 ст.) Тушкуємо ще 2 хв. Шарами в форму викладаємо баклажани, фарш, тертий сир, поливаємо вершками, запікаємо півгодини в розігрітій духовці, температура — 180 ˚ С.
Шипшиновий настій
Інгредієнти: плоди шипшини — 0,5 кг і 1,5 літра води кімнатної температури
Приготування: шипшина промиваємо, весь перекладаємо в 3-х літрову банку, заливаємо водою (зауважте, воду гріти не потрібно). Наполягайте напій 3-4 дня. Такий напій багатий вітаміном С і дуже корисний!
Детальніше про дієту при подагрі:
Цікаво прочитати:
Дієта при гострому і хронічному панкреатиті
Дієта при гастриті
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…