Про те, що у кожної людини своя група крові, їх рівно чотири, у кожної групи є позитивний і негативний резус, чули всі. Але не всі знають, що від цього може залежати імунітет, схильність до конкретних хвороб, робота травного тракту, тобто наш квітучий вигляд і стрункий силует.
Ті, що худнуть зацікавилися? Тоді трохи теорії.
Зміст
Вперше зв’язок між складом крові і харчуванням встановив лікар з Америки Пітер Д’Адамо. Спостерігаючи за пацієнтами, він помітив сприятливий або шкідливий вплив на здоров’я, а також метаболізм різних продуктів для людей з різною кров’ю. І здогадався зв’язати це з умовами життя людини в процесі еволюції. Спочатку група крові була одна у всіх — перша. А харчування стародавнього людини не передбачало особливої різноманітності.
В цьому є логіка, але доказової наукової бази у цієї дієти немає. Тим не менш, вона є досить збалансованою по режиму харчування і її можна дотримуватися на тривалій основі.
Первісні мисливці їли в основному м’ясо, їх організм не знав іншої їжі (молоко, зернові), був пристосований до перетравлювання саме м’яса. Пізніше з’явилися хлібороби, скотарі, чий раціон був зовсім іншим. Послідовно з’явилися друга, третя, четверта групи. Для носіїв кожної з них оптимальним став інший раціон (рослинний, молочний).
За теорією доктора Д’Адамо сучасним людям з певним складом крові найправильніше харчуватися їжею, актуальною для предків за часів появи саме цієї групи. В результаті одні й ті ж продукти були поділені на корисні, шкідливі або нейтральні для представників різних груп. Детальніше про них нижче, а поки розглянемо переваги або недоліки пропонованого підходу до харчування. Бо дієтою в класичному розумінні систему поглядів доктора Д’Адамо назвати складно.
Поспішаємо порадувати — протипоказань практично немає! Хіба що індивідуальна непереносимість певної їжі. Але їх завжди можна замінити іншими — вибір досить широкий. У багатьох «жорстких» дієтах (вам буде цікаво прочитати про них — Кефірна дієта, Гречана дієта) список замінників набагато коротше.
При деяких захворюваннях вживання певних продуктів (рекомендованих вам) може завдати шкоди, а також не сприяє одужанню відсутність інших ( «шкідливих» для вас) поживних речовин. Наприклад, при гіпертензії або серцевих хворобах слід обмежити кількість м’яса навіть людям 1 групи, де м’ясо — основа раціону. Навпаки, в разі анемії або білкової недостатності м’ясо виключати не можна, навіть якщо вам рекомендована молочна або рослинна їжа.
Крім цього, з віком стан людини змінюється. Наприклад, розвивається остеопороз, при якому кальцій необхідний. Тому навіть «м’ясоїди» не можна виводити з меню молочні страви. Звідси висновок — при хворобах, вікові зміни проходження будь-якої дієти — тільки після консультації з лікарем! Особливо важливо — мають захворювання нирок, печінки (в цьому випадку краще дотримуватися спеціальної системи харчування), діабет, ішемічну хворобу.
Також немає даних про користь будь-якої дієти для дітей, а також підлітків. Справедливості заради треба зауважити, що для представників кожної групи рекомендований набір загальновідомих корисних дієтичних продуктів.
I (або Про за міжнародною класифікацією) по теорії доктора Д’Адамо належала мисливцям — першим людям на Землі. Сформувалася вона близько 30 тисяч років тому. Основою раціону мисливців служило м’ясо. Передбачається, що представники інших походять від першої в результаті природного відбору. В наші дні першу має близько третини населення Землі.
Згідно з концепцією харчування по крові всім «нащадкам мисливців» показана високопротеиновая дієта з переважанням тваринного білка. Це червоне пісне м’ясо (баранина або яловичина), морепродукти, морська риба (особливо жирні сорти), печінку, інші субпродукти. Червоне м’ясо є джерелом білка, заліза, вітаміну B, багато морепродукти також є чудовими джерелами йоду, який регулює функцію щитовидної залози.
Овочі потрібно вибирати листові, а також брокколі і артишоки. Масло — найкраще оливкова. Джерелом мікроелементів, важливих при білковій дієті, стануть пророщені зерна, волоські горіхи, чорнослив, інжир. Темно-червоні, сині і фіолетові фрукти, як правило, викликають лужну реакцію шлунково-кишкового тракту, отже, нейтралізують високу кислотність. Вони дозволені. Протипоказані мисливцям продукти з глютеном (жито, овес, пшениця), молочні (особливо жирні), яйця, кочення / кольорова капуста, бобові, кукурудза. Всі вони сповільнюють метаболізм, ведуть до набору ваги.
Чи не годяться також соління, що викликають бродіння (наприклад, капуста чи яблука), в тому числі соки з них. Кращі напої для мисливців — відвар шипшини або м’ятний чай. В цілому представники I групи, як правило, володіють міцним травним трактом, хоча у них бувають гастрити через підвищеній кислотності шлункового соку.
Але будучи консерваторами в харчуванні, незвичну їжу переносять важко. Їм обов’язково потрібно поєднувати правильний раціон з фізичним навантаженням — без цього дієта не принесе результатів. Більш повний список (дозволених, нейтральних, заборонених) можна подивитися в таблиці.
Дозволені Нейтральні Заборонені Яловичина, ягня баранина, телятина, оленина Будь-яке м’ясо за винятком заборонених видів Бекон, шинка, гусак, свинина Тріска, оселедець, скумбрія Будь-яка риба або морепродукти, крім заборонених Маринована оселедець, сом, копчений лосось, ікра , восьминіг, гребінці Оливкова і льняне масло Вершкове масло, сир Фета, Моцарелла, сир з козячого або соєвого молока Всі інші молочні продукти і йогурти Гарбузове насіння і волоські горіхи Ріпакова олія, кунжутне масло Кукурудзяна, арахісове, бавовняне та сафлорова олія Плямиста квасоля Ячмінь, гречка, рис, перловка, гречана мука, хліб житній Бразильські горіхи, кешью, арахіс, фісташки, мак Кале, зелень, салат ромен, брокколі, шпинат Грейпфрут, більшість ягід Сочевиця червона і зелена Артишок, цикорій ий, кульбаба, часник, хрін, капуста, цибуля-порей, петрушка, пастернак, червоний перець, солодкий, гарбуз, водорості, ріпа Шоколад, мед, какао Кукурудза, пшениця (булгур, дурум, проросла, біла і ін. пшениця, зародки і висівки), крохмаль, вівсяні пластівці. Будь-які продукти, такі як борошно, хліб і локшина Зливи, чорнослив, інжир Вино Капуста, брюссельська капуста, цвітна капуста, зелень гірчиці Ламинария і приправи на її основі, йодована сіль Паростки люцерни, гриби шитаке, ферментовані оливки Петрушка, каррі, кайенский перець Пасльонові : баклажани, картопля Вода і чаї, в тому числі трав’яні Кукурудза Авокадо Апельсини, мандарини і полуницю, ожину, ревінь, дині Білий і чорний перець, оцет, каперси, кориця, кукурудзяний крохмаль, кукурудзяний сироп, мускатний горіх, ваніль Кетчуп, солоні огірки , майонез Пиво, кава, чорний чай Завантажити таблицю для 1 групи крові (.xls, 55 КБ)
II (або А) сформувалася близько 20 тисяч років назад у наших предків з розвитком землепашества. Їжа хліборобів в основному була рослинної, тому їх «нащадкам» більше за інших підходить вегетаріанство, таких на землі — близько 38%.
Основою їх раціону повинні стати крупи, рослинні масла, злаки (глютеносодержащіе — обмежити!), фрукти (абрикоси, лимони, сливи, інжир, ананаси). М’ясо (особливо червоне) краще виключити зовсім, але риба, морепродукти підуть на користь. Овочі є життєво важливими для осіб 2-ї групи, забезпечуючи мінералами, ферментами, антиоксидантами. Їх можна їсти як сирими, так і приготованими на пару, тушкованими.
Проблеми зі здоров’ям і зайвою вагою у «землеробів» очікуються через молочної їжі, яка погано засвоюється, гальмує обмін речовин, виробів з пшеничного борошна (білок глютен, якого багато в пшениці, знижує дію інсуліну), квасолі (з працею засвоюється через високий вміст білка). Не рекомендуються томати, картопля, гриби, баклажани, з фруктів — диня, банани, апельсини і манго. Краще утриматися від апельсинового соку, а також чорного чаю, будь-яких газованих напоїв.
В цілому травна система «хліборобів» досить витривала — за умови правильного харчування. Якщо ж зловживати м’ясними і молочними продуктами, великий ризик серцевих, онкологічних захворювань, а також діабету. Правильне поєднання спецій буде потужним помічником для імунної системи. Виняток становлять ті, чиї кислоти викликають подразнення слизової шлунка: оцет, перець. Таких приправ, як кетчуп і майонез, слід уникати, оскільки представники 2-ї групи мають підвищений рівень шлункової кислоти.
Більш повний список продуктів (дозволених, нейтральних, заборонених) для дієти можна подивитися в таблиці.
Корисні Нейтральні Заборонені Короп, тріска, морський окунь, скумбрія, червоний окунь, райдужна форель, лосось, сардини, морська форель, срібний окунь, сиг, окунь жовтий Куряче м’ясо Яловичина, свинина, баранина, телятина, оленина, качка , гусак Льняна олія, оливкова олія Йогурт, сири Моцарелла і Фета, козячий сир, козяче молоко, кефір, рикотта Анчоуси, білуга, сом, ікра, раковини, краби, раки, вугор, камбала, хек, палтус, оселедець, омари, мідії , восьминоги, устриці, гребінці, креветки, кальмари Арахіс, гарбузове насіння Масло печінки тріски Всі сири і молоко, крім нейтральних Плямиста квасоля Біла квасоля, спаржева квасоля Олія кукурудзяна, бавовняне, арахісове, соняшникова і кунжутне Гречка, жито Перлова, ячна крупа, рис , ячмінь, вівсяні і кукурудзяні пластівці Бразильські горіхи, кешью, фісташки Хліб із соєвого і житнього борошна, рисові коржі, борошно (вівсяні, рисова, пшенична), локшину і макаронні вироби і рису або жита Коріандр, кориця, гвоздика, ваніль, лавровий лист чорні боби Часник, цибуля, брокколі, морква, зелень, гарбуз, шпинат Манна крупа, кукурудза, жито Артишоки, цикорій, зелень, кульбаба, хрін, цибулю-порей, ромен, петрушка, паростки люцерни, тофу, ріпа Вироби їх манною борошна або твердих сортів пшениці, мюслі, зерновий хліб, пшеничні пластівці Ягоди (ожина, чорниця, журавлина), сливи, чорнослив, інжир, грейпфрут, лимон Перець, оливки, картопля, солодка картопля, ямс, всі види капусти, помідори, баклажани, гриби Ананаси, вишні , абрикоси Кислі овочі, особливо помідори Соєвий соус, часник, імбир Дині, диня, нектар, манго, папайя, банани, кокоси Глід, алое, лопуха, ехінацея, зелений чай, червоне вино (1 стакан / день) Апельсин, ревінь, мандарини імбирний чай, кава (1 чашка / день) Оцет, перець (чорний, кайенский, білий), каперси, желатин Кетчуп, майонез, соління Пиво, газована вода, чорний чай
Завантажити таблицю для 2 групи крові (.xls, 55 КБ)
Представники III (або В) — нащадки до очевніков, що з’явилися близько 10 тисяч років тому з початком масової міграції народів.
Кочівники практично всеїдні, їх організм витривалий і невибагливий. Хоча деякі можуть страждати непереносимістю лактози, що міститься в молоці. Дієта для носіїв даної групи найбільш збалансована з усіх — «кочівникам» підходять м’ясо, риба (особливо морська), крупи (крім пшеничної і гречаної), молочні продукти. А також майже будь-які фрукти і овочі (окрім томатів, кукурудзи, баштанних).
Більшість горіхів і насіння не рекомендується, майже всі бобові заборонені або їх можна вживати в невеликій кількості. Багато зернові не рекомендовані, наприклад жито містить лектин, які осідає в судинній системі, викликаючи захворювання крові, підвищує ймовірність інсультів. Ці продукти сприяють млявого обміну речовин, затримці рідини і втоми.
До спецій слід поставитися з обережністю. Перець, корицю і желатин краще не вживати, а ось імбир, каррі мають зігріваючий ефект.
Представникам цього типу рідко потрібно схуднути, дієта потрібна їм найчастіше для зміцнення здоров’я, підтримки імунітету. Незважаючи на гнучкість і дивну витривалість, сучасні «кочівники» нестійкі до рідкісних вірусів, схильні до аутоімунних захворювань і часто страждають синдромом хронічної втоми. Більш повний список (дозволених, нейтральних, заборонених) для дієти можна подивитися в таблиці.
олезние Нейтральні Заборонені Баранина, оленина, кролик Яловичина, яловичий фарш, індичка, печінку, телятина Куряче м’ясо, качка, гусак, куріпка, перепела, свинина Тріска, лосось, камбала, палтус, форель, макрель, осетер Льняна , жир печінки тріски, вершкове масло молюски (краби, креветки, омари, мідії, устриці, раки, молюски, і т.д.), анчоус, білуга, вугор, восьминіг, морський окунь, равлики, морські водорості сир, сир Фета і моцарелла, йогурти, молоко, сметана, сирний сир Мигдаль, волоські горіхи Морозиво Оливкова олія Горох, зелений горошок, біла квасоля, спаржева квасоля Ріпакова, кукурудзяна, бавовняне, арахісове, сафлорова, кунжутне, соняшникова олія Просо, вівсянка (висівки, борошно), повітряний рис, рис (висівки, борошно) Кешью, фундук, соснові, фісташки, арахіс, насіння гарбуза, насіння кунжуту, насіння соняшнику Пшеничний хліб, рисові коржі і вафлі Чорні боби, плямиста квасоля, сочевиця Зелені листові овочі Пшениця (висівки, зародки булгур, біла і твердих сортів), манна крупа або будь-які продукти, такі як борошно, хліб і локшина, зроблені з цього зерна Ананаси Жито і будь-які продукти з цього зерна Банани, журавлина, виноград, папайя, сливи Гречка, кукурудза (кукурудзяні пластівці, кукурудзяна мука) та продукти, зроблені з цього зерна Імбир, хрін, каррі, кайенский перець Ячмінь, дикий рис, кускус Імбир, м’ята перцева, лист малини, плоди шипшини, шавлія, зелений чай Рогалики, здоба, хліб зерновий, житній Жень-шень Артишок, авокадо, кукурудза, оливки, гарбуз, редис, капуста, тофу, помідор Лакрица Кокосові горіхи, хурма, гранати, колючий груша, ревінь, карамболь Ячмінний солод підсолоджувачі, кукурудзяний сироп, кукурудзяний крохмаль, кориця Запашний перець, екстракт мигдалю, желатин, перець (чорний і білий) Кетчуп, майонез Алое, кукурудзяні рильця, пажитника, тирлич, хміль, липа, коров’яку, червона конюшина, ревінь, грицики Алкогольні напої, газована вода
Завантажити таблицю для 3 групи крові (.xls, 54 КБ)
IV (або АВ) — наймолодша і загадкова. Виникла вона менше тисячі років тому як результат змішання перших двох груп, зустрічається всього лише у 7% населення світу, умовно їх можна назвати «городянами». Як рекомендації, так і заборони для «городян» можуть бути вельми несподіваними.
Їм показані ікра, риба, всі види сої (особливо сир тофу), сухе червоне вино, рис, молочні продукти, зелені фрукти, овочі . 4-ий тип, як правило, страждає проблемами з жовчним міхуром, тому горіхи треба їсти з обережністю. Але дозволені сорти горіхів посилять імунну систему. Рекомендовано вживати в їжу сочевицю, так як вона містить протиракові антиоксиданти.
Утримуватися ж слід від червоного м’яса і м’ясопродуктів, грибів, гречки, квасолі, пшениці, кукурудзи. Тропічні фрукти погано засвоюються, але ананас є хорошим помічником шлунку. Фрукти, багаті вітаміном С, допоможуть в боротьбі з раком шлунка.
Представники цієї групи зазвичай мають слабкий травний тракт, схильні до онкологічних захворювань і нервових розладів. У той же час вони непогано пристосовуються до постійно мінливих умов сучасного світу. Для збереження здоров’я їм життєво важливі вітаміни і мікроелементи.
Якщо ви хочете схуднути, їжте більше рису замість макаронів. А свіжі овочі будуть для вас важливим джерелом елементів, які борються з раком, попереджають хвороби серця. «Городянам» дуже корисні трав’яні чаї — вони підвищують імунітет, запобігають серцево-судинні захворювання і анемію. Трохи кави не зашкодить, а ось алкогольні напої мають негативний вплив. Повний список можна подивитися в таблиці.
Корисні Нейтральні Заборонені Баранина, кролик, індичка Фісташки, кедрові горіхи Яловичина, курка, качки, гуси, свинина, телятина, оленина, шинка Тунець, тріска, морський окунь, хек, скумбрія, морський окунь, щука, форель, сардини, осетер, ікра, лосось, судак, форель, щука Горох в будь-яких видах, біла квасоля, стручкова квасоля Всі молюски, палтус, ракоподібні, оселедець, вугор і хек Йогурт, кефір, знежирене сметана, яйце, моцарела, козячий сир і молоко, рикотта Блакитний сир, брі, пахта, камамбер , морозиво, пармезан, незбиране молоко Оливкова олія Масла: кукурудзяна, бавовняне, соєва, кунжутна, соняшникова Арахіс, волоські горіхи, насіння маку Фундук, насіння гарбуза, насіння кунжуту, насіння соняшнику сочевиця Чорні боби Соєві боби, плямиста квасоля, сочевиця Гречка, кукурудза (будь-які продукти, такі як борошно, хліб і локшина, сд еланние з них) Просо, вівсяні висівки, вівсяне борошно, рисові висівки, повітряний рис, жито, проросла пшениця і будь-які продукти, такі як борошно, хліб і локшина зроблені з них Артишок, авокадо, чорні оливки, всі види перцю Всі види рису і будь-які продукти, такі як борошно, хліб і локшина, зроблені з нього Манго, гуава, кокосові горіхи, банани, апельсини Брокколі, буряк, капуста, селера, зелені листові овочами, огірки, баклажани, часник, петрушка, пастернак, солодка картопля Запашний перець , екстракт мигдалю, аніс, ячмінний солод, каперси, кукурудзяний крохмаль, кукурудзяний сироп, желатин, тапиока Всі види винограду і сливи, ягоди (журавлина, агрус), вишня Оцет, перець (білий, чорний, кайенский, червоний пластівці) Ці овочі — потужний тонізуючий і природний антибіотик для 4-ої группиЧеснок, хрін, петрушка Ананаси, грейпфрути, лимони Алкоголь, газовані напої, чорний чай Ківі Ламинария, каррі Часник, хрін, петрушка Люцерна, лопух, ромашка, ехінацея, зелений чай Глід , Кореня солодки, червоне вино (1 стакан / день) Кульбаба, корінь лопуха, листя полуниці Кава або кави без кофеїну (1 чашка / день), зелений чай
Завантажити таблицю для 4 групи крові (.xls, 55 КБ)
Головним недоліком цієї дієти є непридатність її для швидкого скидання ваги. Бажаючим схуднути за місяць-три краще вибрати іншу дієту (наприклад, Кремлівську). Дана система розрахована на довгострокове (краще довічне) використання і несе організму оздоровлення, зміцнення імунітету, нормалізацію травлення, а вже як наслідок — втрату ваги.
Інший аргумент критиків такого підходу до харчування — відсутність серйозних наукових досліджень. Проте дієта має достатню кількість шанувальників по всьому світу, а кількість позитивних відгуків про неї все росте.
Обговорення дієти в передачі Малахов +
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…