Для чого люди використовують пророщені зерна пшениці? Зародок злакових культур, разом з маленьким паростком мають високу харчову цінність.
Застосування проростків в їжу, особливо в східно-азіатської кухні, має 3 000-річну історію, де паростки деяких видів рослин вживаються в їжу, як овочів. Сьогодні пропоную почитати вам, як пророщувати пшеницю?
Для пророщування використовуються насіння, горіхи, зерна різних культур. Але не всі проростки можуть бути однаково корисні, так паростки червоної квасолі отруйні і вживати їх в їжу не можна.
Але повернемося до пшениці. Дивно, але в пророщених зернах пшениці:
Ось де запаси молодості і здоров’я! Чому? Відповідь проста, адже в зародку сконцентрована енергія і сила, всі необхідні поживні речовини для розвитку паростка, поки він не стане харчуватися за допомогою коренів і листя. І це справжнє джерело біологічно активних речовин.
Пророщені зерна пшениці містять 12 незамінних амінокислот, клітковини, геміцелюлози, недолік якої позначається на роботі травної системи людини.
При цьому посилюються антибіотичні і оздоровлюючі властивості зерна. Проросле зерно знижує вироблення інсуліну, сповільнює засвоєння жирів і вуглеводів.
Користь пророщених зерен
Користь пророщених зерен пшениці були відомі здавна. При щоденному застосуванні паростків в їжу спостерігається помітне поліпшення самопочуття, з’являється енергія, результати стають помітними вже через два тижні. В результаті тривалого застосування, організм поступово очищається від шлаків, нормалізується робота шлунково-кишкового тракту, обміну речовин, підвищується опірність організму до інфекцій і вірусів, зміцнюється нервова система.
Нерозчинна клітковина — харчові волокна, покращують перистальтику кишечника, всмоктують в себе шлаки і виводяться з організму. А розчинна клітковина — пектини, підтримують баланс корисної мікрофлори в кишечнику, виводять токсини і «поганий» холестерин, знижують вироблення гормону інсуліну, що необхідно для профілактики цукрового діабету.
Користь пророщених зерен для організму людини велика, адже вони ще покращують роботу серцево-судинної системи, нормалізують роботу щитовидної залози, зміцнюють імунітет, уповільнюють процеси старіння організму.
Як пророщувати пшеницю?
Візьміть ½ півлітрової банки зерен пшениці, гарненько промийте , а потім, відразу ж, залийте гарячою водою. Витримайте 15-20 секунд, злийте воду. Можна залишити банку з зернами пшениці, залитими водою кімнатної температури, на 1-2 години для набухання, а потім злити воду повністю. У воді насіння можуть закиснути.
Банку з пшеницею поставте в тепле місце, накривши зверху шматочком тканини. Періодично струшуйте зерна в банку, щоб вони збагачувалися киснем, 2 рази на день необхідно промивати зерна, щоб в банках підтримувався необхідний рівень вологості, і зерна не підсохли. Якщо занадто жарко, то промивати зерна в банку необхідно частіше.
Вже через 12 — 20 годин зерна почнуть прокльовується. Коли з’являться паростки у всіх зерен пшениці, ще раз промийте їх теплою водою і поставте банку в холодильник, щоб паростки уповільнили своє зростання. Найціннішим вважаються пророслі зерна пшениці з росточками довжиною не більше 1,5 мм. Але можна використовувати в їжу і довші паростки до 1-1,5 см.
А ось, наприклад, крес-салат пророщують до появи зелених листочків, коли паростки мають довжину від 3 до 5 сантиметрів. Перед вживанням не забувайте паростки промивати теплою водою.
Проросле зерно дієтологи рекомендують їсти на сніданок, оскільки воно перетравлюється тривалий час. Є пророщену пшеницю можна цільними зернами і в подрібненому вигляді.
Імельченное зерно використовують для приготування цілющих настоїв для маленьких дітей.
Ранкові салати:
☼ Салат «Вітамінний »Поріжте дрібно апельсин або грейпфрут, додайте 1 морквину і 1 яблуко, попередньо натер їх на тертці і пророслі зерна пшениці — 2 столові ложки. Заправити можна медом або оливковою олією.
☼ Салат «Здоров’я», добре відновлює сили і зміцнює здоров’я. Для його приготування знадобляться: зерна пророщеної пшениці, родзинки, курага, чорнослив і мед. Зерна пшениці подрібнити, через м’ясорубку або блендером, порізати курагу і чорнослив, додати родзинки і мед. Сніданок готовий.
Зерна пшениці можна купити в спеціалізованих магазинах здоров’я або в продуктових магазинах у відділах Дієтичного харчування. Додавайте зерна з паростками в каші, супи, омлети, запіканки і ви неодмінно помітите, що багато проблем зі здоров’ям будуть відступати, адже ще древні єгиптяни запевняли, що паростки злакових культур, зберігають молодість і здоров’я на довгі роки.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…