Знаючи, що чайний гриб має антибіотичнимвластивістю — вбиває хвороботворні бактерії, все намагаються виростити його у себе вдома. Як виростити чайний гриб?
В народі його називають не тільки грибом японським, але і маньчжурським, а ще квасом. Це ще один вид зооглею — спільноти водних бактерій, що мають слизову желеподібну консистенцію.
Цей вид був завезений з Японії або маньчжур, в російсько-японську війну. У Східній же Азії він відомий з давніх-давен, вперше був описаний Г. Ліндау в 1913 році.
В попередній статті я розповідала про зооглею рисового гриба, який усуває причини захворювань більш ніж 100 хвороб.
Зміст статті
Цікаво, що японський чайний гриб, це не єдиний організм, він складається з симбіозу між двома різними організмами: декількома родами дріжджових грибків (більше всіх роду Torula), і частини оцтовокислих бактерій (Вacterium xulinum і Bacterium xulinoides).
Оцтовокислі бактерії утворюють величезні колонії, які є частиною чайного гриба. Подібні гриби і дріжджі широко поширені в природі і найчастіше вони зустрічаються на поверхні ягід і плодів.
Особливістю японського гриба є бактерія (Bacterium gliconicum), вона переробляє виноградний цукор і глюкановий кислоту, а цінність полягає в її антибиотическом властивості , яке затримує ріст хвороботворних бактерій, а більшість з них просто знищує.
Японський чайний гриб складається з безлічі пластин, що утворюють товсту слизьку плівку брудно — білого кольору. Плаваючи у воді, він нагадує медузу. Поверхня чайного гриба зверху гладка, а знизу волокнисто — кудлата.
Якщо гриб знаходиться в сприятливій для нього середовищі, приблизно через місяць на поверхні води утворюється тоненька, дуже ніжна плівка-пластина, яку необхідно перенести в окрему банку для подальшого розвитку і зростання.
Таким чином розмножують і оновлюють чайний гриб. Можна не чекати створення нової плівки, а поділити тіло гриба на окремі пластини, які швидко розростаються по ширині банки, збільшуючи свою товщину.
Застосовують в як напій настій чайного гриба. Найбільш сприятливим середовищем для розвитку гриба є 10% цукровий розчин з додаванням настою чаю.
На 3-літрову банку води, необхідно 250 300 гр. цукру і додати не міцного чаю. Гриб розвивається і росте тільки в середовищі, що містить пурини. Ці речовини необхідні для розвитку бактерій гриба і їх життєдіяльності, а пуринів багато в звичайному чорному чаї.
Тому в солодкому чаї, але не в солодкої водичці, він росте швидше. Банку поставити подалі від вікна, щоб сонячні промені не потрапляли на гриб. Гриб любить приглушений, розсіяне світло, прямі сонячні промені для нього просто згубні, а ще він любить тепло. Якщо в квартирі прохолодно, рости він буде значно повільніше.
Помічено, що навесні і влітку зооглея росте краще, ніж взимку і восени. Через 7 — 8 діб настій буде готовий до вживання. Настій перед вживанням рекомендують фільтрувати через марлю, складену вчетверо. Після зливання настою, тіло гриба промивають кип’яченою водою, обов’язково тепленькою і поміщають в банку, закриту марлею від пилу.
цукрово чайний розчин готуйте в окремому посуді, ніколи не засинайте цукор прямо на зооглею, від цукру виходять опіки і довго хворіє. Проціджений напій можна злити в пляшки і поставити в холодильник, зберігається гриб тривалий час і від цього стає терпким і смачним .. Цілющі властивості гриба стають активними на 7 — 8 добу.
в перші дні, коли чайний гриб потрапляє в сприятливе середовище, активізуються дріжджові грибки, вони переробляють цукор в етиловий спирт з виділенням вуглекислого газу.
в дозрілому настої чайного гриба міститься до 2 , 5% етилового спирту. Потім настає черга оцтовокислих бактерій, які перетворять етиловий спирт в оцтову кислоту.
Витриманий 8-денний настій чайного гриба — це слабоалкогольний, газований напій, ароматно — освіжаючий, дуже приємний, на смак — кисло-солодкий .. смак напою залежить від тривалості його витримки і кількості цукру. Старий настій пити взагалі неможливо, він стає настільки кислим, що нагадує оцет.
До складу настою чайного гриба входять:
Останні дослідження показали, що настій містить щавлеву і лимонну кислоти, полісахариди, альдегіди, алкалоїди, дубильні речовини, ферменти протеази, левансахарази, зимази, жирові речовини.
Помічено, що зміст кислот в настої чайного гриба збільшується від його витримки. Так якщо в 4-х добовому настої їх 0,05%, то в двотижневому напої їх кількість вже сягає до 0,5%. Тому, часто настій гриба порівнюють з квасом, який містить приблизно таку ж кількість кислот.
Основні лікувальні властивості напою чайного гриба, вважають вчені, надають койевая і глюконова кислоти, які мають антибіотичну і антибактеріальну дію.
В залежності від витримки настою зростає і кількість вітамінів B1, С, D, зростає і число ферментів. У 10-денному настої чайного гриба вчені виявили протеолітичні ферменти, які здатні виробляти з м’язових волокон речовина — триптофан.
Цілющі особливості чайного гриба вивчали омські лікарі, він пройшов неодноразові клінічні випробування. Читайте в наступній статті: Корисні властивості чайного гриба
У висновку, подивіться відео: Як виростити вдома чайний гриб.
Здоров’я вам, шановні читачі!
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…