Здорова їжа

Раціональне харчування

Раціональне харчування людини уповільнює процес старіння, стверджують вчені, особливо це важливо для людей зрілого та похилого віку. Всім вже відомий факт, що процес старіння організму починається вже з народження дитини і триває до останніх днів. Старіння організму засноване на біохімічних реакціях, що протікають всередині. Біохімічні реакції тягнуть за собою зміни в клітинах і тканинах організму або призводять до їх поступового розпаду.

Теоретично, клітини безсмертні, таку думку висловив французький лікар А. Каррел, але якщо дотримуватися деяких умов:

♦ якщо забезпечити їм хороші умови існування,

♦ якщо своєчасно видаляти з них шкідливі продукти обміну речовин,

♦ якщо забезпечувати їм відповідне харчування.

Але , на превеликий жаль, ми не навчилися поки це робити. Але ми знаємо відомі, і неодноразово випробувані правила раціонального харчування і можемо їх дотримуватися.

Питання молодості і довголіття хвилювали уми людей в усі часи. Читайте про дивовижні плодах, які знижують ризик захворювання найнебезпечніших хвороб світу: інсульту і інфаркту.

Організм людини в зрілому віці зазнає численні зміни, особливо в травних органах, дещо змінюється склад ферментів слини, шлункового соку, зменшується кількість ферментів в секреті підшлункової залози. Виражених відхилень у травному тракті ці зміни не викликають. На колишньому рівні відбувається перетравлювання білків і вуглеводів, а ось з переварюванням жирів справа йде трохи інакше.

Вчені відзначають, що все хворобливі прояви в літньому віці, частіше пов’язані з порушенням харчування клітин і тканин. Наприклад, звичайний хондроз хребта викликає недостатність кровообігу у внутрішніх органах. Значить, зменшується приплив кисню до клітин і тканин. Це в свою чергу призводить до утруднення виведення продуктів розпаду з організму, які є отрутами. Зменшення припливу кисню до шлунково-кишковому тракту викликає порушення процесу всмоктування поживних речовин ворсинками і передачу їх в кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Збалансоване харчування

Правила раціонального харчування:

Важливо враховувати, щоб харчування було повноцінним і разом з тим, їжа повинна бути легко перетравлюються. Харчування буде вважатися раціональним, якщо в організмі буде зберігатися енергетичний баланс, тобто, енергетичні витрати організму будуть повністю компенсуватися, а харчовий раціон буде відповідати здатності шлунково-кишкового тракту.

1. Необхідно враховувати особливості хімічного складу споживаних продуктів харчування . Це правило говорить про сумісність продуктів харчування.

Відомо кілька теорій роздільного харчування. Теорія М. Уголєва, Г. Шелтона не рекомендують одночасно вживати вуглеводну і білкову їжу.

2. Забезпечення організму необхідною кількістю їжі і води .

Для людей, що займаються розумовою діяльністю необхідно вводити в раціон до 20% легко засвоюваних вуглеводів і до 25% крохмалистих вуглеводів, 25% рослинних жирів, 20% білків. Особливу увагу приділяти надходженню в організм вітамінів. Не забувайте, що вітаміни С і А сприятливо впливають на розумову працездатність, Е і В12 необхідні, щоб не розвивався склероз. Вітаміни В6, В2 і РР важливі для стимулювання окислювальних реакцій в тканинах.

3. Дотримання рівності калорій добового раціону і енергетичних витрат.

В результаті біохімічних реакцій звільняється енергія, необхідна для життєдіяльності організму. Тому необхідно враховувати калорійність споживаної їжі. Для людей, які ведуть активне життя, енергетична потреба становить приблизно: до 2400 ккал для жінок і до 2800 ккал для чоловіків. З віком енергетичні витрати знижуються.

4. Введення в раціон харчування баластних речовин.

Баластні речовини є необхідним компонентом харчування. До них відносяться харчові волокна. Основним джерелом волокон є овочі і фрукти, хліб з висівками, а молочно-кислі продукти, риба, нежирне м’ясо містять ще й захисні компоненти.

5. Добовий раціон харчування необхідно урізноманітнити.

В раціон харчування важливо включати продукти і рослинного і тваринного походження, щоб забезпечити організм всіма необхідними компонентами для нормального життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Особливості дієтичного харчування при алергічний дерматит

6 . Важливо дотримуватися режиму харчування .

Правила раціонального харчування передбачають три основних прийому їжі і перекушування: другий сніданок і полуденок, якщо є фізіологічна необхідність, прийоми їжі можна збільшити. Останній прийом їжі проводити за 2 години до сну.

Раціональне харчування повинно відповідати індивідуальним особливостям кожної людини. Не можна сліпо слідувати правилам, важливо враховувати стан здоров’я, обмін речовин, наявність смакових звичок, і навіть вид трудової діяльності.

Бажаю вам здоров’я і довголіття!

Схожі статті

Цілющі властивості амарантового масла

elena elena

Кисіль з гречки чистить організм і лікує судини

elena elena

Печиво на сметані — швидке, смачне і м’яке

elena elena

Копорский чай з зніту

elena elena

Чай матчу — японський напій, який зберігає здоров’я і дарує довголіття

elena elena

Кукурудзяне борошно — користь і шкода рецептів для здоров’я

elena elena

Морква: користь і шкода для організму

elena elena

Суперфуд довголіття. Користь соку вітграсс

elena elena

Маршмеллоу — що це таке, як зробити в домашніх умовах

elena elena

Залишити коментар