Здоровий організм людини сам регулює в’язкість крові, так запрограмовано природою. Будучи життєво важливим середовищем, кров виконує транспортну, терморегулірующую, захисну, гуморальну функцію.
При зміні в’язкості і згущення крові порушуються її функції, що впливає на роботу всіх органів і систем організму. Сьогодні в статті: продукти згущують кров.
Недолік або надлишок тих чи інших мікроелементів, ненасичених жирних кислот, білків і амінокислот змінює склад кровоносної системи. Перші ознаки, що говорять про зміну в’язкості виражаються:
Зміст статті
- Які продукти згущують кров
- Список продуктів, дозволених для вживання при густий крові
- головним болем,
- онімінням і поколюванням в кінцівках, м’язах, що говорить про порушення циркуляції,
- слабкістю в тілі і нездужанням (стан хронічної втоми).
Які продукти згущують кров
Вітамін К називають вітаміном коагуляції. У перекладі з латинської це слово означає згортання або згущення. Коли під впливом сил зчеплення, дрібні дисперсні частинки злипаються між собою, утворюючи більші.
- Міститься вітамін К у всіх зелених овочах. Його багато в салаті листовому, цибулі (перо), базиліці, петрушці, селері, всіх видах капусти (пекінської, білокачанної, брокколі, цвітної), помідорах зелених, шпинаті …
З фруктів він міститься в абрикосі, авокадо, ананас, виноград, манго, нектарина, персику, папайя, фейхоа, хурмі, чорносливі, манго, банани …
- у ягодах (голубиці, ожині, вишні, суниці, журавлині , малині, смородині червоної).
- З м’ясних продуктів: в говяжей і курячої печінки, свинині, гусятині, курятині.
- у молочних продуктах (сири, цілісному молоці, вершках, маслі вершковому ).
Таніни (галлодубільная кислота) відносяться до групи дубильних речовин, які збільшують згортання. Тому рослини їх містять, народна медицина застосовує для заліковування ран і зупинки кровотеч.
Продукти харчування з танинами. Висока концентрація відзначається в:
- гранатах, хурмі, черемха,
- обліписі, чорниці, айві,
- чорній смородині, горобині чорноплідної,
- чорниці, калині, брусниці,
- журавлині, арахісі, фісташках,
- мигдалі, горісі волоському,
- шипшині, цикорій, винограді,
- какао, ревені, кориці,
- гвоздиці, тим’яну, кмину,
- аркуші лавровому, бобових,
- листі евкаліпта, дубової кори,
- каштан, акації, темному шоколаді.
Таніни надають продуктам терпкість і в’яжучі властивості. Концентрація танинов в різних рослинах неоднакова.
Флавоноїди. Група речовин, яка міститься в зелені, ягодах, фруктах, овочах, здатна змінювати активність ферментів, синтезованих організмом людини. У природі відомо понад 6 тис. Флавоноїдів, які об’єднують в 24 групи. Вони, володіючи масою корисних властивостей, будучи сильними антиоксидантами, в той же час, сприяють згущення крові (незначно).
Найбільш відомими є пігменти, що забарвлюють овочі та фрукти в різні кольори і вітамін Р (рутин). Флавоноїди надходять в організм з продуктами:
- ожиною, чорницею,
- виноградом, чаєм зеленим,
- цитрусовими, листовою зеленню,
- капустою, томатами,
- червоним вином, крупою гречаною.
Рутин згущує кров, тому протипоказаний при тромбофлебіті.
триптофан тільки в значних дозах здатний вплинути на густоту і в’язкість крові. В організмі речовина перетворюється в серотонін (гормон радості), який має кровоспинну дію і судинозвужувальних. Триптофан присутній (список складений за спаданням):
- в ікрі чорної і червоної,
- арахісі, сирі голландському,
- горіхах кешью, мигдальному,
- сирі плавленом, бобах соєвих,
- горіхах кедрових, м’ясі кролика, халву,
- м’ясі індички, ставрида, кальмари,
- фісташках, насінні соняшнику, кунжуті,
- горосі, курці, квасолі,
- м’ясі телятини, оселедця, яловичині,
- трісці, лососеві, баранині,
- яйцях курячих, сирі, минтай,
- свинині, коропа, шоколаді,
- Судаку, палтусі, крупі гречаної,
- окуні морському, пшоні, скумбрії,
- куразі, крупі вівсяної, грибах,
- крупі перлової, ячної, фініках,
- родзинках, чорносливі, бананах.
Трансжири — це різновид жирів ненасичених, які знаходяться в транс-конфігурації. Вони бувають природними і створеними штучно. У малих кількостях (5-8%) присутні в натуральних м’ясних і молочних продуктах.
Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує виключати трансжири з раціону харчування в зв’язку в різким збільшенням захворювань серцево-судинної системи, печінки, хвороби Альцгеймера.
Постійне їх вживання підвищує ризик смертності (згущують кров , сприяють утворенню тромбів).
Штучні отримують шляхом гідрогенізації олій рослинних. Користі вони не приносять і надзвичайно шкідливі для здоров’я. Трансжири присутні:
- в маргарині, бутербродних маслах,
- деяких видах сирів, майонезі,
- рослинних вершках, фаст-фуді, чіпсах,
- напівфабрикатах і запанірувати продуктах,
- в концентратах (супах, локшині, кубиках бульйонних, пакетированном кави),
- в кондитерських виробах промислового виробництва (випічці, хлібі, булках, здоби).
Вітамін В12 корисний в міру. Його надлишок підвищує липкість крові і може викликати утворення тромбів. Найбільша концентрація вітаміну відзначається:
- в м’ясі (баранині, свинині, індички),
- рибі і морепродуктах (скумбрія, кете, трісці, мідіях, креветках),
- молочних продуктах і молоці.
Перенасичення вітамінами Е і С , так само веде до злипання еритроцитів і утворення згустків крові. Вітаміном С багаті ягоди смородини, шипшина, обліпиха, калина, морошка, барбарис, цитрусові.
вітаміном Е багаті олії (оливкова, соєва), проросла пшениця, арахіс, фундук, мигдаль, цільні злаки, овочі (шпинат, морква), авокадо. Вживаючи продукти в міру, організм отримає тільки користь.
Жирна висококалорійна їжа значно уповільнює потік крові, жир (холестерин) закупорює кровоносну систему.
Це жирні сорти м’яса (свинина, баранина, качка), вершкове масло, свинячий жир, вершки, сири, сметана, жирний сир, горіхи (фундук, волоські, арахіс), торти, тістечка …
Продукти з великою кількістю рафінованих вуглеводів : цукор, білий хліб, макаронні вироби, печиво, торти, крекери …
Рафінований цукор і його синтетичні замінники , такі як аспартам, Splenda …
Алкогольні напої (горілка і коньяк) заважають функціонуванню імунної та травної систем.
Їх засвоєння вимагає величезних витрат вітамінів і мінералів (цинку, кальцію, магнію, селену, хрому), які забезпечують хороший стан судинної системи і нормальну плинність крові.
Ще алкоголь вбиває бактерії в кишечнику, які допомагають синтезу менахінон — вітаміну К2, що відповідає за здоров’я кісток, що захищає від раку, хвороби Альцгеймера.
Надмірне споживання кофеїну веде до порушення систем організму, викликаючи безсоння і травні розлади (запор або діарею) .
При діареї відбувається зневоднення і згущення крові. З іншого боку помірне споживання кофеїну корисно.
Морські та річкові хижі риби (тунець, макрель, судак, щука, риба-меч, окунь, марлин, дикий осетер, дорадо, райдужна форель, тріска), особливо з токсичним рівнем ртуті та інших шкідливих речовин.
У списку безпечних мешканців води: риби, що харчуються водоростями і планктоном (минтай, наприклад), річкова і озерна риба, якщо водоймища не забруднені .
Ще згущують плинність крові: Желатин, холодці, копченості, бульйони м’ясні, ковбаси, соління, консерви, газовані напої, картопля.
З рослин згущують кров — деревій, лопух, собача кропива, хвощ, рильця кукурудзи, пижмо, звіробій, геморойний горець, кропива, валеріана, аронія, кровохлебка, лимонник, подорожник, шафран, хвоя, горобина звичайна, шипшина, кора дуба, базилік. Калина (кора, плоди, листя). Вся справа в гликозид вибурнин, що володіє кровоспинну дію і перешкоджає кровотеч різної природи. Крім того в калині є танін.
Що робити, якщо кров густа і в’язка
- Знизити в раціоні частку продуктів, які роблять кров в’язкою.
- Від всій «неживої» і шкідливої їжі краще відмовитися повністю.
- Збільшити споживання розріджують кров продуктів.
- Можна скласти списки продуктів і звіряти по ним своє меню.
Список продуктів, дозволених для вживання при густий крові
при густий крові дієта передбачає перехід з м’ясних продуктів на рибу і морепродукти, що забезпечують організм достатньою кількістю поліненасичених жирних кислот. За 100-150 г риби, тричі на тиждень. Корисна капуста морська, як свіжа, так і в сушеному вигляді.
Подивіться таблицю дозволених продуктів при густий крові:
[table id = 22 /]
Що передбачає дієта
Їжу треба урізноманітнити рослинними оліями до занурення в сон. Для заспокоєння дайте пустушку.
Допомога тата
Вчити спати без грудей простіше, якщо з батьків нічого діставати з-під сорочки. Татам не доведеться стримувати себе, зверніться за допомогою до них. Батькам потрібно взяти на себе обов’язки мами на кілька днів. Укладання на сон буде виглядати так:
- Мама годує дитину за 30 хвилин до сну і залишає кімнату, а краще квартиру. Тепер за головну няню залишається тато.
- Він готує дитину до сну: купає, одягає.
- Несе карапуза в дитячу і кладе в ліжечко.
- Сидить поруч, читає книжки, співає колискові або заколисує дочку-синочка на руках.
- на крики і істерики реагувати потрібно спокійно. Можна дати малюкові попити з пляшечки, запропонувати соску.
Новий ритуал
Коли дитина могла поспати з грудьми в роті, у нього склалися свої уявлення про сні і відході до нього: мама дає тітю і я спокійно сплю. Тепер ці асоціації потрібно зруйнувати. Придумайте новий ритуал і дотримуйтесь його щовечора. Брати за приклад можна такий набір дій:
- Малюк гарненько поїв перед сном: посмоктав груди, попив кефір, поїв сирок.
- Його поклали в ліжечко.
- Мама включила каганець і сіла поруч.
- Ніжно погладила спинку крихти, заспівала кілька пісень.
- Коли дитина заснула сам, без тити, поступово переставайте годувати його вночі. Замінюйте груди пляшкою з водою.
Кардинальний спосіб
Підходить для дітей в півтора року. У цьому віці спати, тримаючись за груди, дійсно вже не потрібно:
- Грудне молоко не грає великої ролі в розвитку малюка, його зростанні і наборі ваги.
- Вечірнє і нічний смоктання необхідні як погана звичка, ритуал.
Дитину потрібно терміново навчити перебувати в ліжечку одному, без маминої тити. Щоб зробити це швидко, можна використовувати наступні заходи:
- Віддайте дитину з ночівлею бабусям, дідусям. Малюкові доведеться пожити у них кілька днів. Родичам потрібно набратися терпіння — дитина буде плакати, чекати маму для укладання спати.
- Також відбувається і ритуал відходу до денного сну. Бабусі повинні читати, качати капризулю на руках, співати колискові, відволікати іграшками.
- Коли мама повернеться з «поїздки» і забере дитину додому, потрібно залишатися жорсткої і дотримуватися нових правил. Ні в якому разі не погоджуйтесь витягувати груди. У перший день, малюк, звичайно, повередувати, але потім зрозуміє, що настав новий «дорослий етап» життя і потрібно бути самостійним.
Ще кілька порад
відучених від сну на грудях — складний момент не тільки для дитини, але і для мами. Справитися з емоційним навантаженням буде простіше, якщо дотримуватися ще кілька правил:
- Найбільша проблема для дитини в момент відмови від смоктання тити перед сном — це страх. Малюк відчуває себе самотнім, кинутим, незахищеним. Надайте йому можливість відчути вашу любов іншим способом: частіше притискайте до тіла днем, ввечері, більше грайте, цілуйтеся.
- Не виймайте груди перед дитиною, якщо не збираєтеся пропонувати йому тітю. Носіть ввечері закриті сорочки, кофти, щоб не провокувати у малюка бажання попросити груди.
- Будьте готові до відкатів назад. Сьогодні малюк спокійно заснув без смоктання, а завтра істерить, вимагаючи тітю. Чи не нервуйте, не сваріться, малюк перевіряє вас на міцність характеру. Стійте на своєму до кінця. Згодом істерик буде менше.
Є думка! Тривалість і складність процесу отучения від спання з грудьми прямо залежить від віку немовляти. Зробити це в півтора-два роки набагато простіше.
Основні правила швидкого укладання
10 порад, як заспокоїти дитину і укласти спати.
Мамі можна вивчити пісні , вірші, які допоможуть укладати дитину. Можна просто говорити з ним. При цьому голос повинен бути тихим, монотонним.
Сталість допоможе швидше звикнути до режиму. Укладати дитину потрібно в один і той же час. Якщо для сну обрана дитяче ліжечко, то в неї і треба класти. Деякі мами для зручності вибирають укладати дітей поруч з собою на доросле ліжко або вважають за краще засинання на руках. Після вибору методу робити так потрібно кожен день. В цьому випадку можна домогтися міцного сну малюка.
Коли дитина плаче, можна запропонувати йому груди. Під час грудного годування він заспокоюється і задовольняє акт смоктання. Крім того, він відчуває присутність рідної людини і засинає.
Якщо дитину взяти на руки, запропонувати соску і заколисувати, то він швидко засне. Соскою не варто занадто зловживати. Це відбивається на лактації.
Налаштуватися на потрібний лад допоможуть купання перед сном. Можна додати у воду ефірні масла або відвари трав: