Здорова їжа

У чому користь і чи є шкода сухофруктів для організму

Сухофрукти містять концентрований склад вітамінів і мінералів, в п’ять-шість разів перевершує в свіжих фруктах. Тому, серед харчових продуктів займають особливе місце, будучи справжнім багатством для здоров’я і краси, про яке ми часто забуваємо.

Адже ця унікальна їжа, в той же час дуже смачна, багата простими цукрами, в основному фруктозою і глюкозою, калорійна і дає багато енергії.

В процесі сушіння плодів застосовують щадні технології при яких зберігаються вітаміни і мінерали набагато краще, ніж при використанні домашнього методу консервування, одночасно зменшуючи вміст води.

щоб продовжити смак літа або просто зберегти протягом декількох місяців надлишки фруктів, люди завжди їх висушували. Зміст вологи в плодах зменшується від сонця і повітря, що перешкоджає розвитку мікроорганізмів, що викликають гниття і розпад. Сьогодні в статті: користь і шкода сухофруктів, їх склад, методи сушки, користь при схудненні, норма споживання.

Зміст статті

  1. Сухофрукти користь і шкода

Сухофрукти користь і шкода

Питома вага сухофруктів в раціоні харчування населення багатьох країн в останні роки значно збільшився. Це пов’язано з порівняльною доступністю висушених фруктів за ціновим параметром і можливістю їх тривалого зберігання, на відміну від свіжих ягід і плодів.

Люди, які ведуть здоровий спосіб життя, вважають цей продукт надзвичайно корисним, адже в них сконцентрована величезна кількість біологічно активних речовин. Останні покращують роботу окремих органів і систем і сприятливо впливають на організм людини в цілому.

Користь сухофруктів

Склад: В правильно висушених фруктах баланс вітамінів і мікроелементів — кальцію, заліза, калію, натрію і магнію, є абсолютно унікальним.

Експерти кажуть, що якщо людина їсть кожен день близько 150 г коктейлю з сухофруктів — чорносливу, інжиру, абрикосів, родзинок або шматочків яблука, груш, ананаса, дині, то може назавжди забути про будь-які проблеми з шлунково-кишковим трактом.

При цьому, всього лише в п’яти середніх розмірів плодах кураги міститься вся добова доза заліза, необхідного для підтримки рівня гемоглобіну і кальцію — це факт, який особливо значною мірі впливає на людей з сидячим способом життя.

Сухофрукти багаті легкозасвоюваній фруктозою, яка задовольняє потреби в солодкому і не приносить шкоди. І ще одне їх перевага — вони легкі, не займають багато місця і тому є дуже хорошим вибором продуктів харчування для туристів і спортсменів.

Загальну ієрархію плодів у відповідності до змісту в них антиоксидантів дає дослідницька група з державного університету Тафтс , зосередивши увагу на їх здатності поглинати вільні радикали, без поділу фруктів на свіжі та сушені.

Ось верхня частина списку: чорнослив, родзинки, чорниця, полуниця, малина, сливи, апельсини, виноград, вишня. З різних причин, однак, це дослідження не включає інжир, а його висушений варіант, згідно з публікацією в Journal of American Nutrition, навіть витісняє чорнослив з першого місця.

Безсумнівно, по чисто практичних причин, дрібні плоди, які можуть бути висушені цілком або розрізані навпіл, стали зірками групи. Ще одну причину можна шукати в тому, що «класична п’ятірка» складається з найбільш типових фруктів для земель навколо Каспійського моря, на Близькому Сході і в Північній Африці, де найбільший вплив справила культура харчування.

Проте, сушені яблука, груші, айва, вишня, ягоди та екзотичні фрукти також займають дуже важливе місце в кулінарії, а також вони можуть похвалитися відмінним смаком, букетом корисних якостей і можливостями на кухні.

Користь сухофруктів для організму

Фрукти зазнали сушінні містить в собі масу корисних речовин, вітамінів, мінералів, біологічно активних речовин, що несуть користь для здоров’я, що дозволяють довше зберігати молодість.

Усі без винятку сухофрукти народна медицина застосовує для лікування недуг. Так:

  • При запорах роблять суміш з чорносливу (400 г) і склянки меду. Фрукт дрібно ріжуть і змішують з медом і цю суміш їдять щовечора по одній-дві ложечці чайних. Можна пріпівать водою.
  • При аритмії допомогу надає курага і родзинки. Курагу можна змішувати з кефіром, та й родзинки теж. Подрібнені фрукти, попередньо замочені ріжуть дрібними шматочками і додають в кефір, до трьох ложок столових на склянку. Зілля пити довільно, протягом дня. Вміщені мінерали в фруктах, особливо калій і магній, благотворно впливають на роботу серця.
  • При зниженому гемоглобіні допомагає суміш їх кураги, чорносливу, родзинок і горіхів. Сухі продукти з’єднують в рівних частках, наприклад по склянці, кожного фрукта. Після перемелювання додають мед і один, або два лимона. Фруктово-медову суміш застосовують до двох тижнів, з’їдаючи по дві столові ложки в день.
  • При безсонні вдаються до допомоги фініків. Фініки добре промивають, замочують у розчині соди, хвилин на 30, видаливши кісточки, розтирають і заливають окропом у термосі. Після настоювання п’ють настій перед сном.

Користь і шкода при схудненні

В висушених ягодах і фруктах велика кількість гексози і фруктози, глюкози і клітковини, а цукру мало.

Для людей, що сидять на дієтах, дані продукти надають неоціненну підтримку організму, що дозволяють замінити цукор, цукерки і все солодке. Якщо їх застосовувати невеликими порціями при схудненні, то їх калорійність не принесе шкоди, а користь буде відчутна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Цілющі властивості молодильні яблук

Найбільш популярні при схудненні фініки і чорнослив, яблука і ананас, курага і інжир. Їх їдять самостійно і додають в каші, готують узвари, компот і десерт.

Дієтологи вважають корисними і ефективними п’ятиденні дієти на сухофруктах і горіхах. У поєднанні з горіхами почуття ситості зберігається на тривалий час. Крім цього зміцнюється здоров’я за рахунок містяться в горіхах хімічних речовинах. І пам’ять підтримується, і мислення, робота серця і нервова система, сечостатева система і кісткова. Відбувається очищення організму від шлаків і токсинів і трохи знижується вага.

Сухофрукти норма в день, скільки можна їсти

Фахівці рекомендують їсти фрукти в міру, а це значить, не більше 100 г в день.

Корисна порада. Тому, перед тим як вживати сухофрукти для приготування страв або просто поласувати ними, замочуйте їх у воді, години на два. А ще краще з додаванням харчової соди, яка нейтралізує всі шкідливі домішки. Після цього промийте гарненько і обдайте окропом.

Вид сухофруктів дуже оманливий. Адже обсяг у них маленький, в порівнянні зі свіжими фруктами. Влаштовуючи перекус сухими фруктами, потрібно пам’ятати про це, що невелика порція цього продукту за енергетичною цінністю може бути дорівнює подвійній порції картоплі.

Посудіть самі, так свіжий виноград містить 70 ккал на 100 г, а в родзинках в такому ж кількості вже 280 ккал.

  • абрикос — 70 а курага — 240,
  • зливу — 40, а чорнослив — 260,
  • груша 45, а сушена — 250,
  • вишня — 60, сушена — 290,
  • яблука — 45, сушені яблука — 230.

Як сушать фрукти

Технологія виробництва сухофруктів передбачає один з варіантів сушіння:

  1. Під сонячними променями на свіжому повітрі (найтриваліший, трудомісткий і рідко використовується в промислових масштабах варіант).
  2. сублімації сушіння — включає 2 етапи: заморожування (моментальна шокова заморозка) і досушування (сублімування, видалення льоду). Цей спосіб забезпечує найвищу безпеку біологічно важливих і цінних компонентів. Але отримання сухофруктів таким чином надзвичайно фінансово затратно, тому він теж використовується нечасто.
  3. Конвективная і інфрачервона сушка. У першому випадку гарячий сушильний агент — повітря або парогазова суміш передає своє тепло фруктам, внаслідок чого вони нагріваються і починають втрачати вологу, а разом з нею — і більшу частину вітамінів і біологічно активних речовин. Отримані таким чином сухофрукти змінюють колір, смак і натуральний аромат. У другому випадку видалення вологи за допомогою інфрачервоного випромінювання відбувається при невисокій температурі (40-60 градусів Цельсія). При цьому зберігається максимум вітамінів, мікроелементів, а також привабливий зовнішній вигляд, запах фруктів і ягід.

На відміну від конвективного сушіння, при інфрачервоної не потрібне додаткове придушення первинної мікрофлори готового продукту. Але обладнання для інфрачервоного сушіння технологічно більш складне і дороге, тому при виробництві сухофруктів конвекційні сушильні камери — найпоширеніші. Отже, левова частка сухофруктів на прилавках супермаркетів отримана за допомогою конвективного способу сушки, а, значить, має меншу поживну цінність, ніж свіжі фрукти і ягоди.

Кулінарні традиції

Найдавніше згадка про сухофруктах в месопотамських клинописних плитах, які містять, записаний рецепт, виявлений археологами. У всіх стародавніх цивілізаціях Середземномор’я сухофрукти є частиною кулінарної традиції і незмінно присутні на багатьох святах.

У середньовічній Європі вони також стали важливим компонентом в меню, особливо для багатих людей і аристократів, які їли різні пироги з начинкою з яловичини з симптомів не відкладайте похід до фахівця і не витрачайте час на самолікування, адже це не завжди дає очікуваний результат. Діагностикою та лікуванням ларингіту займається лікар-отоларинголог. Але при втраті голосу може знадобитися консультація лікаря-фоніатра — фахівця, який займається відновленням мовного апарату.

Хворим, у яких через застуду пропав голос, крім медикаментозного лікування потрібно дотримуватися деяких правил, а саме:

  • дати голосовим зв’язкам відпочити. Для цього всього лише необхідно помовчати кілька днів.
  • при лихоманці слід відлежатися. Але якщо температура тіла знаходиться в межах норми, то буде досить обмежити фізичні навантаження.
  • вживати велику кількість теплої рідини. Перевагу потрібно віддавати солодкого чаю, соку, компоту або морсу, а кислі напої краще виключити. Відмінно допоможе відновити голос тепле молоко з медом перед сном.
  • харчування має бути дробовим, тобто невеликими порціями 5-6 разів на добу. Страви потрібно готувати на пару, гасити або відварювати. Категорично не рекомендується вживати гострі, пряні або смажені страви, оскільки вони будуть дратувати і так запалене горло.
  • проводити вологе прибирання і провітрювання двічі в день в приміщенні, де знаходиться хворий.
  • категорично забороняється палити під час хвороби.
  • горло потрібно укутати шерстяним шарфом.

При лікуванні застуди і ларингіту можуть використовуватися такі групи препаратів:

  • відхаркувальні ліки: Амброксол, Бромгексин, сироп плюща і інші. За допомогою перерахованих препаратів кашель стане вологим, зменшаться закладеність і подразнення горла.
  • льодяники з антисептиками: Декатилен, Стрепсилс, Септефрил. Застосування зазначених препаратів дозволяє усунути першіння і болю в горлі.
  • антисептичні оральні спреї: Каметон, Оросепт, Гексорал. За допомогою даних препаратів зменшується запальний процес в горлі, знищуються патогенні мікроорганізми і купірується набряк слизової.
  • розчини для полоскання горла: Йокс, розчин Фурациліну, Декасан.
  • антибіотики: Аугментин, Фромилид, цефтриаксон. Перераховані ліки є препаратами вибору в разі ангіни.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Користь і шкода кунжутного насіння, антиоксидантний ефект омолодження

Ознаки патології

Втрата голосу при стресі у важких випадках може спровокувати повну німоту. Важливо навчитися своєчасно розпізнавати характерні симптоми патологічних відхилень. Одним з перших симптомів є повне невідповідність вимови і віку пацієнта. Спастическая дистрофія на початкових етапах розвитку проявляється осиплостью, здавленим голосом. Такі симптоми з’являються в результаті мимовільного скорочення голосових м’язів.

Для такої патології характерна відсутність грамотного вираження своїх думок, а також проблеми зі сприйняттям зверненої до пацієнта мови.

Прискорений темп мови з безпомилковим проголошенням слів може бути наслідком відхилень у роботі мовного апарату. Зазвичай такі патології спостерігаються у пацієнтів з важкими захворюваннями психіки, відхиленнями у розвитку мозку, інфекційними хворобами. Поширений симптом недуги — зміна тембру голосу, а також вживання в розмові слів-паразитів. Крім того, можуть спостерігатися такі відхилення:

  • заїкання.
  • повторне вимова деяких звуків або слів.
  • прискорена мова.
  • неправильна побудова синтаксичних форм.

При таких дисфункциях зазвичай страждає не тільки мовний апарат. Відбувається деградація особистості. Стрес робить руйнівний вплив на психіку і роботу мозкових центрів.

Читайте також: Як допомогти наркоману під час ломки в домашніх умовах

Пропав голос: як лікувати в домашніх умовах?

Лікувати ларингіт і тонзиліт можна в домашніх умовах під контролем лікуючого лікаря. Але потрібно розуміти, що народні засоби і методи не володіють достатньою ефективністю, щоб впоратися самостійно з застудою і афонией, тому можуть використовуватися виключно в якості додаткової терапії, якщо лікуючий лікар дозволить.

До вашої уваги найпопулярніші і ефективні народні засоби при втраті голосу.

  • Молоко з Боржомі. Якщо боліло горло, а потім захрип або пропав голос, то можна скористатися молоком і Боржомі, які з’єднують в пропорції 1: 1. На склянку отриманого розчину також знадобиться по одній чайній ложках липового меду і вершкового масла. Такі ліки вживають двічі на день.
  • Яйце і вершкове масло. Два жовтки перетираємо з однією чайною ложкою цукру, щоб утворилася

    Вони є одними з найсмачніших і найбільш застосовних в кулінарії сухофруктів, і на думку багатьох експертів, сушка тільки підкреслює і навіть посилює їх смак. Абрикос займає гідне місце в незліченних тортах, тістечках і блюдах без кухонної солі — таких, як марокканський Тажин, північноіндійському каррі, іранський пару, узбецький плов або південноафриканські соуси для барбекю. Особливо приємно він поєднується зі смаком курки, свинини і скумбрії.

    Чорнослив

    Він тримає першість за змістом волокон, що робить їх найціннішими для травлення і перистальтики. Перший він і за наявністю антиоксидантних поліфенолів, тобто мають значення для запобігання утворенню ракових клітин, при цьому є корисними для здоров’я всієї кісткової системи.

    Чи впливає на зміну настрою в позитивну сторону, зберігаючи здоров’я нервів, сприяє підвищенню гемоглобіну в складі крові і допомагає виводити шкідливі речовини і шлаки. Через високу калорійність, його не рекомендується їсти у великих кількостях, нормою вважається до 10 сушених слив в день.

    Можливо, саме чорнослив є найбільш типовим і улюбленим кулінарним додаванням до страв на півдні нашої країни. У тих місцях, де вільно ростуть сливові дерева, століттями чорнослив використовували під час зимових свят не тільки для виготовлення солодощів, а й для досить пісних і м’ясних страв. Він напрочуд добре поєднується не тільки з яловичиною, бараниною та дичиною, а й з вегетаріанське м’ясо, тушковане з цибулею-пореєм і чорносливом може бути по-справжньому надихає.

    Чорнослив відбувається з земель Каспійського моря і приготування їжі з ним найбільш характерний для азіатських країн, марокканській, афганської, вірменської та грецької кухні. Для угорців і австрійців, однак, рецепти з чорносливом також є споконвічною частиною їх національної кухні. У нас яловичина з чорносливом це блюдо характерне в основному для закавказьких регіонів, так що важко сказати, чи є воно самобутнім або прийшло в наше меню від греків, вірмен чи з Туреччини.

    Група інших сухофруктів дуже велика і слід мати на увазі, що всі вони надзвичайно корисні для людського організму, а також є благородним інгредієнтом в кулінарії. Лісові ягоди — від чорниці і чорноплідної горобини до малини, в своїй висушеної версії переповнені антиоксидантами, а через ідеального балансу між солодким, кислим і терпким смаком стають чудовим доповненням до страв з дичини, качки або гуски.

    гарна компанія для домашньої птиці, особливо качки, сушена вишня і черешня. Деякий час назад в дієтичних відділах супермаркетів з’явилися нові «зірки», надзвичайно корисні ягоди годжі з Китаю.

    Традиції, проблеми і шкоду для організму

    На жаль, навіть коли мова йде про таких цінних природних продуктах, повинні бути порушені і деякі серйозні проблеми. Так, сухофрукти смачні і корисні продукти харчування, але тільки якщо висушені належним чином, якщо вони не обробляються хімікатами і без додавання цукру.

    Тисячоліттями плоди сушать або на сонці або в потоці повітря в спеціальних вентильованих будівлях — сушарках або в аеродинамічних трубах. Сьогодні до цих пір використовують традиційні методи, але великі фірми мають сучасні засоби для сушки, а на ринку тепер доступні і домашні електроприлади, які прекрасно роблять цю роботу.

    Ринок повний блискучим золотим родзинками, яскраво-помаранчевій курагою і супер солодкими м’ясистим фініками. Тільки треба враховувати, що сухофрукти обов’язково повинні виглядати як «гидкі каченята».

    Привабливий зовнішній вигляд, найбільш часто є результатом впливу на абрикоси і родзинки діоксиду сірки, штучного антиоксиданту. Це покращує зовнішній вигляд, запобігає знебарвлення, гарантує антибактеріальний захист і продовжує термін придатності.

    Сухофрукти — єдиний продукт харчування, в якому міститься висока концентрація діоксиду сірки. І якщо більшість споживачів не помітить ніякого негативного впливу на свій організм після жмені таких фруктів, то невеликий відсоток з їх числа (зокрема, астматики), можуть виявитися чутливими. Вживання діоксиду сірки може викликати головний біль, проблеми з диханням, свербіж шкіри, і навіть проблеми з серцем.

    Зливи, абрикоси і родзинки іноді сушать по прискореному методу в бензинових або газових печах при високій температурі, і смак їх набуває відтінок бензину, на поверхню плодів тріскається і корисних речовин в них зникають.

    Ще один метод «досягнень» нашої цивілізації — замочити чорнослив в оливковій олії з використанням гліцерину — мета, звичайно ж, отримати апетитний блиск і м’який зовнішній вигляд.

    Частина з сухофруктів на ринку, такі як журавлина, ананас, манго, папайя, груша та інші — на насправді не справжні сухофрукти, а зацукровані цукати, які потім сушать.

    Гарна новина полягає в тому, що виробники більше не можуть приховувати склад пропонованого продукту, так що мітки на етикетках містять точні дані. При покупці сухофруктів оптом, ми повинні вимагати додаткову інформацію про їх походження і способі обробки, який торговці зобов’язані надати. Якщо ви довіряєте своїм почуттям, то не повинні забувати: якісні та безпечні сухофрукти мають непривабливий зовнішній вигляд. Вони темні і зморщені, але сповнені смаку і корисних речовин.

    Шкода сухофруктів

    В будь-якому корисному продукті можна знайти негативні властивості, які здатні завдати шкоди організму. Сухі фрукти в процесі сушіння втрачають основний свій компонент — воду.

    Деякі фахівці схильні до твердження, що при цьому процесі зростає кількість цукру. Якщо в абрікосіне середньої стиглості до 20% цукру, то курага містить вже до 60%. Отже, цей фактор може після поїдання фрукта, спричинити за собою такі шкідливі властивості:

    Підвищення цукру в крові. При надмірному вживанні кураги, родзинок і інших сушених фруктів і ягід, створюється навантаження на підшлункову залозу, яка активно починає виробляти інсулін, який відповідає за нормалізацію цукру в крові.

    Сприяє зневоднення організму . Фрукти і ягоди, в основному, складаються з води. Сушка видаляє вологу, і, отже, значну частину маси плодів. У складі чорниці, наприклад, 85% води. Отже, 80 г сухої чорниці еквівалентно 148 г свіжих ягід. Це означає, що 80 г сушеної чорниці забезпечить більше поживних речовин, ніж еквівалентний вагу свіжої чорниці. Така закономірність характерна для всіх фруктів і ягід. Можна розглядати цей аспект як позитивно, так і негативно. Отримання більшої кількості вітамінів і мінералів дає більше цукру і мінімум води.

    Сухий продукт, потрапляючи в шлунок і кишечник відтягує воду з клітин організму, адже перетравлювання і засвоєння їжі відбувається в рідкої середовищ. Цей процес може привести в зневоднення і збільшення токсинів в організмі

    Корисна порада. У зв’язку з властивістю сухих продуктів, що надходять в шлунок, відтягувати воду з організму, для підтримки балансу водного, необхідно пити багато води. Хвилин через 30-40 після поїдання сухофруктів.

    Створення сприятливої ​​сфери для розмноження грибків дріжджових . Расбалансіровка організму через збільшеного цукру, може дати зростання дріжджовим грибків, що живуть в кишечнику. Основним симптомом їх швидкого розмноження є утворення газів в кишечнику і здуття живота.

    Посилене розмноження бактерій в ротовій порожнині . Все зневоднені продукти мають величезну липкостью, відразу ж прилипають до зубів і піддаються розкладанню бактеріями, що живуть в ротовій порожнині. Цей процес призводить до підвищення кислотності, яка пошкоджує емаль зубів.

    Сушка фруктів — ефективний спосіб їх переробки, що допомагає зберегти цінні біологічно важливі компоненти в складі. Але використання в процесі виробництва більшості сухофруктів діоксиду сірки та цукру потенційно небезпечно. Сухофрукти користь і шкода яких розглянуті в статті, потрібно застосовувати в їжу в розумних кількостях, з попередніми вимочуванням. Доцільно шукати в продажу чисті фрукти без добавок, хоча зустрічаються вони рідше і цінуються набагато дорожче.

    Здоров’я вам, шановні читачі!

Схожі статті

Морква: користь і шкода для організму

elena elena

Користь знежиреного сиру для організму і прихований шкоду

elena elena

Перловка — користь у відновленні сил, витривалості і працездатності

elena elena

Соєвий соус — користь і шкода для організму

elena elena

Властивості гіркого шоколаду важливі для серця і судин

elena elena

Горіх фундук: сила-силенна різноманітних корисних властивостей.

elena elena

Як поєднувати продукти в стравах правильно

elena elena

У яких продуктах міститься селен

elena elena

Чай матчу — японський напій, який зберігає здоров’я і дарує довголіття

elena elena

Залишити коментар