Грицики в кулінарії успішно застосовується деякими народами як альтернативу весняної зелені, приправ і гірчиці. А багатий зміст вітамінів в зелені, дозволяє впоратися з весняним авітамінозом і благотворно позначається на зміцненні здоров’я.
Рецепти страв з грициків відомі з давніх-давен. І в наші дні, індуси додають рослина при гасінні м’яса і овочів і навіть застосовують зелень в якості самостійного гарніру. Аромат, особливий смак і прянощі притаманні більше дорослим рослинам грициків, в порівнянні з молодою зеленню, тому при приготуванні овочевого бульйону використовують рослини з насінням.
Відмінним дієтичним блюдом є пюре із зелені грициків, яке часто використовують в якості начинки для вітамінних пирогів і пиріжків.
Зміст статті
- Які рецепти страв можна приготувати з грициків?
Висушену зелень і насіння застосовують як прянощі під м’ясо і рибу, яка надає стравам витончений гіркуватий смак і гірчичний аромат.
- А в цієї статті, читайте: Кресс салат — продукт довгожителів
Які рецепти страв можна приготувати з грициків?
Фахівці радять для приготування супів, борщів і бульйонів використовувати розвинену зелень грициків з квітами і плодами. На такому періоді розвитку, рослина містить в собі більшу кількість корисних речовин і бульйони виходять більш насиченими і смак більш виражений.
А ось для салатів вибирають ніжну, весняну зелень. Більш дорослі рослини містять жорсткі волокна, які і смак погіршують і перетравлюються шлунком важче.
Цікаво, що … У Франції багато ресторанів застосовують грицики замість приправи до страв. Завдяки чому, деякі страви перетворилися на візитну картку цих закладів, секрет яких тримається в таємниці. Сумочник використовують і для приготування гірчиці, а свіжу зелень додають у салати.
Салат з грициків
Загальні поради:
• збирають молоденьку свіжу зелень рослини, по можливості краще використовувати верхні листочки.
• добре їх промити, порізати на свій розсуд або порвати руками і змішати з іншими інгредієнтами.
• Листя грициків добре поєднуються в салаті з огірками, білокачанної капустою.
• Складові салату можна використовувати на свій розсуд, пробуйте самі будь-які поєднання і варіанти.
• Салат трохи підсолити і заправити олією, або сметаною, або низькокалорійним майонезом.
Рецепт салату. Порізати огірки і помідори по 60 г і укласти в салатницю. Молоді листочки грициків (100 г) дрібно порізати і посипати цієї зеленню огірки і помідори. Прикрасити зверху кружечками яйця, звареного круто. Перед подачею на стіл підсолити і покласти сметану.
Цікаво, що … Для багатьох грицики в кулінарії — незвичайне явище, але тим не менше — це овоч, визнаний багатьма народами східних країн. В Індії, Японії, Грузії, Вірменії її застосовують з давніх часів.
Дієтичний суп з грициків
Цей супчик принесе користь для всіх, він і очистить організм і допоможе скинути зайві кілограми , і наповнить необхідними вітамінами. Готується він легко і просто.
Варіант 1. Спочатку відварюємо картоплю, порізану звичайним способом для супу. Допускається відварювання і на воді і в м’ясному бульйоні (курячому або яловичому). І закладаємо в суп засмажку з цибулі, моркви і зелені грициків. Потомити хвилин 5 і зняти з вогню. Перед подачею на стіл, покласти сметану.
Варіант 2. Також готується на м’ясному бульйоні. Спочатку відваріть в бульйоні картопля, морква з цибулею. І за 3 хвилини до готовності супу покладіть в нього порізану зелень пастушої сумки. Перед подачею на стіл, в кожну тарілку покладіть сметану і половинку відвареного яйця. Супчик виходить і смачним, і корисним.
Гірчиця з грициків
Приготовленная гірчиця з насіння грициків може стати вашою улюбленою приправою і замінити натуральну гірчицю. Щоб приготувати гірчицю, насіння пастушої сумки потрібно добре просушити і змолоти їх на кавомолці або розтерти в ступці.
Порошок залити до консистенції рідкої каші і додати сіль і цукор за смаком. Гірчиця з грициків має приємний аромат і м’який смак.
Гарнір до м’ясних страв
Зелень молодого рослини промийте і підсушіть, потім наріжте і злегка обсмажте на олії. Окремо посмажте морква з цибулею. Після все перемішайте, поперчіть і посоліть за смаком і пропустіть суміш через м’ясорубку. Овочеве пюре потім на слабкому вогні кілька хвилин і подавайте на стіл до рибних і м’ясних страв.