На ожиріння зараз страждає мало не кожна третя людина в тій чи іншій мірі вираженості, а число хворих зростає в міру збільшення віку. Так, ожиріння — це патологія, яка тягне за собою безліч проблем зі здоров’ям. Лікарі за допомогою комплексного лікування зуміли домогтися зниження ваги у пацієнтів, але тут багато що залежить від самої людини і дотримання всіх рекомендацій. За допомогою спеціальної дієти, мова про яку піде в статті, можна привести свою вагу в норму без шкоди для здоров’я.
Автор статті
Лукіна Наталія Олександрівна
Середнє професійну освіту Фельдшер, "Медсестра". 5 курс вищої медичної освіти Тюменський ДМУ.
Написано статей
2
Зміст
Ожиріння — це захворювання, яке характеризується наявністю надлишкової маси тіла в організмі внаслідок підвищеного жировідкладення. Видів ожиріння досить багато: частина з них викликані певними патологіями, найчастіше пов’язаними з нервовими і ендокринними захворюваннями (гіпотиреоз, цукровий діабет і т.д.). Але основна маса хворих страждають аліментарним ожирінням, яке є первинним, а причиною його є переїдання і низька фізична активність.
Жир починає активно відкладатися в тому випадку, якщо калорійність прийнятої їжі перевищує енергетичні витрати людини. В цьому випадку підшкірно-жирова клітковина починає поступово і рівномірно розподілятися по тілу у вигляді жирових відкладень.
Фото: pixabay.com
Лікарі в своїй практиці користуються наступною класифікацією ожиріння за стадіями:
Дізнатися свою нормальну вагу при бажанні може кожна людина: він вираховується за формулою Брока. Для цього потрібно знати своє зростання в сантиметрах, з цієї цифри віднімається 100.
Класифікація ожиріння за ступенями також є і на основі значень ІМТ (індексу маси тіла). Він розраховується за формулою: вага в кілограмах потрібно розділити на ріст в метрах в квадраті. Наприклад, якщо у хворого вага становить 56 кілограм, а зріст 160 см, то ІМТ у нього буде дорівнює 56 / (1,60 * 1,60) = 21,8.
Інший спосіб з’ясувати, чи є у вас зайва вага, — це виміряти окружність талії. Дослідники і лікарі погодилися з тим, що жінки з окружністю талії більше 88,9 см більш схильні до ризику багатьох проблем зі здоров’ям, викликаних надмірною вагою або ожирінням. (4)
Для дітей і підлітків з 2-19 років використовується дещо інший спосіб визначення ваги, Ви можете використовувати цей калькулятор, щоб зрозуміти чи є проблеми.
Основним методом корекції зайвої ваги є дієта в поєднанні з фізичними навантаженнями. Препарати призначаються тільки при важких змінах і супутніх патологіях, але треба пам’ятати, що всі вони мають побічний ефект і дають тимчасовий ефект. Дуже важливо, щоб сама людина почав міняти своє життя.
Спосіб лікування ІМТ 25-26.9 27-29.9 30-34.9 35-39.9 ≥40 Спосіб життя (дієта, фізична активність, поведінка) так так так так так медикаментозне немає Тільки з супутніми захворюваннями да да да Хірургічне немає ні Не бажано Тільки з супутніми захворюваннями та
Таблиця складена на основі даних керівництва Національного інституту серця, легенів і крові по вибору методів лікування надмірної ваги і ожиріння (2)
Основний дієтою, яка допомагає в боротьбі з жиром, є стіл №8 по Певзнером і його варіанти. Дане лікувальне харчування має знижену енергетичну цінність продуктів, що в комплексі з ЛФК дає потрібний ефект (є хороша підбірка з вправами) — зниження маси тіла. Основні характеристики цієї радянської дієти перераховані нижче.
Калорійність раціону
Розраховується індивідуально для кожного пацієнта: грає роль його вік, стать, ступінь ожиріння і ускладнення цього стану , вид зайнятості і рівень щоденної рухової активності. Рекомендуємо кожен день робити потроєння зарядку по цьому прикладу, тому що Вам потрібно від 150 до 300 хвилин помірної інтенсивності в тиждень, щоб запобігти збільшенню ваги. Помірно інтенсивні фізичні навантаження включають швидку ходьбу і плавання. (5)
Енергетична цінність добового раціону для схуднення складає 1750 калорій, де над вуглеводами переважають жири і білки.
урізати частково кількість жирів, але білок залишається в нормі. Хворим з ожирінням обмежують споживання солі до 5-6 грамів на добу — це пов’язано з ризиком розвитку артеріальної гіпертензії внаслідок затримки рідини. Якщо вона вже є у пацієнта, то сіль може бути зовсім виключена з їжі. Добовий обсяг споживаної води — 1-1,5 літра.
Співвідношення Б / Ж / У
Кількість білка в прийнятій їжі повинно бути достатнім для задоволення всіх потреб організму, так як це основне будівельне речовина, білкові продукти просто необхідні для протікання пластичних процесів. Білок повинен складати 15-20% від добового калоража, при цьому повинен бути присутнім як рослинний, так і тваринний білок в співвідношенні 45:55.
Фото: steemkr.com
З раціону рекомендується виключити всі приправи і спеції: вони стимулюють апетит і сприяють переїдання.
Добова кількість жиру в добу — 60-80 грамів, а вуглеводів — 150-200 грамів. Дані кількості усереднені і залежать від ступеня тяжкості ожиріння і життя пацієнта. Для визначення індивідуальних чисел, скористайтеся калькулятором.
Дотримуватися такого режиму харчування складно тільки спочатку — це психологічний дискомфорт, адже хворий звик їсти багато і все те, що сам забажає. Далі організм звикає до такого режиму, а невелике зменшення калорійності не викликає справжнє відчуття голоду.
Якщо дотримуватися дієти №8 і підвищити фізичну активність, то протягом місяця можна скинути 2,5-3 кг. Це може здатися поганим результатом, але тільки лише поступове зниження ваги не відіб’ється негативно на здоров’я.
Обробка їжі
Не менш важливо правильно готувати і термічно обробляти їжу. Основними допустимими способами приготування їжі є гасіння, варіння, приготування на пару і в духовці. Зрідка можна приготувати страву шляхом обсмажування, але додавати масло і жири в їжу з метою схуднення не можна.
Режим харчування
Включає в себе часті прийоми їжі (близько 4-6 раз в день), обсяги при цьому повинні бути невеликими, але достатніми для угамування почуття голоду.
Джерелом рослинного білка для людини є різні сорти бобових (наприклад, горох, нут, квасоля). Тваринний білок міститься в м’ясних продуктах, але при надлишку маси тіла сорти м’яса з високою жирністю виключаються. Дозволена до вживання телятина, курка, індичка, а виключити варто з їжі м’ясо гусака, качки, яловичину і свинину. Ковбаса і м’ясні консерви при ожирінні протипоказані: в них знаходиться багато жиру і немає ніякої користі.
Рибу вживати можна, але перевага віддається нежирним сортам. Їсти морепродукти при ожирінні дієтологами дозволяється.
Що стосується вуглеводів: категорично забороняється прийом в їжу швидких вуглеводів — цукерки, варення, цукор, джем, мед і т.д. У нас є велика добірка дієтичних десертів, з яких ви зможете підібрати відповідні і іноді побалувати себе.
Фото: oralimplants.co.uk
Дозволяється іноді додавати підсолоджувачі (аспартам), але не цукрозамінники: вони мають високу калорійність, тому особливої різниці з цукром немає. Денна норма вуглеводів не вживається за один раз, її розподіляють рівномірно по всім прийомам їжі.
У кожного продукту є свій глікемічний індекс: в їжу потрібно включати тільки ті, які мають низькі значення. Детальніше про глікемічний індекс і як він розраховується, а також добірку продуктів з високим і низьким показником.
Хліб не виключається зовсім, але його прийом обмежується до 100 грамів на добу і менше. Є краще чорний і висівковий хліб. Можете ознайомитися про властивості та калорійність хліба.
Збільшується кількість продуктів, у складі яких знаходиться багато харчових волокон (клітковини) до 30-40 грамів на добу. Вони забезпечують відчуття насичення організму, що особливо важливо при низькокалорійної дієти. До такої їжі відносяться сирі овочі і фрукти, висівки. До речі, 10 смачних рецептів смузі з овочів і фруктів. Вони володіють низькою калорійністю, в присутності рідини волокна в кишечнику розбухають, створюючи обсяг і перешкоджаючи виникненню запору.
Рідка їжа у вигляді супів вітається при ожирінні, але важливо дотримуватися правил приготування. Супи готуються на овочевому бульйоні хоча б 3-4 рази на тиждень. 1-2 рази на тиждень можна варити суп на нежирному м’ясному бульйоні (з телятини або індички), при цьому первинний бульйон обов’язково зливається. У суп додаються морква, цибуля, можна зовсім небагато картоплі. Для тих, хто намагається схуднути, є відмінні 2 рецепта крем-супу з брокколі.
Гарніром для других страв стають овочі (такі як кабачок, помідори, огірки, капуста), нежирне м’ясо відварюється, гаситься або готується на пару. Рецепти з кабачком: оладки, фаршировані кабачки, овочеве рагу, запіканка, рулетики і інші швидкі рецепти.
Риба і морепродукти — тільки нежирні види, до 150 грамів на добу.
Фото: tetatet-club.ru
Салати заправляються тільки рослинною олією в невеликій кількості (воно досить жирне). Урізноманітнити прийом їжі вдається за допомогою овочів: до вживання дозволені огірки, різні види капусти, квасоля, редис, гарбуз, ріпа, помідори. Буде краще, якщо всі вони будуть частково в сирому вигляді. Мариновані продукти, соління обмежуються через надлишку в їх складі солі і приправ. Рецепти салатів: різні дієтичні салати, 12 салатів з редиски, 3 рецепта з авокадо і креветок.
З молочних продуктів людям, які мають надлишкову вагу, дозволяється вживати кефір, знежирений сир і молоко.
Дослідження Гарвардської школою суспільної охорони здоров’я показало, що люди, які збільшили споживання йогурту, набрали менше ваги. однак збільшення споживання молока і сиру, мабуть, не сприяє зниженню або збільшення ваги. (6) Можливо, що корисні бактерії в йогурті можуть впливати на контроль ваги, але тут необхідні додаткові дослідження.
Інші напої, які можна вживати при 8 дієті — чай без цукру і його замінників, натуральну каву (про калорійність кави), кислі соки домашнього приготування без цукру в невеликій кількості. Дослідження показали, що скорочення вживання солодких напоїв у дітей і у дорослих може привести до зниження ваги (7, 8). Рідини всього повинно бути не більше 1,5 літрів на добу, її обсяг залежить від варіанту дієти №8.
Пити воду можна при появі почуття голоду, коли до прийому їжі ще рано, на деякий час це відчуття вщухне .
Перед покупкою продукту в магазині обов’язково треба звертати увагу на склад. Не варто класти в продуктовий кошик ковбаси, морозиво, субпродукти, напівфабрикати, кондитерські вироби, копченості: всі вони в своєму складі містять приховані жири не кращої якості. А ось присутність в харчуванні лляного, оливкового масла, палтуса приносить користь: ці продукти багаті поліненасиченими жирними кислотами.
Навіть низькокалорійний раціон повинен бути максимально збалансований не тільки за БЖУ, але і по мінеральних речовин і вітамінів. У харчуванні повинні бути присутніми продукти, що містять достатню кількість:
Розроблено варіанти дієти №8, які застосовуються при вираженому ожирінні. Калорійність харчування в цьому випадку обмежується ще більше.
Дієта №8А — її енергетична цінність становить в середньому 1250 ккал. На це кількість припадає 80 грамів білка (рослинний і тваринний в співвідношенні 20:70), 60 грамів жирів (30% з них — це рослинний білок) і 130 г вуглеводів. Обмеження стосуються переважно жирів і вуглеводів, кількість випитої рідини за добу знижується до 0,8-1 літра.
Якщо ожиріння досягло 3-4 ступеня, то медична дієта 8 і 8А вже можуть не приносити потрібного ефекту. В цьому випадку з обережністю призначається стіл №8о. Енергетична цінність падає до 700 ккал, білків — 40-50 м, жирів — 35-40 м, вуглеводів — 50-70 грамів. Таку дієту не призначають на тривалий період через можливий розвиток неприємних наслідків, вона використовується тільки протягом короткого часу (до місяця). Бажано, щоб пацієнт у цей час перебував під контролем лікаря в стаціонарі.
Деякі фахівці під час дієти рекомендують влаштовувати розвантажувальні дні: вони полягають в прийомі одного-двох продуктів протягом дня і спрямовані на очищення організму. Розвантажувальний день може бути:
Розвантажувальні дні можуть бути різні, про овочеві дієти і дні можна прочитати тут.
Якщо необхідно призначити лікувальне голодування, то відразу цього робити не варто: краще почати з поступового зниження калоража. Спочатку пацієнт дотримується дієти №8, потім 8А і далі 8о. Такий підхід дозволить організму адаптуватися до вводиться обсягом їжі і калорійності, в іншому ж випадку може виникати неприємний стан, зване харчової депресією.
Призначення низькокалорійної дієти — стрес для організму. Тому потрібно уважно стежити за станом здоров’я в цьому період, щодня проводити контроль маси тіла і завмер основних параметрів — артеріального тиску, пульсу, ЧДД.
Якщо самопочуття на тлі дієти погіршується, з’являються порушення з боку різних органів і систем організму (непереносимість холоду, порушення менструацій у жінок, аритмії, слабкість і т.д.), потрібно поступово переходити на більш високий калораж.
Стіл під номером 8 показана всім людям з ожирінням, при наявності супутніх патологій серцево-судинної і травної системи раціон харчування змінюють під конкретного пацієнта.
Не можна призначати її пацієнтам з важкими захворюваннями серцево-судинної, дихальної та травної системи, так як в цьому випадку потрібна індивідуальна дієта, важливо забезпечити організм всіма необхідними поживними речовинами.
дієта №8 призначається при ожирінні легкої форми (1-2 ступінь). Її варіанти — 8А і 8О іспотльзуется при вираженому ожирінні 3-4 ступеня, коли вага значно перевищує норму, а основна дієта не допомагає.
Перед призначенням низькокалорійної дієти потрібно обстежитися у гастроентеролога, терапевта на предмет прихованої патології, інакше таке харчування може обернутися негативними наслідками.
Обов’язковий мінімум обстеження — це загальний і біохімічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, ЕКГ, УЗД органів черевної порожнини.
Не всі продукти харчування можна вживати в їжу при 8 дієті. Є список дозволених продуктів і тих, які їсти при надлишку маси тіла заборонено.
Продукти Б / Ж / У Ккал на 100 грам Овочі Кабачки 0,6 / 0,3 / 4, 6 24 Капуста брокколі 3,0 / 0,4 / 5,2 28 Капуста цвітна 2,5 / 0,3 / 5,4 30 Помідори 0,6 / 0,2 / 4,2 20 Огірки 0,8 / 0, 1 / 2,8 15 Зелень (листовий салат) 2,6 / 0,4 / 5,2 36 Фрукти Яблука печені 0,5 / 0,5 / 12,3 59 Смородина чорна 1,0 / 0 / 8,0 38 Мандарин 0,9 / 0 / 8,8 39 Каші і крупи Вівсяна каша на воді 3,0 / 1,7 / 15,0 88 Житні висівки 11,2 / 3,2 / 32,0 221 Гречана каша 4,5 / 2,3 / 25,0 132 Молочні продукти Кефір Біобаланс обезж 3,2 / 0 / 4,5 32 Молоко знежирене 2,0 / 0,1 / 4,8 31 Сир знежирений 16,5 / 0 / 1,3 71 М’ясо і птах Кролятина 21/8/0 156 Яловичина пісна 22,2 / 7,1 / 0 158 Куряча грудка відварна 29,8 / 1,8 / 0,5 137 Куряча ніжка відварна 27 / 5,6 / 0 158 Філе індички варене 25/1 / — 130 Риба і морепродукти Кальмари 21,2 / 2,8 / 2 122 Щука 18,4 / 0,8 / — 82 Судак 19,2 / 0,7 / — 84 Тріска 17,7 / 0,7 / — 78 Креветки 22/1/0 97 Варена риба 17,3 / 5/0 116 Масла Рослинна 0/99/0 899 Льняна 0 / 99,8 / 0 898 Соки Томатний 1,1 / 0,2 / 3,8 21
В таблиці перераховані основні продукти харчування, що не дозволяється вживати при восьмий дієті.
продукти Б / Ж / У Ккал на 100 грам Овочі картопля смажена 2,8 / 9 , 5 / 23,4 192 морква 1,3 / 0,1 / 6,9 32 буряк 1,5 / 0,1 / 8,8 40 квасоля 7,8 / 0,5 / 21,5 123 Фрукти, горіхи та сухофрукти диня 0,6 / 0,3 / 7,4 33 горіхи 15/40/20 500 сухофрукти 2,3 / 0,6 / 68,2 286 фініки 2,5 / 0 / 72,1 281 насіння соняшнику 20,7 / 52,9 / 3,4 578 Крупи рис білий 6,7 / 0,7 / 78,9 344 Снеки чіпси картопляні 5,5 / 30/53 520 Борошняні вироби і макарони макарони 10,4 / 1,1 / 69,7 337 локшина 12 / 3,7 / 60,1 322 вареники 7,6 / 2,3 / 18,7 155 млинці 6,1 / 12,3 / 26 233 оладки 6,3 / 7,3 / 51,4 294 пельмені 11,9 / 12,4 / 29 275 Хлібобулочні вироби хліб білий 8,1 / 1 / 48,8 242 бублики 16/1/70 336 Кондитерські вироби варення 0,3 / 0,2 / 63 263 шоколад молочний 5,4 / 35,3 / 56,5 544 Соуси і приправи майонез 2,4 / 76 / 3,9 627 мед 0,8 / 0/79 329 цукор 0 / 0 / 99,7 398 Молочні продукти і сир молоко 3.2% 2,9 / 3,2 / 4,7 59 кефір 3.2% 2,8 / 3,2 / 4,1 56 сметана 25% 2,6 / 25/2 , 5 248 сир 24 / 29,5 / 0,3 363 М’ясо, риба і морепродукти жирна свинина 11,4 / 49,3 розділі / 0 490 яловичина варена 18,9 / 13,4 розділі / 0 230 сало 2,4 / 89 / 0 797 качка 16,5 / 61,2 розділі / 0 346 оселедець 16,3 / 10,7 / — 161
Раціон харчування для хворих з ожирінням складається на основі списку дозволених і заборонених продуктів . Порції їжі невеликі, кратність харчування — 4-6 разів на добу. На ніч приймати їжу не варто, так як це сприяє відкладенню жиру. Після 18.00 бажано обмежитися тільки овочами, можна трохи фруктів (наприклад: кислі яблука).
Приклад харчування на один день:
Сніданок (8.00): 150 г сиру, 150 г салату з сирої моркви і кислих яблук. Стакан зеленого чаю
Другий сніданок (11.00): Одне печене яблуко 100 г
Обід (13.00): Щи з одним шматком житнього хліба — 150 г, тушковані кабачки з відвареної телятиною — 120/70 г
Полудень (16.00): 200 г знежиреного сиру або кефіру
вечеря (19.00): Варена минтай і салат з помідорів і капусти-250 г. Чорний чай без цукру.
Друга вечеря (перед сном): Знежирене молоко або кефір — 150 мл
Рекомендоване харчування на тиждень пацієнтам з надлишком маси тіла:
1 день
Сніданок: Вівсяна каша на воді — 150г, одне варене куряче яйце круто, зелений чай
Перекус: Пара скибочок нежирного сиру
Обід: Гречана каша — 150 г з вареним минтаєм — 90 м Неміцний чорний чай
Полудень: Тарілка зерновий каші — 100 г
вечеря: Філе індички — 80 г на пару з перловою кашею — 120 м Зелений чай.
Друга вечеря: Стакан знежиреного молока
2 день
Сніданок: Ячна каша на воді — 150г, неміцний чорний чай
Перекус: Сухе галетное печиво — 20г
Обід: Отварная телятина — 70г, гречана каша — 150г. Несолодкий компот із сухофруктів
Полудень: Одне яйце круто
Вечеря: Ячна каша — 120 г з нежирної рибою — 80 г . зелений чай.
Друга вечеря: Стакан кефіру
3 день
Сніданок: знежирений сир — 150г, зелений чай
Перекус: Одне печене яблуко
Обід: Курка, запечена в духовці, з ячної кашею — 90/150 м Зелений чай
Полудень: Сухе галетное печиво
Вечеря: Курка на пару — 120 м Запити склянкою теплої води.
Друга вечеря: стакан знежиреного молока
4 день
Сніданок: Один стакан кефіру і варене яйце
Перекус: Одне яблуко
Обід: 100г відвареної яловичини з 100г тушкованої капусти. Чашка натуральної кави без цукру
Полудень: знежирений сир — 100 г
Вечеря: Отварная тріска 90 г + салат з огірків і помідорів 150 г
Друга вечеря: Стакан кефіру
5 день
Сніданок: Салат з огірків і помідорів — 100г, одне варене яйце, склянка зеленого чаю
Перекус: стакан кефіру + яблуко
Обід: Овочевий суп — 150 г, картопляне пюре на воді 100 г, склянка компоту з сухофруктів
Полудень: Одне яйце круто
Вечеря: Салат з помідорами і креветками — 150 г. Стакан компоту з кураги
Друга вечеря: Стакан знежиреного молока
6 день
Сніданок: Омлет на пару з броколі — 150г, чашка натуральної кави
Перекус: Стакан молока
Обід: Капуста брокколі 100 г + куряча грудка 80 г, овочевий крем суп — 130 г. Чорний чай без цукру
Полудень: Одне яблуко
Вечеря: Рагу овочеве з кабачків із зеленню — 100 г, філе тріск і відварне — 80 г
Друга вечеря: Стакан кефіру
7 день
Сніданок: Сирники з знежиреного сиру — 130г. Стакан ягідного компоту
Перекус: Одне яблуко
Обід: Овочеве рагу з кабачків, цибулі та моркви — 150г, овочевий суп з броколі — 120 м Стакан чорного чаю
Полудень: Одне варене яйце
Вечеря: Філе індички на пару — 120 м Стакан чаю зеленого без цукру
Друга вечеря: Стакан знежиреного молока
Дитяча дієта практично не відрізняється від правильного і здорового раціону дорослої людини. Меню для дітей повинно містити достатню кількість білка для організму, що росте. Калораж залежить від віку: з року до трьох він повинен в середньому становитиме 1500 ккал, з 3 до 5 років — 1800 калорій на добу, з 5 до 8 років — 2000 калорій, з 12 до 16 років — 2900 ккал.
Без особливих зусиль скласти зразкове меню на місяць можна за рекомендаціями вище, спираючись на опис тижневого раціону. Бажано готувати різноманітну їжу: в цьому випадку організм буде отримувати всі необхідні поживні речовини, а дієта не буде приносити ніякого дискомфорту.
Блюдо має містити в собі масу корисних речовин при мінімальному кількості калорій. Всі перелічені нижче рецепти підходять як дітям, так і дорослим (за винятком індивідуальної непереносимості окремих продуктів).
Щи вегетаріанські
Фото: cookingclassy.com
Кількість калорій на 100 грамів 27,1 Б / Ж / У на 100 грамів 0,6 / 1/4 Кількість порцій 9 Час приготування 45 хвилин
Необхідно взяти:
Приготування:
Всі овочі потрібно вимити і почистити, а потім дрібно нарізати. У каструлю заливається вода, куди потім відправляються всі овочі. Варити суп до готовності, в середньому — 30 хвилин. Нарізана зелень додається в свіжому вигляді в суп перед подачею на стіл.
Крем-суп з капусти
Кількість калорій на 100 грамів 39,9 Б / Ж / У на 100 грамів 2,4 / 2,3 / 3,1 Кількість порцій 10 Час приготування 40 хвилин
Інгредієнти для супу:
Приготування:
Всі овочі дрібно шинкують і кидаються в ємність з киплячою водою. Через 15 хвилин отриману масу потрібно збити блендером, суп готовий. Перед подачею крем-суп прикрасити зеленню, додати грінки.
Картопляний суп
Фото: cookingclassy.com
Кількість калорій на 100 грамів 16, 5 Б / Ж / У на 100 грамів 0,8 / 0,2 / 3,1 Кількість порцій 5 Час приготування 50 хвилин
Інгредієнти:
Приготування:
Моркву і цибулю помити, почистити, нарізати і кинути в киплячу воду разом з нарізаною капустою для бульйону. Картоплю потрібно нарізати брусками, після чого відправити до овочів в каструлю. Суп потрібно варити близько 25-30 хвилин, він містить в собі мінімальну кількість калорій.
Інші рецепти супів: з гарбуза, з сочевиці, з кабачків, з цвітної капусти.
Рибні котлети з тріски
Фото: myfoodjourneys.com
Кількість калорій на 100 грамів 157 Б / Ж / У на 100 грамів 13, 5 / 6,4 / 11 Кількість порцій 10 Час приготування 45 хвилин
Для приготування необхідно взяти:
Приготування:
Хлібну м’якоть потрібно замочити в молоці, а всі інгредієнти перемішуються в блендері. З отриманої суміші з додаванням невеликої кількості борошна формуються котлети, які відправляються в пароварку на 20-25 хвилин.
Пропонуємо ознайомитися з рецептом морквяних котлет.
Телятина з овочами
Кількість калорій на 100 грамів 87,3 Б / Ж / У 8,2 / 4,9 / 1,4 Кількість порцій 7 Час приготування 40 хвилин
Інгредієнти для приготування:
Рецепт для приготування:
Цибулю і моркву нарізати кубиками, відправляються на сковорідку для обсмажування на оливковій олії. Через хвилину додати до них потрібно трохи води і тушкувати протягом 5 хвилин. Телятина нарізається великими шматочками, відбивається молотком для м’якості і соковитості, після чого її потрібно додати в сковорідку до овочів. Через 5-7 хвилин до м’яса додається ще окріп, а через 5 хвилин — сметана. Гасити після цього м’ясо потрібно близько півгодини. Подавати м’ясо можна з рагу з кабачків і капусти.
З овочами і бринзою
Кількість калорій на 100 грамів 137,5 Б / Ж / У 3,4 / 12,6 / 2,6 Кількість порцій 3 Час приготування 25 хвилин
Інгредієнти:
Рецепт:
Дрібно порізати овочі, листя салату і базилік. Бринзу потрібно нарізати кубиками, змішати з нарізаними овочами. Готовий салат заправляється маслом і лимонним соком.
Салат з помідорів з капустою
Кількість калорій на 100 грамів 56,2 Б / Ж / У 1 / 3,7 / 4,9 Кількість порцій 4 Час приготування 15 хвилин
Для салату потрібно взяти :
Приготування:
Всі інгредієнти нарізаються, після чого отримана суміш заправляється соком лимона і оливковою олією. Салат готовий до вживання.
Солодкі страви при правильному приготуванні теж можна включати в раціон дієтичного харчування при ожирінні.
Сирна запіканка з вишнею
Фото: elements.envato.com
Кількість калорій на 100 грамів 126,4 Б / Ж / У 10,6 / 2,8 / 14,7 Кількість порцій 2 Час приготування 35 хвилин
Необхідні інгредієнти:
Приготування:
Сир збивається вручну або міксером до однорідної маси. Ягоди потрібно подрібнити ножем і додати їх до сирної маси разом з медом і корицею. Отриману суміш покласти в форму і відправити в мікрохвильову піч на 5-7 хвилин.
Інші смачні і корисні дієтичні десерти: з Кероб, з сиру, запіканка в мультиварці.
Цікаві статті:
Дієта стіл 5
Дієта стіл 5 п
Дієта стіл 10
Дієта 7 стіл
Лікувальне харчування при ожирінні застосовується часто, але раціон харчування важливо складати, спираючись на стан пацієнта і його супутні захворювання. Деякі патології вимагають внесення певних поправок в раціоні.
Дієта №8 може призначатися при цукровому діабеті, тому що цим пацієнтам потрібно обмежувати споживання вуглеводної їжі. Це не суперечить столу №8. Але пацієнтам обов’язково потрібно обговорити своє харчування з лікарем, так як діабетики вимушені вважати хлібні одиниці для розрахунку необхідної дози інсуліну. Пропонуємо прочитати яка повинна бути дієта при цукровому діабеті 2 типу.
Лікувальна дієта по Певзнером під номером 8 при жировий гепатоз також рекомендується пацієнтам. Таке харчування направлено на зниження вмісту жиру в клітинах печінки та інших тканинах.
Фото: prevention.com
Доцільно призначення 8 дієтичного столу за Певзнером на кожен день людям з гіпотиреозом, але дана патологія має на увазі недолік йоду. Його можна компенсувати медикаментозними засобами і дієтою, а саме споживанням морської солі. Тому по можливості сіль пацієнтам з гіпотиреозом обмежувати не потрібно.
При порушенні обміну сечової кислоти обов’язково потрібно дотримуватися спеціальної дієти для профілактики загострень. Необхідно знизити споживання або повністю виключити продукти, багаті пуринами, щавлевої кислотою. Обмежити потрібно споживання кухонної солі. Білкову і жирну їжу помірно скорочують, особливо в гострому періоді. А збільшити в раціоні харчування потрібно кількість фруктів, овочів, молока — тих продуктів, які сприяють підвищення лужності організму. Більш докладно про дієту при подагрі читайте тут.
Дієта №8 при запаленні підшлункової залози може призначатися пацієнтам, так як її обмеження ніяк не вплинуть на супутнє ожиріння захворювання. Читайте про дієту при гострому і хронічному панкреатиті.
При високому артеріальному тиску дуже важливо обмежити вживання солі та рідини, що мається на увазі і восьмий дієтою.
Стіл №8 підійде і після такого оперативного втручання. Після шунтування кардіологи рекомендують обмежити сіль в їжі і вживання швидких вуглеводів, що ні суперечить 8 столу.
Дієта під номером 8 у разі ожиріння — це один з найбільш ефективних способів скинути вагу. Ефект зберігається надовго: хворий звикає до такого способу життя і раціону харчування, та й до того ж його починає радувати втрата ваги — невелика, але стабільна. Низькокалорійне харчування розроблено багато років назад і все ще успішно застосовується лікарями. Це говорить про тому, що поки ще не придумали кращого методу лікування ожиріння, ніж самоконтроль і лікувальне харчування. Поєднувати таку дієту потрібно з фізичними навантаженнями: це необхідно для того, щоб кількість з’їдених калорій було менше витрачених. Фізична активність підбирається в залежності від стану здоров’я пацієнта, його віку та фізичної сили.
Відео від лікаря швидкої допомоги, він розповідає про дієту і правила, пропонуємо подивитися і закріпити інформацію.
Самостійно призначати собі таку дієту не варто, так як при наявності супутніх патологій меню вимагає коректування.
Дієта №8 в поєднанні з посильними фізичними навантаженнями — мабуть, найкращий спосіб позбавлення від зайвої ваги. У процесі потрібно пам’ятати про те, що це все робиться заради власного здоров’я і запобігання ускладнень надалі. Та й гарний зовнішній вигляд і задоволеність своїм відображенням у дзеркалі і на фото багато чого варте.
На завершення, пропонуємо подивитися відео відгук від дівчини, якій прописали дієту стіл 8.
Автор статті
Лукіна Наталія Олександрівна
Середня професійна освіта Фельдшер, "Медсестра". 5 курс вищої медичної освіти Тюменський ДМУ.
Написано статей
2
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…