Дiети

Дієта стіл 5п

Дотримання лікувальної дієти (лікувального харчування) — важлива умова для одужання хворого панкреатитом. При хронічному захворюванні і / або в періоді відновлення після гострої його форми показаний дієтичний стіл номер 5п (стіл номер 5п за Певзнером). Він дозволяє мінімізувати вплив ушкоджує орган факторів, прискорити процеси репарації тканин підшлункової залози. Зі статті ви дізнаєтеся особливості 5п дієтичного столу, його формах, коли він призначається, які продукти дозволені і заборонені. Також наводиться тижневий раціон для дорослих і дітей, рецепти дієтичних страв.

Зміст

  • Суть столу номер 5п
    • 5 п перша частина
    • 5 п друга частина
  • Показання
  • Протипоказання
  • Правила дієти
  • Дозволені продукти
    • Відповіді на часті питання
  • Заборонені продукти
  • Меню на тиждень для дорослих
  • Меню для дітей
  • Рецепти
    • Перші страви
    • Другі страви
    • Десерти
  • Плюси і мінуси
  • Дієта при супутніх хворобах
    • при холециститі
    • при цирозі печінки
  • Висновок

Автор статті

Кислиця Євген Володимирович

Лікар-хіругія. Автор публікацій в періодичних медичних журналах, доповідей на медичних конференціях і з’їздах. Майстер лікувального і косметологічного масажу з досвідом роботи більше 3-х років. Неодноразовий переможець регіональних змагань з гирьового спорту.

Написано статей

2

Суть столу номер 5п

При панкреатиті призначають 2 столи за Певзнером. При гострій формі захворювання (без ускладнень) протягом перших 2-4 днів дотримуються дієти номер 0 — голоду. У разі поліпшення стану хворого переходять до дієти номер 5.

Фото: www.wnyurology.com

Якщо пацієнту стає гірше або розвиваються ускладнення основного захворювання, прийом їжі протипоказаний.

Стіл 5 п призначається хворим панкреатитом з метою зниження продукції підшлунковою залозою ферментів. Вражений орган активно продукує секрет з підвищеним ферментативним складом. Він небезпечний тим, що може зруйнувати тканини залози, рідше інших органів, що викликає важкі і незворотні наслідки, як для підшлункової залози, так і для організму в цілому.

Харчування відрізняється підвищеною концентрацією білка в раціоні, але зниженим вмістом вуглеводів (особливо цукру) і жирів. Різко обмежена вживання холестеринсодержащих продуктів, ефірних масел, їжі з екстрактивними речовинами, пуринами, тугоплавкими жирами, грубою клітковиною.
Дієтичне харчування може призначатися в 2 варіантах. Вибір залежить від загального стану хворого, ураженої підшлункової залози (поширеність ураження), наявність супутніх патологій (холециститу і / або жовчнокам’яної хвороби, недостатності функцій інших органів і систем).

Суть столу 5п зводиться до мінімізації ураження підшлункової залози , інших органів, стимуляції відновних процесів в організмі, відновлення функції залози.

Хімічний склад дієти при запаленні підшлункової залози на добу:

  • енергетична цінність вживаних продуктів (калораж) — 2600 ккал (кілокалорій).
  • вміст вуглеводів — 350 г.
  • вживання цукру — до 40 г.
  • вміст білків — до 120 г, але не менше 70 м 60% повинно припадати на білки тваринного походження.
  • частка жирів — 70-90 г. 20% повинні складати рослинні жири.
  • вживання солі обмежується до 10 г.
  • пити рекомендовано 1,5-2 л рідини.

Важливо! Наведено розрахунок для середньостатистичної людини, що не піддається значним фізичним навантаженням.

5 п перша частина

Дієтичне харчування призначається з 3-4 доби після полегшення стану пацієнта, зниження ферментативної активності секрету ураженого органу. У цей час спостерігається зниження клінічної симптоматики (больового симптому, недостатності органів, порушення роботи шлунково-кишкового тракту і т.д.).

Перша частина (1-й варіант) дієти має низький енергетичний показник. Переважають білки, частка вуглеводів і жирів знижена.

Хворий повинен їсти часто невеликими порціями.

Рекомендована кратність прийомів їжі — 5-6 разів / добу. З огляду на часовий діапазон, пацієнту потрібно їсти через кожні 3-4 год. За консистенцією продукти повинні бути полуводяністимі або водянистими.

Дотримуватися вказаний стіл потрібно до значного поліпшення стану або до переходу панкреатиту в хронічну стадію.

Важливо! Є обмеження по температурі їжі — вона не повинна бути гарячою чи холодною.

5 п друга частина

Дієта відрізняється меншою твердістю, ніж попередній варіант. Призначають її після помітного поліпшення стану (мінімізація клінічних проявів панкреатиту) або хронічної хвороби підшлункової залози.

Застосування другої частини столу номер 5 п зводиться до підтримки стабільної роботи шлунково-кишкового тракту, зниження швидкості течії панкреатиту, профілактики ускладнень.

Дієта дозволяє прискорити відновні процеси в залозі, стабілізувати рівень виділення ферментів.

Калорійність харчування не висока. У раціоні обмежується вміст жирів, вуглеводів, ефірних масел, солей. Збільшена концентрація білків, вітамінів, речовин, що поліпшують функцію печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, кишечника. Виключається прийом смаженої їжі, продуктів, що викликають підвищене утворення газів, що посилюють процеси бродіння в кишечнику.

Показання

Основне показання для призначення дієтичного столу номер 5п по Певзнером — хронічний перебіг панкреатиту (запалення підшлункової залози) або період стабілізації пацієнта з гострою формою захворювання.

Фото: pixabay.com

Дієта допомагає полегшити такі симптоми хвороби:

  • болю в животі.
  • нездужання.
  • загальну слабкість.
  • прискорене серцебиття.
  • розлади роботи шлунково-кишкового тракту.

Перша частина дієти може бути застосована для лікування видужуючих пацієнтів, хворих з тенденцією до переходу гострого панкреатиту в хронічний. Друга частина — використовується при лікуванні хворих з хронічним захворюванням.

Протипоказання

Дотримання дієти 5 п в будь-якій формі категорично протипоказано при захворюваннях нирок:

  • гломерулонефриті.
  • пієлонефриті.
  • гломерулонефриті.
  • будь-якій формі ниркової недостатності (гостра, хронічна).

Від столу 5п доведеться відмовитися при активізації гепатиту (трансформації з хронічного в гострий).

Пов’язано це з підвищеним навантаженням на орган, нездатний впорається з потупивши їжею, особливо з її білкової часткою.

Наявність запорів через недостатнє утримання в раціоні жирних кислот або порушення роботи кишечника — показання до скасування дієти.

Заборонено 5п стіл при:

  • наявності кишкових дивертикулів (мешковидних випинань кишкової стінки).
  • поліпах в кишечнику або шлунку.
  • онкологічних хворобах.
  • органічних патологіях кишечника, порушеннях регуляції його рабо ти з боку нервової системи.
  • після видалення значного обсягу кишечника або шлунка.

Правила дієти

Всі страви дієти повинні бути вареними, запеченими або приготованими на пару. Забороняється прийом їжі, приготовленої будь-яким іншим шляхом або готується з продуктів комбінованої кулінарної обробки (наприклад, обсмажування з подальшим запіканням).

Фото: www.springwellwater.com

Їжа не повинна травмувати або дратівливо впливати на органи шлунково-кишкового тракту — не повинна бути твердою або сухий, її температура — в межах 23-35 ⁰ С (метод термічного щадіння). Заборонені жорсткі, занадто тверді продукти, здатні пошкодити стінки травного тракту.

Виключаються пуріносодержащіе продукти (копченості, м’ясо дикої птиці, качатина, гусятин, нутрощі тварин) і їжа багата на щавлеву кислоту (шпинат, ревінь, лимони, цибуля-порей, щавель, пророслі пшеничні зерна, арахіс, пастернак) — метод хімічного щадіння.

Багата на клітковину їжа (овочі, ряд фруктів) повинна перетиратися або ізмельчат в блендері, перемелюють на м’ясорубці — спосіб механічного щадіння . У хворих панкреатитом клітковина робить негативний вплив на травний тракт, тому що надмірно подразнює стінки кишечника.

Оскільки вживання цукру обмежена, рекомендовано використовувати цукрозамінники. Вони не навантажують підшлункову залозу, ніж дозволяють прискорити її відновлення.

Цукор можна замінити:

  • ксилітом.
  • сорбітом.
  • фруктозою.
  • стевіозітом.
  • ерітріта.
  • аспартамом.
  • сукралозу.
  • сахарином.

Дієта повинна призначатися, модифікуватися або відмінятися тільки лікарем. Заборонено самостійно вдаватися до неї, змінювати її, порушувати режим або припиняти дотримуватися лікувальний раціон. В іншому випадку висока ймовірність розвитку загрозливого здоров’ю стану.

Компоненти дієтичного столу підбираються лікарем відповідно до смаковими уподобаннями пацієнта. Можна вживати одні й ті ж продукти кілька разів в день. Головне — не відхиляться від рекомендованої добової дози білків, жирів, вуглеводів, солі, водного балансу.

При хронічному панкреатиті радять виконувати спеціальні вправи. Оскільки на їх виконання витрачається енергія, калораж дієти може бути змінений. Про виконання комплексу вправ потрібно повідомити лікаря. При необхідності він відкоригує раціон харчування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Топ-10 дієт 2019 року

Рекомендуємо подивитися відео від лікаря-терапевта Чайникова Наталії Миколаївни, яка розповість про різновиди дієти 5 за Певзнером і наведе приклади дозволених і заборонених продуктів.

Дозволені продукти

Харчування має ґрунтуватися на рекомендованих продуктах. Вони не тільки корисні, але і мають гарні смакові якості. Їх можна комбінувати, готувати різноманітні страви з ними.

Нижче наводиться таблиця по групах дозволених для регулярного вживання при панкреатиті продуктів (входять в перший і другий тип дієти номер 5 п).
Продукти Б / Ж / у Ккал на 100 г. Овочі (заборонено вживати в сирому вигляді) капуста білокачанна 1,7 / 0 / 5,3 27 капуста брюссельська 0/0/0 52 капуста червона 1,5 / 0 / 5,9 24 капуста цвітна 2,4 / 0 / 4,9 25 баклажани 0,3 / 0,2 / 5,4 22 брокколі 2,8 / 0,5 / 4,9 26 кабачки 0,7 / 0 / 3,5 16 варену картоплю 1,7 / 0,2 / 15,8 74 пюре картопляне 2,2 / 3,1 / 13,8 92 морква 1,2 / 0 / 7,8 40 огірки 0,8 / 0 / 2,8 13 солодкий перець 1.1 / 0 / 5,7 17 петрушка 3,4 / 0 / 8,2 38 томати 0,8 / 3 / 3,8 23 овочеве рагу 2.2 / 4,5 / 6,8 99 редис 1,2 / 0,2 / 3,1 19 відварений буряк 1,8 / 0,2 / 11 52 гарбуз 1,2 / 0/4 2 21 кріп 2,3 / 0,2 / 4,3 32 листовий салат 1,5 / 0 / 2,2 16 качай салат 1,2 / 0/2 14 Фрукти (перший варіант дієти передбачається т тільки печені яблука, другий — інші фрукти) абрикоси 1/0 / 10,1 47 алича 0,3 / 0,6,5 28 ананаси 0,1 / 0 / 11,7 57 банани 13/0 / 22,5 91 виноград 0,1 / 0 / 17,3 70 вишні 0,9 / 0/11 52 груші 0,5 / 0 / 10,6 46 дині 0,5 / 0/9 37 світлі сорти родзинок 17/0 / 71 300 темні сорти родзинок 19/0/71 290 нектарин 0,9 / 0,2 / 11,9 45 персики 1/0/10 44 сливи 0,7 / 0 / 9,6 45 хурма 0,2 / 0 / 12,8 55 яблука 0,4 / 0 / 11,1 44 Молочні продукти вершкове масло (не більше 30 г / добу) 0,2 / 84,4 / 0,2 780 коров’яче молоко 3, 3 / 3,5 / 4,6 65 згущене молоко 7,8 / 8,8 / 55,6 346 нежирні вершки 3/10 / 4,2 111 сметана 2,6 / 29,6 / 2,7 300 сир твердий 26 , 6 / 30,1 / 0,2 380 нежирний сир 15,7 / 0,5 / 2,8 85 Хлібобулочні вироби хліб з борошна вищого сорту 10 / 2,2 / 53,8 284 млинці з борошна вищого сорту 4,8 / 2,9 / 4,4 185 вафлі 3 / 32,5 / 61,5 544 макарони вищого сорту 12,8 / 0,1 / 69,9 345 пшеничне борошно 1 сорт 10,7 / 4,2 / 72,8 350 крекерной печиво (є розм’якшеним) 11 / 13,4 / 67,2 351 цукрові сухарі (є розм’якшеними) 9 / 4,8 / 72,7 376 сухарики (вживати розм’якшеними) 11,6 / 2,1 / 73,7 360 батон білий 7,4 / 7,5 / 67,8 371 цільнозернові хлібці 11.3 / 1,95 / 56,5 299 сухий бісквіт 8,48 / 4,85 / 58,36 311 Крупи каша «Геркулес» 12,9 / 5,9 / 65,5 304 гречана 12.8 / 2,4 / 67,9 340 манка 11,4 / 0,8 / 74 356 манка на коров’ячому молоці 3,1 / 5,1 / 15,5 120 пластівці кукурудзяні 4,2 ​​/ 0,7 / 79,8 360 вівсянка на молоці (2 частина дієти) 4,5 / 5,1 / 13,5 114 вівсянка на воді 1,4 / 1,3 / 9,2 48 пшоно на воді 4,5 / 1,4 / 25,8 132 каша рисова молочна (2 вид дієти) 2,8 / 1,6 / 17,8 102 каша рисова на воді 2,2 / 0,4 / 63,3 105 рис відварний 7,4 / 0,9 / 75,8 352 ячна 10,6 / 11,4 / 71,5 345 ячна каша на коров’ячому молоці (2 частина дієти) 3,8 / 2,2 / 19,8 107 Олії соняшникова (до 10 г / день ) 0 / 99,8 / 0 898 оливкова (не більше 16 г / добу) 0 / 99,8 / 0 899 Напої негазована вода 0/0/0 0 зелений чай без цукру 0/0 / 0 0,1 сік морквяний 0,8 / 0 , 1 / 5,8 29 виноградний сік 0,3 / 0 / 13,8 54,5 ананасовий сік 0,2 / 0 / 13,3 52 какао на коров’ячому молоці без цукру 3,3 / 3,6 / 4,7 47 компот із сухофруктів несолодкий 0,7 / 0 / 14,3 62 неміцний чорний чай без цукру 0/0/0 0,5 М’ясо та м’ясні продукти обесжіленная пісна яловичина 25,9 / 9/0 177 курячі грудки 29,7 / 16,9 / 0 138 куряче філе 26/14/1 200 кролик 20,9 / 13,8 / 0 180 кнели яловичі парові 15,6 / 11,1 / 8,2 195 яловичий рулет 14, 1 / 5,1 / 1,3 102 тефтелі курячі 12,61 / 14,41 / 10,71 221,1 Риба і морепродукти (нежирні і без кісток) камбала 16,5 / 1,8 / 0 18 путасу 16,2 / 0,9 / 0 71 минтай 15,9 / 0,9 / 0 72 тріска 17,8 / 0,8 / 0 79 щука 18,4 / 0,9 / 0 83 хек 16, 7 / 2,2 / 0 85 Супи овочевий 1,7 / 1,9 / 6,3 28,2 суп-пюре картопляний 1,5 / 1,4 / 7,6 27,6 картопляний 1,5 / 1,2 / 6,5 38,1 рисовий на молоці 2,7 / 2,2 / 9,1 65 з вермішеллю на молоці 2.8 / 2,4 / 8,5 65 Яйця підлогу жовтка на день 4,27 / 15,5 / 0 181 омлет білковий паровий 14,2 / 14, 7 / 1.8 210

Продукти повинні бути нежирними і некислими. Овочі рекомендовано доводити до стану пюре. Фрукти можна вживати сильно подрібненими, тертими, в формі пюре. Заборонені газовані напої і води. Всі соки потрібно розбавляти водою у співвідношенні сік / вода — 60/40%. Рекомендовані нежирні сорти м’яса і м’ясних продуктів.

Відповіді на часті питання

Чи можна їсти пельмені?

Є пельмені можна в невеликій кількості і не частіше 1-2 разів на місяць. Страва має бути зроблено з борошна вищого сорту і фаршу обесжіленной нежирної яловичини або нежирної курятини. До пельменів можна подавати трохи нежирної сметани.

Заборонено використовувати гострі приправи. Протипоказано є пельмені з жирними соусами, гірчицею, оцтом.

Включає стіл номер 5 мед?

Завдяки мінімальному вмісту в продукті цукру (1-4%), мед є альтернативою традиційному цукру і цукрозамінникам. Високий вміст в продукті фруктози і глюкози дозволяє знизити навантаження на секреторну систему підшлункової залози, прискорити її відновлення.

Чи ефективний в лікуванні монастирський чай?

Достовірно склад чаю невідомий, кожен виробник вносить поправки в рецептуру. Наукова медицина скептично ставиться до подібних продуктів. Ефективність їх сумнівна. Тому рекомендувати вживання монастирського чаю не можна.

Пропонуємо переглянути відео від доктора Євдокименка, який більш детально розповість про харчування при панкреатиті.

Заборонені продукти

Обидва види дієтичного столу включають заборонені продукти. При першому варіанті 5п столу їх більше, другий тип — більш м’який.

Заборонені продукти для першої частини дієти:

Друга частина дієтичного столу номер 5п за Певзнером з обмежень поступається першій. Дієта дозволяє вживати в їжу:

  • банани.
  • нежирні молочні супи.
  • мелкоізмельченной фрукти.
  • відварні і / або приготовані на пару подрібнені овочі.

Продукти Б / Ж / У Ккал на 100 гр. Жирні сорти м’яса свинина 16,2 / 27,8 розділі / 0 398 баранина 16,3 / 15,1 розділі / 0 305 жирна яловичина 19,2 / 12,6 розділі / 0 202 качатина 16,4 / 63 розділі / 0 348 гусятина 29,4 / 22,3 розділі / 0 320 М ясні продукти шинка 16,8 / 34,8 розділі / 0 394 мізки яловичі 11,7 / 8,8 розділі / 0 123 язик яловичий 23,8 / 15 , 2 розділі / 0 234 яловича печінка 17,3 / 2,9 / 0 122 варена ковбаса 11,7 / 28,1 / 2,8 300 свинячі котлети 11,7 / 19,5 / 9,7 262 сосиски 10,6 / 24 / 1,8 266 свиняче сало 1,3 / 89,9 розділі / 0 840 Ікра червона 31,4 / 13,9 розділі / 0 260 чорна 26,9 / 16,3 розділі / 0 258 минтая 28 , 1 / 2,1 розділі / 0 133 Крупи і розсипчасті каші з них перлова 11 / 0,8 / 74,2 360 пшоно 11,8 / 2,8 / 69,5 330 рис нешліфований 2, 6 / 0,8 / 36,2 124 Яйця (Категорично заборонені сирі) варені цілі 12,5 / 12 / 0,7 52 смажені 12 / 14,4 / 1.1 58 Хлібобулочні вироби здоба 7,6 / 4,7 / 54, 8 260 «Бородинський» хліб 6,6 / 13,2 / 40,6 200 житній хліб 5,8 / 1,1 / 44,5 216 хліб житньо / пшеничний 6,6 / 0,9 / 42,2 215 зерновий хліб 8,4 / 1,6 / 43,7 213 Молочні продукти кефір 2,6 / 3,2 / 4,1 64 майонез 3,2 / 66,9 / 2,8 699 маргарин 0 / 82,3 /, 8 698 кисле молоко 2,8 / 3,2 / 4,2 60 жирна кисле молоко 3,5 / 3,9 / 3,9 66 вершки 2,6 / 19,8 / 3,7 210 жирна сметана 2 , 6 / 25,3 / 3,2 249 жирний сир 13,2 / 19,9 / 2,5 251 гриби білий 3,4 / 0,6 / 1,6 32 солоні гриби 3, 5 / 1,6 / 0,9 31 маслюки 0/0/0 21 підберезники 2,4 / 0,8 / 3,4 24 підосичники 3,5 / 0,5 / 3,2 22 печериці 0/0/0 24 Солодощі темний шоколад 6,1 / 35,2 / 49 540 молочний шоколад 4,8 / 3,5 / 52,5 550 шоколадні батончики 4,2 / 24,8 / 69,1 510 халва 12 , 5 / 29,9 / 50,7 526 льодяники, карамель 0 / 0,2 / 97,1 400 мармелад 0,4 / 0,2 / 75,8 307 попкорн 2,2 / 20,6 / 77,5 483

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при печії

Для будь-якого типу дієтичного харчування заборонено вживати алкоголь у будь-якому вигляді, кава і кофеїн продукти.

Меню на тиждень для дорослих

Дотримуючись дієтичний стіл номер 5п можна харчуватися збалансовано і смачно. Свій раціон можна складати відповідно до індивідуальних смакових переваг. Перед складанням дієти рекомендовано проконсультуватися з лікарем або дієтологом.

Пропонуємо увазі приблизне меню на тиждень для середньостатистичного дорослої людини:
Понеділок:

  • сніданок — суп з вівсяної крупи, крекери з нежирним молоком.
  • 2 сніданок — нежирний сир, какао з молоком.
  • обід — суп з овочів, куряче філе, овочеве пюре, сік, розведений водою.
  • полуденок — крекери, печене яблуко, мінеральна вода без газу.
  • вечерю — паровий білковий омлет, картопляне пюре, неміцний чорний чай.

Вівторок:

  • манка на воді, неміцний чорний чай, печене яблуко з нежирним сиром.
  • ланч — фруктове пюре, ½ склянки нежирного коров’ячого молока з крекерами.
  • обід — яловичий рулет, картопляний суп, сік з водою .
  • полуденок — перетертий овочевий салат (морква, буряк), компот.
  • вечерю — гречана каша, м’ясні тефтелі, ікра з овочів, ½ склянки нежирного молока.

П’ятниця:

  • 1 прийом їжі — печена пиріг з сиром, манна каша на молоці, неміцний чорний чай без цукру .
  • 2 прийом їжі — пластівці вівсяні або «Геркулес».
  • 3 прийом їжі — суп-пюре з сиром, овочеве рагу, парові кнелі з яловичини.
  • 4 прийом їжі — перетертий овочевий салат.
  • 5 прийом їжі — печена хек без кісток, розварена гречана каша, овочеве рагу.

Четвер:

  • сніданок — нежирний сир з родзинками, 2 млинця з сиром (рецепти дієтичних млинців), какао на молоці.
  • 2 прийом їжі — печене яблуко з сиром, неміцний зелений чай без цукру.
  • обід — куряче філе, рисова розваристої каша, пудинг з гарбузом, сік, розведений водою.
  • полуденок — какао на молоці, сухий бісквіт.
  • 5 прийом їжі — гречана розваристої каша, печена минтай з овочами, неміцний зелений чай.

п’ятниця:

  • сніданок — омлет білковий , Салат з відварних овочів, сік за смаком, розведений водою.
  • 2 прийом їжі — салат з яблук, персиків, родзинок.
  • обід — рисовий суп, печена камбала, неміцний несолодкий чорний чай.
  • полуденок — пудинг з яблуком.

субота:

  • сніданок — манна каша на нежирному молоці, печені яблука з сиром, неміцний зелений чай.
  • ланч — салат з варених овочів з соняшниковою олією.
  • 3 прийом їжі — суп з вермішеллю і нежирної яловичиною, кнелі яловичі, розведений водою сік.
  • полуденок — перетерті яблука з медом.
  • 5 прийом їжі — куряче філе з печеними овочами, білковий омлет, компот.

неділя:

  • 1 прийом їжі — розваристої гречана каша з курячим філе або грудкою, печене з сиром яблуко, какао на молоці.
  • ланч — салат з фруктів.
  • обід — хек на пару, картопляне пюре, овочевий суп, компот із сухофруктів.
  • 4 прийом їжі — сирна запіканка з яблуками і родзинками, сік розбавлений.
  • вечерю — картопляне пюре, рулет з обезжіленной нежирної яловичини, пудинг з яблуками і гарбузом, неміцний зелений чай.

Меню для дітей

Для дитини харчування підбирається спільно з лікарем-педіатром, гастроентерологом, дієтологом. Вміст білка в продуктах повинно перевищувати аналогічне в меню для дорослих, оскільки пацієнт продовжує рости, а білки — основний «будівельний» матеріал для організму.

Фото: www.sarahremmer.com

Наводимо приклад меню на кожен день (його можна коригувати відповідно до дитячими смаковими уподобаннями):
Понеділок:

  • сніданок — суп гречаний, солодкі сухарики, какао молочне.
  • 2 сніданок — печене яблуко з сиром.
  • обід — суп з нежирної курятиною, овочевий пудинг.
  • полуденок — солодкий крекер, розбавлений сік.
  • вечерю — куряче філе на пару, овочі на пару з картоплею, молоко нежирне.

Вівторок:

  • 1 прийом їжі — молочна рисова каша, білковий омлет, нежирне молоко.
  • ланч — сухий бісквіт, мед, какао.
  • обід — яловичі кнели, суп-пюре сирний, чай.
  • полуденок — печені яблука.
  • вечерю — овочеве рагу або пюре, парове куряче філе, солодкий крекер, молоко.

Середовище:

  • сніданок — пудинг з фруктами, молочний рисовий суп, молоко.
  • 2 прийом їжі — фруктове пюре.
  • обід — суп з нежирної курятиною, овочевий салат, курячі парові кнелі.
  • 4 прийом їжі — фруктове пюре.
  • 5 прийом їжі — печена тріска, овочеве рагу або пюре.

Четвер:

  • сніданок — сирна запіканка з яблуками, какао на молоці.
  • 2 прийом їжі — банановий мус, нежирне молоко.
  • обід — курячі тефтелі, гречаний суп, сухий бісквіт, компот.
  • 4 прийом їжі — молоко, сирний пиріг.
  • вечерю — картопляне пюре, печена або парової хек, розбавлений сік.

п’ятниця:

  • 1 прийом їжі — білковий омлет, печені овочі, молоко нежирне.
  • ланч — сухий бісквіт з медом, сік.
  • обід — овочевий суп, печена хек, неміцний чорний чай.
  • полуденок — фруктовий пиріг.
  • вечерю — білковий омлет, розваристої каша, нежирне молоко.

субота:

  • сніданок — молочний суп , фруктовий пиріг, неміцний чорний чай.
  • 2 прийом їжі — сирна запіканка з фруктами. швидкі рецепти страв із сиру
  • 3 прийом їжі — суп-пюре сирний, відварене куряче філе, нежирне молоко.
  • полуденок — овочевий пиріг.
  • 5 прийом їжі — курячі тефтелі, овочеве рагу, сік.

Неділя:

  • сніданок — молочний суп з вермішеллю, сирна запіканка, какао.
  • ланч — сухий бісквіт або нежирний сир.
  • обід — печена тріска, овочевий або рисовий суп, розваристої каша, розбавлений сік.
  • 4 прийом їжі — сирний пиріг, печені яблука з сиром.
  • вечерю — овочеве рагу, відварна куряча грудка, запіканка з вермішеллю (рецепти смачної сирної запіканки), розбавлений сік.

Рецепти

Готувати можна будь-які страви з дозволених продуктів. Ключова умова — дотримання правил механічного, термічного, хімічного щадіння органів травної системи. Приготування страв повинно проводитися на пару, в духовці, мікрохвильовій печі. Альтернатива — варіння.

У дорослих меню може бути не настільки різноманітним, тому що їх шлунково-кишковий тракт більш пристосований до одноманітної їжі, повністю сформований. Травна система дітей потребує кулінарному розмаїтті (стежте, щоб страви на день не повторювалися), тому що більш схильні до пошкоджень, тривають процеси її формування, активність ферментів виражена менше.

Недотримання харчових рекомендацій може призвести до розвитку у дитини гастриту, гастродуоденіту запорів, діареї, метеоризму і т.д.

якщо неможливо збалансувати за харчовою цінністю харчування дорослого, допустимі незначні відхилення, але їх рекомендовано усунути найближчим часом. Для дітей відхилення від норм неприпустимі.

Рекомендуємо подивитися відео програми «Жити здорово!», Де експерти програми наочно покажуть, що таке панкреатит і про те, як з ним боротися.

Перші страви

Легкий картопляний суп

В порції 200 г. Співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 1,5 / 1 , 2 / 6,5. Калорійність — 76,2 ккал. Час приготування 40-60 хв. Підходить як дітям, так і дорослим.
Інгредієнти на 4 порції:

  • 2 невеликі картоплини.
  • 3 ст. ложки рису.
  • ½ цибулини.
  • 1 морква.
  • трохи брокколі.
  • сіль
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта при захворюваннях печінки

Приготування :

  • овочі чистять, нарізають дрібними шматочками, заливають водою, ставлять на вогонь.
  • додають рис, цілу цибулину.
  • морква дрібно натирають, додають в каструлю.
  • брокколі поділяють на окремі суцвіття, змішують з іншими продуктами.
  • після закипання суп варять до готовності овочів.
  • додають сіль, зелень.
  • цибулину можна витягнути відразу після приготування.

Буряково-морквяний суп

В порції 200 г. Співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 1,1 / 1,3 / 6,1. Калорійність — 72,1 ккал. Час приготування 40-60 хв. Рекомендований дорослим.
Продукти на 4 порції:

  • невелика буряк — 3 шт ..
  • морква — 1 шт ..
  • цибуля — 1 шт. .
  • 1/2 роздавленого зубчики часнику.
  • оливкова олія — ​​1 ст. ложка.

Приготування:

  • варені овочі натирають на дрібній тертці.
  • дрібно нарізають цибулю.
  • засипають терті овочі в каструлю.
  • після запікання додають цибулю.
  • додають сіль.
  • за 15 хв. до приготування додають часник.
  • варять до готовності.

Суп-пюре картопляний

Порція 200 р співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 1,5 / 1,4 / 7,6. Калорійність — 56,2 ккал. Час приготування 45-60 хв. Рекомендований дітям.
Інгредієнти на 4 порції:

  • 3 великі картоплини.
  • морква — 1 шт ..
  • 1 невелика цибулина.
  • ½ ст. ложки кукурудзяного крохмалю.
  • сіль.

Приготування:

  • овочі нарізають дрібними кубиками.
  • поміщають в 200 мл каструлю з водою.
  • додають сіль.
  • варять до приготування.
  • блендером або ступкою розм’якшують овочі.
  • додають крохмаль.
  • збивають до зникнення грудочок.

Гречаний молочний суп

Порція — 200 г. Співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 2,0 / 1,8 / 7,1. Калорійність — 70,1 ккал. Час приготування 30-40 хв. Підходить дітям.
Інгредієнти на 4 порції:

  • 1,5 л нежирного молока.
  • 200 мл води.
  • 3 ст. ложки гречки.
  • 1 ч. л. меду.

Приготування:

  • крупу перебирають і варять до половинної готовності.
  • в цю ж ємність вливають молоко.
  • додають мед.
  • варять на середньому вогні.
  • додають трохи вершкового масла.

Суп картопляний з куркою

Порція — 200 г. Вміст білків / жирів / вуглеводів — 2,6 / 1,3 / 6,8. Калорійність — 76,4 ккал. Час приготування 40-60 хв. Підходить дорослим і дітям.

Фото: www.aux-fourneaux.fr
Інгредієнти на 4 порції:

  • вторинний курячий бульйон ½ л.
  • картопля — 3 шт ..
  • морква — 2 шт ..
  • трохи петрушки.
  • 300-400 г вареної курячої грудки.

Приготування:

  • овочі та курячу грудку нарізають кубиками.
  • подрібнюють зелень.
  • кип’ятять бульйон, в нього додають овочі.
  • зменшують вогонь.
  • варять до розм’якшення овочів.
  • додають м’ясо.
  • варять ще 5-7 хв. на слабкому вогні.

Пропонуємо приготувати суп з брокколі, суп з гарбуза, суп з кабачків, суп з цвітної капусти.

Другі страви

Дієтичний стіл включає багато смачні страви. Наводимо частину з них. Можна самостійно вибирати страви для раціону, попередньо порадившись з лікарем.

Яловичі кнели

В порції (150 г) білків / жирів / вуглеводів — 15,6 / 11 / 8,1. Калорійність — 195 ккал. Готувати 20-40 хв. Підходять всім.

Фото: stalker-world.net
Компоненти на 4 порції:

  • 120 г нежирної яловичини без жив.
  • хліб білий сухий — 25 г.
  • 1-2 ст. ложки води.
  • сіль.
  • масло вершкове для змащування форми

Приготування:

  • розмочують хліб.
  • пропускають м’ясо з хлібом через м’ясорубку 3 рази.
  • фарш заливають водою, солять.
  • формують кнели.
  • укладають їх в змащену форму пароварки.
  • готують на пару.

М’ясний рулет

В порції (150 г) білків / жирів / вуглеводів — 16,4 / 10 / 7,8. Калорійність — 180 ккал. Готувати 1,5 години. Підходить дорослим. Можна подавати дітям старше 10 років.
Інгредієнти на 4 порції:

  • 150 г нежирної обесжіленной яловичини.
  • 1 яєчний жовток.
  • 4-6 томатів чері.
  • 50-70 г вершкового масла для змащування протвеня.
  • нежирний твердий сир.
  • сіль.
  • трохи петрушки.

Приготування:

  • відбивають яловичину до стану тістоподібної маси.
  • в м’ясо додають сіль, зелень, продовжують відбивати.
  • розкладають масу на дошці шаром в 1,5-2 см.
  • на пласт укладають сир.
  • посипають тертим вареним жовтком.
  • загортають рулет.
  • обв’язують м’ясо ниткою.
  • змащують вершковим маслом деко.
  • укладають на нього рулет.
  • поливають м’ясо соком томатів.
  • запікають м’ясо до готовності, перевертаючи через кожні 15 хв.
  • готовий рулет прикрашають зеленню.

Рекомендуємо почитати інші наші рецепти приготування м’яса в духовці.

Омлет білковий на пару

В порції (120-140 г) білків / жирів / вуглеводів — 15,2 / 15,3 / 2,1. Калорійність — 250 ккал. Готувати 10-12 години. Підходить всім.

Фото: vagcel.ru
Інгредієнти на 4 порції:

  • білки 8 яєць.
  • 50 60 г пшеничного борошна вищого сорту.
  • сіль.
  • зелень.

Приготування:

  • відокремлюють білки від жовтків, виливають у форму пароварки або каструлю.
  • додають борошно, сіль.
  • перемішують до утворення маси без грудочок.
  • ставлять в пароварку або на парову баню.
  • готують до приготування.

Пропонуємо почитати більше про калорійність яйця і можливих стравах з ним.

Овочеве рагу

Порція — 200 г. Вміст білків / жирів / вуглеводів — 4,4 / 9,1 / 13,5. Енергетична цінність — 202 ккал. Час приготування 40-120 хв. Підходить всім.
Інгредієнти на 4 порції:

  • 500 г картоплі.
  • капуста білокачанна 400 г.
  • томати — 140 г.
  • 1 середня цибулина.
  • 2 середні морквини.
  • 50 г нежирного вершкового масла.
  • 1 зубчик передавленной часнику.
  • 1-2 г солі.
  • 30-40 г зелені.

Приготування:

  • картопля, капуста, томати нарізаються кубиками 2х2 см.
  • цибулю і моркву нарізають кубиками 1х1 см.
  • тиснуть часник.
  • овочі складав в мультиварку або каструлю, заливають водою.
  • додають масло, сіль.
  • перемішують.
  • накривають кришкою.
  • в мультиварці включають соотв. режим, при готуванні в каструлі ставлять її на повільний вогонь.
  • готують до розм’якшення овочів або закінчення роботи мультиварки.

Інші рецепти рагу з овочів з фото.

Курячі тефтелі

Порція — 150 г. Вміст білків / жирів / вуглеводів — 20,2 / 27,4 / 17,4. Енергетична цінність — 262,2 ккал. Час приготування 20-30 хв. Блюдо підходить всім.

Фото: www.zestesrecipes.com
Компоненти на 4 порції:

  • 600 г курячого філе.
  • 1 яєчний білок.

Приготування:

  • м’ясо перемивають, перекручують 2-3 рази через м’ясорубку або подрібнюють блендером.
  • в фарш додають білок.
  • формують невеликі тефтелі.
  • вироби опускають в окріп.
  • після спливання тефтелі зменшують вогонь, накривають каструлю кришкою.
  • доваривают 10-15 хв .

Ще більше рецептів страв з курячою грудкою.

Десерти

Наводимо рецепти смачних і корисних десертів.

Фруктовий салат

Білки / жири / вуглеводи на порцію 150 г — 0,5 / 0 / 4,6. Калорійність — 54 ккал. Салат рекомендований всім, більше дітям.
Інгредієнти на 3 порції:

  • 2 середніх банана.
  • 4 яблука.
  • 3 персика.
  • 1 груша
  • мед.

Приготування:

  • яблука, персики, груші подрібнюють в блендері.
  • банани нарізають дрібними шматочками .
  • фрукти перемішують з додаванням 1-1,5 ст. ложок рідкого меду

Сухий бісквіт

Білки / жири / вуглеводи на порцію 150 г — 10,5 / 8,3 / 87 , 7. Калорійність — 487 ккал. Час приготування — 45-55 хв (з підготовкою).

Інгредієнти на 6 порцій:

  • 1 щіпка солі.
  • 10 г ванільного цукру.
  • 90 г пшеничного борошна вищого сорту.
  • 7 яєчних білків.
  • 200 г цукру.

Приготування:

  • цукор і яйця збивають в каструлі.
  • отриману суміш відправляють на парову баню, нагрівають до 45-50 г, перемішуючи.
  • отриману суміш збивають міксером на великій швидкості протягом 10 хв ..
  • борошно додають до збитої суміші в 2 підходи.
  • в застелену пергаментом форму виливають тісто.
  • запікають 30 хв.

Банановий мус

Білки / жири / вуглеводи на порцію 100 г — 2,2 / 5,2 / 17,1. Калорійність — 122 ккал. Час приготування — 10-15 хв.

Фото: www.splenda.com
Інгредієнти на 3 порції:

  • 2 банана.
  • 2 яєчних білка.
  • 200 г нежирного сиру
  • 2 ст. ложки цукрової пудри.
  • 2 ч. ложки меду.
  • сухий бісквіт 30-50 г.

Приготування:

  • перемелюють в блендері банани, сир.
  • в отриману суміш додають білки і збивають ще 3 хв ..
  • додають цукрову пудру, мед, збивають 1 хв ..
  • дістають суміш .
  • доба

Схожі статті

безвуглеводна дієта

Murcia

Дієта Стіл 5

Alfonso

яєчна дієта

Tanya

Дієта 7 стіл

Marina

сирна дієта

Serega

Дієта 5: 2

Maria

Дієта при подагрі

Lamaxima

Грейпфрутова дієта

Bobby

Дієта Дюка — фаза Атака

Alfonso

Залишити коментар