Дотримання лікувальної дієти (лікувального харчування) — важлива умова для одужання хворого панкреатитом. При хронічному захворюванні і / або в періоді відновлення після гострої його форми показаний дієтичний стіл номер 5п (стіл номер 5п за Певзнером). Він дозволяє мінімізувати вплив ушкоджує орган факторів, прискорити процеси репарації тканин підшлункової залози. Зі статті ви дізнаєтеся особливості 5п дієтичного столу, його формах, коли він призначається, які продукти дозволені і заборонені. Також наводиться тижневий раціон для дорослих і дітей, рецепти дієтичних страв.
Зміст
Автор статті
Кислиця Євген Володимирович
Лікар-хіругія. Автор публікацій в періодичних медичних журналах, доповідей на медичних конференціях і з’їздах. Майстер лікувального і косметологічного масажу з досвідом роботи більше 3-х років. Неодноразовий переможець регіональних змагань з гирьового спорту.
Написано статей
2
При панкреатиті призначають 2 столи за Певзнером. При гострій формі захворювання (без ускладнень) протягом перших 2-4 днів дотримуються дієти номер 0 — голоду. У разі поліпшення стану хворого переходять до дієти номер 5.
Фото: www.wnyurology.com
Якщо пацієнту стає гірше або розвиваються ускладнення основного захворювання, прийом їжі протипоказаний.
Стіл 5 п призначається хворим панкреатитом з метою зниження продукції підшлунковою залозою ферментів. Вражений орган активно продукує секрет з підвищеним ферментативним складом. Він небезпечний тим, що може зруйнувати тканини залози, рідше інших органів, що викликає важкі і незворотні наслідки, як для підшлункової залози, так і для організму в цілому.
Харчування відрізняється підвищеною концентрацією білка в раціоні, але зниженим вмістом вуглеводів (особливо цукру) і жирів. Різко обмежена вживання холестеринсодержащих продуктів, ефірних масел, їжі з екстрактивними речовинами, пуринами, тугоплавкими жирами, грубою клітковиною.
Дієтичне харчування може призначатися в 2 варіантах. Вибір залежить від загального стану хворого, ураженої підшлункової залози (поширеність ураження), наявність супутніх патологій (холециститу і / або жовчнокам’яної хвороби, недостатності функцій інших органів і систем).
Суть столу 5п зводиться до мінімізації ураження підшлункової залози , інших органів, стимуляції відновних процесів в організмі, відновлення функції залози.
Хімічний склад дієти при запаленні підшлункової залози на добу:
Важливо! Наведено розрахунок для середньостатистичної людини, що не піддається значним фізичним навантаженням.
Дієтичне харчування призначається з 3-4 доби після полегшення стану пацієнта, зниження ферментативної активності секрету ураженого органу. У цей час спостерігається зниження клінічної симптоматики (больового симптому, недостатності органів, порушення роботи шлунково-кишкового тракту і т.д.).
Перша частина (1-й варіант) дієти має низький енергетичний показник. Переважають білки, частка вуглеводів і жирів знижена.
Хворий повинен їсти часто невеликими порціями.
Рекомендована кратність прийомів їжі — 5-6 разів / добу. З огляду на часовий діапазон, пацієнту потрібно їсти через кожні 3-4 год. За консистенцією продукти повинні бути полуводяністимі або водянистими.
Дотримуватися вказаний стіл потрібно до значного поліпшення стану або до переходу панкреатиту в хронічну стадію.
Важливо! Є обмеження по температурі їжі — вона не повинна бути гарячою чи холодною.
Дієта відрізняється меншою твердістю, ніж попередній варіант. Призначають її після помітного поліпшення стану (мінімізація клінічних проявів панкреатиту) або хронічної хвороби підшлункової залози.
Застосування другої частини столу номер 5 п зводиться до підтримки стабільної роботи шлунково-кишкового тракту, зниження швидкості течії панкреатиту, профілактики ускладнень.
Дієта дозволяє прискорити відновні процеси в залозі, стабілізувати рівень виділення ферментів.
Калорійність харчування не висока. У раціоні обмежується вміст жирів, вуглеводів, ефірних масел, солей. Збільшена концентрація білків, вітамінів, речовин, що поліпшують функцію печінки, підшлункової залози, жовчного міхура, кишечника. Виключається прийом смаженої їжі, продуктів, що викликають підвищене утворення газів, що посилюють процеси бродіння в кишечнику.
Основне показання для призначення дієтичного столу номер 5п по Певзнером — хронічний перебіг панкреатиту (запалення підшлункової залози) або період стабілізації пацієнта з гострою формою захворювання.
Фото: pixabay.com
Дієта допомагає полегшити такі симптоми хвороби:
Перша частина дієти може бути застосована для лікування видужуючих пацієнтів, хворих з тенденцією до переходу гострого панкреатиту в хронічний. Друга частина — використовується при лікуванні хворих з хронічним захворюванням.
Дотримання дієти 5 п в будь-якій формі категорично протипоказано при захворюваннях нирок:
Від столу 5п доведеться відмовитися при активізації гепатиту (трансформації з хронічного в гострий).
Пов’язано це з підвищеним навантаженням на орган, нездатний впорається з потупивши їжею, особливо з її білкової часткою.
Наявність запорів через недостатнє утримання в раціоні жирних кислот або порушення роботи кишечника — показання до скасування дієти.
Заборонено 5п стіл при:
Всі страви дієти повинні бути вареними, запеченими або приготованими на пару. Забороняється прийом їжі, приготовленої будь-яким іншим шляхом або готується з продуктів комбінованої кулінарної обробки (наприклад, обсмажування з подальшим запіканням).
Фото: www.springwellwater.com
Їжа не повинна травмувати або дратівливо впливати на органи шлунково-кишкового тракту — не повинна бути твердою або сухий, її температура — в межах 23-35 ⁰ С (метод термічного щадіння). Заборонені жорсткі, занадто тверді продукти, здатні пошкодити стінки травного тракту.
Виключаються пуріносодержащіе продукти (копченості, м’ясо дикої птиці, качатина, гусятин, нутрощі тварин) і їжа багата на щавлеву кислоту (шпинат, ревінь, лимони, цибуля-порей, щавель, пророслі пшеничні зерна, арахіс, пастернак) — метод хімічного щадіння.
Багата на клітковину їжа (овочі, ряд фруктів) повинна перетиратися або ізмельчат в блендері, перемелюють на м’ясорубці — спосіб механічного щадіння . У хворих панкреатитом клітковина робить негативний вплив на травний тракт, тому що надмірно подразнює стінки кишечника.
Оскільки вживання цукру обмежена, рекомендовано використовувати цукрозамінники. Вони не навантажують підшлункову залозу, ніж дозволяють прискорити її відновлення.
Цукор можна замінити:
Дієта повинна призначатися, модифікуватися або відмінятися тільки лікарем. Заборонено самостійно вдаватися до неї, змінювати її, порушувати режим або припиняти дотримуватися лікувальний раціон. В іншому випадку висока ймовірність розвитку загрозливого здоров’ю стану.
Компоненти дієтичного столу підбираються лікарем відповідно до смаковими уподобаннями пацієнта. Можна вживати одні й ті ж продукти кілька разів в день. Головне — не відхиляться від рекомендованої добової дози білків, жирів, вуглеводів, солі, водного балансу.
При хронічному панкреатиті радять виконувати спеціальні вправи. Оскільки на їх виконання витрачається енергія, калораж дієти може бути змінений. Про виконання комплексу вправ потрібно повідомити лікаря. При необхідності він відкоригує раціон харчування.
Рекомендуємо подивитися відео від лікаря-терапевта Чайникова Наталії Миколаївни, яка розповість про різновиди дієти 5 за Певзнером і наведе приклади дозволених і заборонених продуктів.
Харчування має ґрунтуватися на рекомендованих продуктах. Вони не тільки корисні, але і мають гарні смакові якості. Їх можна комбінувати, готувати різноманітні страви з ними.
Нижче наводиться таблиця по групах дозволених для регулярного вживання при панкреатиті продуктів (входять в перший і другий тип дієти номер 5 п).
Продукти Б / Ж / у Ккал на 100 г. Овочі (заборонено вживати в сирому вигляді) капуста білокачанна 1,7 / 0 / 5,3 27 капуста брюссельська 0/0/0 52 капуста червона 1,5 / 0 / 5,9 24 капуста цвітна 2,4 / 0 / 4,9 25 баклажани 0,3 / 0,2 / 5,4 22 брокколі 2,8 / 0,5 / 4,9 26 кабачки 0,7 / 0 / 3,5 16 варену картоплю 1,7 / 0,2 / 15,8 74 пюре картопляне 2,2 / 3,1 / 13,8 92 морква 1,2 / 0 / 7,8 40 огірки 0,8 / 0 / 2,8 13 солодкий перець 1.1 / 0 / 5,7 17 петрушка 3,4 / 0 / 8,2 38 томати 0,8 / 3 / 3,8 23 овочеве рагу 2.2 / 4,5 / 6,8 99 редис 1,2 / 0,2 / 3,1 19 відварений буряк 1,8 / 0,2 / 11 52 гарбуз 1,2 / 0/4 2 21 кріп 2,3 / 0,2 / 4,3 32 листовий салат 1,5 / 0 / 2,2 16 качай салат 1,2 / 0/2 14 Фрукти (перший варіант дієти передбачається т тільки печені яблука, другий — інші фрукти) абрикоси 1/0 / 10,1 47 алича 0,3 / 0,6,5 28 ананаси 0,1 / 0 / 11,7 57 банани 13/0 / 22,5 91 виноград 0,1 / 0 / 17,3 70 вишні 0,9 / 0/11 52 груші 0,5 / 0 / 10,6 46 дині 0,5 / 0/9 37 світлі сорти родзинок 17/0 / 71 300 темні сорти родзинок 19/0/71 290 нектарин 0,9 / 0,2 / 11,9 45 персики 1/0/10 44 сливи 0,7 / 0 / 9,6 45 хурма 0,2 / 0 / 12,8 55 яблука 0,4 / 0 / 11,1 44 Молочні продукти вершкове масло (не більше 30 г / добу) 0,2 / 84,4 / 0,2 780 коров’яче молоко 3, 3 / 3,5 / 4,6 65 згущене молоко 7,8 / 8,8 / 55,6 346 нежирні вершки 3/10 / 4,2 111 сметана 2,6 / 29,6 / 2,7 300 сир твердий 26 , 6 / 30,1 / 0,2 380 нежирний сир 15,7 / 0,5 / 2,8 85 Хлібобулочні вироби хліб з борошна вищого сорту 10 / 2,2 / 53,8 284 млинці з борошна вищого сорту 4,8 / 2,9 / 4,4 185 вафлі 3 / 32,5 / 61,5 544 макарони вищого сорту 12,8 / 0,1 / 69,9 345 пшеничне борошно 1 сорт 10,7 / 4,2 / 72,8 350 крекерной печиво (є розм’якшеним) 11 / 13,4 / 67,2 351 цукрові сухарі (є розм’якшеними) 9 / 4,8 / 72,7 376 сухарики (вживати розм’якшеними) 11,6 / 2,1 / 73,7 360 батон білий 7,4 / 7,5 / 67,8 371 цільнозернові хлібці 11.3 / 1,95 / 56,5 299 сухий бісквіт 8,48 / 4,85 / 58,36 311 Крупи каша «Геркулес» 12,9 / 5,9 / 65,5 304 гречана 12.8 / 2,4 / 67,9 340 манка 11,4 / 0,8 / 74 356 манка на коров’ячому молоці 3,1 / 5,1 / 15,5 120 пластівці кукурудзяні 4,2 / 0,7 / 79,8 360 вівсянка на молоці (2 частина дієти) 4,5 / 5,1 / 13,5 114 вівсянка на воді 1,4 / 1,3 / 9,2 48 пшоно на воді 4,5 / 1,4 / 25,8 132 каша рисова молочна (2 вид дієти) 2,8 / 1,6 / 17,8 102 каша рисова на воді 2,2 / 0,4 / 63,3 105 рис відварний 7,4 / 0,9 / 75,8 352 ячна 10,6 / 11,4 / 71,5 345 ячна каша на коров’ячому молоці (2 частина дієти) 3,8 / 2,2 / 19,8 107 Олії соняшникова (до 10 г / день ) 0 / 99,8 / 0 898 оливкова (не більше 16 г / добу) 0 / 99,8 / 0 899 Напої негазована вода 0/0/0 0 зелений чай без цукру 0/0 / 0 0,1 сік морквяний 0,8 / 0 , 1 / 5,8 29 виноградний сік 0,3 / 0 / 13,8 54,5 ананасовий сік 0,2 / 0 / 13,3 52 какао на коров’ячому молоці без цукру 3,3 / 3,6 / 4,7 47 компот із сухофруктів несолодкий 0,7 / 0 / 14,3 62 неміцний чорний чай без цукру 0/0/0 0,5 М’ясо та м’ясні продукти обесжіленная пісна яловичина 25,9 / 9/0 177 курячі грудки 29,7 / 16,9 / 0 138 куряче філе 26/14/1 200 кролик 20,9 / 13,8 / 0 180 кнели яловичі парові 15,6 / 11,1 / 8,2 195 яловичий рулет 14, 1 / 5,1 / 1,3 102 тефтелі курячі 12,61 / 14,41 / 10,71 221,1 Риба і морепродукти (нежирні і без кісток) камбала 16,5 / 1,8 / 0 18 путасу 16,2 / 0,9 / 0 71 минтай 15,9 / 0,9 / 0 72 тріска 17,8 / 0,8 / 0 79 щука 18,4 / 0,9 / 0 83 хек 16, 7 / 2,2 / 0 85 Супи овочевий 1,7 / 1,9 / 6,3 28,2 суп-пюре картопляний 1,5 / 1,4 / 7,6 27,6 картопляний 1,5 / 1,2 / 6,5 38,1 рисовий на молоці 2,7 / 2,2 / 9,1 65 з вермішеллю на молоці 2.8 / 2,4 / 8,5 65 Яйця підлогу жовтка на день 4,27 / 15,5 / 0 181 омлет білковий паровий 14,2 / 14, 7 / 1.8 210
Продукти повинні бути нежирними і некислими. Овочі рекомендовано доводити до стану пюре. Фрукти можна вживати сильно подрібненими, тертими, в формі пюре. Заборонені газовані напої і води. Всі соки потрібно розбавляти водою у співвідношенні сік / вода — 60/40%. Рекомендовані нежирні сорти м’яса і м’ясних продуктів.
Чи можна їсти пельмені?
Є пельмені можна в невеликій кількості і не частіше 1-2 разів на місяць. Страва має бути зроблено з борошна вищого сорту і фаршу обесжіленной нежирної яловичини або нежирної курятини. До пельменів можна подавати трохи нежирної сметани.
Заборонено використовувати гострі приправи. Протипоказано є пельмені з жирними соусами, гірчицею, оцтом.
Включає стіл номер 5 мед?
Завдяки мінімальному вмісту в продукті цукру (1-4%), мед є альтернативою традиційному цукру і цукрозамінникам. Високий вміст в продукті фруктози і глюкози дозволяє знизити навантаження на секреторну систему підшлункової залози, прискорити її відновлення.
Чи ефективний в лікуванні монастирський чай?
Достовірно склад чаю невідомий, кожен виробник вносить поправки в рецептуру. Наукова медицина скептично ставиться до подібних продуктів. Ефективність їх сумнівна. Тому рекомендувати вживання монастирського чаю не можна.
Пропонуємо переглянути відео від доктора Євдокименка, який більш детально розповість про харчування при панкреатиті.
Обидва види дієтичного столу включають заборонені продукти. При першому варіанті 5п столу їх більше, другий тип — більш м’який.
Заборонені продукти для першої частини дієти:
Друга частина дієтичного столу номер 5п за Певзнером з обмежень поступається першій. Дієта дозволяє вживати в їжу:
Продукти Б / Ж / У Ккал на 100 гр. Жирні сорти м’яса свинина 16,2 / 27,8 розділі / 0 398 баранина 16,3 / 15,1 розділі / 0 305 жирна яловичина 19,2 / 12,6 розділі / 0 202 качатина 16,4 / 63 розділі / 0 348 гусятина 29,4 / 22,3 розділі / 0 320 М ясні продукти шинка 16,8 / 34,8 розділі / 0 394 мізки яловичі 11,7 / 8,8 розділі / 0 123 язик яловичий 23,8 / 15 , 2 розділі / 0 234 яловича печінка 17,3 / 2,9 / 0 122 варена ковбаса 11,7 / 28,1 / 2,8 300 свинячі котлети 11,7 / 19,5 / 9,7 262 сосиски 10,6 / 24 / 1,8 266 свиняче сало 1,3 / 89,9 розділі / 0 840 Ікра червона 31,4 / 13,9 розділі / 0 260 чорна 26,9 / 16,3 розділі / 0 258 минтая 28 , 1 / 2,1 розділі / 0 133 Крупи і розсипчасті каші з них перлова 11 / 0,8 / 74,2 360 пшоно 11,8 / 2,8 / 69,5 330 рис нешліфований 2, 6 / 0,8 / 36,2 124 Яйця (Категорично заборонені сирі) варені цілі 12,5 / 12 / 0,7 52 смажені 12 / 14,4 / 1.1 58 Хлібобулочні вироби здоба 7,6 / 4,7 / 54, 8 260 «Бородинський» хліб 6,6 / 13,2 / 40,6 200 житній хліб 5,8 / 1,1 / 44,5 216 хліб житньо / пшеничний 6,6 / 0,9 / 42,2 215 зерновий хліб 8,4 / 1,6 / 43,7 213 Молочні продукти кефір 2,6 / 3,2 / 4,1 64 майонез 3,2 / 66,9 / 2,8 699 маргарин 0 / 82,3 /, 8 698 кисле молоко 2,8 / 3,2 / 4,2 60 жирна кисле молоко 3,5 / 3,9 / 3,9 66 вершки 2,6 / 19,8 / 3,7 210 жирна сметана 2 , 6 / 25,3 / 3,2 249 жирний сир 13,2 / 19,9 / 2,5 251 гриби білий 3,4 / 0,6 / 1,6 32 солоні гриби 3, 5 / 1,6 / 0,9 31 маслюки 0/0/0 21 підберезники 2,4 / 0,8 / 3,4 24 підосичники 3,5 / 0,5 / 3,2 22 печериці 0/0/0 24 Солодощі темний шоколад 6,1 / 35,2 / 49 540 молочний шоколад 4,8 / 3,5 / 52,5 550 шоколадні батончики 4,2 / 24,8 / 69,1 510 халва 12 , 5 / 29,9 / 50,7 526 льодяники, карамель 0 / 0,2 / 97,1 400 мармелад 0,4 / 0,2 / 75,8 307 попкорн 2,2 / 20,6 / 77,5 483
Для будь-якого типу дієтичного харчування заборонено вживати алкоголь у будь-якому вигляді, кава і кофеїн продукти.
Дотримуючись дієтичний стіл номер 5п можна харчуватися збалансовано і смачно. Свій раціон можна складати відповідно до індивідуальних смакових переваг. Перед складанням дієти рекомендовано проконсультуватися з лікарем або дієтологом.
Пропонуємо увазі приблизне меню на тиждень для середньостатистичного дорослої людини:
Понеділок:
Вівторок:
П’ятниця:
Четвер:
п’ятниця:
субота:
неділя:
Для дитини харчування підбирається спільно з лікарем-педіатром, гастроентерологом, дієтологом. Вміст білка в продуктах повинно перевищувати аналогічне в меню для дорослих, оскільки пацієнт продовжує рости, а білки — основний «будівельний» матеріал для організму.
Фото: www.sarahremmer.com
Наводимо приклад меню на кожен день (його можна коригувати відповідно до дитячими смаковими уподобаннями):
Понеділок:
Вівторок:
Середовище:
Четвер:
п’ятниця:
субота:
Неділя:
Готувати можна будь-які страви з дозволених продуктів. Ключова умова — дотримання правил механічного, термічного, хімічного щадіння органів травної системи. Приготування страв повинно проводитися на пару, в духовці, мікрохвильовій печі. Альтернатива — варіння.
У дорослих меню може бути не настільки різноманітним, тому що їх шлунково-кишковий тракт більш пристосований до одноманітної їжі, повністю сформований. Травна система дітей потребує кулінарному розмаїтті (стежте, щоб страви на день не повторювалися), тому що більш схильні до пошкоджень, тривають процеси її формування, активність ферментів виражена менше.
Недотримання харчових рекомендацій може призвести до розвитку у дитини гастриту, гастродуоденіту запорів, діареї, метеоризму і т.д.
якщо неможливо збалансувати за харчовою цінністю харчування дорослого, допустимі незначні відхилення, але їх рекомендовано усунути найближчим часом. Для дітей відхилення від норм неприпустимі.
Рекомендуємо подивитися відео програми «Жити здорово!», Де експерти програми наочно покажуть, що таке панкреатит і про те, як з ним боротися.
Легкий картопляний суп
В порції 200 г. Співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 1,5 / 1 , 2 / 6,5. Калорійність — 76,2 ккал. Час приготування 40-60 хв. Підходить як дітям, так і дорослим.
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування :
Буряково-морквяний суп
В порції 200 г. Співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 1,1 / 1,3 / 6,1. Калорійність — 72,1 ккал. Час приготування 40-60 хв. Рекомендований дорослим.
Продукти на 4 порції:
Приготування:
Суп-пюре картопляний
Порція 200 р співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 1,5 / 1,4 / 7,6. Калорійність — 56,2 ккал. Час приготування 45-60 хв. Рекомендований дітям.
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування:
Гречаний молочний суп
Порція — 200 г. Співвідношення білків / жирів / вуглеводів — 2,0 / 1,8 / 7,1. Калорійність — 70,1 ккал. Час приготування 30-40 хв. Підходить дітям.
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування:
Суп картопляний з куркою
Порція — 200 г. Вміст білків / жирів / вуглеводів — 2,6 / 1,3 / 6,8. Калорійність — 76,4 ккал. Час приготування 40-60 хв. Підходить дорослим і дітям.
Фото: www.aux-fourneaux.fr
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування:
Пропонуємо приготувати суп з брокколі, суп з гарбуза, суп з кабачків, суп з цвітної капусти.
Дієтичний стіл включає багато смачні страви. Наводимо частину з них. Можна самостійно вибирати страви для раціону, попередньо порадившись з лікарем.
Яловичі кнели
В порції (150 г) білків / жирів / вуглеводів — 15,6 / 11 / 8,1. Калорійність — 195 ккал. Готувати 20-40 хв. Підходять всім.
Фото: stalker-world.net
Компоненти на 4 порції:
Приготування:
М’ясний рулет
В порції (150 г) білків / жирів / вуглеводів — 16,4 / 10 / 7,8. Калорійність — 180 ккал. Готувати 1,5 години. Підходить дорослим. Можна подавати дітям старше 10 років.
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування:
Рекомендуємо почитати інші наші рецепти приготування м’яса в духовці.
Омлет білковий на пару
В порції (120-140 г) білків / жирів / вуглеводів — 15,2 / 15,3 / 2,1. Калорійність — 250 ккал. Готувати 10-12 години. Підходить всім.
Фото: vagcel.ru
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування:
Пропонуємо почитати більше про калорійність яйця і можливих стравах з ним.
Овочеве рагу
Порція — 200 г. Вміст білків / жирів / вуглеводів — 4,4 / 9,1 / 13,5. Енергетична цінність — 202 ккал. Час приготування 40-120 хв. Підходить всім.
Інгредієнти на 4 порції:
Приготування:
Інші рецепти рагу з овочів з фото.
Курячі тефтелі
Порція — 150 г. Вміст білків / жирів / вуглеводів — 20,2 / 27,4 / 17,4. Енергетична цінність — 262,2 ккал. Час приготування 20-30 хв. Блюдо підходить всім.
Фото: www.zestesrecipes.com
Компоненти на 4 порції:
Приготування:
Ще більше рецептів страв з курячою грудкою.
Наводимо рецепти смачних і корисних десертів.
Фруктовий салат
Білки / жири / вуглеводи на порцію 150 г — 0,5 / 0 / 4,6. Калорійність — 54 ккал. Салат рекомендований всім, більше дітям.
Інгредієнти на 3 порції:
Приготування:
Сухий бісквіт
Білки / жири / вуглеводи на порцію 150 г — 10,5 / 8,3 / 87 , 7. Калорійність — 487 ккал. Час приготування — 45-55 хв (з підготовкою).
Інгредієнти на 6 порцій:
Приготування:
Банановий мус
Білки / жири / вуглеводи на порцію 100 г — 2,2 / 5,2 / 17,1. Калорійність — 122 ккал. Час приготування — 10-15 хв.
Фото: www.splenda.com
Інгредієнти на 3 порції:
Приготування:
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…