Коли ми чуємо слово "дієта" нам мимоволі спадають на думку строгі обмеження в їжі, її кількості і невеликому переліку продуктів, які можна вживати. Але на дієті Дюка все зовсім інакше. Так, перший етап доведеться трохи потерпіти, але це буквально від 3 до 6 днів (кому як розрахує калькулятор). Починаючи з другого етапу дієти Дюка можна балувати себе всілякими піцами, тортиками і булочками. Все це можливо, завдяки так званим допам (допустимі продукти) і дозволеним продуктам. Як правильно їх використовувати, як вважати їх кількість в готовій страві, що не перевищити дозволену добову норму, а також які смачні страви можна приготувати з їх допомогою — про це та багато іншого ми поговоримо в цій статті.
Автор статті
Юлія Олександрівна Бортновська
нутриціолог-консультант. Біолог, викладач анатомії людини. Косметолог
Написано статей
3
Зміст
На всіляких сайтах і в групах соціальних мереж, присвячених дієті Дюка можна часто зустріти незрозуміле слово «ДОП». Що ж воно означає? ДОП — це по суті, скорочення слова «допустимий», тобто продукти, які можна додавати в свій раціон, але в обмежених кількостях. Звичайно, в ідеальній схемі дієти Дюка, для кращого досягнення ваги, бажано мінімізувати вживання допів, але, нам же часом так хочеться смачненького на дієті.
Ще одна відмінність цих двох груп продуктів в тому, що допи можна включати в свій раціон тільки з етапу Чергування, в той час як більшу частину дозволених продуктів можна починати використовувати з першого дня дієти, тобто з етапу Атака.
Отже, зараз ми з вами розглянемо, що ж відноситься до так званих допам. Нижче буде наведено список всіх продуктів із зазначенням порції, яка є 1 (одним) допомо. Для нашої дієти важливо пам’ятати, що в день можна вживати не більше 2 порцій.
Важливо! Пам’ятайте, що допи можна використовувати в своєму раціоні починаючи з етапу Чергування.
З одного боку, все гранично ясно: ну що там порахувати один ДОП плюс один ДОП? Але ось на ділі, на жаль, виявляється не так все просто, особливо коли ви використовуєте в своєму раціоні всіляку випічку або інші страви, де містяться дані продукти.
Звичайно, якщо, наприклад, за весь день ви з’їли 1 столову ложку 3% сметани і випили 50 мл кокосового молока, ви точно знаєте, що вклалися в норму. Або, припустимо, ви використовували в приготуванні маринаду для курки 2 чайні ложки соєвого соусу з цукром в складі, і більше ніяких продуктів з даного списку не вживали, тоді ви теж вклалися в норму дня по допам.
Але більшість страв, особливо хлібобулочних виробів, містить в своєму складі і кукурудзяний крохмаль, і сухе знежирене молоко, і далеко не по 20-30 грам. Саме тому ми будемо зараз розбиратися, на прикладі рецепта одного торта, як вирахувати кількість допів в даному блюді, а також підрахуємо, на яку кількість днів доведеться розтягнути цей десерт.
Для початку, сам рецепт торта, а також його приготування:
Торт «Кавник»
Інгредієнти:
Для бісквіта :
Для крему:
Приготування бісквіта:
Білки відокремити від жовтків. До жовтків додати всі інші інгредієнти крім солі і білків. Збити отриману масу до однорідності.
Білки (їх має бути 6 штук) збити з сіллю до міцних піків, щоб при перевертанні миски, білкова маса стояла на місці (або ще можна перевірити ложкою — вона повинна стояти в цій масі).
Білкову піну акуратно змішати з тестом (маса жовтків + всі інгредієнти) додаючи частинами.
акуратно перемішувати знизу вгору, намагаючись не пошкодити білки.
розділити тісто на 2 частини, випекти по черзі окремо, або одночасно в двох формах. Форма повинна бути не більше 20 см.
Випікати при температурі 180 градусів, 20-25 хвилин. Перевіряємо готовність зубочисткою або паличкою — вона повинна бути сухою.
Розрізати кожен корж на дві частини і остудити.
Приготування крему:
Змішати молоко з усіма інгредієнтами — яєчні жовтки, кукурудзяний крохмаль, розчинна кава, цукрозамінник. Все змішати до однорідності, поставити варити на невеликий вогонь до загусання, постійно помішуючи крем ложкою.
Готовий крем остудити до теплого стану і змастити ним коржі.
Поставити торт в холодильник, щоб він просочився кремом мінімум на 4-5 годин, але краще на ніч.
Це був наш рецепт досить-таки смачного і простого в приготуванні торта. А тепер приступимо до найголовнішого — підрахунку допів.
Серед інгредієнтів для бісквіта ми бачимо кукурудзяний крохмаль, в кількості 40 грамів, що відповідає двом допам. Також в списку інгредієнтів, присутній сухе знежирене молоко в кількості 20 грам, що відповідає одному допу. Таким чином, в одному тільки бісквіт ми отримуємо 3 допа, що вже є перебором за кількістю для 1 дня. Далі, розглядаємо склад нашого крему: серед інгредієнтів ми бачимо знову кукурудзяний крохмаль в кількості 20 грам, що відповідає 1 допу.
Разом:
Бісквіт 3 допа + Крем 1 ДОП = 4 допа на торт.
Отже, даний торт розрахований по допам на 2 дня, за умови, що в ці дні ніякі інші додаткові продукти вживатися в їжу не будуть.
Якщо у вашому меню, крім торта, присутній ще пара-трійка страв з вмістом додаткових продуктів, то тут, звичайно, розрахунки придбають уже більш складний характер, але, згадавши шкільний курс математики можна впоратися і з цим. У цьому випадку, я пропоную трохи докласти зусиль для підрахунку кількості допів в кожній порції.
Як варіант — ви можете зважити готову страву (в нашому випадку це торт). Отриманий вага буде відповідати 4 допам. Ви можете записати це число. А далі, елементарно буде вирахувати, скільки допів міститься в кожному шматочку, який ви відріже собі на десерт. Для цього вам також необхідно буде зважити шматочок тортика і записати число. А далі, згадуємо правила пропорції:
Вага торта в грамах (припустимо, 700 грам) — 4 допа
Ваш шматочок в грамах (припустимо, 150 грам) — Х допів
Отримуємо: 150 * 4/700 = 0,86 допів в відрізаному вами шматочку.
І таким же точно чином ви можете вирахувати кількість допів в кожній порції будь-якої страви, повторюся, це в разі, якщо у вас кілька допосодержащіх страв, випічки і т.д.
Але, на мій погляд, набагато простіше не ускладнювати собі життя, а просто, насолоджуватися можливістю смачно їсти і худнути, а для цього, просто не поєднуйте подібні складні страви в один день. Краще виключіть все допи на 2 дні і з’їжте спокійно полторта сьогодні і полторта завтра, не ускладнюючи своє життя зважуваннями і розрахунками.
Я дуже сподіваюся, що питання по допам вже вирішене, тому тепер ми можемо приступити до вивчення списку з дозволеними продуктами. Даний список досить великий, навіть можливо, буде неповний, тому що постійно по дієті відбуваються якісь зміни, але основні продукти будуть представлені.
Важливо! Пам’ятайте, що дозволені продукти можна вживати починаючи з етапу Атака
Ті продукти, на яких не зазначено рекомендована норма, можна вживати без обмежень:
Як ви бачите, список досить великий, вибираючи продукти з нього у вас вже немає необхідності щось підсумувати і вважати. Головне, по можливості, не брати більше рекомендованої норми, якщо така є. Наприклад, клейковина пшенична, рекомендується в кількості 2 столових ложок в день. Чи не категорично, звичайно, якщо ви скористаєтесь 2,5 або 3 ложки. Просто клейковина має властивість затримувати вага, тобто захоплюючись даним продуктом можна довгий час спостерігати на вагах одну і ту ж цифру.
Але в цілому, ви можете використовувати будь-все відразу продукти в 1 день — тут вже немає строгих цифр, як в допах.
Норма допів на 2 дня
Інгредієнти:
Змішати всі сухі інгредієнти, додати яйця, молоко. Отриману масу пропустити через блендер, для отримання однорідності. Тісто має вийти як на оладки.
Залити тісто у форму, залишити на 20 хвилин.
В заздалегідь розігріту до 150 градусів духовку поставити форму з тестом.
випікати близько 50 хвилин, до сухої палички.
Норма допів на 1 день
Інгредієнти:
Змішати всі сухі інгредієнти, додати йогурт або кефір і вимішувати тісто руками. Після того як тісто буде добре вимішене, присипати стіл кукурудзяним крохмалем і розгортати пласт необхідної товщини.
* Начинкою для пельменів може стати яловичий або курячий фарш з цибулею.
норма допів на 1 день
Для тіста:
Для начинки:
Яйця збити, додати сіль, розпушувач, далі , акуратно ввести кукурудзяний крохмаль. Отриману масу вилити в форму (зручніше використовувати силіконову 20-25 см в діаметрі). Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 5-7 хвилин.
Далі, дістати отриманий крохмальний млинець, змастити його томатною пастою, йогуртом, сіль, перець за смаком. Зверху додаємо нарізану начинку на вибір.
Поставить знову в духовку на 10-15 хвилин.
Норма допів на 1 день
Змішати в сухому посуді сухе знежирене молоко і какао, до однорідного порошку. Далі, помішуючи, додаємо молоко. Повинна вийти текстура як у дуже густої сметани. Всю цю суміш ретельно перемішати з отримання однорідної маси, поки не підуть всі грудочки. Потім додати цукрозамінник. Розлити у формочки і відправити в морозилку на ніч.
На етапі додавання цукрозамінника можна додати трохи подрібнених горіхів або ягід Гожда.
Після того як маса застигне — ви отримуєте типовий молочний шоколад. Єдиний мінус у такому ласощах — воно швидко тане при кімнатній температурі. Тому, зручно спочатку розлити в маленькі цукеркові формочки, щоб цукерки не встигали розтанути.
* до речі, таким же шоколадом, без заморозки можна поливати, наприклад, млинці, прикрашати зверху торти, додавати в м’який сирок, або просто їсти ложкою, коли дуже сильно хочеться.
Це далеко не всі рецепти, з використанням цих чудових продуктів під назвою допи. Як ви встигли помітити, ці продукти дозволяють дуже урізноманітнити і скрасити дієтичні будні, але не варто забувати, що класична схема дієти, для кращого досягнення ваги, не повинна включати в себе додаткові продукти. Всі ці допи і продукти зі списку дозволених можуть гальмувати процес схуднення, віддаляючи тим самим від вас досягнення мети. Тому по можливості намагайтеся не зловживати всілякими добавками, підсолоджувачами, ароматизаторами, крохмалем і т.п. продуктами.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…