Поряд з медикаментозним лікуванням, дієта при кандидозі призначається для якнайшвидшого усунення грибкового ураження шкіри або слизових оболонок.
Даний захід є невід’ємною частиною терапії , оскільки дотримання деяких обмежень, дозволяє перешкоджати активності грибів і їх розмноженню.
Зміст
Грибок роду Candida відноситься до класу дріжджових грибів і є складовою частиною нормальної мікрофлори слизових оболонок.
При наявності певних чинників організм перестає контролювати процес їх росту їх чис лінощів, що призводить до появи характерної для захворювання симптоматики.
Для посиленого ділення суперечка також потрібні комфортні умови, які людина, сам того не знаючи, може забезпечити за рахунок надходження в організм певної їжі.
Так високий вміст глюкози в крові веде до накопичення її в клітинах слизових оболонок . За рахунок знаходження в живильному для себе середовищі грибок починає активно розмножуватися, викликаючи дисбаланс природної мікрофлори.
Зупинити цей процес можна шляхом коригування харчування, тим самим позбавивши ці мікроорганізми необхідної їжі і прийомом протигрибкових препаратів, остаточно пригнічують їх зростання.
Використання такого заходу, як бездріжджова дієта, що поєднується з помірним споживанням вуглеводів, має місце при кандидозі будь-якої локалізації, зважаючи на особливості життєдіяльності грибкової інфекції.
Прийом таблеток або місцевих препаратів доповнюється коригуванням раціону при гострому і рецидивуючому кандидозі:
В залежності від локалізації грибка, вона може зазнавати незначних змін.
так найбільше число обмежень у харчуванні спостерігається у осіб, з традающіх від грибкової патології шлунково-кишкового тракту.
Незважаючи на наявність строгих харчових обмежень потрібно подбати про те, щоб раціон був збалансованим і містив всі необхідні для нормальної життєдіяльності корисні речовини.
до складу щоденного меню слід включати:
Особливим протигрибковим дією володіє часник , за рахунок вмісту в своєму складі фітонцидів та здатності зміцнювати імунну систему. Тому його обов’язково варто включати в раціон.
Зверніть увагу! Якщо випробування грибковою інфекцією випало на холодну пору року, коли складно забезпечити організм всім необхідним з раціону, доцільно додатково приймати мультивітамінні комплекси для підтримки природних захисних сил в боротьбі з хворобою.
При побудові меню варто пам’ятати, що у чоловіків для нормальної життєдіяльності потрібно близько 2300-2600 калорій на добу, в той час коли жінці досить 2000-2100 одиниць, які отримують з різноманітною за складом їжі.
Точного заборони на вживання наступних продуктів не існує, проте в гострій стадії перебігу захворювання від них краще відмовитися:
Вводити дані продукти фахівці радять поступово, після того, як основні симптоми кандидозу вщухнуть.
Ефективність протигрибкової терапії безпосередньо залежить від дотримання харчових обмежень. Крім того дієта здатна скоротити число рецидивів при хронічній формі кандидомікозу. У число заборон потрапляють наступна їжа і напої:
Важливо! Якщо складно відмовитися від хліба повністю замінити його можна цільнозерновими хлібцями або бездріжджовий батоном з житнього борошна.
При інфікуванні порожнини рота додатково до загального списку заборон варто додати продукти, що викликають дискомфорт, а часом і біль при контакті з пошкодженої слизової .
Так, готуючи їжу для людини, яка страждає на цю недугу не можна сильно захоплюватися сіллю і спеціями , здатними викликати роздратування.
для недопущення виникнення хворобливих відчуттів під час прийому їжі, всю їжу необхідно доводити практично до однорідної консистенції особливо на початкових етапах захворювання.
при цьому температура їжі повинна бути наближена до природної температури тіла.
В період вагітності часто фіксується первинне поява або загострення існуючої хронічної форми кандидамикоза за рахунок гормональної перебудови, що впливає на обмінні проце сси.
На весь термін виношування плоду варто дотримуватися обмеження в харчуванні , для того, щоб зменшити і без того високі ризики активізації грибка.
При цьому варто враховувати, що недолік тих чи інших вітамінів або мікроелементів в організмі у жінок в період вагітності може згубно позначитися на їх здоров’ї і розвитку дитини.
Тому важливо харчуватися різноманітно, з урахуванням обмежень підвищених потреб у білку і кальцію.
Пропонуємо ознайомитися з декількома рецептами страв, дозволених в період терапії молочниці:
В кожному з цих страв міститься максимум користі для вагітної жінки і мінімум речовин, які є підмогою для розмноження умовно-патогенних мікроорганізмів.
Смачні та поживні рецепти, підібрані спеціально для хворих на кандидоз.
Наостанок варто відзначити, що дотримуватися основ дієтичного харчування при кандидозі необхідно протягом 1, 5-2 місяців для виключення повторного виникнення хвороби.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…