Солодощі можна і потрібно включати в здоровий раціон. Цукор — постачальник речовин, необхідних для нормального функціонування організму. Як показує досвід реальних жінок, схуднення і підтримання ваги цілком сумісні з гастрономічними радощами.
Інформація про поживну цінність дієтичних солодощів і рецепти корисних страв допоможуть отримати задоволення від їжі без шкоди для фігури.
зміст
- значення десертів в харчуванні
- Корисні солодощі
- Гіркий шоколад
- Зефір і маршмеллоу
- Мармелад і желе
- Пастила
- Йогурти і сирки з наповнювачами
- Козінаки
- Халва
- Легке морозиво
- Мед
- Батончики-мюслі
- Вівсяне печиво
- Горіхова паста
- Сухофрукти
- Цукати
- Фрукти
- Ягоди
- Як є низькокалорійні солодощі
- Як їсти солодощі під час схуднення
- Як їсти солодощі при підтримці ваги
- Від яких солодощів відмовитися і чим їх замінити
- Як вибрати десерт в магазині
- Як вибрати десерт у кафе
- Як будь-який рецепт зробити менш калорійним им
- Чим замінити цукор
- Чим замінити здобні борошно
- Чим замінити жирні молочні продукти
- Приготування правильного желе і мармеладу
- Рецепти
- Дієтичний крем для торта
- Медово-апельсиновий соус
- Сирні десерти
- Яблучний десерт : чіпси з яблук
- Десерти з желатином або агар-агаром
- Дієтичний мигдальний пиріг
- Пудинг в мультиварці
- Млинці без борошна і цукру
- Десерти в мікрохвильовці
- Десерти з ягід: фітнес-батончик
- Білковий десерт: смузі
- Морквяно-банановий кекс
- Йогуртові оладки з бананом і чорницею
- Шоколадно-молочний пудинг
- Пиріг з лимонно-кабачкової начинкою
- Десерт з кавуна: фруктовий лід
- Десерт з рікоттою: тірамісу
- Домашній йогурт
- Запечені груші в вині
- Гречане печиво
- Калорійність і БЖУ солодощів та десертів
- Відгуки
значення десертів в пита ванні
Потреба організму в цукрі — не примха, але обґрунтоване явище. Глюкоза — «пальне», необхідне організму для здійснення розумової і фізичної діяльності. Речовина є природним цукром і присутній в їжі, багатої вуглеводами: овочах, фруктах, злаках.
Потрапляючи в організм, глюкоза підвищує рівень цукру в крові. Мозок реагує на сигнал про надходження «палива» і в результаті людина відчуває ситість.
Надлишок і недолік цукру в раціоні однаково небезпечний. Дефіцит глюкози знижує працездатність і може призвести до непритомності. Постійне зловживання солодощами загрожує відкладенням невитрачених «цукрових» калорій в зайвий жир і розвитком діабету.
Причина перенасичення глюкозою — велика кількість в раціоні продуктів з доданим цукром. Це кондитерські солодощі домашнього і промислового виробництва: шоколадні батончики, печиво, торти, цукерки.
Щоб уникнути проблем з вагою і здоров’ям, потрібно уважно ставитися до кількості цукрів в їжі і забезпечувати потребу в глюкозі за допомогою правильних продуктів.
Корисні солодощі
В торгових мережах представлений широкий асортимент здорових ласощів. Вони розрізняються по живильній цінності і складу і забезпечують організм не тільки глюкозою, але вітамінами і корисними елементами.
Гіркий шоколад
Здоровий продукт містить не менше 70% компонентів какао. Гіркий шоколад відрізняється від батончиків насиченим смаком і помірною кількістю цукру.
Фото: padhamhealthnews.org
Продукт «99% какао» принесе максимум користі. До терпкому смаку елітного шоколаду потрібно звикнути.
Масло какао-бобів — природне джерело антиоксидантів, що стимулюють обмін речовин і зміцнюють імунітет. Магній в гіркому шоколаді допомагає боротися з втомою і нервовими розладами.
Мінус — висока калорійність. Безпечна для фігури денна доза — 1/5 плитки (близько 20-25 г). Така порція дасть організму 140 ккал — достатня кількість для підтримки сил при денній нормі 1500 ккал.
Зефір і маршмеллоу
Повітряні солодощі схожі на вигляд, але розрізняються за складом.
Фото: www.amihaimcandies.com
Зефір, знайомий росіянам з часів СРСР, готується з збитою білково-цукрової суміші, фруктового пюре і желатину.
Маршмеллоу — специалитет англо-американської кухні. Він не містить яєчних білків і складається з цукрово-кукурудзяного розчину, збитого з желатином, і різних смакових добавок.
Маршмеллоу — модний декоративний елемент для тортів і напоїв. Фото подібних блюд — прикраса кулінарних блогів. До речі, можете почитати про калорійність різного виду кави.
Фото: www.snupps.com
Дієтичне перевага ніжних десертів — мінімум жирів і помірна калорійність. Желатин збагачений вітамінами B-групи і корисний для м’язів, суглобів і сухожиль, забезпечуючи їх еластичність і відновлення після травм.
Недоліки — високий вміст додаткового цукру і наявність синтетичних «покращувачів». Безпечна денна норма — 1 штука на добу. У «чистої» зефірке або маршмеллоу без шоколадної глазурі і барвників міститься 160 ккал.
Мармелад і желе
Фото: www.archanaskitchen.com
Жувальні цукерки і десерти з пружною прозорою текстурою виробляються з фруктово-ягідного пюре, з’єднаного з цукром і желатином.
В дієтичної низькокалорійної кулінарії желатин замінюється агар-агаром — загустителем рослинного походження з мінімальною харчовою цінністю .
Переваги мармеладу і желе для тих, що худнуть ласунів — відсутність жирів і наявність пектину. Цей компонент входить до складу фруктово-ягідної маси і являє собою натуральні волокна. Пектин сприяє очищенню організму від шлаків і активізує травлення.
Шкода желе і мармеладу пов’язаний з алергічними реакціями на харчові барвники та ароматизатори. Безпечна денна норма — близько 50 г жувальних мармеладок або 200 г желейного десерту. У таких працях міститься по 150 кКал.
Пастила
Її відмінності від зефіру і мармеладу — відсутність желирующих загусники. Пастила присутній в російській кухні протягом кількох століть. Це підсушена суміш з подрібнених ягід або фруктів, поєднана з медом або цукровим сиропом.
Фото: ivona.bigmir.net
Пастілки не містять жирів і зберігають корисні властивості фруктово-ягідного пюре: вітаміни і натуральні волокна, що стимулюють травлення. Російська класика — яблучна пастила.
Продукт радує низькою калорійністю, але включає багато натурального фруктового цукру і додаткових підсолоджувачів. Варто обмежитися 50 г пастилок на день (це 145 ккал).
Йогурти і сирки з наповнювачами
Кисломолочні продукти вгамують легкий голод і задовольнять потребу побалувати себе солодким. Асортимент смаків широкий — від фруктових наповнювачів до варіацій на тему крем-брюле, тірамісу і Пинаколада.
Фото: www.thisisinsider.com
Сир і йогурт — джерела молочного білка і кальцію. Вони допомагають зміцнити кістки і позитивно впливають на травлення. Йогурт, додатково збагачений комплексами корисних бактерій, підтримає мікрофлору кишечника. Стаття про те, що приготувати з сиру тут.
Найбільш корисний йогурт або сир з вмістом жиру 2-2,5%. «Нульові» аналоги містять мінімум калорій, але багато додаткового цукру і ароматизаторів. Кальцій належить до жиророзчинних елементів. Поступово в організм з «нульовою» їжі, він не засвоїться.
Недолік солодкої молочки — наявність штучних загусників, ароматизаторів і барвників. Смак фруктів і ягід досягається промисловим шляхом і не несе користі натуральних плодів. Для поживного перекусу достатньо 1 порціонної баночки йогурту або сиру масою 200 г — це не більше 180 кКал.
Козінаки
Фото: www.olivetomato.com
Східний вишукування є цілісні горіхи або насіння, склеєні в плитки за допомогою меду, патоки або цукрового сиропу. Найпоширеніший і бюджетний варіант — соняшниковий козинаки. Існують також аналоги з кунжуту, фундука, арахісу і волоських горіхів, іноді доповнюються родзинками і курагою.
Гість зі сходу багатий вітаміном E, рослинними оліями і природними жирними кислотами. Поживність і тверда текстура козинаки дозволяють розтягнути задоволення від його дегустації і насититися невеликим шматочком.
Недоліки — висока калорійність і небезпека для зубів. Безпечний спосіб вживання козинаки — пару раз в тиждень, в підталому розм’якшеному вигляді. Для одного разу достатньо 25 г — це 130 ккал.
Халва
Східна солодкість з багатовіковою історією, яка зберігає попит в наші дні. Це однорідна маса з перетертих насіння і горіхів з цукром.
Фото: www.leaf.tv
Поширені види халви і чим вони корисні:
- З насіння кунжуту — хороша завдяки наявності кальцію і цинку.
- Соняшникова халва містить вітаміни P-групи, рослинні масла і багато заліза.
- Арахисовая — джерело білка.
Слабкі сторони халви — висока жирність і калорійність. Надлишок загрожує набором ваги і розладом травлення . У тиждень рекомендується вживати 2 шматочки халви. Маса кожного — до 30 м В такий порції присутні близько 150 кКал.
Легке морозиво
2 різновиди річного страви:
- «Фруктовий лід».
- Молочне морозиво на йогуртовій основі.
Фото: www.weedemandreap.com
«Фруктовий лід» хороший мінімальної калорійністю і відсутністю жирів. Йогуртове морозиво більш поживно, зате містить кальцій і молочний білок.
В дешевому морозиві часто присутній «замінник молочного жиру» — пальмова олія. Компонент скорочує калорійність і вартість виробництва, але погіршує смак. Користь і шкода рослинних жирів залишається предметом для суперечок.
Мінуси покупного морозива — присутність синтетичних консервантів і смакових добавок. Оптимальна порція з поживну цінність 150 кКал важить не більше 150 м
Мед
Продукт бджільництва багатий антиоксидантами. Мед позитивно впливає на імунітет і роботу шлунка. Він різниться відтінками, смаку і кількістю цінних компонентів.
Чим темніше колір, тим більше антиоксидантів.
Фото: paisefilhos.uol.com.br
Вживання меду вимагає самоконтролю під час схуднення і при дотриманні здорового режиму. Це висококалорійний продукт і сильний алерген. Лікарі і дієтологи рекомендують з’їдати в день 1 чайну ложку меду. Це 40 кКал.
Батончики-мюслі
Фото: www.eatingwell.com
Злакові снеки — корисна альтернатива шоколадним батончикам . Мюслі робляться з натуральних пластівців (вівсяних, пшеничних, рисових) з додаванням фруктів, ягід і горіхів. У форматі батончика вони стають зручним варіантом перекусу.
Злаки — джерело рослинного протеїну, складних вуглеводів і клітковини . Пластівці допомагають заповнити енергетичні ресурси і надовго забезпечують відчуття ситості.
Надлишок цукру — головна причина для невдоволення мюслі-батончиками. У деяких випадках солодкість посилюється завдяки глазуровані покриттю і шоколадним включень.
Пара снеків в тиждень — достатня доза. 1 порційний батончик важить близько 25 г і включає 90 кКал.
Вівсяне печиво
Фото: www.savoryspiceshop.com
Овес і продукти його переробки — джерело клітковини, рослинних білків і амінокислот.
Злакове печиво має помірно солодким смаком і забезпечує тривале насичення. Основний недолік — висока калорійність. В 1 штуці — 60-70 кКал. В добу розумно обмежитися 1-2 печивом.
Горіхова паста
Популярний компонент здорових сніданків і енергетичних перекусів. Арахісова паста — найбільш поширений варіант. Рідше зустрічаються пасти з мигдалю, фундука та кеш’ю. Почитайте про користь і шкоду мигдалю і арахісу.
Фото: www.independent.co.uk
Горіхи мають високу поживну цінність. Це джерело рослинного білка і ненасичених жирних кислот, що нормалізують рівень холестерину в крові.
Правильна горіхова паста складається з 1 інгредієнта — подрібнених горіхів. Шоколадні намазки з рослинними жирами не підходять для здорового харчування.
Горіхова паста — один з лідерів по калорійності серед здорової їжі. Горіхи при надмірному вживанні небезпечні набором маси і алергічними реакціями. Щоб уникнути проблем з вагою і здоров’ям, в день потрібно з’їдати не більше 1 чайної ложки пасти (70-80 ккал).
Сухофрукти
Фото: smartlifebites.com
Курага, чорнослив і родзинки відрізняються від свіжих плодів більш високою концентрацією корисних елементів. Чим хороші поширені види сухих фруктів:
- Фініки — лідери за змістом харчових волокон, що стимулюють травлення. Залізо і магній допомагають позбутися від недокрів’я і підвищеної стомлюваності. Більш докладно про користь і шкоду фініків.
- Курага — джерело кількох комплексів вітамінів (B і P), каротину і калію. Сухофрукт гарні для здоров’я серцево-судинної системи, шкіри та нігтів.
- Чорнослив цінний присутністю натуральних волокон (клітковини і пектину) і калію. Він активізує обмін речовин, нормалізує кров’яний тиск і роботу шлунково-кишкового тракту.
- Ізюм — постачальник глюкози з насиченим смаком. Велика кількість вітамінів B-групи роблять його союзником в боротьбі з розладами сну і дратівливістю.
Негативна сторона — висока калорійність і велика кількість глюкози.
Надлишок сухофруктів в раціоні загрожує проблемами з травленням: здуттям живота і підвищеним газоутворенням.
Щоб уберегти себе від дискомфорту і зайвої ваги, в день рекомендується з’їдати до 5 штук кураги або фініків. Інший варіант — 25 г родзинок. Харчова цінність обох варіантів не превишат 150 кКал.
Цукати
Зацукровані фрукти — здоровий замінник цукерок і льодяників. Цукати — зручний швидкий перекус, який можна взяти з собою в дорогу або на роботу.
Фото: thelatinkitchen.com
Такий аналог цукерок виробляється з цедри апельсинів, м’якоті дині, гарбуза, ананасів, папайї , і інших плодів. У зацукрованих шматочках зберігаються вітамінні комплекси свіжих фруктів.
Противники цукатів не люблять їх за нудотність. Фруктові снеки промислового виробництва доповнюються штучними барвниками та ароматизаторами. Різкий запах або неприродний відтінок цукатів — привід відмовитися від дегустації.
Чи схвалюєте дієтологами порція фруктів в сиропі важить 40 г і включає 132 кКал.
Фрукти
Краща альтернатива промисловим вкусняшки. Секрет користі фруктів — відсутність додаткових підсолоджувачів і велика кількість клітковини. Природні волокна уповільнюють засвоєння вуглеводів і надовго забезпечують відчуття ситості. Клітковина не засвоюється, але вбирає шкідливі шлаки і прискорює їх виведення з органів шлунково-кишкового тракту.
Фото: www.marieclaire.fr
Кращі фрукти для зниження і підтримки ваги:
- Яблука — лідери за кількістю клітковини. Фрукт також багатий залізом. Більш докладно про користь і шкоду яблук.
- Ананас насичений вітаміном C і містить речовину бромелайн, яке стимулює спалювання жирів.
- Грейпфрут — цитрус з гіркуватим смаком багатий антиоксидантами і мікроелементами, що забезпечують відчуття насичення і поліпшують обмін речовин.
Грейпфрут принесе користь в дієті для схуднення, якщо не посипати його цукром. До речі, існує ціла грейпфрутова дієта за допомогою якої можливо схуднути, прочитайте більш докладно про дієту в цій статті.
Банани і виноград слід вживати в помірних кількостях. Обидва фрукта рясніють глюкозою і калоріями. Для поживного перекусу достатньо 1 банана (130 ккал). Більш легкий варіант 10 виноградин, які принесуть вдвічі менше калорій. У яблуці середнього розміру — 48-50 кКал. Рекомендуємо почитати статтю про бананової дієті.
Ягоди
Вишня, журавлина, чорниця, ожина — природні постачальники вітамінів і клітковини. Їх дієтичні переваги — низький вміст цукрів і калорій.
Фото: www.onetv.ca
Кавун містить багато калію і легко засвоюється. Водяниста м’якоть допомагає природному виведенню шлаків і не загрожує відчуттям важкості в шлунку. Читайте про користь і шкоду кавуна.
Найбільшу користь принесуть ягоди, з’їдені в свіжому вигляді. Після заморозки і теплової обробки вони позбавляються більшості вітамінів.
Як є низькокалорійні солодощі
Здорова їжа залишається джерелом калорій, і зловживання нею призведе до збільшення ваги. Щоб цього не сталося, необхідно слідувати 2 ключовим заповідей правильного харчування:
- Час для десертів — не пізніш 12.00. До полудня обмін речовин працює найактивніше. Калорії будуть витрачені і не осядуть на тілі у вигляді жирових запасів.
- Солодощі не можна їсти натщесерце. Цукор, будучи простим вуглеводом, моментально засвоїться і викличе різкий напад голоду незабаром після їжі.
Розумне рішення — балувати себе десертом після повноцінної білкової їжі: яєць, молочних продуктів. Протеїнові страви наситять організм і відіб’ють бажання заповнити дефіцит «палива» за рахунок цукру. Оптимальний спосіб поєднати задоволення з користю — з’їсти сир або натуральний йогурт, доповнивши його ягодами, фруктами або ложкою меду.
Як їсти солодощі під час схуднення
При зниженні ваги потрібно контролювати енергетичну цінність їжі. Дефіцит калорій в раціоні змусить організм черпати ресурси з жирових запасів і прискорить розставання із зайвими кг і см.
Під час схуднення солодощі можна включати в меню не частіше 1-2 разів на тиждень. Кількість порцій — мінімальне: 1 квадратик гіркого шоколаду (близько 10 г), жменю ягід або 1 яблуко до обіду.
Як їсти солодощі при підтримці ваги
Збереження форми також передбачає увагу до поживності раціону: середня денна норма для жінок становить 1500-1800 кКал.
Солодкі страви можна дозволити собі до 3-4 разів на тиждень. Фруктами або ягодами можна підтримати сили між прийомами їжі.
Продукти з доданим цукром і високим вмістом вуглеводів (більше 40 г на 100 г продукту) вживаються в кількості до 30-40 г. Для порційних товарів це означає 1 2 зефіркі або печива.
Пропонуємо переглянути відео від фітнес- тренера Дмитра Глєбова, він розповідає як їсти солодощі і не товстіти.
від яких солодощів відмовитися і чим їх замінити
Шкідлива їжа не приносить організму нічого, крім зайвих кг. Кожному забороненого плоду можна знайти здорову альтернативу:
Що прибрати? Чим замінити?
- Молочний та білий шоколад,
- Солодкі батончики
Гіркий шоколад Шоколадні батончики
- Мюслі,
- Халва,
- Козінаки
Цукерки
- Фрукти і ягоди,
- Цукати і сухофрукти,
- Зефір, мармелад пастила
Вершкове морозиво
- Низькокалорійне морозиво,
- Охолоджений йогурт і сир
Випічка зі здобного тіста
- Вівсяне печиво
Орехово-шоколадна паста Горіхова паста без цукру
Як вибрати десерт в магазині
в супермаркеті можна оцінити дієтичні переваги товару перед покупкою. На що звертати увагу:
- Склад. Наявність «замінників» натуральної сировини і гомогенізують масел видають неякісний і небезпечний для здоров’я продукт. Цукор на першому місці в списку компонентів — ознака марною їжі. Вона принесе зайві калорії, але не поліпшить ні фігуру, ні самопочуття.
- Відомості про енергетичну цінність. Не варто купувати товар, довірившись зображень струнких дівчат на упаковці і написів «фітнес», «легкий» і т.п. Якщо калорійність корисного ласощі не вписується в особистий режим харчування, то продукт не підійде.
- Супутні компоненти. Глазуроване покриття батончиків і зефіру, цукрова обсипання мармеладу непомітно, але суттєво підвищують калорійність.
Фруктоза замінює цукор в солодкої продукції для діабетиків. Вона не впливає на рівень глюкози в крові, але швидко перетворюється в жир. Тому дієтична халва, печиво і козинаки «на фруктозі» не є безпечною альтернативою звичайним солодощів.
Як вибрати десерт у кафе
В ресторані навряд чи вдасться пізнати енергетичну цінність пунктів меню, але вибрати безпечне блюдо можна:
- Найлегші десерти — сорбети і желе з фруктами і ягодами.
- Більш поживні солодощі зі списку дозволених ласощів приготовлені на основі молока. Підійдуть муси, підданого, чизкейки. Ці страви гарні відсутністю (або мінімальною кількістю) здобного тіста.
Фото: www.kraftrecipes.com
Пункти меню, від яких потрібно відмовитися худне і підтримує вагу:
- Кремові бісквітні тістечка.
- Пшенична випічка.
- Пиріжки та пончики, обсмажені у фритюрі.
- Солодкі топпинги : згущене молоко, соуси і сиропи.
Як будь-який рецепт зробити менш калорійним
Переваги домашньої кухні — натуральність і можливість експериментувати з інгредієнтами. При бажанні улюблені рецептури можна пристосувати до вимог здорового меню.
У більшості рецептів солодощів, пирогів і іншої випічки, які ви можете знайти в журналах та інтернеті, зазначено неймовірну кількість цукру. Найчастіше, це може бути 1-2 склянки цукру, та ще в рецепті, в якому ще є шоколад, наприклад. Просто зменшите кількість цукру рази в 2 (в деяких рецептах можна і в 3), замініть солодкий молочний шоколад на гіркий. Ви вже помітно знизити калорійність.
Чим замінити цукор
Сьогодні існують натуральні і синтетичні підсолоджувачі, розраховані на прихильників низькокалорійного раціону. Вони розрізняються по інтенсивності і відтінків смаку. Гідність натуральних підсолоджувачів — наявність корисних мікроелементів та вітамінів. Мінус — розвиток залежності в разі надмірного споживання.
Штучні солодкі мають нульовий енергетичною цінністю. Їх єдина здатність — надавати їжі оптимальний смак.
Лідери сучасного ринку підсолоджувачів:
- Патока — натуральний рідкий інгредієнт . За походженням це залишковий продукт переробки цукрового очерету. Патока рясніє вітамінами B-групи і залізом. Поживність 1 чайної ложки — близько 23 кКал.
У продажу є декілька різновидів патоки. Чим світліше її колір, тим солодший смак.
- Стевія — оброблений екстракт листя однойменної рослини. Речовина продається в рідкому або сухому гранульованому вигляді. Калорії і глюкоза відсутні. Рекомендуємо почитати статтю про користь і шкоду стевії.
- Кокосовий цукор — сухий зневоднений екстракт деревного соку пальми. Він надходить на прилавки магазинів в натуральному вигляді. Кокосовий цукор існує самостійним відтінком смаку і насичений кальцієм і цинком. Калорійність 1 чайної ложки — 28 кКал.
- Мед — вітчизняна альтернатива екзотичним цукрозамінникам. Для нього характерний м’який смак і висока енергетична цінність: 40 ккал на 1 чайну ложку.
- Кленовий сироп — популярний інгредієнт англійських і американських страв.
Фото: health.clevelandclinic.org
Це деревний сік зі специфічним смаком. Сироп збагачений цинком і магнієм, але небезпечний для тих, що худнуть: на 1 чайну ложку припадає 53 кКал.
Кленовий сироп при бажанні можна замінити квітковим медом.
- Сахарин — один з піонерів на ринку штучних замінників цукру. Він випускається у вигляді порошку і пігулок. Речовина не рекомендовано до щоденного застосування.
- Сукралоза — сучасний синтетичний аналог цукру. Вона продається в формі сухого порошку. Сукралоза може піддаватися помірною тепловій обробці.
Існує думка, що постійне вживання сахарину загрожує розвитком онкологічних захворювань сечостатевої системи.
Сусідство синтетичного цукрозамінника з алюмінієвої кухонним посудом в умовах високих температур (понад 130 ° C) призводить до вироблення небезпечних для організму речовин.
Чим замінити здобні борошно
Пшениця — не єдине джерело для кондитерської сировини. Здобна борошно має кілька здорових аналогів:
- Гречана мука багата рослинними білками і антиоксидантами. Завдяки великій кількості клітковини, вона допомагає вивести шлаки і налагодити роботу шлунково-кишкового тракту. Найбільш вдалі «гречані» рецептури — печиво і млинці, які відрізняються легкої і пишною консистенцією.
- Вівсяна мука містить натуральні волокна, вітамін B і багато заліза. Це джерело складних вуглеводів і основа для правильних млинчиків і бісквітів.
В рецептах здорового харчування використовується не тільки борошно, а й цілісні геркулесових пластівці.
З них готуються різноманітні варіанти дієтичного вівсяного печива на будь-який смак і рівень кулінарної майстерності. Пропонуємо приготувати по смачним і корисним рецептами дієтичне вівсяне печиво.
- Мигдальний борошно — це ретельно подрібнені горіхи. Продукт не містить глютену і зберігає корисні властивості цілісних ядер. Мигдаль насичений жирними кислотами і вітаміном E. Горіхова кондитерська продукція має характерний ароматом і довго зберігає свіжість. Борошно з мигдалю — ключовий інгредієнт французьких тістечок «макаронів».
Фото: www.1001consejos.com
- Овочі, фрукти та ягоди частково замінюють борошняні інгредієнти. Популярні компоненти — гарбуз, морква, банани, журавлина. Вони насичують страви вітамінами і надають їжі новий відтінок смаку. Дієтичні рецептури з овочами і фруктами різноманітні. Наприклад, асортимент здорових страв з гарбуза є повноцінне меню.
Чим замінити жирні молочні продукти
Вдала легка альтернатива традиційним компонентам повинна містити менше калорій, але володіти схожою консистенцією з «оригіналом». Наприклад:
- Молоко, розбавлене водою, і кефір 1% жирності підійдуть для дієтичної випічки.
- Сир і йогурт пониженою та нульовою жирності замінять вершки і сметану в кремі для низькокалорійного торта.
- Рикотта — легка альтернатива вершковому сиру типу маскарпоне. Заміна дозволить скоротити енергетичну цінність десерту в 2,5 рази.
- Кокосове масло, молоко і вершки здатні замінити аналогічні продукти тваринного походження. Переваги рослинних продуктів — гіпоалергенність, відсутність холестерину і велика кількість кальцію. Масло і молоко кокоса позитивно впливають на травлення і роботу печінки.
Фото: home.bt.com
Молочний жир — повноправний компонент здорового раціону. Він забезпечує нормальний обмін речовин і покращує засвоєння корисних речовин, на зразок кальцію і цинку. Не варто відмовлятися від молочки з нормальною жирністю заради стрункої фігури. Оптимальний спосіб зробити треті страви більш легкими і здоровими — знизити кількість цукру.
Приготування правильного желе і мармеладу
Агар-агар — желирующий компонент рослинного походження. Його отримують шляхом переробки морських рослин.
Фото: draxe.com
Агар має низьку поживну цінність (близько 25 кКал на 100 г), насичений кальцієм і натуральними волокнами і стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.
Замінник желатину продається в магазинах у вигляді сухої суміші. Він позбавлений смаку і запаху, при кулінарній обробці переймає характеристики інших компонентів желе і мармеладу: фруктів, соку, джему.
Нагрівання рідини — обов’язковий пункт при використанні агару в кулінарії: у холодній воді він не розчиниться.
Рецепти
Ідеї для домашніх десертів різноманітні і підходять для кулінарів будь-якого рівня підготовки.
Найпростіші рецепти на кшталт сиру з фруктами і кексів в мікрохвильовці дозволяють отримати 1 порцію за 5 хвилин. Більш складні страви з запіканням в духовці доречні під час святкового чаювання.
В плані калорійності найлегші солодощі — фруктовий лід і яблучні чіпси. Ситні блюда з горіхами замінять перекус або сніданок.
Дієтичний крем для торта
Базовий варіант низькокалорійної молочної начинки підійде для тортів і кексів.
Кількість порцій 8 кексів тривалість приготування 20-25 хвилин Рівень складності 2 з 5 Енергетична цінність ккал на 100 г 126 Б / Ж / У 13/5/2
Продукти:
- Сир знежирений — 400 г.
- Молоко коров’яче 3,2% жирності 200 г.
- Лимонний сік — 1 чайна ложка
- Цукрозамінник — за смаком.
Процес приготування:
- сир викласти в миску і за допомогою блендера перетворити його в гладку масу без грудок.
- у оброблений сир влити молоко і перемішати інгредієнти до однорідної консистенції.
- Ввести в крем сік лимона і підсолоджувач. Збити масу до отримання пружної консистенції крему.
Медово-апельсиновий соус
Підливка — прикраса і спосіб урізноманітнити смак йогуртів, оладок, запіканок і млинців. Низькокалорійний топпинг можна приготувати самостійно.
Фото: barefeetinthekitchen.com
Кількість порцій 10 Тривалість приготування 40 хвилин Рівень складності 3 з 5 Енергетична цінність кКал на 100 г 46 Б / Ж / У 0,5 / 0,1 / 12
Продукти:
- Апельсин з цедрою — 1 шт.
- Крохмаль — 1 столова ложка.
- Вода — 1 склянка.
- Лимон — половина 1 шт.
- Мед квітковий — 1 столова ложка.
- Фрукти ретельно вимити й обсушити рушником. Сік апельсина віджати, цедру зняти і не викидати.
- Воду поставити на вогонь і довести до кипіння.
- У окріп засипати цедру апельсина. Продовжувати варіння протягом 5 хвилин.
- Вичавити сік з половини лимона і змішати його з медом. Розчин додати в окріп з цедрою, вимкнути вогонь і остудити.
- Половину цитрусової рідини перемішати з крохмалем і додати її до решти маси. Розчин поставити на вогонь і готувати до загустіння.
- У фіналі ввести сік апельсина і добре перемішати для отримання однорідної соусу.
Сирні десерти
Сир — легка і високобілкова їжа. З нього можна приготувати запіканку, морозиво або начинку для торта. Ось 3 відмінних рецепта сирної запіканки в мультиварці.
Блинчатий торт з сирно-кокосовим кремом
Фото: www .hummingbirdhigh.com
Холодний листковий пиріг без здобної борошна і цукру. Бісквітні коржі замінені на тонкі вівсяні млинці. Мед надає торту солодкість і насичує його антиоксидантами.
Кількість порцій 8 Тривалість приготування 40 хвилин + 2 години для охолодження Рівень складності 4 з 5 Енергетична цінність ккал на 1 порцію 115 Б / Ж / У 10/3/14
Інгредієнти для коржів:
- Яйця курячі — 4 шт.
- Кефір 1% жирності — 300 мл.
- Борошно вівсяне — 1 стакан.
Продукти для крему:
- Сир 0% жирності — 360 г.
- Мед — 20 г.
- Банани — 2 шт.
- Кокосова стружка (1 ст. л.).
- Для прикраси — будь-які свіжі ягоди.
спосіб приготування:
- Яйця збити блендером.
- у процесі збивання додати в яєчну масу кефір і борошно.
- Продовжувати працювати блендером до отримання гладкої консистенції тесту .
- Розігріти сковороду і змастити її маслом.
- Випікати тонкі млинці з тіста. Тісто потрібно перевертати при появі бульбашок на поверхні.
- Приготувати крем: в мисці з’єднати сир, мед, нарізані банани і стружку кокоса. Всі компоненти збити з блендером.
- Скласти торт: Кожен млинець рівномірно змастити сирно-банановим кремом.
- Залишок начинки розподілити по поверхні торта.
- Прибрати пиріг в холодильник на 2 години. Перед подачею на стіл торт можна прикрасити свіжими ягодами.
Сирно-ягідне морозиво
Фото: www.abbeyskitchen.com
Простий і швидкий рецепт з двох інгредієнтів. Морозиво з ягодами містить мінімум жиру і вуглеводів.
Кількість порцій 2 Тривалість приготування 5 хвилин Рівень складності 1 і 5 Енергетична цінність ккал на 1 порцію 190 Б / Ж / У 19/1 / 0,5
Інгредієнти:
- М’який сир 0% жирності — 2/3 ст.
- Будь-які заморожені ягоди без цукру — 1 ст.
- Для прикраси — листочки м’яти, свіжі ягоди.
Як готувати:
- З’єднати сир і ягоди в чаші. Перемішати за допомогою блендера до отримання пюреобразной консистенції.
- Розкласти морозиво по порційних вазочках, прикрасити м’ятою і свіжими ягодами.
Яблучний десерт: чіпси з яблук
Снеки — самий бюджетний і простий рецепт десерту. У сезон врожаю легка солодка закуска, зроблена з вітчизняних фруктів, буде найбільш доступною і екологічною.
Фото: www.theironyou.com
Щоб чіпси вийшли хрусткими, яблука потрібно нарізати на тонкі скибочки. Для цього рекомендується використовувати тонкий ніж.
Кількість порцій Близько 8 Тривалість приготування Близько 120 хвилин Рівень складності 2 і 5 Енергетична цінність ккал на 1 порцію 55 Б / Ж / У 0/0/18
Компоненти :
- Яблука — 3 штуки середнього розміру.
- Цукровий пісок — ⅓ ст.
- Порошок кориці — приблизно 1 ст.л.
Приготування:
- Духовку розігріти до 105 ° C. Деко застелити папером для випікання.
- У мисці переміщати цукровий пісок і корицю.
- Яблука нарізати тонкими скибочками. Серцевину з зернами можна видалити.
- Нарізані фрукти розкласти на листі, застеленому папером. Половину цукрово-коричної суміші висипати на яблука.
- Запікати в духовці на середньому вогні протягом 1 години. Потім вийняти деко, перевернути скибочки і висипати на них залишок цукрово-коричного порошку. Продовжити запікання ще 60 хвилин.
- Вийняти деко з чіпсами з духовки і дати ласощів повністю охолонути.
Пропонуємо переглянути відео від Катерини Соколовської, яка покаже наочно як зробити такі чіпси.
Десерти з желатином або агар-агаром
Популярні рецептури з желатином — желе і мармелад з додаванням соку, фруктів, кави і какао. Скоротити калорійність можна, якщо замінити желатин агаром.
Фруктово-ягідний мармелад
Цукерки, улюблені багатьма дітьми і дорослими, можна приготувати в домашніх умовах. Використання різноманітних соків і джемів дозволяє експериментувати з кольорами і смаками.
Фото: www.feastingonfruit.com
Кількість порцій Близько 50 штук Тривалість приготування 10 хвилин готування + 2, 5 для застигання в холодильнику Рівень складності 2 з 5 Енергетична цінність ккал на 100 г 46 Б / Ж / у 0,5 / 0,3 / 10
Інгредієнти:
- Фруктовий або ягідний сік (апельсиновий, вишневий та ін.) — 1 стакан.
- Джем — ¼ склянки.
- Порошок агар-агар — 1,5 чайної ложки.
Як приготувати:
- У мисці з’єднати сік, джем і порошок агару. Перемішувати блендером до отримання однорідної консистенції без грудок. Після завершення процесу залишити суміш в спокої на 5 хвилин.
- Поставити посуд з сумішшю на плиту і довести до кипіння при середньому вогні. Варити протягом 2 хвилин, постійно помішуючи.
- Зняти миску з вогню і перелити мармеладную суміш в неглибокий контейнер або фігурні формочки. Прибрати заготовки в холодильник на 2-3 години.
- Готовий мармелад вийняти з формочок / нарізати на квадратики.
Домашні жувальні цукерки можна зберігати в холодильнику на протягом 10 днів.
Різнокольорове тропічне желе
Комбінації різнокольорових компонентів дозволяють отримати не тільки смачну, але яскраву і оригінальну їжу. Для оранжево-білого желе ми беремо манго і кокосове молоко.
Фото: www.cookclickndevour.com
Кількість порцій 6 Тривалість приготування 70 хвилин Рівень складності 4 і 5 Енергетична цінність кКал на 1 порцію 212 Б / Ж / У 0,5 / 0,5 / 20
Інгредієнти:
Для оранжевого шару:
- Манго — 3 невеликих шт.
<