Солодощі можна і потрібно включати в здоровий раціон. Цукор — постачальник речовин, необхідних для нормального функціонування організму. Як показує досвід реальних жінок, схуднення і підтримання ваги цілком сумісні з гастрономічними радощами.
Інформація про поживну цінність дієтичних солодощів і рецепти корисних страв допоможуть отримати задоволення від їжі без шкоди для фігури.
зміст
Потреба організму в цукрі — не примха, але обґрунтоване явище. Глюкоза — «пальне», необхідне організму для здійснення розумової і фізичної діяльності. Речовина є природним цукром і присутній в їжі, багатої вуглеводами: овочах, фруктах, злаках.
Потрапляючи в організм, глюкоза підвищує рівень цукру в крові. Мозок реагує на сигнал про надходження «палива» і в результаті людина відчуває ситість.
Надлишок і недолік цукру в раціоні однаково небезпечний. Дефіцит глюкози знижує працездатність і може призвести до непритомності. Постійне зловживання солодощами загрожує відкладенням невитрачених «цукрових» калорій в зайвий жир і розвитком діабету.
Причина перенасичення глюкозою — велика кількість в раціоні продуктів з доданим цукром. Це кондитерські солодощі домашнього і промислового виробництва: шоколадні батончики, печиво, торти, цукерки.
Щоб уникнути проблем з вагою і здоров’ям, потрібно уважно ставитися до кількості цукрів в їжі і забезпечувати потребу в глюкозі за допомогою правильних продуктів.
В торгових мережах представлений широкий асортимент здорових ласощів. Вони розрізняються по живильній цінності і складу і забезпечують організм не тільки глюкозою, але вітамінами і корисними елементами.
Здоровий продукт містить не менше 70% компонентів какао. Гіркий шоколад відрізняється від батончиків насиченим смаком і помірною кількістю цукру.
Фото: padhamhealthnews.org
Продукт «99% какао» принесе максимум користі. До терпкому смаку елітного шоколаду потрібно звикнути.
Масло какао-бобів — природне джерело антиоксидантів, що стимулюють обмін речовин і зміцнюють імунітет. Магній в гіркому шоколаді допомагає боротися з втомою і нервовими розладами.
Мінус — висока калорійність. Безпечна для фігури денна доза — 1/5 плитки (близько 20-25 г). Така порція дасть організму 140 ккал — достатня кількість для підтримки сил при денній нормі 1500 ккал.
Повітряні солодощі схожі на вигляд, але розрізняються за складом.
Фото: www.amihaimcandies.com
Зефір, знайомий росіянам з часів СРСР, готується з збитою білково-цукрової суміші, фруктового пюре і желатину.
Маршмеллоу — специалитет англо-американської кухні. Він не містить яєчних білків і складається з цукрово-кукурудзяного розчину, збитого з желатином, і різних смакових добавок.
Маршмеллоу — модний декоративний елемент для тортів і напоїв. Фото подібних блюд — прикраса кулінарних блогів. До речі, можете почитати про калорійність різного виду кави.
Фото: www.snupps.com
Дієтичне перевага ніжних десертів — мінімум жирів і помірна калорійність. Желатин збагачений вітамінами B-групи і корисний для м’язів, суглобів і сухожиль, забезпечуючи їх еластичність і відновлення після травм.
Недоліки — високий вміст додаткового цукру і наявність синтетичних «покращувачів». Безпечна денна норма — 1 штука на добу. У «чистої» зефірке або маршмеллоу без шоколадної глазурі і барвників міститься 160 ккал.
Фото: www.archanaskitchen.com
Жувальні цукерки і десерти з пружною прозорою текстурою виробляються з фруктово-ягідного пюре, з’єднаного з цукром і желатином.
В дієтичної низькокалорійної кулінарії желатин замінюється агар-агаром — загустителем рослинного походження з мінімальною харчовою цінністю .
Переваги мармеладу і желе для тих, що худнуть ласунів — відсутність жирів і наявність пектину. Цей компонент входить до складу фруктово-ягідної маси і являє собою натуральні волокна. Пектин сприяє очищенню організму від шлаків і активізує травлення.
Шкода желе і мармеладу пов’язаний з алергічними реакціями на харчові барвники та ароматизатори. Безпечна денна норма — близько 50 г жувальних мармеладок або 200 г желейного десерту. У таких працях міститься по 150 кКал.
Її відмінності від зефіру і мармеладу — відсутність желирующих загусники. Пастила присутній в російській кухні протягом кількох століть. Це підсушена суміш з подрібнених ягід або фруктів, поєднана з медом або цукровим сиропом.
Фото: ivona.bigmir.net
Пастілки не містять жирів і зберігають корисні властивості фруктово-ягідного пюре: вітаміни і натуральні волокна, що стимулюють травлення. Російська класика — яблучна пастила.
Продукт радує низькою калорійністю, але включає багато натурального фруктового цукру і додаткових підсолоджувачів. Варто обмежитися 50 г пастилок на день (це 145 ккал).
Кисломолочні продукти вгамують легкий голод і задовольнять потребу побалувати себе солодким. Асортимент смаків широкий — від фруктових наповнювачів до варіацій на тему крем-брюле, тірамісу і Пинаколада.
Фото: www.thisisinsider.com
Сир і йогурт — джерела молочного білка і кальцію. Вони допомагають зміцнити кістки і позитивно впливають на травлення. Йогурт, додатково збагачений комплексами корисних бактерій, підтримає мікрофлору кишечника. Стаття про те, що приготувати з сиру тут.
Найбільш корисний йогурт або сир з вмістом жиру 2-2,5%. «Нульові» аналоги містять мінімум калорій, але багато додаткового цукру і ароматизаторів. Кальцій належить до жиророзчинних елементів. Поступово в організм з «нульовою» їжі, він не засвоїться.
Недолік солодкої молочки — наявність штучних загусників, ароматизаторів і барвників. Смак фруктів і ягід досягається промисловим шляхом і не несе користі натуральних плодів. Для поживного перекусу достатньо 1 порціонної баночки йогурту або сиру масою 200 г — це не більше 180 кКал.
Фото: www.olivetomato.com
Східний вишукування є цілісні горіхи або насіння, склеєні в плитки за допомогою меду, патоки або цукрового сиропу. Найпоширеніший і бюджетний варіант — соняшниковий козинаки. Існують також аналоги з кунжуту, фундука, арахісу і волоських горіхів, іноді доповнюються родзинками і курагою.
Гість зі сходу багатий вітаміном E, рослинними оліями і природними жирними кислотами. Поживність і тверда текстура козинаки дозволяють розтягнути задоволення від його дегустації і насититися невеликим шматочком.
Недоліки — висока калорійність і небезпека для зубів. Безпечний спосіб вживання козинаки — пару раз в тиждень, в підталому розм’якшеному вигляді. Для одного разу достатньо 25 г — це 130 ккал.
Східна солодкість з багатовіковою історією, яка зберігає попит в наші дні. Це однорідна маса з перетертих насіння і горіхів з цукром.
Фото: www.leaf.tv
Поширені види халви і чим вони корисні:
Слабкі сторони халви — висока жирність і калорійність. Надлишок загрожує набором ваги і розладом травлення . У тиждень рекомендується вживати 2 шматочки халви. Маса кожного — до 30 м В такий порції присутні близько 150 кКал.
2 різновиди річного страви:
Фото: www.weedemandreap.com
«Фруктовий лід» хороший мінімальної калорійністю і відсутністю жирів. Йогуртове морозиво більш поживно, зате містить кальцій і молочний білок.
В дешевому морозиві часто присутній «замінник молочного жиру» — пальмова олія. Компонент скорочує калорійність і вартість виробництва, але погіршує смак. Користь і шкода рослинних жирів залишається предметом для суперечок.
Мінуси покупного морозива — присутність синтетичних консервантів і смакових добавок. Оптимальна порція з поживну цінність 150 кКал важить не більше 150 м
Продукт бджільництва багатий антиоксидантами. Мед позитивно впливає на імунітет і роботу шлунка. Він різниться відтінками, смаку і кількістю цінних компонентів.
Чим темніше колір, тим більше антиоксидантів.
Фото: paisefilhos.uol.com.br
Вживання меду вимагає самоконтролю під час схуднення і при дотриманні здорового режиму. Це висококалорійний продукт і сильний алерген. Лікарі і дієтологи рекомендують з’їдати в день 1 чайну ложку меду. Це 40 кКал.
Фото: www.eatingwell.com
Злакові снеки — корисна альтернатива шоколадним батончикам . Мюслі робляться з натуральних пластівців (вівсяних, пшеничних, рисових) з додаванням фруктів, ягід і горіхів. У форматі батончика вони стають зручним варіантом перекусу.
Злаки — джерело рослинного протеїну, складних вуглеводів і клітковини . Пластівці допомагають заповнити енергетичні ресурси і надовго забезпечують відчуття ситості.
Надлишок цукру — головна причина для невдоволення мюслі-батончиками. У деяких випадках солодкість посилюється завдяки глазуровані покриттю і шоколадним включень.
Пара снеків в тиждень — достатня доза. 1 порційний батончик важить близько 25 г і включає 90 кКал.
Фото: www.savoryspiceshop.com
Овес і продукти його переробки — джерело клітковини, рослинних білків і амінокислот.
Злакове печиво має помірно солодким смаком і забезпечує тривале насичення. Основний недолік — висока калорійність. В 1 штуці — 60-70 кКал. В добу розумно обмежитися 1-2 печивом.
Популярний компонент здорових сніданків і енергетичних перекусів. Арахісова паста — найбільш поширений варіант. Рідше зустрічаються пасти з мигдалю, фундука та кеш’ю. Почитайте про користь і шкоду мигдалю і арахісу.
Фото: www.independent.co.uk
Горіхи мають високу поживну цінність. Це джерело рослинного білка і ненасичених жирних кислот, що нормалізують рівень холестерину в крові.
Правильна горіхова паста складається з 1 інгредієнта — подрібнених горіхів. Шоколадні намазки з рослинними жирами не підходять для здорового харчування.
Горіхова паста — один з лідерів по калорійності серед здорової їжі. Горіхи при надмірному вживанні небезпечні набором маси і алергічними реакціями. Щоб уникнути проблем з вагою і здоров’ям, в день потрібно з’їдати не більше 1 чайної ложки пасти (70-80 ккал).
Фото: smartlifebites.com
Курага, чорнослив і родзинки відрізняються від свіжих плодів більш високою концентрацією корисних елементів. Чим хороші поширені види сухих фруктів:
Негативна сторона — висока калорійність і велика кількість глюкози.
Надлишок сухофруктів в раціоні загрожує проблемами з травленням: здуттям живота і підвищеним газоутворенням.
Щоб уберегти себе від дискомфорту і зайвої ваги, в день рекомендується з’їдати до 5 штук кураги або фініків. Інший варіант — 25 г родзинок. Харчова цінність обох варіантів не превишат 150 кКал.
Зацукровані фрукти — здоровий замінник цукерок і льодяників. Цукати — зручний швидкий перекус, який можна взяти з собою в дорогу або на роботу.
Фото: thelatinkitchen.com
Такий аналог цукерок виробляється з цедри апельсинів, м’якоті дині, гарбуза, ананасів, папайї , і інших плодів. У зацукрованих шматочках зберігаються вітамінні комплекси свіжих фруктів.
Противники цукатів не люблять їх за нудотність. Фруктові снеки промислового виробництва доповнюються штучними барвниками та ароматизаторами. Різкий запах або неприродний відтінок цукатів — привід відмовитися від дегустації.
Чи схвалюєте дієтологами порція фруктів в сиропі важить 40 г і включає 132 кКал.
Краща альтернатива промисловим вкусняшки. Секрет користі фруктів — відсутність додаткових підсолоджувачів і велика кількість клітковини. Природні волокна уповільнюють засвоєння вуглеводів і надовго забезпечують відчуття ситості. Клітковина не засвоюється, але вбирає шкідливі шлаки і прискорює їх виведення з органів шлунково-кишкового тракту.
Фото: www.marieclaire.fr
Кращі фрукти для зниження і підтримки ваги:
Грейпфрут принесе користь в дієті для схуднення, якщо не посипати його цукром. До речі, існує ціла грейпфрутова дієта за допомогою якої можливо схуднути, прочитайте більш докладно про дієту в цій статті.
Банани і виноград слід вживати в помірних кількостях. Обидва фрукта рясніють глюкозою і калоріями. Для поживного перекусу достатньо 1 банана (130 ккал). Більш легкий варіант 10 виноградин, які принесуть вдвічі менше калорій. У яблуці середнього розміру — 48-50 кКал. Рекомендуємо почитати статтю про бананової дієті.
Вишня, журавлина, чорниця, ожина — природні постачальники вітамінів і клітковини. Їх дієтичні переваги — низький вміст цукрів і калорій.
Фото: www.onetv.ca
Кавун містить багато калію і легко засвоюється. Водяниста м’якоть допомагає природному виведенню шлаків і не загрожує відчуттям важкості в шлунку. Читайте про користь і шкоду кавуна.
Найбільшу користь принесуть ягоди, з’їдені в свіжому вигляді. Після заморозки і теплової обробки вони позбавляються більшості вітамінів.
Здорова їжа залишається джерелом калорій, і зловживання нею призведе до збільшення ваги. Щоб цього не сталося, необхідно слідувати 2 ключовим заповідей правильного харчування:
Розумне рішення — балувати себе десертом після повноцінної білкової їжі: яєць, молочних продуктів. Протеїнові страви наситять організм і відіб’ють бажання заповнити дефіцит «палива» за рахунок цукру. Оптимальний спосіб поєднати задоволення з користю — з’їсти сир або натуральний йогурт, доповнивши його ягодами, фруктами або ложкою меду.
При зниженні ваги потрібно контролювати енергетичну цінність їжі. Дефіцит калорій в раціоні змусить організм черпати ресурси з жирових запасів і прискорить розставання із зайвими кг і см.
Під час схуднення солодощі можна включати в меню не частіше 1-2 разів на тиждень. Кількість порцій — мінімальне: 1 квадратик гіркого шоколаду (близько 10 г), жменю ягід або 1 яблуко до обіду.
Збереження форми також передбачає увагу до поживності раціону: середня денна норма для жінок становить 1500-1800 кКал.
Солодкі страви можна дозволити собі до 3-4 разів на тиждень. Фруктами або ягодами можна підтримати сили між прийомами їжі.
Продукти з доданим цукром і високим вмістом вуглеводів (більше 40 г на 100 г продукту) вживаються в кількості до 30-40 г. Для порційних товарів це означає 1 2 зефіркі або печива.
Пропонуємо переглянути відео від фітнес- тренера Дмитра Глєбова, він розповідає як їсти солодощі і не товстіти.
Шкідлива їжа не приносить організму нічого, крім зайвих кг. Кожному забороненого плоду можна знайти здорову альтернативу:
Що прибрати? Чим замінити?
Гіркий шоколад Шоколадні батончики
Цукерки
Вершкове морозиво
Випічка зі здобного тіста
Орехово-шоколадна паста Горіхова паста без цукру
в супермаркеті можна оцінити дієтичні переваги товару перед покупкою. На що звертати увагу:
Фруктоза замінює цукор в солодкої продукції для діабетиків. Вона не впливає на рівень глюкози в крові, але швидко перетворюється в жир. Тому дієтична халва, печиво і козинаки «на фруктозі» не є безпечною альтернативою звичайним солодощів.
В ресторані навряд чи вдасться пізнати енергетичну цінність пунктів меню, але вибрати безпечне блюдо можна:
Фото: www.kraftrecipes.com
Пункти меню, від яких потрібно відмовитися худне і підтримує вагу:
Переваги домашньої кухні — натуральність і можливість експериментувати з інгредієнтами. При бажанні улюблені рецептури можна пристосувати до вимог здорового меню.
У більшості рецептів солодощів, пирогів і іншої випічки, які ви можете знайти в журналах та інтернеті, зазначено неймовірну кількість цукру. Найчастіше, це може бути 1-2 склянки цукру, та ще в рецепті, в якому ще є шоколад, наприклад. Просто зменшите кількість цукру рази в 2 (в деяких рецептах можна і в 3), замініть солодкий молочний шоколад на гіркий. Ви вже помітно знизити калорійність.
Сьогодні існують натуральні і синтетичні підсолоджувачі, розраховані на прихильників низькокалорійного раціону. Вони розрізняються по інтенсивності і відтінків смаку. Гідність натуральних підсолоджувачів — наявність корисних мікроелементів та вітамінів. Мінус — розвиток залежності в разі надмірного споживання.
Штучні солодкі мають нульовий енергетичною цінністю. Їх єдина здатність — надавати їжі оптимальний смак.
Лідери сучасного ринку підсолоджувачів:
У продажу є декілька різновидів патоки. Чим світліше її колір, тим солодший смак.
Фото: health.clevelandclinic.org
Це деревний сік зі специфічним смаком. Сироп збагачений цинком і магнієм, але небезпечний для тих, що худнуть: на 1 чайну ложку припадає 53 кКал.
Кленовий сироп при бажанні можна замінити квітковим медом.
Існує думка, що постійне вживання сахарину загрожує розвитком онкологічних захворювань сечостатевої системи.
Сусідство синтетичного цукрозамінника з алюмінієвої кухонним посудом в умовах високих температур (понад 130 ° C) призводить до вироблення небезпечних для організму речовин.
Пшениця — не єдине джерело для кондитерської сировини. Здобна борошно має кілька здорових аналогів:
В рецептах здорового харчування використовується не тільки борошно, а й цілісні геркулесових пластівці.
З них готуються різноманітні варіанти дієтичного вівсяного печива на будь-який смак і рівень кулінарної майстерності. Пропонуємо приготувати по смачним і корисним рецептами дієтичне вівсяне печиво.
Фото: www.1001consejos.com
Вдала легка альтернатива традиційним компонентам повинна містити менше калорій, але володіти схожою консистенцією з «оригіналом». Наприклад:
Фото: home.bt.com
Молочний жир — повноправний компонент здорового раціону. Він забезпечує нормальний обмін речовин і покращує засвоєння корисних речовин, на зразок кальцію і цинку. Не варто відмовлятися від молочки з нормальною жирністю заради стрункої фігури. Оптимальний спосіб зробити треті страви більш легкими і здоровими — знизити кількість цукру.
Агар-агар — желирующий компонент рослинного походження. Його отримують шляхом переробки морських рослин.
Фото: draxe.com
Агар має низьку поживну цінність (близько 25 кКал на 100 г), насичений кальцієм і натуральними волокнами і стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту.
Замінник желатину продається в магазинах у вигляді сухої суміші. Він позбавлений смаку і запаху, при кулінарній обробці переймає характеристики інших компонентів желе і мармеладу: фруктів, соку, джему.
Нагрівання рідини — обов’язковий пункт при використанні агару в кулінарії: у холодній воді він не розчиниться.
Ідеї для домашніх десертів різноманітні і підходять для кулінарів будь-якого рівня підготовки.
Найпростіші рецепти на кшталт сиру з фруктами і кексів в мікрохвильовці дозволяють отримати 1 порцію за 5 хвилин. Більш складні страви з запіканням в духовці доречні під час святкового чаювання.
В плані калорійності найлегші солодощі — фруктовий лід і яблучні чіпси. Ситні блюда з горіхами замінять перекус або сніданок.
Базовий варіант низькокалорійної молочної начинки підійде для тортів і кексів.
Кількість порцій 8 кексів тривалість приготування 20-25 хвилин Рівень складності 2 з 5 Енергетична цінність ккал на 100 г 126 Б / Ж / У 13/5/2
Продукти:
Процес приготування:
Підливка — прикраса і спосіб урізноманітнити смак йогуртів, оладок, запіканок і млинців. Низькокалорійний топпинг можна приготувати самостійно.
Фото: barefeetinthekitchen.com
Кількість порцій 10 Тривалість приготування 40 хвилин Рівень складності 3 з 5 Енергетична цінність кКал на 100 г 46 Б / Ж / У 0,5 / 0,1 / 12
Продукти:
Сир — легка і високобілкова їжа. З нього можна приготувати запіканку, морозиво або начинку для торта. Ось 3 відмінних рецепта сирної запіканки в мультиварці.
Блинчатий торт з сирно-кокосовим кремом
Фото: www .hummingbirdhigh.com
Холодний листковий пиріг без здобної борошна і цукру. Бісквітні коржі замінені на тонкі вівсяні млинці. Мед надає торту солодкість і насичує його антиоксидантами.
Кількість порцій 8 Тривалість приготування 40 хвилин + 2 години для охолодження Рівень складності 4 з 5 Енергетична цінність ккал на 1 порцію 115 Б / Ж / У 10/3/14
Інгредієнти для коржів:
Продукти для крему:
спосіб приготування:
Сирно-ягідне морозиво
Фото: www.abbeyskitchen.com
Простий і швидкий рецепт з двох інгредієнтів. Морозиво з ягодами містить мінімум жиру і вуглеводів.
Кількість порцій 2 Тривалість приготування 5 хвилин Рівень складності 1 і 5 Енергетична цінність ккал на 1 порцію 190 Б / Ж / У 19/1 / 0,5
Інгредієнти:
Як готувати:
Снеки — самий бюджетний і простий рецепт десерту. У сезон врожаю легка солодка закуска, зроблена з вітчизняних фруктів, буде найбільш доступною і екологічною.
Фото: www.theironyou.com
Щоб чіпси вийшли хрусткими, яблука потрібно нарізати на тонкі скибочки. Для цього рекомендується використовувати тонкий ніж.
Кількість порцій Близько 8 Тривалість приготування Близько 120 хвилин Рівень складності 2 і 5 Енергетична цінність ккал на 1 порцію 55 Б / Ж / У 0/0/18
Компоненти :
Приготування:
Пропонуємо переглянути відео від Катерини Соколовської, яка покаже наочно як зробити такі чіпси.
Популярні рецептури з желатином — желе і мармелад з додаванням соку, фруктів, кави і какао. Скоротити калорійність можна, якщо замінити желатин агаром.
Фруктово-ягідний мармелад
Цукерки, улюблені багатьма дітьми і дорослими, можна приготувати в домашніх умовах. Використання різноманітних соків і джемів дозволяє експериментувати з кольорами і смаками.
Фото: www.feastingonfruit.com
Кількість порцій Близько 50 штук Тривалість приготування 10 хвилин готування + 2, 5 для застигання в холодильнику Рівень складності 2 з 5 Енергетична цінність ккал на 100 г 46 Б / Ж / у 0,5 / 0,3 / 10
Інгредієнти:
Як приготувати:
Домашні жувальні цукерки можна зберігати в холодильнику на протягом 10 днів.
Різнокольорове тропічне желе
Комбінації різнокольорових компонентів дозволяють отримати не тільки смачну, але яскраву і оригінальну їжу. Для оранжево-білого желе ми беремо манго і кокосове молоко.
Фото: www.cookclickndevour.com
Кількість порцій 6 Тривалість приготування 70 хвилин Рівень складності 4 і 5 Енергетична цінність кКал на 1 порцію 212 Б / Ж / У 0,5 / 0,5 / 20
Інгредієнти:
Для оранжевого шару:
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…