До винаходу цукру мед був, мабуть, єдиним джерелом солодкого. Відомий людям даний продукт вже дуже давно, він був знайдений в усипальницях фараонів, що говорить про давність даної солодощі. До появи на Русі спиртних напоїв вживали хмільний мед. І хоча в нашому житті бурштинове ласощі присутній дуже давно, нам відомо про нього небагато. Давайте ж розглянемо цей бджолиний продукт більш детально.
Зміст
Для багатьох мед — це солодкий продукт життєдіяльності бджіл, яким нас в дитинстві намагалися нагодувати при найменшій підозрі на простуду. Деякі люди можуть відрізнити липовий мед від гречаного. На цьому часто пізнання у більшості людей закінчуються. Насправді існує маса сортів і різновидів продукту, про які ми і поговоримо.
Мед з квіток акації — один з найпопулярніших і улюблених сортів, як бджолярами, так і споживачами. Має масу корисних властивостей і відмінними смаковими якостями. Відноситься до світлих сортів.
Є одним з найбільш рідких видів меду, до того ж довго не кристалізується. Цінності даному продукту бджільництва додає практично повна гіпоалергенність і можливість застосування в якості лікування і профілактики різних хвороб.
Акація цвіте недовго, приблизно два тижні в році, в цей час відбувається збір нектару бджолами. Залежно від регіону, збір відбувається в травні-червні. Розпускаються красиві білі квіти з характерним ароматом, який передається меду. На території колишнього СРСР поширені біла і жовта акації. Якщо продукт практично безбарвний і прозорий, значить нектар був зібраний з білої акації.
Одне дерево акації може дати до 14,5 кг меду за сезон, листя цього дерева використовують для отримання блакитного барвника, а квітки — в парфумерії і косметології.
Якщо ж колір продукту злегка жовтий із зеленуватим відтінком, медоносом була жовта акація. Вважається, що найякісніший продукт виходить на Кавказі. Справа не тільки в кліматі, але і в екології. За своїми корисними якостями продукт, зібраний як з білою, так і з жовтої акації, не відрізняється. Нижче перераховані основні характерні ознаки сорту:
В даному продукті бджільництва міститься велика кількість мінералів і вітамінів:
Плазма крові за своїм складом схожа з медом.
Один з найбільш улюблених і корисних сортів. Його не можна сплутати ні з яким іншим видом меду. Свою величезну популярність на території пострадянського простору заслужив багато в чому завдяки поширенню у нас медоноси.
У порівнянні з іншими сортами, має більш високий вміст білків і заліза, а також:
Вважається, що найкращий гречаний мед родом з Алтаю. Один гектар гречки, за умови гарної погоди, може принести не менше 75 кг меду вищої якості. Цвіте гречка в липні, саме тоді і відбувається збір нектару. Культура має відмінну рису: нектар з рослини бджола може зібрати лише до обіду, після перетину сонцем зеніту робочий день для бджіл закінчується. І хоча цвіте культура до 40 днів, «чистого» робочого часу у бджіл набагато менше. Продукт має такі особливості:
Збір меду в південних регіонах відбувається в другій половині липня , в більш північних регіонах — на місяць пізніше.
Рідкісний сорт, що відноситься до елітних видів і володіє масою унікальних якостей. Цілющі властивості меду і його корисні якості обумовлені тим, що рослина, з якого зібраний нектар, — дягель — є лікарським.
Дягиль найкраще росте на півночі Євразії, відповідно, даний регіон є і батьківщиною продукту. Рослина є гарним медоносом, але в дощову погоду виділяє мало нектару. Саме ця якість пояснює малу популярність продукту.
Дягиль став відомий як лікарський засіб тільки в епоху Відродження. Коріння рослини виявилися прекрасною профілактикою від чуми.
Продукт, вироблений з нектару, зібраного з дягелю, має такі характеристики:
Має середню цукристість, яка розподілена таким чином:
Містить вітаміни, ферменти і такі мінерали:
Концентрація корисних, мікро- і макроелементів в Дягілєва меді вище, ніж у всіх відомих світлих сортах. А також присутні антисептики і фунгіциди, які містяться в дягелі.
Досить рідкісний вид меду. Причин тому кілька:
Ці особливості і впливають на високу ціну чистого продукту. Часто каштановий мед має чималу частку домішок, це не говорить про низьку якість продукту, але ціна в такому випадку повинна бути нижче. Але відбувається так не завжди, наявність домішок визначити досить важко.
Закавказзі, середня смуга Росії і Франція — основні області, де отримують каштановий мед.
Виходить продукт з медоносів двох видів — каштана кінського і каштана посівного (їстівного). Вважається, що різниться продукт тільки за органолептичними якостями. Що ж стосується корисності, то обидва види абсолютно рівні.
Має яскраво виражену бактерицидну дію. Є відмінним иммуностимулятором, володіє загоює, тонізуючим засобом і відмінно зміцнює судини. З негативних моментів можна виділити індивідуальну непереносимість. За складом слід виділити такі моменти:
Деякі характерні ознаки, за якими можна відрізнити продукт з кінського каштана від того, медоносом якого є каштан їстівний, такі:
Слід сказати про досить специфічний запах продукту. Він досить різкий і терпкий, також потрібно відзначити, що це, скоріше, лікарський засіб, ніж ласощі. Крім інших лікувальних властивостей, є натуральним бактерицидним засобом, яке можна застосовувати і зовнішньо.
Натуральний якісний мед вкрай рідко викликає алергію. Її причина — в залишках тростинного цукру і пилку.
Напевно, самий популярний вид в наших краях. Можливо, причиною тому є той факт, що соняшник — дуже поширена у нас культура, до того ж має тривалий період цвітіння. Бджоли все літо трудяться на полях соняшнику, а до початку осені пасічники вже починають качати готовий продукт.
Даний вид має ряд характерних ознак:
на корисні властивості меду абсолютно не впливає його агрегатний стан. Його лікувальні якості, та й просто користь для організму, однакові як в рідкому стані, так і в кристалізуватися.
Мед з ріпаку користується великою популярністю в Європі і Америці. У нас цей сорт досить рідкісний. Продукт з ріпаку відрізняється різким запахом і нудотним смаком з ледь помітною гірчинкою. Рослина цвіте в кінці весни — початку літа, в цей час, відповідно, відбувається і збір нектару.
З одного гектара культури можна зібрати в середньому 70 кг меду. Мед швидко кристалізується, тому пасічники приділяють особливу увагу часу відкачки меду з сот. У складі продукту містяться:
Кілька особливостей, властивих даному продукту:
Хоча даний вид вважається найменш цінним в порівнянні з іншими, він має досить багато корисних якостей , а деякі властиві тільки даному сорту меду:
Ріпаковий мед абсолютно непридатний для зимівлі бджіл, а обробка полів отрутохімікатами становить загрозу для життя комах.
Різні сорти відрізняються за змістом основних елементів. Але існують певні рамки, середні значення, характерні для всіх видів:
Продукт є прекрасним джерелом вуглеводів, присутні білки і абсолютно немає жиру:
Вітаміни та мінерали в різних видах продукту варіюються, але якісний мед будь-якого сорту корисний. Харчова цінність продукту така:
Калорійність — 328 ккал в 100 г.
в Стародавньому Єгипті та Римі мед був платіжним засобом. А із записів стародавніх слов’ян відомо, що бджолиним скарбом можна було платити податки і штрафи.
В корисності бджолиного продукту мало хто сумнівається, але часто можна почути думка, що мед ефективний виключно як засіб профілактики при застуді або як гарне снодійне перед сном.
Але це далеко неповний список якостей, які роблять даний продукт унікальним і незамінним. Продукт бджільництва, відомий людині з найдавніших часів, може допомогти від дуже серйозних проблем зі здоров’ям:
Ось далеко неповний список можливих проблем, з якими успішно можна боротися за допомогою меду.
Слід розуміти що ні в жодному разі не можна відмовлятися від ліків, прописаних лікарем, на користь меду. Це не альтернатива традиційній медицині, скоріше, її доповнення.
Крім відомої і доведеною користі для сечовидільної системи та підвищення активності сперматозоїдів, продукт корисний і для посилення чоловічої статевої функції.
Напевно, всім дітям з малих років відомий рецепт найпершого засоби від застуди — молоко з медом. Їм поїли нас наші мами, а їх — наші бабусі.
Існують кілька особливих ситуацій і обставин, на які слід звернути увагу при бажанні покуштувати бджолиного ласощі.
Щоденне вживання ложки меду може позбавити від застуди, проблем з серцем і шлунково-кишкового тракту.
часто при вагітності продукт просто незамінний. Одна з причин — заборона на застосування традиційних медпрепаратів. При застуді, особливо на ранній стадії, можна цілком обійтися виключно медом.
Але справа в тому, що досить часто продукт може викликати алергію, індивідуальну непереносимість, яка загострюється в період вагітності, а значить, його використання в подібних випадках неприйнятно.
Мед можна вживати при схудненні в невеликій кількості, близько трьох столових ложок в день. Більше не слід їсти через високу калорійність. Існує маса позитивних ефектів від помірного регулярного вживання при різних дієтах і просто бажанні схуднути:
Слово «мед» — єврейського походження. У перекладі з івриту означає «магічний». Там же, в Ізраїлі, виробляють найдорожчий продукт бджільництва, ціна якого близько 100 за 500 г.
Фруктоза, що міститься в меді, засвоюється печінкою. З неї синтезується глікоген. Для розщеплення фруктози інсулін не потрібен. Але в меді також є частка глюкози, і про це не варто забувати.
Вживання в їжу стільникового меду взагалі не впливає на рівень цукру в крові. Всмоктування в кров моносахаридів, що містяться в продукті, блокується воском.
Що стосується дітей, то відразу варто відзначити, що до 1 року не слід навіть намагатися вводити продукт в раціон.
Перш, ніж давати дитині мед, необхідна обов’язкова консультація з лікарем. Крім можливої алергії, існує маса інших факторів, виходячи з яких лікар дасть необхідний висновок.
Після рочки і до трьох років, і тільки в тому випадку, якщо дозволить лікар, можна дати спробувати малюкові невелику кількість меду.
Після трьох років вже можна сміливо давати дитині мед. Однак не слід забувати про високу калорійність продукту, особливо в разі схильності дитини до повноти.
Мед, особливо високої якості, — продукт досить недешевий. Тому знаходяться недобросовісні люди, які торгують неякісним медом. Є кілька методів, за допомогою яких виготовляють субстанцію, яку згодом видають за високоякісний продукт, з метою отримання вигоди:
Є кілька способів, за допомогою яких ви зможете переконатися в якості того продукту, який збираєтеся придбати.
Існують характерні ознаки, за якими можна зробити висновки про якість меду. Для початку про тих, наявність яких має вас захистити від бажання придбати сумнівний продукт:
Бджолі потрібно облетіти 100000 квітів для збору нектару, необхідного для виробництва 100 г меду.
Тепер кілька слів про те, яким повинен бути хороший продукт бджільництва:
У тому випадку, якщо ви все ще сумніваєтеся, спробуйте скористатися додатковими засобами.
Перевірка за допомогою води з йодом на предмет присутності в складі крохмалю і борошна:
Перевірка на крейду за допомогою оцту:
Ще кілька нескладних, але досить ефективних способів:
Перш за все, варто пам’ятати про високу калорійність продукту. Якщо вам не потрібно себе обмежувати у вживанні такого продукту, то він піде вам тільки на користь.
Звичайно, існує маса нюансів у вживанні в їжу даного продукту, що залежать від конкретних обставин (схильність до повноти, спосіб життя, стан здоров’я та ін.), але за основу можна взяти таку схему:
Мед, нагріте до температури вище +45 ° С, втрачає всі свої корисні властивості. Про це слід пам’ятати при додаванні його в гарячі напої. Якщо ви любите дуже гарячий чай, краще пити «вприкуску».
Мед з кашею або сиром — відмінний початок дня. А вживання зі злаками і горіхами, наприклад, у вигляді вівсяної каші з медом і горіхами — взагалі ні з чим незрівняний заряд енергії на весь день.
В умовах вулик мед може зберігатися десятки і навіть сотні років. Як вже було сказано, продукт — природний антисептик, бактерії в ньому не живуть.
В домашніх умовах, протягом такого тривалого часу продукт, звичайно, зберігатися не зможе, та це й не потрібно. Але при дотриманні правильних умов, кілька років ви запросто зможете їм ласувати:
Сонячне світло при зберіганні неприпустимий. В якості тари можна взяти традиційну у нас скляну банку, дерев’яні бочонки з липи, вільхи або берези. Класичний варіант — берестяної туесок. Не слід вживати соснову тару, через запаху.
Алюмінієві бідони або фляги — відмінний варіант, але варто подбати про щільну кришці.
Підійде також керамічний або глиняний посуд.
Не варто додавати новий мед в ємність до старого, можна спровокувати бродіння.
Народна медицина використовує мед при безлічі захворювань .
Ложка бджолиного продукту з чашкою теплого молока або чаю на ніч — відомий рецепт снодійного. Але існує більш сильний засіб на тій же основі:
Додайте до 0,2 л меду 3 чайні ложки натурального (обов’язково натурального!) Яблучного оцту, перемішайте. Засіб готовий. Досить двох ложечок перед сном. Якщо прокинулися вночі, можна з’їсти ще ложечку, передозування боятися не слід.
Про користь вживання даного продукту при анемії відомо давно. Продукт бджільництва справляється з цим завданням більш щадними для організму методами, ніж прийом препаратів, що підвищують гемоглобін. Не варто також забувати і про додаткове бонус у вигляді вітамінів, мінералів і природної енергоподпітку.
Про меді під час застуди відомо, мабуть, усім і досить давно. Причому, це не просто народний засіб. Його користь і ефективність доведені багаторазово і не викликають сумнівів навіть у самих затятих прихильників традиційної медицини. Немає сенсу перераховувати всілякі способи вживання, вони досить відомі. А якщо застуда супроводжується кашлем, мед також відмінно допоможе. Він обволікає гортань при сухому кашлі і допомагає при відхаркуванні під час мокрого.
Мед відмінно виводить з організму токсини, в тому числі і продукти розпаду алкоголю. Крім того, він благотворно діє на печінку. На ці якості варто звернути увагу для полегшення похмільного синдрому.
При лікуванні нежиті застосовують турунди з медом, можна додати до бджолиної продукту буряковий сік, також використовують тампони з прополісом і цибульні краплі з додаванням бджолиного продукту.
Дуже ефективним засобом вважається таке: 3 ст. л. гречаного меду змішують з 1 ст. л. маточного молочка. Засіб приймають три рази в день по 1 ч. Л. Допомагає не тільки від нежиті, але і від грипу, вірусів і застуди.
Благотворно діє на шлунково-кишкового тракту, нормалізує рівень кислотності, загоює рани, знімає запалення, виводить токсини , діє як природний антисептик і виявляє легку послаблюючу дію.
Природно, набором таких лікувальних властивостей не можна було не скористатися при лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту. А той факт, що дар бджіл є одним з кращих засобів від печії, відомий всім давно. Ним лікують навіть виразку, змішуючи продукт з какао, вершковим маслом і столітник. Суміш в рівних частинах з соком алое лікує гастрит.
При неглибоких ранах і порізах використовують як ранозагоювальний і бактерицидний засіб. Накладають на рану масу, зверху накривають тампоном. Якщо кровотеча зупинена і немає ризику зачепити рану, можна навіть не закривати тампоном. Антисептичних якостей буде досить, щоб інфекція не потрапила в кров.
Знайшов продукт своє застосування і в косметології. Причому, його властивості не просто допомагають добре виглядати, мед надає оздоровчий вплив. Він усуває причину, а не її наслідки.
Мед неодноразово згадується в Біблії. Стверджується, що це один з необхідних продуктів для життя людини (Сирах 39:32), диким медом і сарана (сараною), харчувався в пустелі Іоанн Хреститель.
Застосування в масках для особи засноване на бактерицидних, поживних, вітамінних властивостях і здатності проникати глибоко в пори шкіри, незважаючи на густоту продукту. Використовують в складі омолоджуючих і зволожуючих масок, в поєднанні з куркумою, алое, яйцем, маслом. У поєднанні з сіллю, вівсом, кавою та іншими абразивами, маска набуває ще і властивості скрабу.
В поєднанні з аспірином використовують як засіб від прищів. Також сюди можна додати сік алое. Дуже добре від цієї проблеми, характерної для підлітків, допомагає маска з продуктом бджільництва з маслом чайного дерева.
В якості наповнення для скрабу в разі проблемної шкіри використовують овес , мелений чорний кави, корицю, морську сіль.
Можна втирати живильний продукт в губи легкими рухами. Це захистить губи, зволожить їх, а також буде досить хорошим живильним комплексом, нітрохи не гірше гігієнічної помади.
Чудовий засіб для кращого росту волосся, яке також перешкоджає їх випадання на ранній стадії. Використовують як втирання в корені легкими масажними рухами, так і як спільне застосування з соком цибулі. Наносять засіб на чисте волосся на 30 хвилин, після чого змивають. Відмінна підживлення вітамінним комплексом вашої шевелюрі гарантована.
Згідно давньогрецьких міфів, медом і молоком небесної кози вигодовували юного Зевса.
При всіх перерахованих вище позитивних моментах , головний недолік продукту — висока алергенність. Сюди ж можна віднести індивідуальну непереносимість. При вживанні даного ласощі слід пам’ятати:
Можна зробити висновок, що натуральний мед — відмінний продукт, який має величезну масу корисних властивостей, які у багато разів перевищують деякі негативні моменти, на які варто звернути увагу. У будь-якому випадку, потрібно знати міру, хоча 2-3 ложки меду в день не тільки не будуть зайвими, а й підуть вам на користь. А як вибрати продукт високої якості, ви вже знаєте.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…