Виноград почав вирощуватися людством ще за кілька тисяч років до нашої ери. Зараз вже існує більше десяти тисяч найрізноманітніших сортів цієї окультуреній чагарникової ліани. З них роблять соки, вино, коньяк, родзинки, масло, оцет і, звичайно ж, споживають самі смачні ягоди на десерт.
Зміст
Незважаючи на солодкий десертний смак ягід винограду калорій в них не так вже й багато — 43-70 ккал на 100 г. Їх енергетична цінність коливається в залежності від кольору і сорту. Технічні сорти, з яких роблять вино і соки, містять в собі менше м’якоті і більше рідини, вони не такі солодкі, як столові сорти, і менш калорійні.
Калорійність різних сортів винограду на 100 г продукту:
Серед технічних сортів калорійність також коливається — так, ягоди сорту Рислінг містять всього 43 ккал на 100 г, а Мускат — 66 ккал.
Багато калорій містить родзинки, так, сушений кишмиш містить вже 270 ккал.
Столові сорти в середньому містять 72 ккал на 100 г , і саме їх безпосередньо вживають в їжу. Розглянемо харчову цінність цього продукту — в 100 г столового винограду знаходяться:
Вуглеводи представлені в основному глюкозою і фруктозою. Органічні кислоти представлені винної (найбільше), глюконовой, яблучної, лимонної, бурштинової, щавлевої. Серед амінокислот багато незамінних — аргінін, валін, гістидин, лейцин, ізолейцин, лізин, метіонін, треонін та інші. Серед замінних амінокислот найбільше пролина, глутамінової та аспарагінової кислот.
Виноградні ягоди в 100 грамах містять такі вітаміни:
Ампелотерапія (лікування виноградом) застосовується на деяких південних курортах. Як таких ліків можуть застосовуватися всі сорти в стані повної стиглості і свіжі соки з них.
Мінерали:
Виноград відмінно зміцнює серце і судини, покращує кровообіг і кровотворення, знижує холестерин, що робить постійне його вживання відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань. Зміцнює очні м’язи, добре впливає на зір. Він поживний і показаний при фізичних і розумових навантаженнях. Є профілактикою хвороби Альцгеймера, зміцнює нервову систему, допомагає позбутися від головного болю. Виводить зайву воду, перешкоджає утворенню каменів в нирках, підвищує апетит, сприяє травленню і підсилює обмін речовин.
Пектини, присутні в червоному винограді, виводять радіонукліди і токсини. Плоди виноградної лози володіють антиоксидантні і онкопротекторні властивості, а також мають відхаркувальну, сечогінну і жовчогінну дію.
Виноградини мають ряд корисних якостей для чоловіків:
Метаболічний синдром у сильної статі проявляється в жирових відкладеннях на стегнах, високому тиску і підвищеному рівні цукру. Часто їм страждають любителі фастфуду.
Виноград буде корисний жінкам з наступних причин:
Ці ягоди і масло з їх кісточок активно використовуються для догляду за шкірою і волоссям.
Давно вже помічено, що діти, активно споживають виноград, добре ростуть і набирають вагу, менш дратівливі. Ці ягоди корисні для дітей з багатьох причин:
Він дуже корисний в меню школяра, що зазнає розумові та фізичні навантаження, допоможе пережити стреси.
Багато хто цікавиться щодо того, чи можна вживати виноград вагітним, маленьким дітям, діабетикам, а також чи можна схуднути, поїдаючи ці ягоди.
Виноградини мають в своєму складі багато вітамінів і мінералів, необхідних для формування плоду у вагітних жінок. Особливо вони будуть корисні на ранніх термінах, допомагаючи майбутній мамі боротися з токсикозом, додадуть їй сил і енергії. Але не варто сильно захоплюватися виноградом, так як він має в своєму складі багато глюкози і може сприяти накопиченню зайвої ваги як у вагітної жінки, так і у плода. Бажано споживати продукт в сезон його дозрівання, найкраще — з присадибного господарства.
Під час грудного вигодовування від нього краще утриматися перші кілька місяців, так як він сприяє газоутворення і може бути джерелом алергічних реакцій у немовляти.
В цих ягодах мало калорій і багато вітамінів і мінералів. Найкраще виноград використовувати для схуднення, коли він масово дозріває — в серпні або вересні. Його ягоди відмінно втамовують відчуття голоду, надають сил, покращують метаболізм, виводять токсини і зайву воду. У шкірці винограду знаходиться біоактивні речовини ресвератрол, який надає на організм людини цілий ряд позитивних впливів, серед яких — здатність зменшувати утворення жирових клітин.
Найрозумніше для скидання зайвої ваги спланувати раціональне харчування з помірним споживанням цих ягід. Слід враховувати, що вони викликають апетит, тому їх не рекомендується їсти на ніч, а найкраще поєднати з білковою їжею або додати у фруктовий салат.
У винограду високий глікемічний індекс і його споживання протипоказано хворим на цукровий діабет. При легкій формі такого недуги допускається з’їдати трохи цих ягід, але далеко не кожен день. При цьому щодо рекомендованої порції цього продукту краще проконсультуватися з лікарем.
Цей продукт не рекомендують давати дітям до року. Він також може викликати у дитини алергічні реакції, його виключають з дитячого меню при діатезі. Маленьким дітям прикорм починають з двох ягід і видаляють з них кісточки або використовують кишмишні сорти.
Перед тим як дати маляті їх бажано обдати окропом. Причому їх вживання допускається тільки між прийомами їжі. Знайомити малюка з виноградом краще зі светлоокрашенних сортів — вони менш алергенні.
Одночасне споживання молока і винограду неприпустимо, так як провокує процеси бродіння в системі травлення.
Виноград, як будь-які інші ягоди і фрукти, найкраще споживати між їжею як самостійну страву. Людям зі зниженою кислотністю і млявим травленням буде добре його з’їсти за півгодини до прийому їжі.
Найкращим часом прийому виноградних ягід для підзарядки організму вважається друга половина дня (але не на ніч).
В сезон винограду любителям можна з’їдати хоч по цілого грона цих ягід (300- 500 г), але не щодня. Якщо ви бережете фігуру, то досить з’їсти не більше 10-15 виноградин в день.
Чорний виноград вважається найкориснішим: він добре впливає на баланс цукру в крові і на серцево-судинну систему, покращує кров, підвищує імунітет, є профілактикою хвороби Альцгеймера. Вино з темних сортів найбільш корисне (в помірних дозах). У виноградній шкірці червоних і чорних сортів знаходиться багато карболової кислоти, яка пригнічує рак, а в ягодах також більше пектинів і антиоксидантів.
Світлі сорти винограду набагато менш алергени і більш прийнятні для вживання при хронічному панкреатиті, так як підшлункова залоза не любить червоні фрукти. Спочатку в дитячий раціон рекомендується вводити виноградини легке світле пиво.
Завдяки своїм смаковим якостям виноград знайшов широке застосування в кулінарії. Це найпопулярніші ягоди для виготовлення вина. Залежно від сорту винограду і способу приготування виробляють різноманітні за смаковими якостями і фортеці вина. При перегонці вина отримують такі міцні алкогольні напої як коньяк і бренді.
Також в кулінарії певною популярністю користується винний оцет. Масло виноградних кісточок добре використовувати для заправки салатів, маринування, приготування майонезів та інших соусів. На ньому можна смажити, але при цьому воно втрачає свої корисні властивості.
Виноградини сушать для отримання давно полюбився всім родзинок, який широко використовують для приготування тортів, тістечок та інших кондитерських виробів.
найдавніші докази використання людиною винограду для виноробства були знайдені на грузинських територіях, і їм імовірно вісім тисячоліть.
З винограду роблять сік, варення, використовують для приготування салатів, випічки кексів і пирогів. З нього варять компоти, сироп, маринують. Припустимо додавання виноградних ягід до деяких м’ясні страви (по типу оливок). Виноград найчастіше вживають в їжу як самостійний десерт. Він також добре поєднується з такими фруктами як мандарин, апельсин, лимон, ківі, банан. Його подають з нежирними сортами м’яса і сиру.
З молодого листя винограду роблять відоме грузинське блюдо під назвою «долма», їх навіть консервують взапас, щоб приготувати його взимку.
Сорти винограду для виноробства не завжди виглядають привабливо, але в них більше соків і менше м’якоті, вони менш солодкі, ніж столові.
найкращими сортами для виноробства вважаються наступні:
Переважна частина світового врожаю винограду (71%) йде на виробництво різних вин.
Виноград найкраще купувати в період його дозрівання та збору — з кінця серпня і до жовтня. При цьому слід дотримуватися наступних правил:
Перед вживанням виноград слід ретельно помити, так як для кращого зберігання його часто обробляють різними препаратами (особливо це стосується імпортного винограду). В самому процесі вирощування його обробляють різними хімікатами від шкідників і хвороб.
Виноград краще не зберігати, а з’їдати відразу, так як зберігати довго його неможливо. У холодильнику його найкраще зберігати в паперовому пакеті.
Приміщення, в якому ви вирішили зберегти виноградні грона довше, має мати хорошу вентиляцію і вологість близько 80-90%. Температура повинна бути не менше 0,5 ° C (якнайвище). Виноград буде добре зберігатися в льохах в спеціальних фруктових ящиках з отворами для провітрювання. Добре буде пересипати грона тирсою або перекласти папером.
Чи не кладіть в кожний ящик занадто багато грон — вони можуть прим’яти один одного. Якщо на вулиці досить прохолодно, але немає морозу, їх можна якийсь час зберігати і на балконі, прикривши газетою.
Темні сорти зберігаються трохи довше, ніж світлі. У вибраних для зберігання грон не повинно бути гнилі і пошкоджених ягід.
В спеціальних сховищах виноград можуть зберігати до шести місяців, але в домашніх умовах навряд чи вийде його зберегти більше трьох тижнів.
Виноград застосовують в народній медицині для лікування ряду захворювань.
Виноградні плоди використовують як жарознижуючий засіб. Для цього беруть недостиглі ягоди і приймають по одній чайній ложці подрібнених плодів від трьох до п’яти разів добу.
З незрілих виноградних плодів можна приготувати знижує високу температуру засіб: беруть три чайних ложки подрібнених ягід, заливають 100 мл 96% спирту, настоюють три тижні. Приймають таку настоянку по одній чайній ложці три рази протягом дня. Виноградний сік з дозрілих ягід є прекрасним потогінну і жарознижуючим засобом. Для зниження високої температури у дітей їх протирають відваром з кислого винограду.
запалені слизову горла під час ангіни добре заспокоює сік солодких сортів. Для ополіскування горла можна зробити такий настій: одну столову ложку листя винограду заливають окропом, настоюють протягом двох годин.
Жителі тих країн Європи, де активно вживають виноград і вина з нього, значно рідше хворіють на онкозахворювання.
При лікуванні радикуліту застосовують листя винограду. Для цієї мети беруть один кілограм попередньо подрібнених сухих виноградного листя і заливають трьома літрами окропу, настоюють близько півгодини. Потім чотири столові ложки гарячих листя загортають в кілька шарів марлевої тканини і розміщують на хворому місці. Замість листя можна використовувати виноградну макуху, який залишився після приготування вина або соку. Його розігрівають до 40 ° C і мають у своєму розпорядженні на хворому місці, зверху накривають чимось теплим.
Народна медицина рекомендує виноград для лікування циститу і сечокам’яної хвороби. Для цієї мети пропонується приймати виноградини кожен день натщесерце по 200 грам, постійно збільшуючи прийом до двох кілограм. У цей період потрібно відмовитися від алкогольних напоїв і молока.
Можна також скористатися наступним рецептом: родзинки ретельно миють у теплій воді, а потім заливають холодною водою на одну годину. Підсушити, вилучити кісточки, замість них покласти горошини чорного перцю. Приймати по 5-6 штук начиненого родзинок три рази протягом дня. Курс лікування становить десять днів. Дана процедура сприяє розчиненню і виведенню каменів і піску з нирок, знімає запалення в органах сечовидільної системи.
У народній медицині для зняття набряку, виведення піску з нирок застосовують так звану пасоку. Це сік виноградної лози, що з’являється навесні, — прекрасний сечогінний засіб.
Виноградний сік має проносними властивостями, тому прекрасно підходить як профілактичний засіб при геморої. При цьому захворюванні його бажано включати в раціон харчування. Для лікування геморою можна приготувати наступний проносний засіб: через одну годину після вечері попередньо вимиті родзинки в кількості 50 грам добре розжувати і проковтнути. Цю процедуру повторювати протягом двох-трьох тижнів.
Масло холодного жиму з виноградних кісточок має багатий склад, є відмінним антиоксидантним засобом і широко використовується в косметології. Воно містить лінолеву, пальмову, міристинову, пальмітолеіновая, стеаринову, арахідонову, гадолеіновую кислоти, а також вітаміни (Е, А, В, С, РР), мінеральні речовини, протеїни, натуральний хлорофіл, антиоксиданти.
Це засіб чудово вбирається, не залишаючи жирних слідів, тому часто використовується для масажу, в тому числі проти целюліту, а також для збереження пружності грудей. Крім того, воно сприяє процесу загоєння ран, тріщин, опіків, подряпин, знімає запальні процеси. Це масло в основному беруть як додатковий засіб в пропорції близько 10-15%. Але його можна брати і в пропорції 1 до 1 з базовими маслами, а саме — жожоба, авокадо, мигдальне, із зародків пшениці та інші.
Масло, зроблене з виноградних кісточок, використовується іноді в якості основи: в нього додають різні ефіри. Воно широко застосовується при виробництві різних косметичних засобів по догляду за шкірою і волоссям.
Такий засіб добре підходить для всіх типів шкіри, а особливо — для жирної. Воно володіє прекрасним протизапальним, розгладжуючим, омолоджуючий, тонізуючим, зволожуючим ефектом, підвищує еластичність шкіри, пом’якшує її, сприяє виробленню колагену, бореться з пігментними плямами і освіжає колір обличчя. Звужує пори проблемної шкіри, бореться з висипом вугрів. Масло виноградних кісточок годиться для засобів домашньої косметики по догляду за шкірою обличчя. Його можна використовувати в таких саморобних засобах:
Виноград треба їсти разом з кісточками, так як саме в них знаходиться найбільше антиоксидантних речовин. Помилку робить і той, хто випльовує шкурку — в ній концентрація корисних речовин вище, ніж в м’якоті.
Про популярних рецептах з масла виноградних кісточок дивіться відео
Масло виноградних кісточок добре використовувати в догляді за всіма типами волосся. Воно має здатність контролювати процес жирообразования, зміцнює і живить коріння, усуває сухість і перетин. До того ж воно швидко вбирається, не обтяжує волосся, допомагає боротися з лупою. Маски з цим маслом роблять волосся блискучим, еластичним, густими, колір знаходить більш яскравий тон, волосся швидше відростають. Для зміцнення і проти ламкості волосся з ним масажують шкіру голови за півгодини до миття.
На дому можна швидко приготувати наступні маски для волосся:
Як зробити маску для сухого волосся дивіться у відео
Незважаючи на те, що виноград є натуральним природним продуктом, у нього є ряд протипоказань:
Виноград володіє відмінними смаковими якостями і рядом корисних властивостей, він містить безліч необхідних людині вітамінів і мінералів. Але також він має кілька протипоказань, перше з яких — цукровий діабет. Його з обережністю вводять в меню маленьким дітям, їм краще не зловживати вагітним жінкам. Зате він корисний при різних навантаженнях і стресах. Вживання червоного винограду і вина з темних сортів є відмінною профілактикою захворювань серця і виникнення раку.
Про порівняльному аналізі різних видів винограду дивіться відео
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…