Категорії: Продукти

Виноград: користь і застосування

Виноград почав вирощуватися людством ще за кілька тисяч років до нашої ери. Зараз вже існує більше десяти тисяч найрізноманітніших сортів цієї окультуреній чагарникової ліани. З них роблять соки, вино, коньяк, родзинки, масло, оцет і, звичайно ж, споживають самі смачні ягоди на десерт.

Зміст

  • Калорійність і харчова цінність
  • Вітаміни та мінерали
  • Чим корисний виноград
    • Для чоловіків
    • Для жінок
    • Для дітей
  • Особливості вживання
    • При вагітності
    • При схудненні
    • При цукровому діабеті
    • З якого віку можна дітям
  • Сніданок, обід або вечерю: коли краще їсти
  • Скільки можна з’їдати в день
  • Білий, зелений, червоний або темний : який вибрати
  • Як використовують в кулінарії
  • Кращі винні сорти винограду
  • Як вибрати при покупці
  • Як зберігати в домашніх умовах
  • Застосування в народній медицині
    • Як жарознижуючий
    • Для полоскання горла
    • При радикуліті
    • При циститі і сечокам’яній хворобі
    • При геморої
  • Масло виноградних кісточок в косметології
    • Для шкіри чи ца
    • Для волосся
  • Протипоказання і шкоду

Калорійність і харчова цінність

Незважаючи на солодкий десертний смак ягід винограду калорій в них не так вже й багато — 43-70 ккал на 100 г. Їх енергетична цінність коливається в залежності від кольору і сорту. Технічні сорти, з яких роблять вино і соки, містять в собі менше м’якоті і більше рідини, вони не такі солодкі, як столові сорти, і менш калорійні.

Калорійність різних сортів винограду на 100 г продукту:

  • білий виноград — 43 ккал.
  • червоний виноград — 64 ккал.
  • кислі сорти — 65 ккал.
  • зелений виноград — 69 ккал.
  • чорний виноград — 70 ккал.
  • кишмиш — 95 ккал.

Серед технічних сортів калорійність також коливається — так, ягоди сорту Рислінг містять всього 43 ккал на 100 г, а Мускат — 66 ккал.

Багато калорій містить родзинки, так, сушений кишмиш містить вже 270 ккал.

Столові сорти в середньому містять 72 ккал на 100 г , і саме їх безпосередньо вживають в їжу. Розглянемо харчову цінність цього продукту — в 100 г столового винограду знаходяться:

  • вода — 80,5 г.
  • вуглеводи — 15,4 г.
  • харчові волокна — 1,6 г.
  • органічні кислоти — 0,8 г.
  • білки — 0,6 г.
  • жири — 0,6 г.
  • зола — 0,5 г.

Вуглеводи представлені в основному глюкозою і фруктозою. Органічні кислоти представлені винної (найбільше), глюконовой, яблучної, лимонної, бурштинової, щавлевої. Серед амінокислот багато незамінних — аргінін, валін, гістидин, лейцин, ізолейцин, лізин, метіонін, треонін та інші. Серед замінних амінокислот найбільше пролина, глутамінової та аспарагінової кислот.

Вітаміни та мінерали

Виноградні ягоди в 100 грамах містять такі вітаміни:

  • З — 6 мг.
  • Е — 0,4 мг.
  • РР — 0,3 мг.
  • В6 — 0,09 мг.
  • В5 — 0,06 мг.
  • В1 — 0,05 мг.
  • бета-каротин — 0,03 мг.
  • В2 — 0 , 02 мг.
  • А — 5 мкг.
  • В9 — 4 мкг.
  • Н — 1,5 мкг.

Ампелотерапія (лікування виноградом) застосовується на деяких південних курортах. Як таких ліків можуть застосовуватися всі сорти в стані повної стиглості і свіжі соки з них.

Мінерали:

  • калій — 225 мг.
  • кальцій — 30 мг.
  • натрій — 26 мг.
  • фосфор — 22 мг.
  • магній- 17 мг.
  • кремній — 12 мг.
  • сірка — 7 мг.
  • хлор — 1 мг.
  • залізо — 600 мкг.
  • алюміній — 380 мкг.
  • бор — 365 мкг.
  • рубідій — 100 мкг.
  • марганець — 90 мкг.
  • цинк — 90 мкг.
  • мідь — 80 мкг.
  • нікель — 16 мкг.
  • фтор — 12 мкг.
  • ванадій — 10 мкг.
  • йод — 8 мкг.
  • молібден — 3 мкг.
  • хром — 3 мкг.
  • кобальт — 2 мкг.

Чим корисний виноград

Виноград відмінно зміцнює серце і судини, покращує кровообіг і кровотворення, знижує холестерин, що робить постійне його вживання відмінною профілактикою серцево-судинних захворювань. Зміцнює очні м’язи, добре впливає на зір. Він поживний і показаний при фізичних і розумових навантаженнях. Є профілактикою хвороби Альцгеймера, зміцнює нервову систему, допомагає позбутися від головного болю. Виводить зайву воду, перешкоджає утворенню каменів в нирках, підвищує апетит, сприяє травленню і підсилює обмін речовин.

Пектини, присутні в червоному винограді, виводять радіонукліди і токсини. Плоди виноградної лози володіють антиоксидантні і онкопротекторні властивості, а також мають відхаркувальну, сечогінну і жовчогінну дію.

Для чоловіків

Виноградини мають ряд корисних якостей для чоловіків:

  • покращують потенцію.
  • відновлюють нормальне функціонування сечостатевої сфери.
  • покращують якість і кількість сперми.
  • здійснюють профілактику виникнення раку передміхурової залози.
  • показані при метаболічному синдромі у чоловіків.

Метаболічний синдром у сильної статі проявляється в жирових відкладеннях на стегнах, високому тиску і підвищеному рівні цукру. Часто їм страждають любителі фастфуду.

Для жінок

Виноград буде корисний жінкам з наступних причин:

  • стабілізує менструальний цикл, прибирає дратівливість в період критичних днів і пом’якшує передменструальний синдром.
  • здійснює профілактику раку грудей і інших онкозахворювань.
  • допомагає легше пережити клімакс.
  • покращує стан шкіри.

Ці ягоди і масло з їх кісточок активно використовуються для догляду за шкірою і волоссям.

Для дітей

Давно вже помічено, що діти, активно споживають виноград, добре ростуть і набирають вагу, менш дратівливі. Ці ягоди корисні для дітей з багатьох причин:

  • підвищують імунітет.
  • покращують апетит і травлення.
  • сприяють формуванню і зміцненню кісток.
  • зменшують прояви карієсу.
  • нормалізують діяльність центральної нервової системи.
  • активізують мозкову діяльність.
  • підвищують силу і витривалість.

Він дуже корисний в меню школяра, що зазнає розумові та фізичні навантаження, допоможе пережити стреси.

Особливості вживання

Багато хто цікавиться щодо того, чи можна вживати виноград вагітним, маленьким дітям, діабетикам, а також чи можна схуднути, поїдаючи ці ягоди.

при вагітності

Виноградини мають в своєму складі багато вітамінів і мінералів, необхідних для формування плоду у вагітних жінок. Особливо вони будуть корисні на ранніх термінах, допомагаючи майбутній мамі боротися з токсикозом, додадуть їй сил і енергії. Але не варто сильно захоплюватися виноградом, так як він має в своєму складі багато глюкози і може сприяти накопиченню зайвої ваги як у вагітної жінки, так і у плода. Бажано споживати продукт в сезон його дозрівання, найкраще — з присадибного господарства.

Під час грудного вигодовування від нього краще утриматися перші кілька місяців, так як він сприяє газоутворення і може бути джерелом алергічних реакцій у немовляти.

При схудненні

В цих ягодах мало калорій і багато вітамінів і мінералів. Найкраще виноград використовувати для схуднення, коли він масово дозріває — в серпні або вересні. Його ягоди відмінно втамовують відчуття голоду, надають сил, покращують метаболізм, виводять токсини і зайву воду. У шкірці винограду знаходиться біоактивні речовини ресвератрол, який надає на організм людини цілий ряд позитивних впливів, серед яких — здатність зменшувати утворення жирових клітин.

Найрозумніше для скидання зайвої ваги спланувати раціональне харчування з помірним споживанням цих ягід. Слід враховувати, що вони викликають апетит, тому їх не рекомендується їсти на ніч, а найкраще поєднати з білковою їжею або додати у фруктовий салат.

При цукровому діабеті

У винограду високий глікемічний індекс і його споживання протипоказано хворим на цукровий діабет. При легкій формі такого недуги допускається з’їдати трохи цих ягід, але далеко не кожен день. При цьому щодо рекомендованої порції цього продукту краще проконсультуватися з лікарем.

З якого віку можна дітям

Цей продукт не рекомендують давати дітям до року. Він також може викликати у дитини алергічні реакції, його виключають з дитячого меню при діатезі. Маленьким дітям прикорм починають з двох ягід і видаляють з них кісточки або використовують кишмишні сорти.

Перед тим як дати маляті їх бажано обдати окропом. Причому їх вживання допускається тільки між прийомами їжі. Знайомити малюка з виноградом краще зі светлоокрашенних сортів — вони менш алергенні.

Одночасне споживання молока і винограду неприпустимо, так як провокує процеси бродіння в системі травлення.

Сніданок, обід або вечеря: коли краще їсти

Виноград, як будь-які інші ягоди і фрукти, найкраще споживати між їжею як самостійну страву. Людям зі зниженою кислотністю і млявим травленням буде добре його з’їсти за півгодини до прийому їжі.

Найкращим часом прийому виноградних ягід для підзарядки організму вважається друга половина дня (але не на ніч).

Скільки можна з’їдати в день

В сезон винограду любителям можна з’їдати хоч по цілого грона цих ягід (300- 500 г), але не щодня. Якщо ви бережете фігуру, то досить з’їсти не більше 10-15 виноградин в день.

Білий, зелений, червоний або темний: який вибрати

Чорний виноград вважається найкориснішим: він добре впливає на баланс цукру в крові і на серцево-судинну систему, покращує кров, підвищує імунітет, є профілактикою хвороби Альцгеймера. Вино з темних сортів найбільш корисне (в помірних дозах). У виноградній шкірці червоних і чорних сортів знаходиться багато карболової кислоти, яка пригнічує рак, а в ягодах також більше пектинів і антиоксидантів.

Світлі сорти винограду набагато менш алергени і більш прийнятні для вживання при хронічному панкреатиті, так як підшлункова залоза не любить червоні фрукти. Спочатку в дитячий раціон рекомендується вводити виноградини легке світле пиво.

Як використовують в кулінарії

Завдяки своїм смаковим якостям виноград знайшов широке застосування в кулінарії. Це найпопулярніші ягоди для виготовлення вина. Залежно від сорту винограду і способу приготування виробляють різноманітні за смаковими якостями і фортеці вина. При перегонці вина отримують такі міцні алкогольні напої як коньяк і бренді.

Також в кулінарії певною популярністю користується винний оцет. Масло виноградних кісточок добре використовувати для заправки салатів, маринування, приготування майонезів та інших соусів. На ньому можна смажити, але при цьому воно втрачає свої корисні властивості.

Виноградини сушать для отримання давно полюбився всім родзинок, який широко використовують для приготування тортів, тістечок та інших кондитерських виробів.

найдавніші докази використання людиною винограду для виноробства були знайдені на грузинських територіях, і їм імовірно вісім тисячоліть.

З винограду роблять сік, варення, використовують для приготування салатів, випічки кексів і пирогів. З нього варять компоти, сироп, маринують. Припустимо додавання виноградних ягід до деяких м’ясні страви (по типу оливок). Виноград найчастіше вживають в їжу як самостійний десерт. Він також добре поєднується з такими фруктами як мандарин, апельсин, лимон, ківі, банан. Його подають з нежирними сортами м’яса і сиру.

З молодого листя винограду роблять відоме грузинське блюдо під назвою «долма», їх навіть консервують взапас, щоб приготувати його взимку.

Кращі винні сорти винограду

Сорти винограду для виноробства не завжди виглядають привабливо, але в них більше соків і менше м’якоті, вони менш солодкі, ніж столові.

найкращими сортами для виноробства вважаються наступні:

  1. Каберне-Совіньйон (Каберне Фран х Совіньон Блан). Дуже поширений сорт для виготовлення червоних вин, родом з Франції, дуже поширений в Бордо. В його чорних ягодах багато таніну і з нього виходять відмінні червоні вина тривалої витримки з багатим смаковим букетом, в якому відчувається присмак чорної смородини, чорносливу, шоколаду, а також кавовий і тютюновий смак. Вегетаційний період для виготовлення сухих вин — 143 дня від розпускання бруньок, для десертних варіантів — 165 днів. Сорт відносно морозо- і посухостійкий.
  2. Каберне-Фран. Визріває трохи раніше Каберне-Совіньйон і більш стійкий до хвороб і шкідників, схожий з ним, але більш м’який на смак і не такий насичений по аромату. У його смаку вгадуються малинові і ожинові ноти. В основному використовується для купажу.
  3. Мерло (Каберне Фран х Магдален Нуар де Шарант). Чорний французький виноград з вегетаційним періодом для виробництва столового вина — 152 дня, для десертного — 164 дня. У ньому більше цукру, менше танінів, він краще переносить прохолодне літо і дає стійкий урожай. Може використовуватися як в сортовому вини, так і в купажах.
  4. Піно Нуар (Трамінер x Піно менье). Французький сорт родом з Бургундії, з нього виробляють столові вина і шампанське. Вегетаційний період становить 141-151 день, зазвичай визріває до кінця вересня. Примхливий і дає малий урожай, залежний від місцевих умов зростання. Присутні смакові тони лікарських трав, ягідні, йодисті і мускусні ноти.
  5. Санджовезе. Італійський червоний сорт, йде для пряних вин з чорносливовим і вишневим тоном. Для повного розкриття смакових якостей краща витримка. Використовують як в чистому вигляді, так і для купажу.
  6. Сіра (Бланшетт x Дюреза). Французький чорний виноград, смак якого має перцеві тони і залежить від місця зростання. Низька врожайність і задовільна стійкість до хвороб. Часто використовується для купажу.
  7. Карменер. Чорний виноград родом з Франції, що росте зараз в основному в Чилі. З нього виходять густо пофарбовані темно-червоні вина з ягідними і сливовими тонами, перцевими нотами і присмаком спецій. Він среднеустойчив до захворювань і має морозостійкість до 22 ° C.
  8. Мурведр. Іспанська пізній сорт червоного винограду. Вегетаційний період в кліматі Криму — 127-157 днів. Посухостійкий і не дуже вимогливий до грунтів, нестійкий до хвороб. Росте в основному на півдні Франції і в Середземномор’ї. Має багато таніну і частіше йде в купаж. У смаку відчуваються м’ясні та ягідні ноти, а також ноти лікарських трав.
  9. Гренаш Нуар. Стародавній сорт з ягодами червоного кольору, дуже часто вирощується в Іспанії. Відмінно накопичує цукор, невибагливий, але нестійкий до захворювань. У смаку відчувається присмак ягід, горіхів, шкіри і землі.
  10. Зинфандель. Среднепоздний червоний сорт, популярний в США. Він добре накопичує цукор, среднеустойчив до хвороб. Використовується для приготування як легких, так і кріплених десертних вин. Смак вина з цього сорту матиме ноти ягід, спецій, темної черешні і чорного перцю.
  11. Регент (Діана (Сільванер x Мюллер Тургау) x Шамбурсі). Середньопізній сорт німецької селекції (135-140 днів вегетації). Морозостійкий і среднеустойчив до хвороб. Чорні ягоди дають вину інтенсивний колір, велика кількість таніну і фруктово-малинові ноти. З нього виходять відмінні марочні вина.
  12. Сапераві. Пізній древній сорт (150-160 днів вегетації), родом з Грузії. Має червоний колір, невибагливий, але нестійкий до хвороб. Переважно садити в теплих регіонах, інакше не встигне накопичити достатньо цукру, а рівень кислотності у нього і так високий. Гарний для різних вин і купажу. Смак представлений нотами малини, сливи і сухофруктів.
  13. Шардоне (Піно сепаж x Gouais Blanc). Дуже поширений сорт для білих вин, має середній термін визрівання (138-140 днів вегетації). Підходить для приготування різних вин, але частіше за все з нього роблять столові і ігристі вина. Має в смаку ноти цитрусів і яблук.
  14. Мускат. Відомий сорт з білими ягодами, що мають сильний мускатний запах з квітковими і гвоздиковим нотками.
  15. Совіньон Блан. Французький винний сорт білого винограду середнього терміну дозрівання (130-135 днів вегетації). Поширений среднеурожайний сорт, погано стійкий до хвороб. Вина мають свіжий смак з трав’янисто-фруктовими тонами і насичений аромат. Використовується в різних винах і для купажу. Найкраще проявляється в молодих винах. Часто з нього виготовляють сухі вина і шампанське.
  16. Піно Блан (Піно менье x Трамінер). Ранній технічний сорт білого винограду, схожий з Шардоне.
  17. Рислінг. Поширений середньопізній сорт (148-160 днів вегетації) для білих вин. Среднеурожайний і нестійкий до хвороб сорт. Має приємний квітковий аромат. У смаку є ноти зелених яблук і груш. На смакові якості впливає місцевість зростання. Використовується для виробництва різних вин, які можна довго витримувати.

Переважна частина світового врожаю винограду (71%) йде на виробництво різних вин.

Як вибрати при покупці

Виноград найкраще купувати в період його дозрівання та збору — з кінця серпня і до жовтня. При цьому слід дотримуватися наступних правил:

  • попросіть у продавця спробувати ягоди, не купуйте відразу, навіть якщо їх смак сподобався, пройдіться і по іншим прилавків. Постарайтеся запам’ятати сорт, який сподобався.
  • виноградини повинні бути не пошкодженими і пружними, відриватися з опором, мати восковий наліт — це ознаки свіжого продукту.
  • струсіть перед покупкою гроно — ягоди не повинні обсипатися. Якщо вони мляві і занадто легко відриваються, то це означає, що його передержали на холоді.
  • якщо на винограді присутні темні цятки і крапочки, то це говорить про його найвищої стиглості і максимально набраному цукрі, іноді вони є ознаками певних сортів. Уникайте грон з гнилими ягодами і ознаками в’янення.
  • верхівка грона, до якої кріпляться виноградини, повинна бути зеленою. Якщо вона засохла, то це означає, що виноград зірвали давно, і він вже втратив частину своїх корисних речовин.

Перед вживанням виноград слід ретельно помити, так як для кращого зберігання його часто обробляють різними препаратами (особливо це стосується імпортного винограду). В самому процесі вирощування його обробляють різними хімікатами від шкідників і хвороб.

Як зберігати в домашніх умовах

Виноград краще не зберігати, а з’їдати відразу, так як зберігати довго його неможливо. У холодильнику його найкраще зберігати в паперовому пакеті.

Приміщення, в якому ви вирішили зберегти виноградні грона довше, має мати хорошу вентиляцію і вологість близько 80-90%. Температура повинна бути не менше 0,5 ° C (якнайвище). Виноград буде добре зберігатися в льохах в спеціальних фруктових ящиках з отворами для провітрювання. Добре буде пересипати грона тирсою або перекласти папером.

Чи не кладіть в кожний ящик занадто багато грон — вони можуть прим’яти один одного. Якщо на вулиці досить прохолодно, але немає морозу, їх можна якийсь час зберігати і на балконі, прикривши газетою.

Темні сорти зберігаються трохи довше, ніж світлі. У вибраних для зберігання грон не повинно бути гнилі і пошкоджених ягід.

В спеціальних сховищах виноград можуть зберігати до шести місяців, але в домашніх умовах навряд чи вийде його зберегти більше трьох тижнів.

застосування в народній медицині

Виноград застосовують в народній медицині для лікування ряду захворювань.

Як жарознижуючий

Виноградні плоди використовують як жарознижуючий засіб. Для цього беруть недостиглі ягоди і приймають по одній чайній ложці подрібнених плодів від трьох до п’яти разів добу.

З незрілих виноградних плодів можна приготувати знижує високу температуру засіб: беруть три чайних ложки подрібнених ягід, заливають 100 мл 96% спирту, настоюють три тижні. Приймають таку настоянку по одній чайній ложці три рази протягом дня. Виноградний сік з дозрілих ягід є прекрасним потогінну і жарознижуючим засобом. Для зниження високої температури у дітей їх протирають відваром з кислого винограду.

Для полоскання горла

запалені слизову горла під час ангіни добре заспокоює сік солодких сортів. Для ополіскування горла можна зробити такий настій: одну столову ложку листя винограду заливають окропом, настоюють протягом двох годин.

Жителі тих країн Європи, де активно вживають виноград і вина з нього, значно рідше хворіють на онкозахворювання.

При радикуліті

При лікуванні радикуліту застосовують листя винограду. Для цієї мети беруть один кілограм попередньо подрібнених сухих виноградного листя і заливають трьома літрами окропу, настоюють близько півгодини. Потім чотири столові ложки гарячих листя загортають в кілька шарів марлевої тканини і розміщують на хворому місці. Замість листя можна використовувати виноградну макуху, який залишився після приготування вина або соку. Його розігрівають до 40 ° C і мають у своєму розпорядженні на хворому місці, зверху накривають чимось теплим.

При циститі і сечокам’яній хворобі

Народна медицина рекомендує виноград для лікування циститу і сечокам’яної хвороби. Для цієї мети пропонується приймати виноградини кожен день натщесерце по 200 грам, постійно збільшуючи прийом до двох кілограм. У цей період потрібно відмовитися від алкогольних напоїв і молока.

Можна також скористатися наступним рецептом: родзинки ретельно миють у теплій воді, а потім заливають холодною водою на одну годину. Підсушити, вилучити кісточки, замість них покласти горошини чорного перцю. Приймати по 5-6 штук начиненого родзинок три рази протягом дня. Курс лікування становить десять днів. Дана процедура сприяє розчиненню і виведенню каменів і піску з нирок, знімає запалення в органах сечовидільної системи.

У народній медицині для зняття набряку, виведення піску з нирок застосовують так звану пасоку. Це сік виноградної лози, що з’являється навесні, — прекрасний сечогінний засіб.

При геморої

Виноградний сік має проносними властивостями, тому прекрасно підходить як профілактичний засіб при геморої. При цьому захворюванні його бажано включати в раціон харчування. Для лікування геморою можна приготувати наступний проносний засіб: через одну годину після вечері попередньо вимиті родзинки в кількості 50 грам добре розжувати і проковтнути. Цю процедуру повторювати протягом двох-трьох тижнів.

Масло виноградних кісточок в косметології

Масло холодного жиму з виноградних кісточок має багатий склад, є відмінним антиоксидантним засобом і широко використовується в косметології. Воно містить лінолеву, пальмову, міристинову, пальмітолеіновая, стеаринову, арахідонову, гадолеіновую кислоти, а також вітаміни (Е, А, В, С, РР), мінеральні речовини, протеїни, натуральний хлорофіл, антиоксиданти.

Це засіб чудово вбирається, не залишаючи жирних слідів, тому часто використовується для масажу, в тому числі проти целюліту, а також для збереження пружності грудей. Крім того, воно сприяє процесу загоєння ран, тріщин, опіків, подряпин, знімає запальні процеси. Це масло в основному беруть як додатковий засіб в пропорції близько 10-15%. Але його можна брати і в пропорції 1 до 1 з базовими маслами, а саме — жожоба, авокадо, мигдальне, із зародків пшениці та інші.

Масло, зроблене з виноградних кісточок, використовується іноді в якості основи: в нього додають різні ефіри. Воно широко застосовується при виробництві різних косметичних засобів по догляду за шкірою і волоссям.

Для шкіри обличчя

Такий засіб добре підходить для всіх типів шкіри, а особливо — для жирної. Воно володіє прекрасним протизапальним, розгладжуючим, омолоджуючий, тонізуючим, зволожуючим ефектом, підвищує еластичність шкіри, пом’якшує її, сприяє виробленню колагену, бореться з пігментними плямами і освіжає колір обличчя. Звужує пори проблемної шкіри, бореться з висипом вугрів. Масло виноградних кісточок годиться для засобів домашньої косметики по догляду за шкірою обличчя. Його можна використовувати в таких саморобних засобах:

  • для сухої, в’янучої шкіри. Змішати його і масло жожоба в співвідношенні 1: 1, накапати по дві краплі сандалового, апельсинового і ефірного масла ромашки блакитний. Дану суміш втирати в шкіру обличчя на ніч.
  • проти зморшок навколо очей. Одну столову ложку цієї олії змішати зі столовою ложкою олії авокадо, капнути по дві краплі ефірного масла троянди і сандалу. Наносити на шкіру повік.
  • для зняття макіяжу з особи. Змочити теплою водою ватний тампон, додати 5-6 крапель цього масла і очищати обличчя.

Виноград треба їсти разом з кісточками, так як саме в них знаходиться найбільше антиоксидантних речовин. Помилку робить і той, хто випльовує шкурку — в ній концентрація корисних речовин вище, ніж в м’якоті.

Про популярних рецептах з масла виноградних кісточок дивіться відео

Для волосся

Масло виноградних кісточок добре використовувати в догляді за всіма типами волосся. Воно має здатність контролювати процес жирообразования, зміцнює і живить коріння, усуває сухість і перетин. До того ж воно швидко вбирається, не обтяжує волосся, допомагає боротися з лупою. Маски з цим маслом роблять волосся блискучим, еластичним, густими, колір знаходить більш яскравий тон, волосся швидше відростають. Для зміцнення і проти ламкості волосся з ним масажують шкіру голови за півгодини до миття.

На дому можна швидко приготувати наступні маски для волосся:

  1. Для харчування, блиску і відновлення волосся. Перемішати в співвідношенні 1: 1: 1 масла — виноградних кісточок, жожоба і зародків пшениці. Даний склад розподілити по волоссю, тримати всю ніч (або хоча б пару годин), а потім помити їх за допомогою шампуню.
  2. Для зміцнення, харчування і додання блиску. Ретельно розтерти один жовток з 1 столовою ложкою олії кісточок винограду, 1 столовою ложкою мигдалевого масла, додати 3-4 краплі ефіру іланг-іланг. Нанести на волосся, через годину змити шампунем.
  3. Проти випадання і для шовковистості волосся. Розтерти два жовтки з двома столовими ложками даного масла і однією столовою ложкою коньяку. Нанести на 0,5-1 годину, а потім вимити шампунем.

Як зробити маску для сухого волосся дивіться у відео

Протипоказання і шкоду

Незважаючи на те, що виноград є натуральним природним продуктом, у нього є ряд протипоказань:

  • виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки, коліти.
  • діарея.
  • цукровий діабет.
  • карієс і стоматит.
  • індивідуальна непереносимість (алергія).
  • дитячий діатез, грудне вигодовування.
  • цироз печінки.
  • ожиріння.

Виноград володіє відмінними смаковими якостями і рядом корисних властивостей, він містить безліч необхідних людині вітамінів і мінералів. Але також він має кілька протипоказань, перше з яких — цукровий діабет. Його з обережністю вводять в меню маленьким дітям, їм краще не зловживати вагітним жінкам. Зате він корисний при різних навантаженнях і стресах. Вживання червоного винограду і вина з темних сортів є відмінною профілактикою захворювань серця і виникнення раку.

Про порівняльному аналізі різних видів винограду дивіться відео

Останні статті

Постійний (довгий) сухий кашель

За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…

5 месяцев тому назад

Мукалтін від сухого чи вологого кашлю?

Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…

5 месяцев тому назад

ГЕРХ: лікування народними засобами

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…

5 месяцев тому назад

Як заспокоїти сухий кашель

На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…

5 месяцев тому назад

Причини сухого кашлю у дитини без температури

Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…

5 месяцев тому назад

Трахеобронхіт

Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…

5 месяцев тому назад