Інжир є одним з найдавніших рослин. Він відноситься до роду фікус сімейства тутових. Його ще називають дулею, смоквою, винної або смирнской ягодою.
Зміст
Він почав виростати в Південно-Західній частині Аравійського півострова. Пізніше набув поширення в Юдеї, Індії, Фінікії, Сирії, Єгипті та в країнах Середземномор’я.
Чи знаєте ви? Інжир є деревом-довгожителем. Він здатний плодоносити протягом 300-400 років.
Його плоди можуть бути жовтими або чорно-синіми. Це залежить від вибраного сорту. Вони мають грушоподібної форми і досягають в діаметрі до 10 см. Середня вага коливається в межах 30-70 м Якщо він ще не дозрів, то всередині нього міститься сік, який має різкий і яскраво виражений смак. Готовий же до вживання інжир заповнений дрібними їстівними насінням.
У 100 г свіжого інжиру міститься до 80 кілокалорій, в такій же кількості сушеного — до 250, крім того в нього входять такі елементи і вітаміни :
Корисність плодів обумовлена наявністю солей хімічних елементів і вітамінів. У сушеному вигляді вони містять ферменти, каротиноїди, білки і жири, пектинові і мінеральні речовини. Як правило, шкірку перед вживанням обрізають, можна замочити плід в воді, щоб полегшити цю процедуру. Отриману рідину можна пити, оскільки вона наповнюється мінеральними речовинами і фруктовим цукром.
Цінність інжиру полягає в кількості насіння, тому найсмачнішим вважається самаркандський сорт, так як його плід містить їх більше 900.
Фіга допоможе знизити цукор в крові і надати послаблюючу дію на організм людини, що сприяє схудненню. Її м’якоть використовують для зниження температури тіла, а також для лікування гавкаючого кашлю. Крім того, вона корисна при бронхіальній астмі, аритмії, болях в грудях і анемії і здатна нормалізувати діяльність нервової і серцево-судинної систем.
У листі рослини міститься псорален, бергаптен, фурокумарін, дубильні і смолисті речовини, ефірну масло та інші корисні елементи. Це обумовлює наявність лікувальних властивостей, що мають позитивну дію при лікуванні різних захворювань типу виразки шлунка, дизентерії, кольок і т.д.
Щоб приготувати настій з листя, необхідно їх подрібнити і додати 1 столову ложку в склянку окропу. Після 1 години настоювання слід пити по півсклянки 3 рази на день.
Сушені плоди також надають корисну дію на організм людини. Так, вони позитивно впливають на серцево-судинну і травну системи. Щоб надати інжиру в’ялену форму, необхідно попередньо видалити плодоніжки, а також вимити продукт.
Після цього слід скласти його в підготовлену ємність і засипати цукром. При цьому на 1 кг інжиру має припадати 150-200 г цукру.
Через 10 годин настоювання необхідно приготувати сироп. Для цього слід 250 г цукру розчинити в 250 мл гарячої води. Готовим сиропом обливають інжир і витримують протягом 10 хвилин при температурі 90 градусів. Пропустивши отриману масу через друшляк, через кілька годин слід відправити плоди в духовку і в’ялити їх на повільному вогні. Через 3 години вони придбають липку і в’язку структуру, що буде свідчити про їхню готовність.
Основними протипоказаннями до вживання інжиру є подагра, запалення кишечника, порушення толерантності до вуглеводів і цукровий діабет. Останнє стосується висушених плодів. Крім того, через присутність в його складі щавлевої кислоти людям із захворюваннями жовчного міхура і нирок він протипоказаний.
Оскільки офіційна медицина не відкидає інжир як лікувальний засіб від багатьох захворювань , необхідно розглянути способи оздоровлення людського організму за допомогою даного плода. Так, для позбавлення від лишаїв, фурункулів, кропив’янки та інших уражень шкіри необхідно прикладати до пошкоджених місцях свіжозірвані листя рослини. А для усунення родимих плям і бородавок можна застосовувати недозрілий розім’ятий плід.
Для заспокоєння запалитися нерва слід настояти золу фігового дерева на воді і робити відповідні компреси. Початкову стадію катаракти лікують за допомогою соку недозрілі плоду, так як він здатний прибрати вологу плівку з очей.
Важливо! Для підтримки функцій хребта в нормальному стані інжир п’ють як напій. Для його приготування необхідно відварити плоди в половині літра молока протягом півгодини, після чого вживати отриману рідину по 100-150 мл в день.
Також плоди цієї рослини активно використовують в кулінарії, виготовляючи варення, вино, пастилу, цукерки, компоти, оцет і інші продукти харчування.
Інжир має солодкуватий смак і ніжний аромат. Зазвичай його їдять в свіжому вигляді і без будь-яких добавок, хоча він буде смачний в поєднанні з деякими фруктами і овочами. Добова норма становить 4-5 плодів.
Фіги можна вживати в їжу як з шкіркою, так і без неї. Це залежить від її жорсткості і товщини. Також можна розрізати інжир на 2 половинки і з’їсти їх вміст за допомогою ложки. Плід може бути яскраво-червоним, рожевим, жовтим, темно-синім або фіолетовим і мати різні відтінки смаку.
Плоди стиглого інжиру продавлюються від натискання і мають солодкий аромат.
Важливо! Під час дозрівання вони стають м’якими, тому після збору врожаю їх потрібно зберігати в холодильнику не більше 2-3 днів, після чого слід з’їсти, інакше продукт зіпсується.
При виборі інжиру необхідно уникати запліснявілі, кислого або гнилого запаху. Шкірочка плоду повинна бути твердою і цілісною. Оскільки його стиглі плоди мають ніжну текстуру, вони погано переносять транспортування, тому в продажу ця рослина зустрічається в вигляді сухофруктів.
Інжир стає все більш популярним, а його лікувальні властивості знаходять своє застосування в лікуванні багатьох захворювань. Крім того, ця рослина має приємний смак, що пояснює його широке поширення і присутність в раціоні багатьох людей.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…