Категорії: Продукти

Корисні властивості і застосування інжиру

Інжир є одним з найдавніших рослин. Він відноситься до роду фікус сімейства тутових. Його ще називають дулею, смоквою, винної або смирнской ягодою.

Зміст

  • Опис і характеристика
  • Склад і калорійність
  • Корисні властивості
  • Шкода і протипоказання
  • Застосування
  • Скільки і як правильно їсти
  • як вибрати

Опис і характеристика

Він почав виростати в Південно-Західній частині Аравійського півострова. Пізніше набув поширення в Юдеї, Індії, Фінікії, Сирії, Єгипті та в країнах Середземномор’я.

Чи знаєте ви? Інжир є деревом-довгожителем. Він здатний плодоносити протягом 300-400 років.

Його плоди можуть бути жовтими або чорно-синіми. Це залежить від вибраного сорту. Вони мають грушоподібної форми і досягають в діаметрі до 10 см. Середня вага коливається в межах 30-70 м Якщо він ще не дозрів, то всередині нього міститься сік, який має різкий і яскраво виражений смак. Готовий же до вживання інжир заповнений дрібними їстівними насінням.

Склад і калорійність

У 100 г свіжого інжиру міститься до 80 кілокалорій, в такій же кількості сушеного — до 250, крім того в нього входять такі елементи і вітаміни :

  • вода (82 г).
  • білки (0,7 г).
  • жири (0 , 2 г).
  • вуглеводи (13,6 г).
  • клітковина (2,4 г).
  • органічні кислоти (0,5 г) .
  • зола (1,1 г).
  • калій (270 мг).
  • кальцій (34 мг).
  • магній (20 мг).
  • натрій (18 мг).
  • фосфор (32 мг).
  • залізо (1,3 мг).
  • мідь (60 мкг).
  • бета-каротин (0,05 мг).
  • тіамін (0,06 мг).
  • рибофлавін ( 0,05 мг).
  • ніацин (0,5 мг).
  • фолієва кислота (10 мкг).
  • аскорбінова кислота (2 мг).

Корисні властивості

Корисність плодів обумовлена ​​наявністю солей хімічних елементів і вітамінів. У сушеному вигляді вони містять ферменти, каротиноїди, білки і жири, пектинові і мінеральні речовини. Як правило, шкірку перед вживанням обрізають, можна замочити плід в воді, щоб полегшити цю процедуру. Отриману рідину можна пити, оскільки вона наповнюється мінеральними речовинами і фруктовим цукром.

Цінність інжиру полягає в кількості насіння, тому найсмачнішим вважається самаркандський сорт, так як його плід містить їх більше 900.

Фіга допоможе знизити цукор в крові і надати послаблюючу дію на організм людини, що сприяє схудненню. Її м’якоть використовують для зниження температури тіла, а також для лікування гавкаючого кашлю. Крім того, вона корисна при бронхіальній астмі, аритмії, болях в грудях і анемії і здатна нормалізувати діяльність нервової і серцево-судинної систем.

У листі рослини міститься псорален, бергаптен, фурокумарін, дубильні і смолисті речовини, ефірну масло та інші корисні елементи. Це обумовлює наявність лікувальних властивостей, що мають позитивну дію при лікуванні різних захворювань типу виразки шлунка, дизентерії, кольок і т.д.

Щоб приготувати настій з листя, необхідно їх подрібнити і додати 1 столову ложку в склянку окропу. Після 1 години настоювання слід пити по півсклянки 3 рази на день.

Сушені плоди також надають корисну дію на організм людини. Так, вони позитивно впливають на серцево-судинну і травну системи. Щоб надати інжиру в’ялену форму, необхідно попередньо видалити плодоніжки, а також вимити продукт.

Після цього слід скласти його в підготовлену ємність і засипати цукром. При цьому на 1 кг інжиру має припадати 150-200 г цукру.

Через 10 годин настоювання необхідно приготувати сироп. Для цього слід 250 г цукру розчинити в 250 мл гарячої води. Готовим сиропом обливають інжир і витримують протягом 10 хвилин при температурі 90 градусів. Пропустивши отриману масу через друшляк, через кілька годин слід відправити плоди в духовку і в’ялити їх на повільному вогні. Через 3 години вони придбають липку і в’язку структуру, що буде свідчити про їхню готовність.

Шкода і протипоказання

Основними протипоказаннями до вживання інжиру є подагра, запалення кишечника, порушення толерантності до вуглеводів і цукровий діабет. Останнє стосується висушених плодів. Крім того, через присутність в його складі щавлевої кислоти людям із захворюваннями жовчного міхура і нирок він протипоказаний.

Застосування

Оскільки офіційна медицина не відкидає інжир як лікувальний засіб від багатьох захворювань , необхідно розглянути способи оздоровлення людського організму за допомогою даного плода. Так, для позбавлення від лишаїв, фурункулів, кропив’янки та інших уражень шкіри необхідно прикладати до пошкоджених місцях свіжозірвані листя рослини. А для усунення родимих ​​плям і бородавок можна застосовувати недозрілий розім’ятий плід.

Для заспокоєння запалитися нерва слід настояти золу фігового дерева на воді і робити відповідні компреси. Початкову стадію катаракти лікують за допомогою соку недозрілі плоду, так як він здатний прибрати вологу плівку з очей.

Важливо! Для підтримки функцій хребта в нормальному стані інжир п’ють як напій. Для його приготування необхідно відварити плоди в половині літра молока протягом півгодини, після чого вживати отриману рідину по 100-150 мл в день.

Також плоди цієї рослини активно використовують в кулінарії, виготовляючи варення, вино, пастилу, цукерки, компоти, оцет і інші продукти харчування.

Скільки і як правильно їсти

Інжир має солодкуватий смак і ніжний аромат. Зазвичай його їдять в свіжому вигляді і без будь-яких добавок, хоча він буде смачний в поєднанні з деякими фруктами і овочами. Добова норма становить 4-5 плодів.

Фіги можна вживати в їжу як з шкіркою, так і без неї. Це залежить від її жорсткості і товщини. Також можна розрізати інжир на 2 половинки і з’їсти їх вміст за допомогою ложки. Плід може бути яскраво-червоним, рожевим, жовтим, темно-синім або фіолетовим і мати різні відтінки смаку.

Як вибрати

Плоди стиглого інжиру продавлюються від натискання і мають солодкий аромат.

Важливо! Під час дозрівання вони стають м’якими, тому після збору врожаю їх потрібно зберігати в холодильнику не більше 2-3 днів, після чого слід з’їсти, інакше продукт зіпсується.

При виборі інжиру необхідно уникати запліснявілі, кислого або гнилого запаху. Шкірочка плоду повинна бути твердою і цілісною. Оскільки його стиглі плоди мають ніжну текстуру, вони погано переносять транспортування, тому в продажу ця рослина зустрічається в вигляді сухофруктів.

Інжир стає все більш популярним, а його лікувальні властивості знаходять своє застосування в лікуванні багатьох захворювань. Крім того, ця рослина має приємний смак, що пояснює його широке поширення і присутність в раціоні багатьох людей.

Останні статті

Постійний (довгий) сухий кашель

За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…

4 месяца тому назад

Мукалтін від сухого чи вологого кашлю?

Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…

4 месяца тому назад

ГЕРХ: лікування народними засобами

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…

4 месяца тому назад

Як заспокоїти сухий кашель

На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…

4 месяца тому назад

Причини сухого кашлю у дитини без температури

Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…

4 месяца тому назад

Трахеобронхіт

Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…

4 месяца тому назад