Арахисовая паста — дивовижна їжа. Гурмани люблять її за насичений горіховий смак, прихильники здорового харчування — за натуральність і велика кількість вітамінів. І ті, й інші мають рацію. При правильному вживанні частування з арахісу позитивно позначається на фігурі. У чому полягають корисні властивості пасти і як її можна їсти?
Зміст
Класичний варіант страви готується з єдиного інгредієнта. Це ретельно подрібнені ядра смаженого арахісу.
В сучасних рецептурах горіхи доповнюються рослинним маслом, солодкими і солоними приправами. Традиційна версія теж зберігає популярність.
Фото: abeautifulmess.com
За консистенцією продукт помірно рідкий і маслянистий, з дрібними крупинками горіхів. Смак злегка в’яже рот і подобається шанувальникам традиційного смаженого арахісу. У холодильнику маса стає більш твердою, а при кімнатній температурі розм’якшується.
В пасту не додають вода. Рідка консистенція — заслуга арахісового масла, яке виділяється при подрібненні ядер.
Паста з арахісу асоціюється з американським способом життя. Рецептура дійсно народилася в США і активно пропагувалася з кінця XIX в. Паста рекламувалася як ситна їжа для сімейних сніданків. У цей ролі вона і завоювала любов жителів США, а потім і решти людства. Класика жанру, знайома по голлівудських фільмах, — бутерброди на підсмажених грінках.
Фото: www.foodnetwork.com
Ще його часто їдять з ложки (але в такому випадку воно «в’яже» в роті, вже повірте).
Бред Пітт їсть арахісове масло у фільмі «Знайомтеся, Джо Блек»
Арахіс — недорогий продукт, який по живильній цінності не поступається м’ясу. Він збагатив раціон середнього американця цінних білком і заслужив загальну повагу. 24 січня американці відзначають День арахісової пасти, а 13 вересня вшановується сам горіх.
Арахисовая паста — цінний компонент ПП-раціону. Її дієтичні переваги — велика кількість білка, помірна кількість вуглеводів і 0% холестерину.
Скільки калорій міститься в горіховій пасті, залежить від конкретної рецептури. Добавки можуть змінити енергетичну цінність як в більшу, так і в меншу сторону. Середні значення калорійності і БЖУ для 100 г класичної пасти з 1 інгредієнта:
Енергетична цінність — 588 ккал
Цінні властивості арахісової пасти для здорового харчування визначаються її мінеральним складом. Вона містить такі корисні елементи:
Добова потреба в білку розраховується з формули: 1 г протеїну на 1 кг маси тіла.
Горіхова паста допомагає підтримувати стабільну вагу, хороша під час схуднення і при наборі м’язової маси. Які позитивні наслідки від її регулярного вживання:
Натуральні жирні кислоти корисні для здоров’я судин, улучают роботу мозку і збільшують міцність кісток і сухожиль.
Негативні моменти теж присутні. Причому шкода може принести як неякісний товар, так і продукт з ідеально натуральним складом. Небезпеки пов’язані зі специфікою основного інгредієнта — арахісу.
Жири становлять понад 50% складу арахісу. Саме вони відповідають за високу калорійність.
Подивіться відео в якому розповідають про користь і шкоду арахісової пасти.
Консерванти, ароматизатори і стабілізатори додаються до деяких намазки промислового виробництва. Завдяки штучним добавкам підприємці економлять на якісній сировині. «Хімія» покращує смакові властивості низькосортного продукту і збільшує термін його придатності. Споживачі ж ризикують власним здоров’ям.
Грамотний покупець уважно читає список інгредієнтів перед покупкою. Які інгредієнти не повинні бути присутніми в хорошій пасті з арахісу:
Категорична заборона на вживання також продиктований мінеральним складом горіхів. Кого не можна нею пригощати?
Чи можна їсти пасту вагітним жінкам? Медики рекомендують відмовитися від неї після 4 місяці виношування. Арахіс в раціоні майбутньої матері небезпечний розвитком алергії у немовляти. Детальніше про харчування для вагітних жінок.
Правильний продукт володіє рівною структурою без грудок.
Відшаровування масла на поверхні — нормальне явище і ознака натурального складу.
Колір — кремовий. Відтінки різняться в залежності від рецептури. Якщо горіхи подрібнені разом зі шкіркою, маса буде темніше.
Паста з медом і олією — світла. Продукт з какао за кольором нагадує темний шоколад.
Фото: www.cookinglight.com
Наша редакція спробувала багато варіантів і ми зупинилися на наступному варіанті американського виробництва:
Рекомедуем і вам його спробувати. Якщо ви купували якісь інші варіанти в магазині і вам сподобалися, напишіть в коментарях, які саме.
«Їж і худни» рекомендує
Спред з арахісового масла Peanut Butter Co., Crunch Time
В баночці 454 г відмінною хрусткою пасти. Хрустка — значить з шматочками арахісу, діти це просто обожнюють. Густа, в міру солодка і солона. Оцінка 4.6 і 3779 відгуків на iHerb і товар №1 в цій категорії. Дегустували самі і це найкраще, що ми змогли знайти.
Подивитися на iHerb
Користь і шкода для фігури залежать від з’їденого кількості пасти. Денна норма співвідноситься з метою дієтичного раціону — це може бути підтримання ваги, схуднення або набір м’язової маси.
Для розрахунку калорійності необхідно знати, скільки грамів в чайній ложці пасти і її столовому аналогу:
Кількість продукту, г Енергетична цінність, ккал Чайна ложка 10-12 74 Столова ложка 35 217
Денна норма калорійності в умовах підтримки ваги — 1400-1500 ккал для жінок і близько 1800-2000 ккал для чоловіків.
Горіхову пасту рекомендується вживати в першій половині дня. В цей час обмін речовин найбільш активний, так що жирна і калорійна їжа додасть сил і не відкладеться у вигляді зайвих кг.
Норми вживання в залежності від цілей раціону:
При схудненні необхідно створити дефіцит калорій і знизити кількість жирів. 1 чайна ложка — допустима кількість в період харчових обмежень. Помірна доза ненасичених жирних кислот прискорить спалювання власних запасів.
Варіант енергетичного перекусу для тих, що худнуть — яблуко в супроводі горіхового ласощі.
При підтримці ваги дозволена порція співвідноситься з калорійністю решти раціону. Середня доза — 1-1,5 столових ложки (близько 300 ккал).
Набір м’язової маси — привід збагатити раціон білковою їжею. Спортсмени можуть з’їдати до 3 ложок в день. Перевищення цієї кількості загрожує ожирінням і алергією.
Класична рецептура деяким гурманам здається нудною і прісної. Для любителів яскравих смаків створені арахісові маси з добавками. Всі вони розрізняються по 2 критеріям:
За консистенцією паста буває кремовою і хрусткою. Перший вид має гладку однорідною текстурою. У хрусткою різновиди присутні великі шматочки арахісу. Консистенція іноді вказується на етикетці: кремова — creamy і хрустка — chunky або crunchy.
Фото: www.meijer.com
За смаком паста буває солодкою, солоної і навіть пікантною. Все залежить від конкретних добавок. З чого можна вибрати:
Пропонуємо переглянути відео від програми «Жити здорово!», де розкажуть про склад, користь і шкоду арахісової пасти, а також як вибрати, як зберігати і як приготувати пасту.
Арахисовая паста налічує десятки способів вживання. 3 основні сфери застосування:
Під час сніданку горіхова намазки замінює вершкове масло або солодкий джем. З чим вона поєднується?
Ідеальний сніданок спортсмена — сир і арахісова паста. Обидва компоненти — лідери за вмістом білка. Рослинна олія з арахісу поліпшить засвоєння кальцію, який є жиророзчинних елементом.
Такий перекус підтримає сили на роботі або в школі і допоможе зміцнити м’язи після занять фітнесом. Варіантів кілька:
Найбільш вдала комбінація: несолодка арахісова паста з бананом.
Фото: www.kendrickdisch.com
В дієтичної випічці і десертах горіхова маса витісняє варене згущене молоко або жирні вершки. Вона додається в начинку для тістечок і цукерок ручної роботи. Правильні солодощі до смаку і аромату не поступаються батончикам «Снікерс».
Які рецепти страв можна освоїти в домашніх умовах?
Для приготування підходить хрустка паста з шматочками горіхів. Оладки можна подати до сніданку.
Фото: livingsweetmoments.com
Кількість порцій 5 (1 порція — 2 оладки ) Час приготування 15-20 хв Калорійність 1 порції 350 Білки 12 Жири 11 Вуглеводи 49
Що потрібно:
Як приготувати:
Фото: avirtualvegan.com
Солодощі багаті калієм і антиоксидантами. Подрібнені горіхи в комбінації з гірким шоколадом і бананом створюють ідеальний баланс солоного і солодкого смаку з легкою гіркуватістю.
Для цукерок можна використовувати міні-форми для кексів-маффинов.
К -у порцій Близько 12 шт. Час приготування 30 хв Калорійність 1 порції 120 Білки 3 Жири 8 Вуглеводи 9
Інгредієнти:
Як зробити:
Снеки багаті рослинним білком, клітковиною і калієм. Батончики готуються з 3 компонентів і не містять додаткового цукру.
Фото: minimalistbaker.com
Кількість порцій 8 Час приготування 30 хв + (час для охолодження) Калорійність 1 порції 214 Білки 7 Жири 9 Вуглеводи 31
Що потрібно:
Як приготувати:
Пропонуємо переглянути відео з 3 різними рецептами гранола.
Пасту можна не тільки купити, але і зробити самостійно. Єдина вимога — наявність блендера на кухні.
Фото: sallysbakingaddiction.com
Для приготування береться смажений арахіс. Можна купити сирий продукт і підрум’янити його будинку — в духовці або на сковороді. Готові смажені горішки з сіллю теж підійдуть.
Переваги домашньої кулінарії — 100% натуральний склад страв і економічність. Якщо зіставити, скільки коштує сирий арахіс і паста з нього, легко оцінити вигоду самостійної готування.
Для порівняння: в магазинах «хатинка» банку готового продукту масою 150 г обійдеться в 125 руб. і дорожче. Така ж кількість сирого арахісу коштує 55 руб.
Правила зберігання домашньої пасти єдині для всіх рецептур. Маса поміщається в банку з кришкою і ставиться в холодильник. Там вона зберігає свіжість протягом 1,5 місяця.
Фото: www.cookingclassy.com
Інгредієнт:
Арахіс рекомендується очистити від лушпиння. Шкірочка може додати страві небажану гіркоту.
Приготування:
Варіант, максимально схожий на кремову горіхову намазку з супермаркету. Мед і масло надають страві помірно солодкий смак і ніжну текстуру.
Фото: hungrybynature.com
Кількість меду і рослинного масла можна регулювати залежно від особистих переваг.
Що потрібно:
Приготування:
Пропонуємо переглянути відео рецепт арахісової пасти з медом і сіллю.
Ідея для ласунів і всіх, хто бажає познайомитися американською кухнею ближче.
Фото: cookieandkate.com
Буде потрібно:
Процес готування:
Домашня горіхова намазки з какао — здоровий аналог «Нутеллою» без шкідливих рослинних жирів у складі.
Інгредієнти:
Як зробити :
Відео рецепт арахісової пасти з шоколадом.
Паста з кондитерської спецією дуже смачно пахне і вдало поєднує солонуватий відтінок горішків і солодкість меду.
Фото: www.bigbearswife.com
Потрібно:
Як готувати:
Перевага готового ласощі — апетитний аромат. Кокосово-арахісова маса — самостійне частування і інгредієнт для корисного кондитерського крему.
Фото: www.tasteslovely.com
Що потрібно:
Спосіб приготування:
Купівля готового продукту — найпростіший спосіб насолодитися улюбленим смаком. Сьогодні арахісову пасту можна купити і в Росії. Середня мінімальна вартість — 120 руб. (Продукція марки La Pina в гіпермаркеті мережі «Магніт»).
Найбільший асортимент — в каталогах інтернет-магазинів спортивного та здорового харчування.
В мережевих супермаркетах на зразок «Пятерочки» і « перехрестя »паста теж присутня. Однак вибір смаків і брендів тут скромніше. Зазвичай в мережевому магазині представлені 1-2 бренду.
З огляду на кількість відгуків, росіян, охочих спробувати американський peanut butter, багато.
Учасники оцінюють вартість, яскравість смаку і безпеку складу. Що подобається вітчизняним покупцям і які мінуси найбільш популярних паст?
Бренд Плюси Мінуси Crunch Brunch
Edite Bibite
Гідрогенізована масло в складі HY Top
La Pina (бренд ТОВ «Альпойл»)
MantEca
Natty’s
Nutbutter
Nutley
Vasco
Vicenta
Агент-продукт
Благодар
Бомбар (Bombbar)
Вкусвілл
Всі хочуть горіхів
Король горіх
Урбеч (бренд «Біопродукти»)
Арахисовая паста — справжній Суперфуд зі смаком улюблених солодощів. Вона проста в приготуванні і універсальна у використанні. Ласощі з горіхів підвищить поживну цінність дієтичного меню і принесе задоволення. Єдина проблема — вчасно зупинитися при дегустації.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…