Категорії: Продукти

Гарбузове насіння: користь і калорійність

В будь-якому магазині можна зустріти велику кількість соняшникового насіння від різних виробників. Поруч зі звичайними насінням, іноді можна зустріти гарбузовий варіант, який відрізняється більш високою ціною. При цьому не всі знають про те, чим цінний гарбузовий продукт, через що попит на його насіння вкрай малий. Сьогодні ви дізнаєтеся, що входить до складу гарбузового насіння, як їх вживати, які захворювання можна вилікувати за їх допомогою, і чи застосовується гарбузовий продукт в косметології.

Зміст

  • Калорійність і хімічний склад
  • Чим корисні гарбузове насіння
    • Для жінок
    • Для чоловіків
  • Особливості вживання
    • Вагітним
    • годують матерям
    • При схудненні
    • При цукровому діабеті
    • При панкреатиті
    • З якого віку можна дітям
  • У якому вигляді краще вживати
    • Як швидко почистити і клацати
    • Як підсушити
    • чи можна смажити
  • Скільки можна з’їдати в день
  • Як правильно вибрати при покупці
  • Чому можуть гірчити
  • Як зберігати в домашніх умовах
  • Як використовують лікувальні властивості в народній медицині
    • Проти гельмінтів
    • При запорах
    • Для поліпшення потенції
    • При циститі
  • Застосування в домашній косметології
    • Поживна маска для обличчя
    • Омолоджуючий відвар
    • Маска для волосся
  • Протипоказання і шкоду

Калорійність і хімічний склад

Почнемо з розбору того, що входить до складу насіння гарбуза. Поговоримо про хімічний склад, енергетичну та поживну цінність.

Калорійність свіжих насіння становить 450 ккал, а ось смажений варіант після перетравлення дає трохи більше — 570 ккал. Сушені насіння мають енергетичну цінність в межах 556 ккал.

Як ви могли помітити, після смаження калорійність збільшується незначно, проте після висушування додається більше 100 ккал. Відбувається це з тієї причини, що під час смаження насіння втрачають менше вологи, ніж під час попередньої сушки. Після втрати вологи, той же обсяг насіння має вже меншу вагу, відповідно, більшу калорійність, тому що поживні речовини не випаровуються.

Поживна цінність очищених сухих насіння:

  • білки — 24,5 г.
  • жири — 45,8 г.
  • вуглеводи — 4,7 г.

У складі є велика кількість клітковини (4,1 г), а також золи (4,7 г). Окремо варто сказати про те, що навіть після сушки 8,2% від ваги становить вода, яка не має калорійності або поживної цінності.
Вітаміни: В1, В2, В3, В5, В6, В9, Е, А, С, К. При цьому варто відзначити, що концентрація кожного із зазначених вітамінів досить висока, що дозволяє частково покрити денну норму, вживаючи близько 100 г продукту.

Макроелементи: натрій, магній, фосфор, калій, кальцій.

Мікроелементи: марганець, залізо, мідь, цинк, селен.

В складі також присутні цінні амінокислоти, такі як аргінін і глутамінова кислота.

Що стосується жирів, то 18,9% від загального з кількості становлять шкідливі насичені жирні кислоти, які представлені, в більшій мірі, пальмітинової і стеаринової кислотами. Поліненасичені жирні кислоти, які є корисними для організму, складають 45,7% від загальної маси жирів, і представлені лінолевої кислотою. Також є мононенасичені кислоти, що становлять 35,4% від загальної маси. Вони представлені олеїнової кислотою.

Левову частку калорій (441 ккал) дають жири, що входять до складу насіння. Лише 120 ккал ми отримуємо від білків.

Обов’язково варто згадати про білках. Справа в тому, що продукти, які ми вживаємо, постачають нам білки, що складаються з замінних або незамінних амінокислот. Так ось, до складу насіння гарбуза входить 12 незамінних амінокислот, які не синтезуються в нашому організмі, а також 8 замінних амінокислот, які організм може відтворити.

Концентрація деяких незамінних амінокислот в 100 г продукту перевищує денну норму. Це стосується триптофану (145%) і фенілаланін-тирозину (101%).

Чим корисні гарбузове насіння

Велика кількість вітамінів, що входять до складу насіння, покращує стан і функціонування імунної системи, запобігаючи появі сезонних захворювань. Також гарбузове насіння покращують розумову діяльність, так як поставляють організму достатню кількість калорій, а також безліч різних мікроелементів.

Залізо, що входить до складу насіння, покращує стан крові, а також нормалізує функціонування серцево-судинної системи. На стан опорно-рухового апарату позитивно впливають такі макроелементи, як фосфор, калій і кальцій.

Окремо варто сказати, що насіння володіють наступними діями:

  • жовчогінну.
  • судинорозширювальну.
  • протизапальну.
  • заспокійливим.
  • антігельмінтним.
  • легким проносним.

Для жінок

В першу чергу, насіння допомагають впоратися з поліпами, які формуються всередині статевих органів. Ці поліпи не тільки погіршують якість життя, але і здатні викликати розлад статевої системи, а також ускладнити процес зачаття, вагітності, або самих пологів.

Продукт незамінний для вагітних, так як є легким проносним засобом. Насіння виводять зайву рідину і солі з організму, тим самим знімаючи набряклість кінцівок. Також допомагають впоратися з токсикозом на ранніх термінах.

Жінки використовують ядра і шрот в косметичних цілях. На основі гарбузового продукту роблять маски для шкіри, волосся і нігтів.

Для чоловіків

Почнемо з того, що в насінні багато білка, який необхідний чоловічому організму для нарощування м’язової маси. По суті, чверть від загальної маси насіння становить білок, який частково представлений незамінними амінокислотами. Такий продукт як гарбузове насіння є незамінним для спортсменів, а також для зростаючого організму.

Жирні кислоти і цинк необхідні чоловічому організму для синтезу головного гормону — тестостерону. Таким чином, регулярне вживання гарбузового продукту допомагає попередити передчасне статеве безсилля.

Більш детально про те чим корисні гарбузове насіння для чоловіків дивіться у відео

Регулярне надходження цинку в потрібній кількості попереджає облисіння.

Особливості вживання

Поговоримо про те, чи варто вживати гарбузове насіння під час вагітності і ГВ, при різних серйозних захворюваннях або відхилення, а також розповімо про те, чи варто вживати продукт під час дієти.

Вагітним

Варто окремо обговорити користь продукту під час вагітності, так як користь завжди супроводжує певний шкоду.

У гарбузовому насінні міститься велика кількість вітамінів і мікроелементів, які необхідні як матері, так і плоду, тому насіння повинні бути присутніми в раціоні майбутньої матері. Також даний продукт допомагає захистити частково ослаблений організм від зовнішнього середовища, що є дуже важливим, так як лікуватися навіть від звичайної застуди під час виношування дитини вкрай проблематично.

Не варто забувати про те, що регулярне вживання продукту дозволяє зберегти стан нігтів, волосся та шкіри, а так як під час вагітності використовувати косметику не рекомендується, то насіння гарбуза є справжнім порятунком.

Що стосується шкоди, то він все ж таки присутня. Нашкодити може неякісний продукт, або його вживання в неконтрольованих обсягах. Висока калорійність, а також наявність шкідливих жирних кислот, можуть «вдарити» по вашій фігурі.

У деяких майбутніх мам продукт викликає алергічну реакцію, яка проявляється у вигляді висипання і свербіння. В такому випадку, звичайно ж, від поїдання смачних ядер варто відмовитися.

Заборонено вживати необроблений продукт. У свіжих насінні можуть міститися небезпечні мікроорганізми, які зашкодять здоров’ю.

Годують матерям

Відразу варто сказати, що однозначної відповіді немає, продукт може бути і корисний, і шкідливий — все це виключно індивідуально. В одних випадках на насіння у малюка, який п’є мамине молоко, може виникнути алергія, а також запор. В інших випадках все буде в порядку.

Виходить, що без контрольної проби ніяк, якщо ви хочете вживати насіння під час грудного вигодовування. Якщо після першого вживання у малюка проявилася негативна реакція, значить, варто відмовитися від продукту. Якщо ж все добре, тоді можете далі їсти насіння, але тільки в невеликій кількості.

Варто розвіяти міф про те, що жирні продукти можуть збільшити жирність молока матері. На цей параметр раціон практично не впливає. Звичайно, якщо ви зовсім не будете вживати жири, тоді склад молока трохи зміниться, але при збалансованому харчуванні поїдання гарбузового продукту нічого не змінить.

При схудненні

Здавалося б, продукт, в 100 г якого міститься більше 500 ккал, а більша частина їх представлена ​​жирами, не може бути використаний під час дієти. Однак це не так. Щоб розібратися в тому, як гарбузове насіння допомагають позбавитися від зайвої ваги, розглянемо їх вплив на наш організм.

Почнемо з того, що насіння дуже мало перетравлюються в нашому шлунку, а, значить, ми довгий час відчуваємо ситість , нам не хочеться приступати до наступного прийому їжі. Так як в складі насіння немає швидких вуглеводів, які мають високу калорійність, але не дають насичення, то можна використовувати продукт в якості перекусу.

Друге, про що варто пам’ятати, — клітковина, що входить до складу гарбузового продукту. Справа в тому, що клітковина не тільки налагоджує роботу кишечника, але і не дозволяє ШКТ отримати всі калорії з тих продуктів, які в ньому перетравлюються.

Тобто, вживаючи насіння, ви ніколи не отримаєте ті 556 ккал, які були раніше вказані. Це не означає, що енергетична цінність була вказана з помилкою, просто організм не може отримати всі калорії через клітковини, а також витрачає чимало енергії на те, щоб переробити важкий продукт.

Клітковина прискорює метаболізм.

Третє, про що вам варто знати, — зв’язок метаболізму і зайвих жирів. Справа в тому, що при прискоренні метаболізму, відбувається природний процес спалювання жирів в організмі. Хоч раз в житті ви бачили людей, які мають вкрай низьку масу тіла, хоча їдять за трьох. Все це пов’язано з дуже високим метаболізмом, який не дозволяє їм накопичити жирову масу.

Не варто забувати про те, що в насінні багато білка, який необхідний для підтримки стану м’язової системи. Під час дієт маса знижується не тільки через те, що ви втрачаєте зайвий жир. Ви також втрачаєте і м’язову масу, що вкрай негативно відбивається на рухової активності, вашій силі, і фігурі. Щоб розлучитися тільки з жиром, без втрати м’язової маси, слід вживати гарбузове насіння, які дають багато білка, в перерахунку на одиницю маси продукту.

Ну і, звичайно ж, вітамінний і мінеральний склад продукту, який під час дієти не дасть вашому організму відчути всі «принади» авітамінозу або нестачі мінералів. Під час схуднення ви видаляєте зі свого меню багато продуктів, в яких, крім зайвих калорій, містяться ті чи інші вітаміни і різні елементи.

В нашому організмі синтезується лише кілька вітамінів, відповідно, інші повинні надходити ззовні. Саме з цієї причини насіння вкрай корисні при відмові від шкідливої ​​і надто калорійної їжі для збереження фігури.

При цьому варто розуміти, що продукт є корисним лише в мінімальному дозуванні. Якщо ви будете з’їдати по 200-300 г насіння в день, то можете забути про гарну фігуру.

При цукровому діабеті

При цукровому діабеті хворий змушений рахувати кожну хлібну одиницю, щоб унормувати дозу інсуліну. При цьому не всі знають про те, що існують продукти, які знижують цукор в крові. До таких продуктів відносяться насіння гарбуза. Завдяки тому, що в їх склад входять клітковина і високомолекулярний крохмаль, вони знижують кількість цукру в крові, тим самим замінюючи певну дозу інсуліну.

Однак варто сказати про те, що не у всіх хворих на діабет гарбузовий продукт покращує загальне стан. Цукор в крові може не знизитися, або навіть підвищитися, тому при першому вживанні слід обов’язково проконтролювати дані зміни.

При панкреатиті

Панкреатит — це запалення тканин підшлункової залози. Захворювання може бути в гострій або хронічній формі.

Під час гострої форми панкреатиту, вживання насіння заборонено з тієї причини, що ваша травна система не може нормально переварити жири, які надходять разом з продуктом.

Так як в насінні багато клітковини, то при дисфункції підшлункової можуть виникнути метеоризм, нудота, а також болі в районі живота. Жовчогінну властивість також буде зайвим, так як жовч активує вироблення ферментів в хворому органі, через що стан може погіршитися.

За старих часів гарбузове насіння входили до складу приворотного зілля.

Хронічна форма (під час ремісії). Якщо підшлункова вас не турбує, в такому випадку вживати гарбузовий продукт можна, але тільки в невеликій кількості. При цьому варто запам’ятати, що смажений, солоний, солодкий або перчене варіант є заборонено, інакше можливе загострення. Тільки суху речовину без попереднього очищення.

З якого віку можна дітям

Давати насіння дітям слід тільки у віці 3-х років і старше. По-перше, насіння сильно навантажують шлунок, по-друге, вони мають досить високу калорійність, по-третє, після насіння ваша дитина навряд чи захоче їсти.

Не варто забувати про те, що калорійність денного раціону у дитини в кілька разів менше, ніж у дорослого, тому для малюка 550 ккал — це мало не третину від добової потреби. Також пам’ятайте про жовчогінну та легкому проносне ефекті, що може негативно вплинути на самопочуття малюка.

Також варто пам’ятати про те, що вуглеводів в денному раціоні маляти повинно бути в 3-4 рази більше, ніж білків і жирів, а в насінні вуглеводів вкрай мало, тому вони не можуть замінити повноцінний прийом їжі.

В якому вигляді краще вживати

В свіжих насінні зберігаються абсолютно всі вітаміни і мінерали, тому такий продукт є найкориснішим, проте в ньому можуть бути небезпечні мікроорганізми, що викликають розлади травлення і інші проблеми.

Сушені насіння втрачають частину вітамінів і мінералів, так як в процесі сушіння піддаються впливу хоч і невеликих, але все ж високих температур. Нагрівання в процесі висушування допомагає позбутися від небезпечних мікроорганізмів, тим самим роблячи насіння придатними для вживання. Також в таких насінні знижується процентна кількість вологи, а калорійність однієї одиниці маси збільшується.

Смажений продукт втрачають левову частку вітамінів і мінералів, так як температури під час смаження дуже високі, відповідно, він в кілька разів менше корисний, ніж свіжий. При цьому можна з упевненістю стверджувати, що в такому продукті повністю відсутні мікроби і бактерії.

Як швидко почистити і клацати

Відразу варто сказати, що звичний для багатьох спосіб очищення насіння за допомогою передніх зубів є неприйнятним, тому що ви порушуєте цілісність емалі. Так як чистити руками кожну насіння довго, ми розповімо про швидкий спосіб очищення продукту. Уточнимо, що даний спосіб використовується в тому випадку, коли важливий смак насіння, а не вітамінний або мінеральний склад.

Для початку очищаємо насіння від м’якоті в проточній воді. Далі їх розкладають на металевому підносі і розминають качалкою так, щоб злегка порушити цілісність шкірки, але не пошкодити ядро. Після цього висипаємо насіння в киплячу воду, і проварюємо їх близько півгодини. Сенс полягає в тому, що легка шкірка залишиться на поверхні, а більш важкі ядра накопичиться на дні ємності. Перед вживанням провалений продукт слід підсушити.

В Киргизії з тиквіна роблять спеціальні глечики, в яких зберігають кумис. Такий посудину продовжує термін придатності напою. А ось в Африці порожня гарбуз використовується в якості захисного мотоциклетного шолома.

Як підсушити

Щоб отримати більш-менш корисний продукт, з якого під дією температури не зникли всі вітаміни , слід висушувати його в духовці при температурі не більше 80 ° С. Попередньо потрібно очистити насіння від м’якоті, після чого висушити без використання будь-яких приладів. Досить викласти на деко і залишити на кілька годин.

Далі викладаємо одним шаром на той же лист все насіння, після чого поміщаємо в духовку. Помістити слід на середній рівень, щоб насіння не підгоріли зверху чи знизу. Після цього виставляємо температуру від 60 до 80 ° С і залишаємо на 20-30 хвилин, в залежності від розміру насіння. У процесі сушіння слід обов’язково помішувати продукт, інакше він може підгоріти.

Як можна приготувати смачні гарбузове насіння в духовці дивіться у відео

Для сушіння також можна використовувати мікрохвильову піч. Для цього візьміть спеціальну посудину, який має досить велику площу дна, і при цьому поміщається в агрегат. Далі виставте потужність 600 Вт, після чого почекайте 20 хвилин. Так як в мікрохвильовій печі нагрів проводиться з різних сторін, перевертати продукт не потрібно. При цьому варто пам’ятати про те, що насіння, які знаходяться в центрі посудини, можуть не висушують. Отже, їх краще туди не викладати, а розташувати ближче до країв.

Чи можна смажити

Як і у випадку з соняшниковою продуктом, гарбузове насіння також можна смажити на сковороді, якщо немає духовки або мікрохвильової печі. В процесі обсмажування, як ви могли здогадатися, соняшникова олія або будь-якої іншої жир не застосовується, про що варто пам’ятати.

Щоб посмажити насіння, потрібно взяти сковороду, розігріти її на середньому вогні, після чого викласти насіння . Не слід заповнювати сковороду повністю, а то наші люди насіння можуть не прожаритися. Досить близько 10-15 хвилин, щоб отримати готовий продукт. Під час смаження обов’язково потрібно помішувати продукт, інакше нижній шар може підгоріти.

Якщо ви використовуєте плиту, тоді виставляйте температуру нагрівання в межах 100-120 ° С.

Готові насіння завжди мають жовтуватий відтінок. Почорнілі екземпляри вживати в їжу не варто.

Скільки можна з’їдати в день

З огляду на калорійність продукту, а також рівень вмісту жирів, обмежити вживання слід 25 г в день. Це стосується тих людей, які вживають насіння гарбуза в лікарських цілях, а також використовують для схуднення. Під час вагітності потреба у вітамінах та мікроелементах подвоюється, відповідно, добова норма збільшується до 50 г.

Звичайно, ви можете вживати продукт в будь-якій кількості, адже це не лікарський засіб, який може викликати сильне отруєння, проте варто пам’ятати про те, що при перевищенні зазначеної дози, більшість корисних властивостей нівелюється, і з’являється негативний вплив.

Щоб кожен день не довелося зважувати насіння, запам’ятайте, що 1 насіння важить близько половини грама.

як правильно вибрати при покупці

Почнемо з того, що купувати очищене насіння не має сенсу, так як вони, найчастіше, продаються в якості закуски до пива, через що їх обвалюють у солі. Проблема полягає в тому, що сіль затримує вологу в організмі, відповідно, такий продукт не може бути використаний тими жінками, які страждають від набряклості. Крім солі, можуть використовуватися додаткові смакові добавки, тому назвати такий продукт корисним не можна.

Купувати краще всього саме сушений продукт, а не обсмажений, так як саме він дасть вам всі необхідні речовини в повній мірі. Обсмажений варіант є менш цінним, однак, за відсутності аналогів, може бути використаний.

При покупці зверніть увагу на запах і колір. Насіння не повинні мати затхлого запаху. При цьому варто розуміти, що якщо насіння взагалі нічим не пахнуть, значить, лежать вони на полиці магазину дуже довго, що негативно позначається на їх корисні властивості. Відмовитися від покупки слід в тому випадку, якщо насіння пофарбовані в темно-коричневий колір, мають неприємний або нехарактерний запах, покриті будь-яким нальотом.

Чому можуть гірчити

Багато хто стикався з тим, що придатні на вигляд насіння при вживанні давали неприємний гіркий смак, через що пропадало бажання далі вживати продукт.

Проблема полягає аж ніяк не в приготуванні (сушці або смаженні), а в тому, що сировина спочатку було таким. Якщо насіння довго час знаходяться в зірваної тиквіна, то, зважаючи на наявність сприятливих умов, вони починають потроху проростати. Пророслі насіння стають гіркими, і ця гіркота нікуди не пропадає після сушки або смаження.

Горький пройдуть за зовнішнім виглядом неможливо відрізнити від нормального, так як на першому етапі проростання насіння не змінюються, однак на хімічному рівні відбуваються зміни , через що такий продукт вживати в їжу не можна. Звичайно, 1-2 насіння ніяк не вплинуть на ваше здоров’я, проте якщо ви з’їсте їх досить багато, то проблеми з шлунково-кишкового тракту вам забезпечені.

Як зберігати в домашніх умовах

Вище ми розповіли про те, що гіркими насіння гарбуза стають через те, що починають проростати. При цьому прорости вони можуть не тільки всередині гарбуза, відповідно, зберігати їх потрібно в сухому приміщенні, інакше сирий продукт почне проростати, а сушений / смажений — псуватися.

Найпростіше зберігання в скляних банках з силіконовими кришками. Сирий або приготований продукт засипається в банку, щільно закривається кришкою, і відправляється на зберігання при кімнатній температурі (20-22 ° С). Банки можна замінити пластиковими судочками, однак лише в тому випадку, якщо вони щільно закриваються.

Щоб в процесі зберігання всередині судини не з’являвся конденсат, який може зіпсувати насіння, слід регулярно відкривати банку / судок, і провітрювати декілька хвилин .

Термін придатності неочищених насіння становить 12 місяців, а очищених — півроку.

В їжу вживають не тільки м’якоть і насіння гарбуза, але також і квіти.

як використовують лікувальні властивості в народній медицині

Далі поговоримо про те, як використовувати обговорюваний продукт в медичних цілях. Розглянемо кілька народних рецептів, які допоможуть впоратися з тією або іншою недугою.

Проти гельмінтів

Глисти є прихованим захворюванням, яке виявити не так вже й просто. Паразити, іменовані глистами, вражають різні внутрішні органи, порушуючи їх цілісність, і викликаючи часткову дисфункцію. Гельмінти поступово погіршують наш стан, а також якість життя, в результаті чого падає працездатність, виникають психічні розлади, знижується вага і погіршується зовнішній вигляд. Так як традиційні медичні препарати викликають величезну кількість побічних ефектів, слід розглянути альтернативний варіант, в якому використовуються гарбузове насіння.

Секрет полягає в тому, що в продукті міститься особлива речовина кукурбитин, яке паралізує глистів, через що ті не можуть харчуватися і розмножуватися. В результаті глисти гинуть, і виводяться з організму людини.

Найдієвішим буде лікарський засіб на основі насіння гарбуза і часнику. Для приготування потрібно взяти 200 г неочищених сухих або злегка обсмажених насіння і 5-6 очищених зубчиків часнику. Подрібнюємо в блендері гарбузовий продукт і часник, після чого додаємо в кашку кілька чайних ложок меду, щоб лікарський засіб було приємніше вживати. Після приготування потрібно почекати 12 годин, під час яких засіб буде настоюватися. Після закінчення зазначеного часу ліки приймається по 1 ст. л. перед їжею. Курс лікування становить 4 дні.

Вживати їжу після прийому ліків слід тільки через 3 години, тому правильно вибирайте час прийому.

При запорах

щоб впоратися з запором, потрібно взяти 1 ч. л. очищених просушеного насіння, залити їх 100 мл окропу, і наполягати протягом півгодини. Далі настій проціджують, і приймається протягом дня рівними дозами (3-4 рази).

Для поліпшення потенції

Гарбузовий продукт може стати порятунком для багатьох чоловіків, у яких діагностовано статеве безсилля . Описаний нижче спосіб допомагає впоратися з простатитом, а також поліпшити потенцію.

Нам знадобиться 500 г очищених насіння і 200 мл меду. Насіння потрібно подрібнити в блендері до стану кашки, після чого змішати з медом і отруїти в холодильник. У холодильнику при температурі +2 … + 5 ° С суміш повинна настоятися до застигання. Потім потрібно з усією суміші зробити невеликі кульки діаметром 1,5 см. Після цього кульки знову отруюють в холодильник, де вони зберігаються до вживання.

Використовуйте тільки висушені насіння. Смажені не підійдуть.

Щодня вранці потрібно з’їдати по 1 кульці за півгодини до прийому їжі. Тривалість лікування відповідає кількості кульок, тому не потрібно робити додаткову порцію.

При циститі

Лікарський засіб на основі гарбузового продукту можна приймати як при циститі, так і при інших захворюваннях сечового міхура.

Для приготування ліків потрібно взяти 1 ч. л. очищених насіння, залити їх 200 мл окропу і настоювати 30 хвилин. Такої кількості настою вистачає на 1 прийом. У день слід випивати 3-4 склянки настою, щоб вирішити проблему із запаленням органу.

Застосування в домашній косметології

Насіння гарбуза також застосовуються в косметичних цілях, тому розповімо про те, що можна зробити на основі гарбузового продукту, і як використовувати ці кошти для догляду.

Поживна маска для обличчя

Дане косметичний засіб допоможе поліпшити стан сухої і пошкодженої шкіри обличчя без використання хімічних засобів.

Для початку нам потрібно взяти 2 ст. л. свіжих або підсушених насіння, після чого перемолоти їх у кавомолці до порошкоподібного стану. Продукт попередньо очищається від шкірки. Далі змішуємо з 1 ст. л. кефіру, додаємо по 1 ч. л. лимонного соку і меду. Ретельно перемішуємо і на кілька хвилин відправляємо в холодильник.

Весь склад слід розподілити по шкірі обличчя, витримати 15 хвилин і змити теплою водою. В кінці процедури можна нанести на шкіру дитячий крем.

Гарбуз, як і кавун, є ягодою, причому однією з найбільших в світі. Існують «ягідки», вага яких перевищує 1 тонну.

Омолоджуючий відвар

Для цього кошти нам знадобляться виключно сирі гарбузові насіння. Беремо 1 склянку продукту, очищаємо його від шкірки і перемелює в кавомолці. Можна використовувати блендер. Далі заливаємо отриманий склад 1 л води, і доводимо до кипіння. Як тільки закипить, відразу ж знімаємо з вогню, і залишаємо настоятися 2-3 години. Отриманий настій потрібно процідити.

Готовий продукт використовуємо в якості лосьйону для протирання шкіри обличчя, рук і декольте.

Маска для волосся

Беремо 200 г очищених сирого насіння гарбуза, подрібнюємо їх у блендері або кавомолці, після чого змішуємо з 20 мл кип’яченої холодної води. Далі потрібно ретельно перемішати, щоб отримати однорідну масу.

Маска наноситься на сухе волосся перед миттям голови. Склад розподіляється по всій довжині волосся. Далі потрібно надіти шапочку для ванни, і почекати близько 20 хвилин. Змивати маску слід з використанням шампуню.

Протипоказання і шкоду

Заборонено вживати гарбузове насіння під час загострення захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка, коліт). Також не можна вживати продукт при хронічному гастриті у стадії ремісії, якщо спостерігається підвищена кислотність шлунка. Якщо у вас є алергія на м’якоть гарбуза, то насіння вам також не рекомендуються — продукт може викликати у вас сильну алергічну реакцію.

Надмірне вживання гарбузового насіння викликає застійні процеси в суглобах.

Тепер ви знаєте все про насіння гарбуза, щоб зробити висновок, чи варто вживати їх щодня, або ж використовувати виключно в лікарських цілях. Пам’ятайте про високу калорійність продукту, а також про те, що в процесі теплової обробки знищуються корисні сполуки.

Останні статті

Постійний (довгий) сухий кашель

За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…

4 месяца тому назад

Мукалтін від сухого чи вологого кашлю?

Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…

4 месяца тому назад

ГЕРХ: лікування народними засобами

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…

4 месяца тому назад

Як заспокоїти сухий кашель

На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…

4 месяца тому назад

Причини сухого кашлю у дитини без температури

Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…

4 месяца тому назад

Трахеобронхіт

Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…

4 месяца тому назад