Людство тисячоліттями відносилося до хліба, як до джерела сили, здоров’я, благополуччя. Але з початку вісімдесятих років минулого століття зі споживанням калорійного продукту, люди частіше пов’язують проблеми надлишкової ваги або ожиріння, що призводять до серйозних захворювань.
Статистика фіксує сумні факти: надмірна вага і ожиріння набули масштабів світової епідемії. Лікарі забили на сполох, а затяті прихильники здорового харчування занесли в список «шкідливих» продуктів все хлібобулочні продукти через саму високу калорійність. Але причина постійного зростання кількості людей з надмірною вагою криється не в калорійності хліба: вона — багатопланова.
Не поспішайте виключати випічку з раціону, замислюючись про дієти. З таким же успіхом можна відмовитися від багатьох калорійних продуктів! Давайте розбиратися.
Зміст
Щоб зрозуміти, скільки калорій в хлібі, визначити для себе норму його вживання, потрібно з’ясувати, що входить в склад випічки, який сорт борошна в ньому використовувався . Значною мірою на зміну калорійності продукту впливає також технологія його приготування .
У представленій таблиці відображені найбільш поширені різновиди випічки і зазначенням калорійності в 100 г продукту:
вид хліба Калорій на 100 г Білки / Жири / Вуглеводи житній 250 13/3/40 Бездріжджовий 236 7,9 / 1 / 47,6 Цельнозерновой з житнього борошна з солодом 198 7,8 / 1 / 39,6 Сірий 227 7,5 / 1,3 / 45,2 Дарницький 206 6,6 / 1,1 / 41 Бородинський 208 6,9 / 1,3 / 40,9 формовий з житнього борошна 217 5,9 / 1,1 / 44,5 Пшенично-житній ( «Український») 198 6,6 / 1,2 / 39,6 з висівками з пшеничного борошна 252 9,6 / 2,7 / 47,1 Пшеничний, з борошна вищого гатунку 242 8,1 / 1 / 48,8 Цельнозерновой (Столичний) 210 7 / 1,2 / 45,8
Крохмаль — складний полісахарид, вуглевод, який при надлишку в організмі утворює жирові тканини.
Судити про користь і калорійності випічки можна лише з урахуванням біохімічного зі тримання борошна. Зерно, за сучасними стандартами, очищають від зовнішньої оболонки, що містить найбільш цінну клітковину, багату вітамінами і мінералами, що відповідають за збалансований обмін речовин в організмі. Внутрішня частина зерна (ядро) складається з крохмалю і азотистих сполук — м’якою, борошнистої серцевини.
Дорога пшеничне борошно вищого сорту містить в собі крохмаль, азотисті сполуки, з яких виходить прекрасна здоба, але по факту борошно першого сорту , грубого помелу, з вмістом висівок представляє велику цінність в дієтичному харчуванні, ніж пшеничне борошно дрібного помелу без домішок (висівок).
Пшеничний хліб з додаванням висівок, що містить більшу кількість калорій — цінніший і збалансований продукт, так як клітковина (тверда оболонка зерна) регулює процес травлення. Асортимент хліба, що містить різне співвідношення житній, висівковий і пшеничного борошна, теж має значення при підрахунку калорій, як і сорт пшениці, з якої зроблена борошно.
Можливо, наші предки не повніли, тому що пекли хліб з цільнозерновий борошна, так як їм були невідомі технології, що доводять борошно до рафінованого стану.
Повна відмова від продукту, навряд чи, позбавить від зайвих кілограмів. Швидше, навпаки: заборона викликає внутрішній протест, а створення психологічного дисонансу не сприяє досягненню результату — природу не обдуриш.
Розуміння суті проблеми — початок її подолання. Тому розглянемо найбільш вагомі причини, що призводять до зайвої ваги. Істина знаходиться посередині.
Висока калорійність хліба сприяє накопиченню енергії в організмі, яка, за відсутності фізичних навантажень, накопичується під шкірою у вигляді «стратегічних запасів »на випадок перебоїв з харчуванням.
Це — не жарт, а закон природи, з якою сперечатися марно: інстинкти, умовні, безумовні рефлекси існують, продовжують працювати, незважаючи на зайву самовпевненість людей, які вважають себе її творцями.
З середини двадцятого століття кардинальним чином змінилися зовнішні фактори: в боротьбі за виживання людина створила для себе комфортне середовище проживання, поставив на службу технічний прогрес, що виключає необхідність важкої фізичної праці для власного виживання. Але, здобувши «легкий хліб», люди не знайшли ідеальної формули сполуки молекулярних технологій з генетичним кодом, дарованим природою для виживання людства, як біологічного виду.
З тих пір, як люди навчилися полювати, приручили тварин, м’ясо і масло були доступні тільки для знаті.
Хліб залишається найдоступнішим продуктом для всіх соціальних груп у всіх країнах світу.
Переважання борошняних продуктів в раціоні людей перетворилося в придбаний інстинкт, який спрацьовує навіть зараз, у випадках нестабільної фінансової ситуації в окремій родині або в навіть масштабах держави в періоди економічної кризи.
Тисячолітня звичка вдосталь насичувати організм самої калорійною, доступною їжею збереглася на підсвідомому рівні. Свіжа хлібна скоринка в поєднанні з улюбленими, не менше калорійними делікатесами запускає механізм природного інстинкту, і бутерброд затьмарює думки про боротьбу із зайвою вагою.
Пам’ятайте про те, що їжа — в першу чергу, джерело енергії, а не задоволення. Витрата енергії повинен відповідати загальній кількості споживаних калорій, включаючи хліб.
Сучасні технології привчили людей до того, що немає необхідності добувати їжу важкою працею — досить натиснути кілька кнопок, замовити собі гамбургер або піцу прямо в офіс, не відриваючись від монотонної роботи, що не вимагає фізичних зусиль. Така ж ситуація повторюється будинку, після робочого дня: перекушування перед екраном телевізора часто теж складаються з продуктів з високим вмістом калорій.
Можна міркувати про «шкоду хліба» для фігури, шукати «унікальні дієти».
Немає гарантії, що «пересівши на білки», купуючи більш дорогі продукти, легко впоратися з надмірною вагою, ведучи малорухливий спосіб життя. Пропонуємо почитати статтю, в якій є поради як схуднути без дієт.
Оскільки всі сорти хліба мають різний склад і вага, дати однозначну відповідь про кількість калорій, що містяться в одній буханці, складно. Але визначити його калорійність самостійно, шляхом арифметичних підрахунків, не складно. Для цього потрібно знати сорт випічки і її точну вагу, а потім скористатися формулою для обчислення: з таблиці калорійності взяти число калорій на 100 г і помножити його на кількість грам в буханці. Наприклад:
Так, знаючи калорійність і вага буханця, можна дізнатися вагу одного шматка і провести розрахунок кількості калорій в ньому. В середньому шматок білого хліба важить близько 25 г, чорного — 35 г, батона — 20 г, а товщина не перевищує 0,5 см. Для обчислення необхідно розрізати буханець на приблизно рівні скибочки і розділити загальну вагу на кількість одержані шматків, а потім розрахувати калорійність.
Наприклад:
Сендвічі, гамбургери, гарячі і холодні бутерброди з різними добавками — улюблені варіанти перекусу. Але коли людина сідає на дієту, від «фастфуду» треба категорично відмовитися, з огляду на високу калорійність хліба і не меншу калорійність добавок. Якщо Ви любите їсти з Макдональдса, то пропонуємо почитати про калорійність продуктів Макдональдс, про безпечну та шкідливої їжі.
В середньому на один бутерброд з добавками доводиться 150-400 ккал.
Якщо добова норма споживання калорій становить 2000 ккал (залежно від індивідуальних параметрів людини), а для тих, що худнуть цей обсяг — удвічі нижче. Спокусившись на один бутерброд з маслом, ковбасою та сиром, людина з’їла приблизно четверту частину денної норми. При цьому шматка хліба з декількома іншими інгредієнтами явно недостатньо: перекус на бігу втамовує відчуття голоду всього лише на пару годин.
Саме в цьому криється першопричина виключення бутербродів з раціону здорового харчування.
Тим, хто не уявляє обідньої перерви на роботі без пари бутербродів, потрібно звернути увагу на добавки з оптимальною кількістю калорій, і включити їх в раціон. Розрахунок калорійності продукту можна провести за таким же принципом, як і з хлібом: загальне число калорій в добавці розділити на кількість шматків ковбаси, масла, сиру та ін.
Представлена таблиця відображає перелік найпоширеніших добавок для бутербродів і калорійність на один шматок:
Найменування Вага Калорії Масло 4 30 Варена ковбаса 36 170 Шинка 28 84 Салямі 10 58 Сирокопчена ковбаса 9 36 сир 18 62 Бринза 31 77 Плавлений сир 18 59 Майонез 5 31 Мед 22 84 Риба 53 148 Червона ікра 10 102
Щоб зменшити число калорій в бутерброді, використовуйте замінники хліба і якомога більше свіжих овочів замість жирних продуктів.
Дуже часто бутерброди виручають нас в дорозі, але це не едінстванная їжа, яку можна взяти з собою. Рекомендуємо нашу статтю: що взяти в дорогу.
Сухарі дуже часто використовуються в якості доповнення до гарячих рідких блюд і салатів. Рекомендації щодо їхнього включення в раціон здорового харчування пов’язані з вмістом великої кількості поживних речовин і вітамінів (магнію, фосфору, заліза, калію, натрію і т.д.), а також низьким рівнем клейковини, що сприяє нормалізації функцій травного тракту.
Оскільки сушка відбувається без будь-яких добавок, калорійність сухарів практично не відрізняється від калорійності хліба, з якого вони робляться.
На 100 г продукту різних сортів доводиться:
Грінки, як і галети з хлібцями, є хорошою основою для закусок і бутербродів . Підсмажений хрусткий хліб постачає організму багато вуглеводів, цинку, фосфору, міді, калію, кальцію, вітамінів РР і В, а також насичених і поліненасичених кислот. Калорійність грінок безпосередньо залежить від сорту хліба і добавки, на якій він смажиться. При використанні 3 г вершкового масла (23 ккал) і шматки чорного хліба (73 ккал) закуска затягне на 96 ккал. В середньому на 100 г грінок може припадати до 407 ккал.
Користь і шкода хліба визначається декількома критеріями:
Багато експертів сходяться на думці, що лідерами в списку борошняних виробів, що представляють дієтичну цінність, є вироби з житнього обдирного і пшеничного відбійною борошна грубого помелу, а також хліб з висівок і цільнозерновий. За даними досліджень, саме ці різновиди мають максимальну кількість необхідних мікроелементів. Чому? Процес обробки сировини для виробництва борошна передбачає збереження в кінцевому продукті частки пророслих зерен, що несуть найбільшу користь.
Фото: 8fit.com
Пшеничний хліб, століттями вважався привілейованої їжею, сьогодні відноситься до «шкідливим» продуктам. До дієтичної випічці зараз відносяться вироби з 20% вмістом лушпиння зерен. Хліб з пшеничного борошна грубого помелу з висівками швидко і надовго насичує організм, нормалізує роботу кишечника. Так як він містить «повільні вуглеводи», які засвоюються організмом поступово, не окладиваясь про запас у вигляді жирових тканин.
Також не рекомендується зловживати дріжджами. Вони руйнують корисні речовини в виробі, стають причиною дисбактеріозу, вступаючи в реакцію з вуглеводами борошна ще на етапі замісу тіста.
При виборі дієтичного хліба більше зверніть увагу на бездріжджове тісто (лаваші, прісні коржі) або на продукти, приготовані на заквасці.
Пропонуємо переглянути відео на тему дріжджів і «бездріжджового хліба» від програми «Жити здорово».
Намагайтеся уважно вивчати склад продукту, вказаний на етикетці. Деякі види випічки містять маргарин, що поставляє в організм велику кількість шкідливих транс-жирів, хімічні добавки. Така випічка викликає дисбаланс в процесі травлення.
Пропонуємо переглянути відео від програми «Жити здорово» про маргарині і вершковому маслі.
Щоб краще регулювати вміст калорій, печіть хліб удома.
Наведена нижче таблиця допоможе зрозуміти, який хліб містить більше корисних речовин, і яка його енергетична цінність:
Житній Білий Чорний Білки 8,5 г 7,6 г 1,72 г Жири 3,3 г 3,2 г 0,31 г Вуглеводи 48 , 3 г 50,8 г 11,29 г Клітковина 5,8 г 2,4 г 2,8 г Кальцій 24 мг 33 мг 35 мг Калій 166 мг 100 мг 74 мг Натрій 660 мг 681 мг 49 мг
До речі, а якщо ви хочете дізнатися який хліб краще білий або чорний, то пропонуємо подивитися відео на цю тему.
До складу хліба входять і інші корисні речовини, присутність яких безпосередньо залежить від виду вироби.
Поширена думка, що хліб — «заборонений плід» на дієті, помилково. При бажанні схуднути, дотримуйтеся міри у вживанні хлібобулочних виробів. Щоб закріпити результати, виконуйте наступні правила:
Рекомендуємо почитати наступні статті:
Збалансоване харчування
Білково — вуглеводне чергування (Буч)
Користь і шкода яблук
Калорійність яйця
Користь і шкода банана
Калорійність рису
Окремо уточнимо, який хліб треба їсти, щоб не погладшати. До дієтичним борошняних виробів відносяться продукти, що містять низький глікемічний індекс, який визначає вплив їжі на рівень цукру в крові. Так, здобні добавки, розпушувачі в поєднанні з пшеничним борошном вищого сорту істотно підвищують глікемічний індекс, тому що худнуть слід відмовитися від виробів, в складі яких присутні ці інгредієнти.
Рекомендується включати в раціон такі види хліба:
З цього відео від програми «Жити здорово!» дізнаєтеся можна або не можна їсти хліб. Спеціальний гість програми дієтолог, фахівець в області харчування, дослідник, автор «хлібної дієти» і диетологического бестселера «Їжте хліб і худніть», Ольга Раз.
Популярністю у людей, що прагнуть схуднути, користуються хлібці. У них міститься залізо, кальцій, білок і клітковина, корисні для організму. Так, в 100-150 г хлібців міститься добова норма вживання клітковини, що прискорює виведення токсинів і шлаків. Але хлібці мають різний склад, а деякі з них високо калорійні і не сприяють схудненню. Відповідні для дієти вироби готуються методом екструзії з обдирного або цільнозерновий борошна грубого помелу без використання дріжджів. В деякі хлібці додають насіння льону або кунжуту, які теж корисні для організму.
Порівняємо кілька популярних видів:
Найменування Кількість ккал. на 100 г Склад Житні 360 пшеничні висівки, маргарин, житнє борошно, дріжджі, сіль. Пшеничні 240 пророщені зерна пшениці, добавки: родзинки або курага. Багаті магнієм і калієм. Мультизлаковий 290 гречана, рисова, кукурудзяна, вівсяна крупа, пшениця. Пшенично-житні 310 пшеничне і житнє борошно, вода, насіння. Містять багато натрію, магнію, фосфору, заліза, кальцію, клітковини, вітамінів РР, В, Е. Пшенично-вівсяні 302 вівсяна крупа, озима пшениця, кухонні сіль
Так, перевагу слід віддавати пшеничним і мультизлаковий хлібці, що не містить шкідливих синтетичних добавок.
Іншими поширеними замінниками хліба є галети з калорійністю близько 300 ккал. на 100 г і лаваші — 110 ккал. на 100 м Їх користь пов’язана з тим, що для приготування використовується тільки вода, борошно та сіль. Відсутність дріжджів і будь-яких розпушувачів сприятливо впливають на фігуру.
Пропонуємо скористатися нашими калькуляторами, щоб правильно стежити за своїм здоров’ям і зовнішністю.
Однак лаваші роблять тільки з пшеничного борошна, яку варто обмежити на дієті, тому найкращим варіантом вважаються галети. Їх легко приготувати з будь-якого сорту борошна (ячної, горохової, бобової та ін.). Випічка з прісного тіста довго зберігається, дає можливість не замислюватися про свіжість хліба.
Фото: dir.indiamart.com
Улюблену булку для бутербродів також рекомендують замінювати листям салату і дієтичними хлібами.
Якщо у Вас є деякі хвороби і Ви хвилюєтеся чи можна їсти при якихось певних хворобах хліб, то подивіться передачу Здоров’я ТВ, де докладно розкривають дану тему.
Домашня випічка дасть повну впевненість в складі продукту і його енергетичної цінності. Кілька рецептів допоможуть приготувати смачні і насичені корисними мінералами борошняні вироби.
Інгредієнти:
Спосіб приготування:
Склад продуктів:
Приготування:
Ще один рецепт домашнього хліба з житнього і цільнозерновий пшеничного борошна з додаванням вівсяних висівок.
Склад продуктів:
Приготування:
Відео рецепт білково-висівкового хліба без борошна.
Фото: diethood.com
Склад продуктів:
Порядок приготування:
У прагненні позбутися зайвих кілограмів, не потрібно забувати, що довгостроковий результат досягається тільки при постійному дотриманні збалансованого раціону харчування і фізичних навантаженнях. Почитайте про користь ходьби для схуднення.
Включення в дієту випічки з низьким глікемічним індексом і невеликим вмістом калорій приведуть до кращого засвоєння і переварювання їжі і дозволять швидше відчути насичення. Більш докладно про гликемическом індексі продуктів в цій статті. Приділяйте увагу тому, що ви їсте, печіть самі і отримуйте задоволення від процесу схуднення, при якому не потрібно відмовлятися від головної страви, і пам’ятайте: міра повинна бути у всьому.
За своєю природою кашель є рефлекторним скороченням м'язів, розташованих у За своєю природою кашель є…
Існує безліч протикашльових засобів, що застосовуються у складі комплексних терапевтичних заходів. Існує безліч протикашльових засобів,…
Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання під час, якого у стравохід Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба хронічне захворювання…
На відміну від вологого, сухий кашель значно небезпечніший для здоров'я, На відміну від вологого, сухий…
Сухим або непродуктивним вважається кашель, при якому зовсім не виділяється Сухим або непродуктивним вважається кашель,…
Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох захворювань – трахеїту та бронхіту. Трахеобронхіт – поєднання одночасно двох…