Дiети

Дієта стіл 1

Лікування будь-якого захворювання починається з харчування, а від повноцінного харчування в цілому залежить наше здоров’я — так вважає ВООЗ. Поняття здорове харчування, лікувальне харчування та дієта відрізняються. Здорове харчування необхідно всім, хто хоче зберегти здоров’я. Лікувальне харчування відноситься до лікування будь-якого захворювання, а дієта — це більш широкий термін, в який входить і лікувальний, і здорове харчування.

Автор статті

Тетяна Сергіївна Горобиновий

Лікар-терапевт, дієтолог з досвідом практики більше 2 років, автор 4 шкіл здоров’я, 2 діагностичних тестів, більше 30 задоволених клієнтів.

Написано статей

4

Зміст

  • Стіл №1 при захворюваннях
    • при виразці шлунка
    • при гастродуоденіті
    • при гастриті
    • При ГЕРБ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба)
  • Список продуктів
    • Дозволені продукти
    • Заборонені продукти
  • Часті питання по продуктах харчування
  • Меню
    • Меню на кожен день для 5-разового харчування:
    • Меню на тиждень для 5-разового харчування
  • Особливості дієти для дітей
  • Рецепти
    • Перші страви
    • Другі страви
    • Салати
    • Десерт
  • Стіл №1 після операцій
    • Після операції на кишечник
    • Після операції на жовчний міхур
  • Відгуки
    • Відгуки читачів
    • Відгуки лікарів

Стіл № 1 призначається при патології травної системи, тобто відноситься до лікувального харчування.

Класифікація столів за Певзнером в дієтології вже застаріла, з 2003 р в лікувальній практиці використовується нова класифікація — система стандартних дієт. Вона включає 6 різновидів, з 2006 року туди додали ще одну, тобто тепер всього 7 стандартних дієт. Стіл №1 відноситься до основного варіанту, а також до делікатної дієті.

Якщо говорити про старою класифікацією, то існує кілька різновидів дієти: стіл 1, 1а, 1б і їх хірургічні варіанти.

Стіл номер 1 призначається при таких захворюваннях:

  • гострий гастрит або загострення хронічного (при різних його формах).
  • виразкова хвороба.
  • захворювання стравоходу .
  • ГЕРБ (коли вміст шлунка потрапляє в стравохід).
  • демпінг-синдром (розвивається після видалення частини шлунка).
  • діафрагмальні грижі (супроводжуються виходом частини шлунка в грудну клітку).
  • синдром роздратованого кишечника з запорами.
  • гострий і хронічний ентерит.
  • після оперативних втручань.

Основна мета дієти — забезпечити потребу організму потрібне набором поживних речовин під час хвороби, а також «допомогти» органам відновити свою нормальну роботу — моторику, освіту травних соків, активувати за живлення слизової оболонки органу.

Загальні принципи:

  • дієта має на увазі обмеження надходження їжі, здатної посилити пошкодження слизової оболонки верхніх відділів травної системи (стравоходу, шлунка, 12-палої кишки) .
  • лікувальне харчування направлено на відновлення функціонування травного тракту.
  • за вмістом білків, жирів і вуглеводів є повноцінною.
  • прийоми їжі йдуть часто невеликими порціями.
  • подаються на стіл продукти, приготовлені на пару або у вареному вигляді.
  • їжа повинна бути теплою.
  • з набору продуктів виключають все, що містить трудноперевариваемие компоненти, наприклад, рослинну клітковину.
  • продукти подаються в легкозасвоюваному вигляді — протерту, в рідкому або напіврідкому вигляді.

Таблиця співвідношень БЖУ при різних типах дієти
1 1а 1б Білки , г 100 80-90 90 Жири, г 100 80-90 90 Вуглеводи, г 400-500 200 300-350 Калорійність, ккал До 3000 До 2500 Д про 2000 Сіль, г 12 8 10
Дієта легко адаптується під індивідуальні особливості організму, шляхом заміни декількох продуктів. Вона може бути в протертому і не протертому вигляді. Харчування передбачає «дбайливе ставлення» до слизової оболонки хворого органу — механічне щадіння досягається подрібненням продуктів до пюре, термічне — прийом їжі в теплому вигляді, хімічне — виняток дратівливих продуктів, про які ми далі поговоримо докладніше.

Стіл № 1 при захворюваннях

Розберемо особливості дієти при деяких захворюваннях.

при виразці шлунка

Стіл номер 1 показаний при загостренні хвороби. Необхідність у використанні різновидів медичної дієти — 1а і 1б виникає тільки при вираженому загостренні в перші дні хвороби. Потім їжа подається в вареному непротертом вигляді. Харчування при виразці шлунка і 12-палої кишки йде до 6 раз в день, прибирають з раціону все гостре, солоне, копчене, консервоване.

У міру рубцювання виразки, стихання симптомів і поліпшення самопочуття переходять на загальний стіл. При цьому також рекомендується часте харчування і оптимальна кількість білка в раціоні. Так як останній знижує активність залізистих клітин, що призводить до зменшення вироблення шлункового соку, а також надає нейтралізує дію на нього. А вживання соєвого борошна перед їжею на термін 4-6 тижні знижує продукцію пепсину, нормалізує перистальтическую функцію шлунка. Останнім часом ставиться під сумнів впливу дієтолікування на терміни загоєння виразки.

При гастродуоденіті

Гастродуоденіт супроводжується ураженням і шлунка і 12-палої кишки. Якщо патологія виходить з самого кишечника, тобто має місце первинний дуоденіт, не спровокованій патологією підшлункової залози (панкреатит), жовчного міхура (холецистит, жовчнокам’яну хворобу) або жовчовивідних шляхів, то в цьому випадку вводять стіл №1.

Упор в харчуванні робиться на обмеження жирів і вуглеводів (цукор, мед), виключаються дратівливі продукти, дієта йде зі зниженим вмістом солі — 5-6 г на добу. Виключаються страви, які можуть викликати бродіння в кишечнику — бобові, випічка, деякі овочі (капуста, редис, редька, ріпа), газовані і алкогольні напої. Також необхідні часті прийоми їжі, виключення гарячих і холодних страв. Їжа готуватися на пару, вариться, протирається.

При гастриті

Запальні захворювання шлунка коригуються харчуванням з урахуванням секреторної функції шлунка. При зниженому утворенні шлункового соку (аутоімунна форма хронічного гастриту) в гострій фазі хвороби виключаються всі продукти, що подразнюють слизову оболонку шлунка:

  • міцні бульйони, наваристі супи.
  • міцні чай, кави.
  • солоні страви.
  • копченості.
  • груба рослинна клітковина.
  • гострі продукти.
  • продукти з додаванням спецій спецій.

Харчування при гастриті йде невеликими порціями, з частотою кожні 2-3 год. Кількість білка передбачено трохи менше, ніж при виразковій хворобі — приблизно на 15-20 м співвідношення БЖУ 1: 1: 4.

Після виходу з гострої фази, метою дієтичного харчування служить стимуляція роботи шлункових залоз, спрямована на посилення утворення соляної кислоти. У дієту додаються механічні подразники — черствий білий хліб, сухарі, сухе печиво, кефір, кисле молоко, розведене молоко (якщо воно добре переноситься). Зберігається також дробность в харчуванні, обмеження по жирах, смаженим продуктам.

При інфекційному гастриті перевага віддається столу 1б з режимом харчування 4-5 разів на день. Забирають сокогонние, дратівливі страви. Їжа йде в напіврідкому вигляді, з обмеженням вуглеводів, так як останні збільшують активність залоз шлунка. Приготування їжі здійснюється без підсмажування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта Стіл 5

В раціон включають слизові і молочні супи з гречаної, манної, вівсяної, перлової крупами, яйця всмятку, суфле, кнелі, котлети з м’яса, риби. З другого тижня хвороби дієту розширюють до столу №1 з поступовим переходом на загальний стіл у міру одужання.

При ерозіях в шлунку (ерозивно гастриті) харчування будується аналогічно як при виразковій хворобі.

при ГЕРБ (гастроезофагеальна рефлюксна хвороба)

при рефлюксі харчування за Певзнером має ряд особливостей.

  1. Раціон передбачає підвищений вміст білка, що сприяє збільшенню тонусу нижнього сфінктера стравоходу. Саме через його недостатності відбувається потрапляння агресивного травного соку шлунку в стравохід, який порушує роботу органу.
  2. Виключаються продукти, що підвищують тиск в шлунку, газовані напої.
  3. Обмежують жири, так як вони сповільнюють евакуацію шлунка.
  4. Слід уникати продукти: свинину, яловичину, м’ясне асорті, морську рибу, рис, макарони, свіжий хліб, вершки, олії, сири з жирністю більше 20%, спеції, соління, цитрусові, горіхи.

Список продуктів

Давайте подивимося, що можна їсти, а що не можна людям на дієті №1.

Дозволені продукти

Вироби з борошна Підсушений хліб з борошна вищого сорту, галетное печиво, сушки. Крупи Манна, рис, гречана, вівсяна, зварені на воді або половині молока, протерті, полувязкіе. Супи Овочеві з добре розвареними крупами або протерті, заправляються нежирною сметаною, яєчно-молочною сумішшю. З м’яса і риби Приготовленная на пару або у відварному вигляді яловичина, молода баранина, курка, індичка, кролик. Нежирна риба (щука, хек, тріска, минтай) шматком, приготовані на пару без шкірки, а також у вигляді котлет, кнелі, запіканок. Овочеві страви Овочі відварні (картопля, морква, цвітна капуста, буряк) або у вигляді суфле, пюре, пудингів. Дозволені також гарбуз, кабачки, брокколі. Молочні продукти Молоко, вершки, сир у вигляді кнелей, ледачих вареників, пудингів, кисломолочні продукти з невеликою кислотністю Закуски Холодець з риби на овочевому відварі, варена ковбаса, язик відварний, салати з варених овочів. Страви з яєць Омлет яєчний білковий паровий, яйця всмятку. Солодкі страви, фрукти Фруктове пюре, печені яблука, желе, протерті компоти. Напої Свіжовичавлені розбавлені соки з солодких ягід і фруктів, киселі, неміцний чай, кавовий напій, кава, відвар шипшини, мінеральна вода без газу. Масла Вершкове, соняшникова очищене, кукурудзяна, оливкова — додаються в страви.

Заборонені продукти

Вироби з борошна Житній хліб, свіжий хліб, здоба, слойки. Супи Наваристі м’ясні, рибні бульйони, круті овочеві супи, грибні відвари, щі, борщі, окрошки. Крупи Пшоно, кукурудзяна, ячна, перлова. З м’яса і риби Гусь, качка, свинина, напівфабрикати, жилаве м’ясо, копчене м’ясо і риба, м’ясні, рибні консерви, жирна риба. Овочі Білокачанна капуста, ріпа, редис, редька, бруква, солоні, квашені та мариновані овочі, бобові (горох, квасоля, сочевиця), шпинат, щавель. Кріп можна додавати в салати, в готові страви. Молочні продукти Кисломолочні продукти з високою кислотністю. Напої Газовані, міцні чай, кава, алкоголь, кислі соки, соки свіжовичавлені нерозбавлені, квас. Солодощі Морозиво, цукерки, торти, тістечка. Інша Гострі закуски, приправи, кетчуп, майонез, томатна паста, гірчиця, гострі соуси, чилі, заправка з хрону та ін.

Часті питання по продуктах харчування

Нижче розберемо ряд поширених запитань.

чи можна їсти фрукти і які?

Можна їсти солодкі фрукти і ягоди у вигляді пюре, желе, в запеченому вигляді, пити компоти з ягід, киселі , розбавлені соки. З різновидів — банани, яблука, персики, груші, нектарин, абрикоси, з ягід — полуниця, малина, черешня.

Які дозволені нежирні сорти м’яса і риби?
з м’яса тварин і птахів дозволені курка, яловичина, кролик, індичка, нежирна баранина. З риби вирішуються хек, минтай, тріска, сайра, путасу, щука, окунь.

Меню

Для Вашої зручності нижче розроблено меню на кожен день і на цілий тиждень.

Меню на кожен день для 5-разового харчування:

Сніданок Омлет білковий паровий, каша вівсяна протерта. Обід Вегетаріанський суп-пюре з рису і овочів з додаванням нежирної сметани, м’ясне пюре, молочний кисіль. Полудень Яблуко запечене з цукром, відвар шипшини, сушки. Вечеря Рибне суфле на пару, молочна гречана в’язка каша, чай з цукром. Перед сном Молоко кип’ячене.

Меню на тиждень для 5-разового харчування

Понеділок Сніданок 2 відварний яйця всмятку, кисіль молочний. Обід Овочевий суп, заправлений вершковим маслом, курячі котлети на пару, компот із сухофруктів без цукру. Полудень Фруктове пюре, сік абрикосовий розбавлений. Вечеря Ліниві вареники зі сметаною, чай з молоком. Перед сном Стакан молока. Вівторок Сніданок Омлет білковий паровий, каша вівсяна протерта, неміцний чай. Обід Гречаний суп, кнелі з індички, відвар шипшини. Полудень Запечене яблуко, компот із сухофруктів. Вечеря Рибні котлети на пару, запечені овочі, кавовий напій. Перед сном Стакан молока. Середовище Сніданок Каша вівсяна на половині молока в’язка, сир з ягодами, неміцний чай. Обід Гарбузовий суп-пюре, м’ясна запіканка, кисіль вівсяний. Полудень Стакан молока, сушіння. Вечеря Холодець з риби на овочевому відварі, овочеве пюре з картоплі, цвітної капусти і кабачка, чай. Перед сном Стакан кислого молока. Четвер Сніданок Каша гречана молочна, протерта, яйце всмятку, чай. Обід Суп-локшина, тефтелі з курячих грудок, компот з яблук. Полудень Фруктове пюре, галетное печиво. Вечеря Пудинг з сиру, відвар шипшини. Перед сном Кип’ячене молоко. П’ятниця Сніданок Манна каша, яйце всмятку, неміцний чай з молоком. Обід Гречаний суп з овочами, відварна куряча грудка. Полудень Фруктове желе, галетное печиво. Вечеря Рибні кнелі, овочеве асорті на пару. Перед сном Кип’ячене молоко. Суботу Сніданок Суп молочний з домашньою локшиною, омлет на пару, кисіль вівсяної. Обід Суп картопляний, відварна індичка, хліб підсушений, кавовий напій. Полудень Фруктове пюре, кисле молоко, соломка (несолона). Вечеря Гарбузово-морквяне пюре, рибні котлети, чай. Перед сном Чи не кислий кефір. Неділю Сніданок Омлет білковий паровий, каша вівсяна протерта, кавовий напій з молоком. Обід Овочевий суп, заправлений вершковим маслом, курячі котлети на пару, відвар шипшини. Полудень Суфле із сиру на пару, молоко кип’ячене. Вечеря Рибно-овочева запіканка, картопляне пюре. Перед сном Кисляк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Дієта Олени Анісімовій

Особливості дієти для дітей

Дітям, як і дорослим, лікувальний стіл призначається за показаннями. Якщо дитина до захворювання був на загальному харчуванні, то рекомендації не будуть відрізнятися від таких для дорослих. Всі дозволені меню продукти йдуть відповідно до вікових норм по харчуванню. Якщо будь-які продукти дитині ще не дозволені через вік (наприклад, якщо це діти до року) або через індивідуальної нестерпності, алергії, то їх теж виключають з меню.

Рецепти

Всі наведені нижче рецепти підходять для людей, які слідують дієті стіл 1 за Певзнером.

Перші страви

Овочевий суп з буряком
Візьміть: 2 середні буряка, 2 моркви, 2-3 картоплини, цибуля ріпчаста 1 головку, сметану, зелень кропу, сіль. Приготування: буряк відваріть цілком в шкірці. Поки вариться буряк цибуля, картопля, морква очистіть, поріжте. Морква потріть на тертці. Налийте в каструлю води, опустіть туди порізані овочі, поставте на вогонь. Буряк охолодіть, приберіть шкірку, натріть на тертці, опустіть в каструлю. Перед тим як вимкнути суп додайте сіль, кріп. Подавайте зі сметаною.
Гарбузовий суп-пюре з сухариками
Візьміть половину середньої гарбуза (близько 500 г), цибуля ріпчаста 1 шт., морква 1 шт., вершки нежирні 50 г, сіль, сухарики . Приготування: Цибулю, моркву почистіть. Цибулю дрібно поріжте, моркву натріть на тертці, розжарите овочі в олії на сковороді протягом 1 хвилини. Гарбуз почистіть, поріжте на невеликі шматочки, щоб швидше зварилася. Покладіть її в каструлю і додайте трохи води і інші овочі. Як овочі зваряться трохи охолодіть і збийте блендером, посоліть, додайте вершки, доведіть до кипіння. Подавайте суп-пюре з сухариками.

Другі страви

Індичка з кабачком
Візьміть: філе індички 500 г, цибуля ріпчаста 2 головки, 1 велику моркву, 1 середній кабачок, сметану, кріп , сіль, рослинне масло. Приготування: індичку промийте і наріжте. Овочі почистіть поріжте, цибулю і моркву можна злегка припустити на сковороді з невеликою кількістю води. Сметану змішайте з сіллю і залийте нею овочі, перемішайте. У рукав для запікання викладіть овочі, потім індичку, закріпіть пакет щільно по обидва боки і поставте в розігріту духовку на 1 год. Подавайте блюдо з дрібно нарізаним кропом.
Рибні кнелі
Візьміть: філе риби 500 г (або рибу, в якій мало кісток), 2 головки ріпчастої цибулі, 100 г хліба, зелень кропу, сіль, півсклянки вершків, яйце. Приготування: рибу промийте, очистіть від кісток. Поріжте на шматки невеликого розміру. Цибулю очистіть, розріжте на четвертинки. Хліб замочіть в вершках. Потім рибу, цибулю і хліб потрібно перекрутити на м’ясорубці. Якщо ви вирішили взяти костисту рибу, наприклад, щуку, то її треба буде 2 рази перекрутити, щоб добре розмолоти дрібні кісточки.
У фарш додайте сіль, дрібно порізаний кріп, яйце, добре розмішайте. Поставте на газ каструлю з водою. Поки вода гріється зробіть з фаршу кульки. Як тільки вода добре закипить акуратно опустіть кульки в воду, злегка помішуючи на 15 хвилин. Потім викладіть кнели в блюдо, подавайте зі сметаною і зеленню.

Салати

Салат з буряка і курячої грудки
Візьміть: 1 середній буряк , 3 картоплини, 150 г курячої грудки, сметану, кріп, головку ріпчастої цибулі. Приготування: Овочі і м’ясо відваріть. Буряк потріть на тертці, картопля поріжте кубиками, грудку дрібно наріжте. Лук поріжте і залийте окропом на 5 хвилин, щоб прибрати гіркоту. Змішайте овочі з грудкою, заправте сметаною, зверху посипте кропом.
Салат з моркви, яблука, родзинок
Візьміть: 2 моркви, 1 яблуко, півсклянки родзинок, сметану. Приготування: морква очистіть натріть на тертці. З яблука приберіть серцевину, зріжте шкірку, поріжте кубиками. Ізюм добре промийте, замочіть в окропі на 10 хвилин. Змішайте морква, яблуко, родзинки зі сметаною. Салат готовий.

Десерт

Сирне печиво
Візьміть: 2 склянки борошна, півсклянки води, півсклянки олії, яйце, 1 ст. цукру, 300 г сиру, соду на кінчику ножа. Приготування: змішайте воду, масло, цукор, яйце, додайте сир, потім борошно. Добре розмішайте. Тісто має вийти як густа сметана. Змастіть лист для запікання маслом і ложкою викладайте тісто на лист. Можна скористатися спеціальною формою для печива. Випікайте 30 хвилин.

Стіл №1 після операцій

При призначенні лікувального харчування за Певзнером після операцій використовується хірургічна модифікація дієти 1а і 1б.

Особливості столу 1а хірургічного:

  • призначається через 2-3 дня після операції.
  • забезпечує максимальну розвантаження шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту).
  • використовуються легкозасвоювані форми нутрієнтів.
  • їжа йде з максимальним щажением травного тракту — в подрібненому вигляді.
  • температура страв менше 45 град ..
  • співвідношення БЖУ 1: 1: 5, на добу йде по 50 г білка і жирів, 250 г вуглеводів .
  • енергетична цінність до 1600 калорій.
  • додаткове збагачення харчування вітамінами і мікроелементами.
  • різке обмеження солі до 5 г на добу.
  • додаткова рідина 1,5-1,8 л.
  • часті прийоми їжі — до 6 разів на добу, порціями не більше 350 г за 1 раз.

потім пацієнтів переводять на стіл 1б в міру відновлення травлення. Страви йдуть в протертому вигляді і пюре, температура гарячих страв до 50 град., Холодних — більше 20 град. Співвідношення БЖУ трохи змінюється 1: 1: 4 (4,5), збільшується калорійність раціону в середньому до 2500 калорій, додаткової рідини до 2 л, солі до 6 г.

Перехід з дієти 1а на 1б відбувається поступово з розширенням спочатку по окремих продуктах. При гарній переносимості продовжують вводити нові продукти. Обов’язково відстежують явища порушення травлення (діарея, метеоризм, посилення перистальтики), поява болів. Продукти викликають такі симптоми надовго (до декількох місяців) виключаються з раціону.

Призначення лікувальних дієт поєднують з прийомом спеціальних ентеральних сумішей — збалансованих продуктів з високою харчовою цінністю, збагачених вітамінами і мікроелементами. У міру розширення раціону, кількість поживних сумішей зменшують. Розглянемо докладніше особливості харчування після операцій на кишечнику і жовчному міхурі.

Після операції на кишечник

Дієта повинна бути спрямована не тільки на забезпечення відновлення втрачених під час втручання речовин, важливих для життєдіяльності організму (електроліти, вода, білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мікроелементи та ін.), але і на максимально ранню активацію травлення.

Так як воно було «виключено» під час операції, тому всмоктування з травного тракту відразу після операції порушено. І зараз стоїть завдання «запустити» знову перетравлення, всмоктування, відновити нормальний склад мікрофлори і в цілому нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Французька дієта

На 3-6 день після операції починають вводити лікувальне харчування, час старту спирається на стан пацієнта. Занадто ранній переклад на природне харчування після операції на кишечнику істотно погіршує перебіг відновного періоду.

Лікувальне харчування здійснюється через призначення столу № 0А, 1, 1б хірургічних. Хірургічні дієти відрізняється в цілому низькою поживною цінністю і поєднуються із застосуванням спеціальних поживних сумішей для прийому всередину. Через кілька днів після операції пацієнтів дієту розширюють до столу 1а хірургічного, який призначається до 4 днів.

Ще через 10 днів здійснюють плавний перехід на дієту 1б хірургічну, а потім на дієту номер 1 хірургічну, при цьому протертого її варіанти доведеться дотримуватися довго. І в перші 3-4 тижні після виписки зі стаціонару пацієнтам призначають стіл № 1 хірургічної в протертому вигляді. Після цього відбувається перехід на непротертий варіант дієти 1.

Гарна переносимість нового блюда говорить про те, що відновлення травної системи йде правильно, а саме: здатності виробляти травні соки, перетравлювати надходить їжу і виводити непотрібне вміст з кишечника.

При поганій переносимості будь-якого продукту хворим після операції на кишечнику не слід тренувати кишечник, тобто коли спеціально навантажують кишечник продуктами, які погано їм сприймаються, щоб він «звикав» до них. Ці тренування можуть погіршити недостатність ферментів кишечника і спровокувати розвиток незворотних явищ.

При розвитку непереносимості молока і молочних продуктів — проявляється неможливістю перетравлювати молочний цукор лактозу, слід на тривалий період виключити незбиране молоко. До кисломолочним продуктам (кефір, сир, кисле молоко, сметана) це стосується меншою мірою. Молочні продукти можна замінити соєвими, вони мають набір амінокислот аналогічними за хімічним складом молочних білків, але перевершує тваринні білки молока за рахунок унікальних біологічно активних речовин.

Після операції на жовчний міхур

Принципи лікувального харчування в реабілітації хворих, які перенесли видалення жовчного міхура, за останнє десятиліття істотно не змінювалися. Зазвичай дотримуються такої схеми:

  1. У першу добу не можна ні їсти, ні пити.
  2. На другу добу починають потрохи вводити рідину, поступово доводячи до 1 л, пити можна невеликими ковтками. Дозволяється мінеральна негазована вода, відвар шипшини з поступовим розширенням до відварів з із сухофруктів, неміцного чаю, нежирного кефіру. Всі напої йдуть без додавання цукру. До 3-го дня загальний обсяг рідини доводять до 1,5 л.
  3. Потім вводять несолодкі овочеві і фруктові соки (з гарбуза, моркви, буряка, шипшини, яблук), фруктове желе, картопляне пюре, чай з цукром, протерті супи на м’ясному бульйоні другий-третій варіння. Прийом їжі йде малими порціями, таке харчування триває до 5-го дня після операції.
  4. Через тиждень меню продовжують розширювати: додаються сухарі з білого хліба, нездобне печиво, сушки, протерті каші (гречана, вівсяна, пшенична) на воді або навпіл з молоком, сир, перекручене м’ясо (яловичина, телятина, курятина, кролятина), відварна риба, овочеве пюре, кисломолочні продукти.
  5. Починаючи з 1,5 тижнів і до 1,5 місяців щадна дієта (всі страви готуються на пару або у відварному вигляді).

Відгуки

Пропонуємо Вашій увазі відгуки читачів і лікарів про дієту стіл 1.

Відгуки читачів

«Було загострення приблизно 1,5 роки тому. Призначили лікування (омепразол, нош-па, алмагель А, дієта). Дієта не розписали, тому шукала в інеті хоча б приблизно, тому що часом статті суперечать одна одній. Перші кілька днів практично взагалі нічого не їла, банально не лізло і дика тяжкість була. Потім стала їсти пісну їжу, потім потихеньку непісним.

Підсумок такий:

  1. Дієта дуже допомагає, особливо коли їсти не хочеться по началу. У цей період не важко тримати, тому що не відчуваєш почуття голоду.
  2. А ось коли тяжкість проходить, то дуже хочеться їсти і повернутися до колишнього способу життя.
  3. зараз у мене знову загострення (по ходу після антибіотиків). Цього разу спробувала спочатку дієтою лікувати — не допомогло, стала знову пити ліки і дотримуватися дієти — початок допомагати.

Болячка взагалі неприємна, особливо для мене, т .до. люблю поїсти, АЛЕ є і хороша сторона, доводиться готувати правильну їжу)) ».

« Добрий день! У мене був гастрит ще в дитинстві, коли мені було років 14, але мама відмовилася мене вести до лікаря і сказала, що потрібно їсти більше і швидше, але це не допомогло. Тоді я сходила в бібліотеку і взяла купу журналів по здоров’ю, які і вивчила. Я помітила, що печія в мене виникала на дуже жирну їжу, і я відмовилася від неї, правда зі скандалом мами, але з часом вона змирилася, також я стала їсти тільки до 19 годин і якщо хотілося їсти після 19 годин, то випивала стакан кефіру з хлібом.

Стала дотримуватися нестрогой дієти, виключивши ті продукти, на які у мене була реакція. В даний момент мені вже 38 років, гастрит більше не турбує. Дієти нескладно було дотримуватися. Зараз їм практично все, в розумних межах і якщо дуже хочеться, іноді навіть пізніше 19 годин, але гастрит не мучить. Ось така у мене історія). З повагою, Олена » .

Відгуки лікарів

Думка експерта

Тетяна Сергіївна Горобиновий

Лікар -терапевт, дієтолог з досвідом практики більше 2 років, автор 4 шкіл здоров’я, 2 діагностичних тестів, більше 30 задоволених клієнтів.

Лікувальне харчування — це частина лікування будь-якого захворювання, особливо це стосується травної системи. Воно дозволяє в рази підвищити ефективність лікарського впливу, в той же час без нього неможливо забезпечити повноцінне відновлення роботи травної системи.

В ряді випадків дієтичним харчуванням вдається лікувати запалення навіть без застосування ліків, а також знизити ризик повторного загострення захворювання . Тому ні в якому разі не можна його ігнорувати. Воно стоїть поруч за важливістю з медикаментозним впливом.

Відео відгук від лікаря, який працює на швидкій допомозі про столі 1:

Автор статті

Тетяна Сергіївна Горобиновий

Лікар-терапевт, дієтолог з досвідом практики більше 2 років, автор 4 шкіл здоров’я, 2 діагностичних тестів, більше 30 задоволених клієнтів.

Написано статей

4

Схожі статті

Грейпфрутова дієта

Bobby

Кето-дієта

Maria

дієта Маггі

Megusta

Палео дієта

Undershmidtther

Кремлівська дієта

Scooby

рисова дієта

Bobby

Дієта після видалення жовчного міхура

Tanya

Дієта при підвищеній кислотності шлунка

Marina

Дієта Катерини Мірімановой — Система Мінус 60

elena elena

Залишити коментар