Все частіше з телеекранів ми чуємо про проблеми, пов’язані із зайвою вагою і неправильним харчуванням. Про це щодня говорять лікарі-дієтологи в різних телепередачах, така тема дуже популярна на форумах. Серед іншого, багато уваги приділяють роздільному харчуванню.
Зміст
- Основні правила
- Як поєднувати продукти
- Роздільне харчування і схуднення
- Як сформувати меню
- Сніданок
- Обід
- Вечеря
- Популярні рецепти
- Перші страви
- Другі страви
- У чому користь
- Протипоказання і шкоду
Основні правила
Мало хто може дати повну відповідь на питання, що це таке — роздільне харчування, адже багато хто розуміє термін надто буквально: кожен продукт треба їсти окремо. Це неправда, їжу при роздільному харчуванні поєднувати можна, просто потрібно вивчити, що з чим можна їсти.
Концепція такого підходу до споживання їжі була створена Герберт Шелтон і Вільямом Говардом Хеєм на основі дослідів російського вченого І.І. Павлова, який займався фізіологією травлення. Теорія роздільного харчування по Шелтону і Хею знайшла підтвердження на практику: хворі люди одужували.
Чи знаєте ви? Успішному випробуванню роздільним харчуванням піддалося близько 100 000 чоловік, в т.ч. і смертельно хворий Н.Р. Хей, який прожив в результаті до 74 років.
Принципи роздільного харчування Хея передбачають, що вся їжа, яку ми споживаємо, ділиться на 3 групи :
- Їжа, для обробки якої в організмі виділяється кислота. Сюди входять білки (м’ясо, яйця, морська і річкова риба, морепродукти, сир нежирний, соєві боби, арахіс) і їжа зі світу флори (овочі, фрукти, ягоди, чай, вино).
- Їжа, для обробки якої виділяється лугу: крупи, борошняне і солодке, капуста білокачанна, картопля, топінамбур, шпинат, пастернак, помідори (окрім свіжих), банани, фініки, інжир, курага, сушений виноград, пиво.
- Нейтральна їжа , для обробки якої виділяються і кислота, і луг: капуста (крім білокачанної), свіжі помідори, огірки, баклажани, часник, морква, зелені листові овочі, жирний сир, жири тваринного і рослинного походження, бобові (крім сої та арахісу), гарбуз , бруква, гриби, горіхи, насіння, авокадо, солодкий перець, маслини, пряні приправи, трав’яний чай, желе, кисломолочні продукти.
Шелтон розділив продукти на:
- білки.
- кислі фрукти.
- солодкі фрукти.
- крохмалисті овочі (буряк, морква, гарбуз, корінь петрушки і оселедець рея, хрін, кольорова капуста, кабачки).
- некрохмалисті овочі.
- жири.
- вуглеводи (борошняні, круп’яні, солодкі вироби).
Основні приписи окремого харчування по Шелтону і Хею:
- Не можна вживати продукти промислової переробки.
- Не можна комбінувати білки з жирами, вуглеводами , кислими фруктами та іншими білки.
- Білки можна поєднувати з овочами (крім лужних).
- Не можна змішувати різні види вуглеводів, а також вуглеводи із кислотними продуктами.
- Фрукти можна об’єднувати з горіхами.
- Кавун, диню і молоко не можна поєднувати ні з чим.
- Одну і ту ж їжу можна їсти не частіше трьох разів на тиждень.
- Прийом їжі не можна завершувати питвом. Рідина вживають за 30 хв. до їди або через 1,5 години після.
- Перерва між несумісними продуктами повинен становити не менше двох годин.
- Їжі належить бути свіжоприготованою і непріправленний, її треба добре пережовувати.
Крім того, Хей розділив продукти на ті, які вживають за сніданком, обідом і вечерею.
Цікаво прочитати:
Дієта 90 днів роздільного харчування
дієта і харчування після 50
Як поєднувати продукти
Більш наочно правильне вживання їжі зобразить таблиця сумісності продуктів при роздільному харчуванні.
Сумісність продуктів при роздільному харчуванні.
Використовуючи таку таблицю, легко виявити основні помилки, які робить більшість з нас. Так, поганим поєднанням є звичні нам бутерброди, каша і картопля з м’ясом, смажене м’ясо і овочі, дитяча молочна каша.
Роздільне харчування і схуднення
Коли Шелтон і Хей розробляли теорію роздільного харчування, їх метою було оздоровлення людини, про схуднення не говорилося. Згодом прихильники вчення стали помічати, що худнуть. З розвитком проблеми ожиріння людства все частіше звучать рекомендації про корисному поєднанні продуктів. На форумах можна знайти безліч позитивних відгуків про схуднення з використанням даного методу харчування.
Реальних доказів того, що саме баланс кислотних і лужних продуктів призводить до схуднення, немає. В основному вони згодні сходиться на тому, що схуднення викликано відмовою від шкідливої, переробленої їжі, жирної їжі на користь нежирних білків і свіжих овочів.
Серед відвертих прихильників використання роздільного харчування в схудненні — звичайні люди, ті, хто спробував, і схуд. Основна частина лікарів-дієтологів обережна у висловлюваннях, обмежуються загальними фразами, що не виступаючи проти, але і не агітуючи за.
Однак є деякі моменти, на яких дієтологи акцентують увагу. По-перше, якщо перестати збалансовано харчуватися і почати їсти шкідливі продукти, вага повертається. По-друге, роздільне харчування передбачає триразовий прийом їжі (один з яких основний), в той час як дієтологи виступають за п’ятиразове харчування, невеликими порціями. Лікарі говорять про неприпустимість того, щоб пропускати котрійсь із прийомів, в той час як по Шелтону і Хею не варто їсти через силу.
Як сформувати меню
Використовуючи теорію роздільного харчування для схуднення, меню на тиждень можна представити у вигляді таблиці.
сніданок
на сніданок рекомендується їсти кислі або солодкі фрукти. Приблизний варіант сніданку на тиждень розписаний нижче:
День 1 Сир зі сметаною День 2 Гроно винограду День 3 Яблуко з чорносливом День 4 Хліб з маслом День 5 Курага День 6 Інжир День 7 Хліб з сиром
Також в меню можуть бути диня, кавун, фініки, каші тривалого приготування, зварені на воді.
Обід
Під час обіду правильно їсти білки з некрохмалистими овочами. Пропонуємо такий варіант меню:
День Зразкове меню 1 Овочевий суп, парова телятина 2 Варені яйця із зеленим горщиком або брокколі 3 Салат з морепродуктів з зеленню 4 Запечена річкова риба або відварна квасоля з салатом зі свіжих помідорів і маслин 5 Курка відварна плюс брокколі або огірки 6 Парові котлети з індички, брюссельська капуста або солодкий перець 7 Картопля (або буряк, кабачки), запечений в духовці з маслом, листя салату
Якщо обмежити споживання білків декількома днями в тиждень, можна обідати також салатом з фруктів з горіхами.
Вечеря
Відповідно до цієї теорії вечеряти найкраще вуглеводами, які легко засвоюються. Приблизний варіант вечері розписаний в таблиці:
День Страви 1 Запіканка з картоплі зі сметаною 2 Морквяний салат з рослинним маслом 3 Солодкі фрукти 4 Кефір 5 Запечена гарбуз з яблуками 6 Салат з сиру з помідорами і часником 7 Салат з моркви з яблуками
Перераховані варіанти є орієнтовними і легко замінюються.
Популярні рецепти
Оскільки наука про роздільне харчування існує ще з початку минулого століття, рецепти найбільш популярних страв давно відомі.
Перші страви
На перше пропонуємо томатний суп з куркою . Для приготування необхідно взяти 400 г курячого філе, 1 л води, 1 цибулину, 2 зубчики часнику, 800 г помідорів, 200 г стручкової квасолі, трохи базиліка і орегано. Курку відварити, вийняти з бульйону і порізати на шматочки. Томати очистити від шкірки і порізати. Цибулю нарізати кубиками. Покласти в бульйон шматочки курки, цибулю, помідори, часник, посолити, поперчити, довести до кипіння і варити 30 хв. Квасоля дрібно нарізати, покласти в суп і варити 10 хв. В кінці варіння часник виймають і посипають травами.
Розробники роздільного харчування були проти солі і перцю, вважаючи їх марними. Сучасна наука довела, що невелика кількість солі необхідна нашому організму для нормальної роботи, а перець сприяє схудненню.
Чи знаєте ви? Герберт Шелтон НЕ мав класичного медичної освіти. Кілька разів він притягувався до відповідальності за читання лекцій з медицини без ліцензії.
Приготувати можна крем-суп з печериць . Для цього взяти 200 г свіжих печериць, по 2 столові ложки вершкового масла і муки, 250 мл води, 1 зубчик часнику, 1 столову ложку сметани. У грибів відокремити капелюшки від ніжок. Капелюшки порізати тонкими пластинками, пасерувати в 1 столовій ложці вершкового масла з часником, трохи посоливши.
Ніжки крупно нарізати, залити водою, довести до кипіння, посолити, додати капелюшки, варити 10 хв. На сковороді змішати 1 столову ложку вершкового масла з борошном, прогріти, додати невелику кількість бульйону з каструлі, не допускаючи грудочок. Змішати з рештою супом, трохи остудити і збити блендером. Додати сметану, повернути на вогонь і варити 5 хв.
Другі страви
На друге можна приготувати запіканку з кольорової капусти . Для цього знадобиться: 500 г цвітної капусти, 0,5 склянки нежирної сметани, 2 столові ложки натертого нежирного сиру, 1 столову ложку рослинної олії. Цвітну капусту розібрати на суцвіття, опустити в киплячу підсолену воду, варити 8 хв., Злити воду, остудити. Розігріти духовку до 200 ° С.
Форму для випікання змастити олією, викласти капусту, залити сметаною. Запікати 20 хв. Посипати сиром і повернути в духовку на 10 хв. Можна також посипати кунжутом.
Рекомендуємо смачна страва — фрикадельки з індички з овочами . Візьміть 750 г філе індички, 4 пір’ячко зеленої цибулі, 1 невелику брокколі, 2 зубчики часнику, петрушку за смаком. З філе зробіть фарш, брокколі опустіть в окріп не кілька хвилин, обдайте холодною водою, дрібно поріжте. Так само дрібно поріжте часник, зелену цибулю і петрушку. Все змішайте, масу відбийте, щоб тримала форму. Сформуйте фрикадельки і відваріть на пару 15-20 хв. до готовності.
Найпростіший варіант приготування баклажанів — запекти їх. Баклажани помийте, відріжте кінці, розріжте навпіл, м’якоть нарізати сіточкою, постарайтеся не проткнути шкірку. Добре посоліть і залиште на 40 хв., Щоб позбутися гіркоти, після чого промийте. Часник наріжте тонкими пластинами, вставте в розрізи, трохи посоліть. Деко застеліть фольгою або папером для випічки, викладіть баклажани м’якоттю вгору і запікайте в розігрітій до 200 ° С духовці до рум’янцю. Готові баклажани можна посипати зеленню.
Вибираючи варіанти страв, пам’ятайте: продукти для їх приготування повинні бути свіжими, без найменших ознак зіпсованості.
У чому користь
Безумовну користь від такого харчування отримують люди з хворобами нирок і шлунково-кишкового тракту. Це відчув на собі сам Хей, якому лікарі пророкували кілька місяців життя.
Люди, які правильно харчуються, відчувають бадьорість, прилив сил, гарне настрій, у них немає процесів бродіння в травній системі, вони легше переносять стреси.
Теорія пропагує не допускати переїдання, що полегшує роботу кишечника і самопочуття.
Великою перевагою є втрата зайвої ваги, а в результаті — зниження ризику серцево-судинних проблем і хвороб опорно-рухового апарату. Причому дозволяється вживати і цукровмісну, і борошняну їжу, всього лише правильно комбінуючи її з іншою.
Протипоказання і шкоду
Основний аргумент проти системи роздільного харчування це те, що людський організм за довгі тисячоліття існування звик перетравлювати всілякі варіанти комбінування їжі і, розділяючи їжу, ми піддаємо його стресу. Вчені довели, що підшлункова залоза здатна виробити одночасно ферменти для перетравлення і білків, і жирів, і вуглеводів.
Крім того, природа не має чистих білкових, жирових або вуглеводних продуктів, в кожному вони змішуються, тому по- справжньому відокремити, наприклад, білки від жирів нереально.
Наука дієтологія після Шелтона і Хея стрімко розвивалася і визначила, що оптимальне співвідношення жирів, білків, вуглеводів для харчування клітин — 1: 1: 4. Цей принцип часто порушується в роздільному харчуванні.
Слід застерегти від такої дієти вагітних і годуючих жінок (для яких розроблена особлива система харчування), дітей, підлітків, людей похилого віку. Цим категоріям людей необхідно якісне харчування, багате різними елементами, а втрата ваги може викликати серйозні захворювання.
Кожна людина має право самостійно вирішувати, як йому харчуватися. Вибираючи для себе систему роздільного харчування, потрібно пам’ятати про те, що вона не врятує від хвороб, а тільки може привести до поліпшення в ряді окремих випадків.