Котлети завжди асоціюються тільки з м’ясом, а й вегетаріанці і любителі здорової їжі дуже люблять котлети з сочевиці. У ній високий вміст рослинного білка, тому вона сміливо може замінити м’ясні страви в раціоні, а також в зернах багато харчових волокон, які корисні для травлення. Такі котлети стануть хорошою заміною м’ясу в обід або вечерю, а також з них можна використовувати для приготування домашніх бургерів.
У добірці представлені 3 смачних і простих рецепта котлет, в тому числі і вегетаріанський варіант. Всі рецепти містять покрокові інструкції і фото, так що процес не буде складним!
Зміст
- Вегетаріанські котлети з сочевиці
- Пісні котлети з сочевиці і рису — відео
- котлети з сочевиці в духовці
- Сочевичний котлети з кольоровою капустою
- котлети з сочевиці з грибами
- Сочевичний котлети по-Валаамського — відео
- котлети з сочевиці з фаршем
- котлети з нуту і сочевиці
- Сочевичний котлети з морквою
- Курячі котлети з сочевицею
- Котлети з пророщеної сочевиці
- Котлети з гречки і сочевиці в духовці
- Соус «дзадзікі» для чечевиці котлет
- Бургер з сочевичної котлетою
Вегетаріанські котлети з сочевиці
Для приготування вам знадобиться:
- 1,5 склянки крупи.
- 1/2 невеликої цибулини.
- 2 зубчики часнику.
- сіль, перець і улюблені приправи.
Приготування:
1. Попередньо! Сочевицю промити і висипати в глибоку тарілку або миску. Залити водою і залишити мінімум на 8 годин (тобто фактично можна залишити на ніч). В кінцевому підсумку сочевиця вбере воду і збільшиться майже в 2 рази.
Якщо не хочете возитися з замочуванням, то можна сочевицю просто відварити до готовності.
2. Тепер вже перейдемо до безпосереднього приготування. Розігріваємо сковороду, наливаємо трохи олії і обсмажуємо половинку дрібно порізаної цибулини, поки цибуля не стане напівпрозорим. У процесі додаємо дрібно порубаний часник і обсмажуємо ще близько хвилини. Знімаємо з вогню.
3. З сочевиці злити зайву воду. Потім збити її з допомогою блендера або комбайна в пюре. Після чого змішати з цибулею, додати сіль, перець і приправи, добре перемішати.
4. Розігріваємо сковороду, наливаємо трохи олії. З отриманої маси будемо робити котлети: беремо невелике кількості суміші, катаємо кулька, потім ще притискаємо в долоньках, щоб вийшов «товстий» млинець і викладаємо на гарячу сковороду. Обсмажуємо з кожного боку по 3-4 хвилини до золотистої скоринки.
5. І сочевичним котлети готові! Можна подавати їх як гарячими, так і вже остиглими.
Пісні котлети з сочевиці і рису — відео
Простий і цікавий рецепт
Котлети з сочевиці в духовці
Для цього рецепта вам знадобиться:
- 1 стакан крупи.
- 2 склянки води.
- 1/2 цибулини, дрібно порізати.
- 1 середня морквина, почистити і натерти.
- 1 ст.л. соєвого соусу.
- 1 стакан вівсяних пластівців.
- 1/2 склянки панірувальних сухарів.
- сіль і приправи на ваш смак.
Приготування:
1. Сочевицю потрібно відварити до готовності, час приготування буде залежати від сорту, червона готується швидше, коричнева і зелена — довше.
2. Коли сочевиця зварилася, можна поставити розігрівати духовку до 180 градусів.
3. Вівсяні пластівці перемолоти в борошно за допомогою кавомолки або кухонного комбайна.
4.Затем змішати разом вийшла вівсяну муку, панірувальні сухарі, терту моркву, цибулю і соєвий соус. Все добре перемішати. Додаємо сочевицю, якщо тісто здасться сухуватим, можна додати воду з сочевиці. Тісто має бути злегка вологим і м’яким.
5. На деко кладемо пергамент, формуємо котлети і викладаємо. Випікати котлети потрібно 15-20 хвилин в духовці при 180 градусах.
Сочевичний котлети готові!
Сочевичний котлети з кольоровою капустою
- 1 стакан крупи.
- 1 середня морква.
- 100-150 гр. цвітної капусти.
- 2 зубчики часнику.
- сіль, перець на ваш смак.
- 1/2 склянки панірувальних сухарів.
- 1 яйце.
- 2-3 стріли зеленої цибулі.
Приготування:
1. Сочевицю відварити до готовності. Морква і кольорову капусту нарізати шматочками 1,5-2 см і також відварити хвилин 10.
2. Готову сочевицю, овочі, порізаний часник, панірувальні сухарі і яйце змішати в блендері до стану пасти. Деякі зерна сочевиці залишаться цілими, але в цьому немає нічого страшного. Не забудьте додати сіль і перець.
3. В кінці додаємо порізану зелену цибулю, акуратно перемішуємо.
4. Формуємо котлети і викладаємо на деко. Випікати котлети в духовці при 180 градусах близько 20 хвилин. Після 10 хвилин переверніть котлети на іншу сторону.
Сочевичний котлети готові!
Котлети з сочевиці з грибами
Ідеальний варіант для людей, з різних причин не вживають в їжу м’ясо і рибу. Завдяки вмілому поєднанню сочевиці і грибів, такі котлети з лишком заповнять необхідну норму білка. До речі, енергетична цінність цієї страви всього 136 ккал, БЖУ = 5,5 (Б). 4 (Ж). 20 (У).
Необхідні інгредієнти:
- 150 грам сочевиці зеленого кольору.
- 2 великі ріпчасті цибулини.
- 100 гр. печериць.
- 2 ст.л. картопляного крохмалю (можна замінити на 2 варені картоплини, подрібнені в пюре).
- 1 \ 3 ч.л. цукру.
- 40 гр. пшеничного борошна.
- кілька гілочок зелені петрушки.
- 4-6 зубків часнику.
- по 1 \ 3 ч. л. меленого коріандру і чорного перцю.
- 3 ст. л. олії.
- 1 ч. л. солі.
Фото: theyummyplant.com
1. Відварити до готовності сочевицю в малій кількості води, відкинути на сито.
2. На сковороді прогріти масло, обсмажити в ньому до прозорості шінкованной півкільцями цибулю, додати нарізані невеликими скибочками шампіньйони.
3. Смажити на середньому вогні протягом 10-12 хвилин, при необхідності підлив трохи рідини (можна використовувати ту, що залишилася після варіння крупи).
4. В кінці додати прянощі, подрібнений часник і сіль з цукром. Змішати з готовою сочевицею і пропустити через м’ясорубку.
5. Дрібно нарізати петрушку, з’єднати з борошном і крохмалем і додати до грибної маси, ретельно перемішати.
6. Сформувати котлети і смажити на сковороді звичайним методом.
Сочевичний котлети по-Валаамського — відео
Їх подають в трапезній Богоявленського монастиря в Москві. Додатково в відео кухар готує гарнір — баклажанну ікру.
Котлети з сочевиці з фаршем
Цікавий рецепт котлет пропонують іспанські дієтологи: вони замінюють частина крупи на фарш з телятини або яловичини, надаючи легкому блюду насичений м’ясний смак. Для тих, хто не може відмовитися від м’яса — це вихід. Інгредієнти:
- 600 гр. м’ясного фаршу.
- 2 цибулини.
- 1 \ 2 ст. бурою сочевиці.
- 2-3 зубки часнику.
- 1 яйце.
- 150 гр. панірувальних сухарів.
- 1 ст. л. суміші прованських або італійських трав.
- сіль за смаком.
Фото: simplyquinoa.com
1. Сочевицю проварюють протягом 10 хвилин і пюрируют за допомогою блендера.
2. Цибулю дрібно нашаткувати, змішати з м’ясом і прянощами, додати сіль і часник, яйце і пюре з сочевиці.
3. Якісно вимісити руками до одноманітного стану, виліпити котлети овальної форми і обсмажити на олії до насиченого кольору.
Калорійність готових котлет 260 ккал (на 100 грам). БЖУ: Б — 14, Ж — 15,5. У — 16,3.
Котлети з нуту і сочевиці
Завдяки нуту котлети набувають більш «м’ясної присмак», особливо якщо застосувати вміле поєднання прянощів. Ідеальні пропорції такі:
- 120 гр. помаранчевої сочевиці.
- 1 велика цибулина.
- 150 гр. нуту.
- 1 яйце.
- 4 великих зубки часнику:
- по 1 \ 2 ст.л. свіжого тертого імбиру і коріандру.
- 1 \ 2 мускатного горіха, подрібненого на тертці.
- по 1ч. л. чорного перцю і солі.
- 90 гр. сухарів або черствого хліба.
- трохи борошна для панірування.
Фото: toriavey.com
1. Нут замочити на ніч (або 8-10 годин), відварювати його не потрібно.
2. У малій кількості води відварити сочевицю протягом 10 хвилин, відкинути на друшляк.
3. За допомогою блендера подрібнити нут разом з цибулею, сухарями і половиною від всієї порції сочевиці. Додати прянощі, сіль і часник, яйце. При бажанні можна використовувати трохи зелені петрушки, дрібно порубаний гострим ножем.
4. Фарш ретельно вимісити руками, виліпити 10-12 котлет, але якщо виявиться, що він м’якуватий для цього відправте в морозилку на 15 хвилин.
5. Обваляти котлети в борошні і смажити на сковороді до насиченого рум’янцю, а потім вийняти на паперовий рушник.
Калорійність 318 ккал на 100 грам котлет, БЖУ: 14 (Б), 11 (Ж), 42 (У) .
Сочевичний котлети з морквою
Для цього виду котлет рекомендується використовувати суміш з усіх трьох видів бобових: помаранчевої, зеленої і коричневої. Якщо з якихось причин це недоступно, — що ж, задовольняйтеся якимось одним.
Калорійність страви невелика: всього 168 ккал на 100 готового блюда. БЖУ в цифрах: Б — 8,3. Ж — 7. У — 18,2.
Фото: epicesetmoi.be
Необхідні продукти:
- 250 гр. сочевичної суміші.
- 4 великих моркви.
- 2 цибулини (можна використовувати ріпчаста або шалот).
- 1 великий зубок часнику.
- 1 яйце.
- 150 гр. густої сметани.
- 3-4 ст. л. олії.
- по 1 \ 2 ч. л. меленого кмину, паприки і куркуми.
- по 1 ч.л. коріандру і чорного перцю.
- 4 ст. л. вівсяних пластівців.
- сіль за смаковими уподобаннями.
1. У сковороді прогріти масло з прянощами, додати шінкованной цибулю і часник, прожарити до прозорості.
2. Туди ж відправити моркву, нарізану невеликими кубиками і промиту в проточній воді сиру сочевицю. Перемішати вміст сковороди і смажити кілька хвилин.
3. Потім залити бульйоном або теплою водою так, щоб покрило, і тушкувати на низькому вогні до м’якості сочевиці (не більше 15 хвилин).
4. За хвилину до закінчення додати сметану і вівсяні пластівці. Дати масі постояти трохи, а потім пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером (занадто пюрировать не варто).
5. Формуємо котлети як зазвичай, смажимо до насиченого кольору і негайно подаємо.
Курячі котлети з сочевицею
Якщо сімейство відмовляється визнавати котлети без м’яса , то можна приготувати їх з поєднання курки і сочевиці, злегка збільшуючи калорійність: 197 ккал на 100 грам котлет. БЖУ цієї страви: 15,5 (Б), 10 (Ж), 11 (У).
Для 4 порцій потрібно такі пропорції продуктів:
- 450 гр. курячого фаршу.
- 1 ст. зеленої сочевиці.
- 1 ріпчаста цибулина.
- 1 літр води.
- 1 \ 2 перчика чилі.
- 2 яйця.
- по 1 \ 2 ст. л. тертого свіжого імбиру і часнику.
- кілька гілочок зелені кінзи або петрушки.
- сіль за смаком.
- щіпка приправи каррі (за бажанням).
1. Залити сочевицю водою і дати постояти 30 хвилин, промити рукою і потім воду злити.
2. Змішати фарш з прянощами і сіллю, додати нарізану цибулю і перець, сочевицю.
3. Залити вказаною кількістю води і варити 20-25 хвилин на середньому вогні, періодично помішуючи. Вода повинна вбратися.
4. Подрібнити за допомогою блендера, додати яйця і дрібно посічену кінзу.
Фото: makingthymeforhealth.com
5. Сформувати невеликі котлети, обваляти в борошні або сухарях і смажити на олії до рум’янцю.
Котлети з пророщеної сочевиці
Якщо ви не їсте смажене, то можна приготувати котлети на пару. Більш того: фарш для їх приготування виготовляється з пророщеної сочевиці, що в рази збільшує їхню користь.
Енергетична цінність страви становить 191 ккал, а БЖУ в цифрах: 6,5. 7,3. 26.
Інгредієнти:
- 250 гр. зеленої сочевиці.
- 1 морква.
- 100 грам цвітної капусти.
- 2 ст. л. муки.
- 2-3 ст. л. манної крупи.
- 1 ч. л. солі і стільки ж чорного перцю.
- трохи тертого імбиру.
- невеликий пучок петрушки.
1. Замочити сочевицю на 4-6 годин, а потім розкласти її на тканині (або марлі), попередньо щедро змочивши її водою. Залишити на добу півтора, при необхідності сбризгівая водою.
2. Коли сочевиця пустить паростки довжиною 1 см, її можна використовувати для приготування котлет.
Фото: margaretsdish.com
3. Моркву і капусту з петрушкою подрібнити блендером, додати пророщену сочевицю, прянощі і сіль.
4. Знову застосувати блендер, а потім з’єднати з борошном і манкою.
5. Сформувати невеликі круглі котлетки і приготувати на пару протягом 20 хвилин. Блюдо виходить ніжним і дуже смачним.
Котлети з гречки і сочевиці в духовці
Незвичайні на перший погляд котлети готують вегани: вони не тільки змішують два різних типи насіння, але ще і запікають блюдо в духовій шафі. Але готову страву настільки легке, що для тих, що худнуть — це знахідка. Список необхідних продуктів:
- по 200 гр. гречки і зеленої сочевиці.
- 150 гр. будь-яких овочів (морква, капуста, кабачок).
- 1 цибулина.
- 1 \ 2 головки часнику.
- 1 ч. л. суміші прянощів на свій смак.
- сіль.
Фото: onegreenplanet.org
1. Відварити гречку і сочевицю в різний посуд до готовності, воду злити і змішати все воєдино.
2. Сирі овочі за допомогою блендера перетворити в пюре, додати дрібно шінкованной цибулю і часник, прянощі і з’єднати до гречаної-сочевичної масою. Посолити.
3. Деко для запікання вистелити фольгою або папером для запікання, змастити олією.
4. За допомогою ложки викладати котлети на підготовлений лист.
5. Запікати в духовці при температурі 200 градусів протягом 20 25 хвилин.
Калорійність готового блюда 244 ккал, а БЖУ = 11,3 (Б), 7 (Ж), 37,3 (У).
Соус «дзадзікі» для чечевиці котлет
Цей грецький соус в російськомовних країнах іноді називають «Цацики» або «Дзацікі», він добре поєднується з багатьма стравами овочів , а для котлет з сочевиці ідеальний. Приготування займає не більше 10 хвилин, і для цього будуть потрібні такі складові:
- 200 гр. йогурту без добавок.
- 1 свіжий огірок.
- 1 неповна ч. л. кмину і стільки ж лимонного соку.
- 3 гілочки м’яти зі свіжими листочками.
- щіпка солі.
- трохи чорного перцю (на свій смак).
Фото: delscookingtwist.com
Іноді в цей соус додають часник, але це не всім до душі. Процес приготування простий:
1. огірок очистити від шкірки і натерти на дрібній тертці.
2. Помістити отриману масу в марлю, складену в декілька разів, віджати рідину.
3. Що залишився макуха змішати з йогуртом, додати мелений кмин з сіллю і перцем, а також дуже дрібно нарубані листя м’яти.
4. Перемішуємо, даємо настоятися протягом півгодини і подаємо з основною стравою.
Енергетична цінність 100 грам готового соусу становить 273 ккал, а БЖУ виглядає так: 2,18 (Б), 39.5 (Ж), 2,2 (У).
Бургер з сочевичної котлетою
Гамбургери з котлетою з сочевиці? Легко, адже принцип їх приготування нічим не відрізняється від звичайного бургера. Наприклад, можна використовувати такі продукти:
- 1 булочка, розрізана уздовж.
- 1 готова котлета з сочевиці (будь-яка, за рецептами вище).
- 1 цибулина.
- 2 сл. л. кленового сиропу.
- 2 листи салату.
- 1 маринований огірок.
- 1 ст. л. олії.
- майонез (можна веганські).
Фото: ccloutiernutrition.com
1. Цибулю нарізати великими півкільцями, обсмажити на олії до прозорості, використовуючи середній вогонь плити. Додати сироп, добре перемішати і через 10 секунд вимкнути плиту.
2. Обидві внутрішніх боку розрізаної булочки змащуємо майонезом. На нижню часточку кладемо листя салату, далі котлета, зверху на неї скибочки огірка і карамелізований лук.
3. Все прикрити другою половинкою булочки.
Калорійність такого бургера вагою близько 350 грам становить майже 800 ккал, але її можна знизити, не використовуючи солодку цибулю і майонез.
PS Якщо у вас є свої секрети приготування або вам сподобалися наші рецепти, не забувайте залишати коментарі нижче.