Кухня «Макдональдса» — синонім американського способу життя, справжній феномен сучасності. Впізнаваний стиль, швидкість обслуговування і апетитне меню залучають до закладів мережі тисячі відвідувачів з усього світу.
Про шкоду харчування в «МакДональдсі» пишуть статті і знімають лякають документальні фільми. Судячи з всесвітньої затребуваності фастфуду, яка компрометує інформація ніяк не відбивається на його успіх.
Інформація про калорійність і реальний склад страв з McDonald’s дозволить зробити об’єктивні висновки про властивості швидкої їжі. Секрети правильного харчування в мережах фастфуду підкажуть, як поїсти в «Макдоналдсі» без шкоди для здоров’я і фігури.
Зміст
- Калорійність страв
- Основне меню
- МакЗавтрак
- Склад продуктів
- Шкода їжі з «Макдональдса»
- Як поїсти без шкоди
Калорійність страв
Сьогодні в McDonald’s існує 2 меню — основна пропозиція і «МакЗавтрак». Обидва варіанти є класику американського фастфуду.
Основне меню
Класика McDonald’s — гарячі сендвічі. Закриті бутерброди представляють собою білу булку в супроводі смаженої котлети з яловичини, курки або риби. Доповнення до м’ясного компоненту — сир і овочі: салат, цибуля, мариновані огірки. Всі сендвічі приправляються соусами.
Бургери і «філе-о-Фіш» — найскромніші за розміром бутерброди. «Біг Мак» і «МакЧікен» — більші екземпляри. Зверху вони посипані кунжутом.
Фото: mcdonalds.eg
«БігТейсті» ( «Великий і смачний») — гігант серед сендвічів «МакДональдса». Його висота — близько 12 см, а поживна цінність 1 штуки перевищує 800 Ккал.
Альтернатива бургерам і «макам» — роли. Їх основна відмінність — пшеничне коржик замість булки. Начинка ролів — фірмові котлети і креветки в паніровці, сир, овочі і соус.
McDonald’s пропонує сезонні пропозиції бутербродів, натхненні кухнями народів світу. Сьогодні це «Грік Мак» — сендвіч на грецькій виноградному пита і кілька бургерів «Гурме» з соусами на основі гострих мексиканських спецій.
Смажена картопля — другий хіт «МакДональдс», представлений в 2 варіантах:
- «Фрі» — смажені брусочки з сіллю.
- «По-селянськи» обсмажується у фритюрі з приправами.
В раціоні «МакДональдса »присутній м’ясо птиці і морепродукти. Шматочки курячого філе «ЧікенМакнаггетс» і королівські креветки подаються обсмаженими в паніровці.
До речі з цього відео ви можете зрозуміти як влаштований Макдональдс зсередини.
Дієтичне меню McDonald’s невелика. 2 види салатів:
- Середземноморський «Цезар» з куркою паніровці і без сухариків.
- «Овочевий» салат складається з зеленого листя, помідорів і огірків.
на додаток до страв з овочів йдуть «Морквяні палички» і «Яблучні дольки», реалізовані в герметичних пакетиках без добавок.
в основі десертів McDonald’s — високопоживні суміш цукру, молока і здобного тесту.
Базові варіанти солодкого фастфуду — смажені пиріжки з фруктово-ягідної начинкою і кекси-маффіни. Вони зберігають впізнаваний образ і отримують нові сезонні редакції з несподіваними начинками: вершковим сиром, шматочками яблук і ін.
«Макдональдс» випускає і випічку з асортименту традиційних кав’ярень — чізкейк, тістечко з вишнею і мус з шоколадом.
Молочні коктейлі і класичне морозиво доповнюються сиропом за бажанням клієнтів. Є полуничні, шоколадні та ванільні топпинги.
«Макфлурі» — м’яке морозиво з шоколадною крихтою. Сьогодні у нього є кілька інтерпретацій — з горіхами, шматочками бісквіту, рідкими добавками.
Фото: marketnetwork.rs
Вгамувати спрагу в McDonald’s можна гарячими і холодними напоями.
Базові варіанти — чай з пакетиків і чорна кава, капучино і латте з молоком. Солодкі гарячі напої — кава-гляссе з морозивом і пунш з ягідним сиропом.
Більшість охолоджених напоїв з асортименту McDonald’s містять цукор.
В сьогоднішньому меню є традиційні «Кока-Кола», « Фанта »та« Спрайт ». На додаток до газованої води йдуть солодкий «Айс Кава» з молоком і чай «Ліптон».
«МакДональдс» створює і власні рецептури охолоджених напоїв. Пропозиція поточного сезону — «Лимонад Гренадін» на основі «Спрайт» з ягідним сиропом і «Санрайз» — апельсиновий сік зі смородиновим наповнювачем.
Діти і прихильники здорового харчування в списку напоїв виберуть мінеральну воду, молоко або пляшечку « Актімель »з корисними бактеріями.
Поживність основних страв з актуального прайслист McDonald’s можна дізнатися з таблиці. Наведено середні показники калорійності в розрахунку на 1 порцію .
Продукт з розміром порції в грамах БЖУ Калорійність Сендвічі Гамбургер, 95 м 13/9/30 253 Чізбургер, 110 г. 16/12/30 305 Чікенбургер, 155 г . 13/15/37 340 Макчікен, 155 м 20/20/51 463 Чікен Гурме Екзотик 25/35/55 620 бігмак, 206 м 26/26/42 505 Біг Тейсті, 331 м 44/48/50 812 Гриль Гурме, 350 м 47/55/55 900 Вестерн Гурме, 350 м 35/37/55 675 Філе-о-Фіш, 140 г. 15/15/38 335 Грік Мак, 150 м 24/26/39 490 Подвійний Чізбургер, 165 м 26/23/32 448 Мікс бокс, 182 м 21/24/39 461 Роли Цезар Ролл, 255 м 20/25/42 475 Шрімп Ролл, 135 г . 15/20/50 450 Фіш Ролл, 180 м 17/25/42 445 Картопля Фрі, 140 г. 4/16/42 330 По-селянськи, 164 м 4,6 / 15 / 41 322 Нагетси і креветки в паніровці Чікен макнаггетс, 6 штук 17/15/20 270 Великі креветки, 6 штук 15/15/42 270 Салати, овочі, фрукти Салат «Цезар», 350 м 21/17/14 285 Салат «Овочевий», 350 м 3/4 / 4,5 70 Морквяні палички, 100 м 1/0 / 5,5 28 Яблучні доль ки, 100 г. 0,3 / 7,8 40 Соуси Сирний, 25 мл. 0,5 / 10 / 1,5 90 Гірчичний, 25 мл. 0,5 / 3,5 / 7,7 63 Кетчуп, 25 мл. 0,5 / — / 8 36 «1000 островів», 25 мл. 0,3 / 7,5 / 3 80 Сальса, 25 мл. 0,3 / 0,3 / 8 37 Барбекю, 25 мл. 1/1/41 178 Кисло-солодкий, 25 мл. — / 0,5 / 13 55 Десерти Випічка, муси Пиріг вишнею і ревенем, 60 р 2/10/20 175 Чізкейк, 130 г. 6/25/31 360 Маффин з яблуком і корицею, 125 г. 5,7 / 22/60 465 Маффин шоколадний з чорничним джемом, 125 м 5/17/50 360 Мус з бельгійським шоколадом, 70 м 2,5 / 19/22 263 Смажені пиріжки З вишнею, 115 г. 3/12/33 250 «Малина-кремчіз», 115 г. 3,3 / 13/32 275 «Маракуйя», 1 порція 2 шт. 2,5 / 14/33 256 Морозиво Класичне з полуничним / карамельним / шоколадним топінгом, 140 г. 6,4 / 9/60 340 Вафельний ріжок, 80 м 3,5 / 4/23 140 Макфлурі «Волоський горіх», 190 м 5,6 / 5,6 / 52 280 Шоколадно-полуничне, 190 м 6,5 / 9/60 345 Шоколадно-карамелеве, 190 м 7 / 12/72 407 С бісквітом і карамеллю, 190 м 7,2 / 11/68 400 Напої гарячі Чай зелений / чорний, 200 мл. — — Кава чорний, 200 мл. 0,9 / 0,2 / 0,9 10 Капучино, 300 мл. 3,6 / 4,5 / 6 80 Гляссе, 300 мл. 3,6 / 3,4 / 20 124 Латте, 300 мл. 6 / 7,5 / 10 133 Американо, 300 мл. — / — / — — Малиновий пунш, 300 мл. 0,5 / 0/35 140 Прохолодні напої Коктейль молочний ванільний / шоколадний / полуничний, 300 мл. 6 / 4,6 / 45 246 Сік / яблучний, 300 мл. — / — / 33 145 Айс Кава, 320 мл. 3,5 / 4/22 135 Мінеральна вода, 500 мл. — — «Кока-Кола», 250 мл. — / — / 30 106 «Кока-Кола Зеро», 250 мл. — 0,8 «Фанта», 250 мл. — / — / 40 165 Спрайт, 250 мл. — / — / 5 25 Ліптон Айс-Ті зелений / с лимоном, 250 мл. — / — / 17 70 Санрайз, 300 мл. — / — / 40 180 Лимонад Гренадін, 300 мл. — / — / 20 80 Молоко, 200 мл. 6/7/10 127 «Актімель», 100 мл. 2,8 / 2,6 / 11 80
МакЗавтрак
Ранковий раціон від «МакДональдс» передбачає особливий список страв. Їх можна замовити в ресторанах до 10 години ранку.
Сніданок в McDonald’s — спроба подружити фастфуд зі здоровим харчуванням.
«МакДональдс» бере звичні яйця, сир, кашу, млинці і пропонує свою інтерпретацію традиційного щільного сніданку. Ранкова їжа McDonald’s рясніє цукром, тестом і смаженими компонентами.
Класичний омлет без добавок — найбільш здоровий варіант сніданку в «МакДональдсі».
Для любителів вуглеводної їжі створені млинці з здобної борошна і картопляні котлети-оладки в паніровці. Вівсянка готується на основі пластівців моментального приготування з вершками.
Омлет, кашу і млинці можна доповнити маслом, джемом або медом.
Сир з сухофруктами в «Макдональдсі» подається як солодка начинка тонких смажених рулетів їх тесту.
МакМаффіни, МакТости і роли — ранкові сендвічі від McDonald’s. У бутербродах до сніданку робиться акцент на поживних білкових продуктах. У МакТостах це сир і шинка. Начинки МакМаффінов — вершкове масло, яйця і обсмажене м’ясо. Ранкові роли включають омлет, овочі і свинячі котлети. Пропонуємо зробити хорошу заміну такому сендвіч на домашній гарячий бутерброд.
Фото: mcdonalds.ie
Маффин — традиційна англійська булочка для бутербродів, яка стала основою для американського сендвіча і подарувала назву ранкового «маку» від McDonald’s.
Таблиця дозволить оцінити енергетичну цінність сніданку-фастфуду. Наведено середні значення калорійності в розрахунку на 1 порцію.
Продукт з розміром порції в грамах БЖУ Кількість калорій Основні страви Омлет, 120 м 18/15/26 306 Рулети з сиром, родзинками і курагою, 70 р 7/10/25 211 Млинці, 135 г. 7,5 / 3,3 / 45 241 Вівсяна каша, 180 м 4,5 / 4,1 / 24 155 Картопляний оладок, 60 м 1,3 / 7,8 / 15 133 МакМаффіни З свинячої котлетою, 150 м 18/18/27 345 С яйцем і сиром, 150 м 16/14/26 290 С яйцем і шинкою, 150 м 20/15/27 315 С яйцем і свинячий котлетою, 150 м 25 / 26/26 435 Фреш МакМаффін, 150 м 18/20/30 370 Роли Фреш Ролл, 175 м 23/35/35 540 Біг брекфаст Ролл, 230 м 26/34/47 590 МакТост з сиром, 150 м 10/10/30 243 з шинкою і сиром, 150 м 15/11/30 265
Склад продуктів
Фастфуд з найсвіжіших овочів і 100% -ного м’яса, — міф, тиражований рекламними кампаніями McDonald’s.
Популярні спеціалітети «МакДональдса» виробляються в промислових умовах і поставляються на кухні ресторанів в замороженому вигляді. На місці реалізації бутерброди лише розігріваються, а нагетси, пиріжки та картопля обсмажуються. Вони продаються в гарячому вигляді і створюють ілюзію їжі, приготовленої при відвідувача.
Пропонуємо переглянути відео, в якому розповідається про м’ясо для бургерів.
Апетитний зовнішній вигляд фастфуду, що зберігається протягом довгого часу , — заслуга натуральних і штучних харчових добавок. Вони присутні у всіх хітах «швидкої» кухні.
Фото: grubstreet.com
Картопля фрі в масовому поданні — палички овоча, посипані сіллю і обсмажені в олії. У виконанні McDonald’s нехитрий склад компонентів розтягується на 12 пунктів. Серед них:
- Картопля, сіль, рослинні масла — очевидні продукти.
- Декстроза — природний цукор, що забезпечує картоплі рум’яної скоринки при обсмажуванні.
- Гідрогенізована соєву олію — консервант і дешевий аналог натуральної сировини для смаження.
- Ароматизатор яловичини — бюджетний замінник натурального м’ясного жиру. Він фігурував в класичною рецептурою картоплі фрі і в масовому виробництві виявився невигідний.
- Е900, E390і Е450- консерванти, що зберігають харчові властивості і привабливий зовнішній вигляд овоча.
Склад іншого хіта — «Біг Тейсті» здається прозорим: булка з кунжутом, біфштекс, соус, сир і овочі. Натуральність кожного інгредієнта, взятого окремо, сумнівна:
- Булки покриваються цукрами для додання апетитного рум’янцю і хрусткою консистенції. У тісто додаються стабілізатори та «допоміжні технологічні засоби».
- Сир «Емменталь» містить консерванти, барвники та ароматизатори.
- «100% -ва яловичина» для котлет викликає питання до якості і походженням сировини.
у 2013 р McDonald’s був викритий у використанні добавки Е527 для виробництва «натуральних» біфштексів. Препарат дозволяє надати їстівний вид низькосортного м’ясного фаршу.
Після скандалу «МакДональдс» відмовився від Е527. Актуальні предмети для дискусій — якість корму для худоби на фермах постачальників і відсоток жирності яловичого м’яса.
- Соуси для бургерів — найбільш «синтетичний» інгредієнт фастфуду. E-добавки в кількості від 3 штук і більше забезпечують густу консистенцію, яскравий смак і колір приправи.
Претензії до складу стосуються і інших хітів «Макдональдса».
Нагетси і рибні котлети лише частково складаються з філе. Близько 50% фаршу — крохмаль і борошно. В якості альтернативи пропонуємо зробити домашні курячі нагетси самому. Морозиво, молочні коктейлі і начинки для випічки «покращені» барвниками і регуляторами смаку. Соки приготовлені з відновлених концентратів. Їх користь мінімальна, а кількість цукру перевищує здорові показники.
Шкода їжі з «Макдональдса»
3 приводу переглянути місце фастфуду в повсякденному раціоні:
- Висока енергетична цінність — основний аргумент проти McDonald’s. Єдиний бургер або рол, багатий жирними компонентами на зразок м’яса, сиру і соусів, загрожує надмірним споживанням калорій. Обжарка у фритюрі, популярна в меню «МакДональдса», підвищує поживність, але позбавляє продукти більшості корисних властивостей.
На кухні «МакДональдса» «відпрацьований» масло для фритюру використовується багато разів .
- Велика кількість простих вуглеводів — цукрів і здобної борошна. Цукор додається в більшість страв «МакДональдса» заради приємного смаку або привабливого зовнішнього вигляду. Здобна борошно — не тільки булки для бутербродів і пиріжки, але і панірування, а також частина сировини для котлет і наггетсів.
Солодощі та пшеничне тісто сприймаються організмом однаково. Почуття насичення після поглинання швидких вуглеводів триває недовго. Вони моментально засвоюються і так само швидко відкладаються на тілі у вигляді зайвих кг.
- Велика кількість E-добавок . Неприродно яскраві смаки і тривале збереження підривають довіру споживачів до швидкої їжі. Деякі барвники і консерванти безпечні для людини. Інші «поліпшувачі» зразок гидрогенизированного масла можуть завдати серйозної шкоди здоров’ю.
Можливі негативні наслідки
Зловживання їжею з McDonald’s загрожує небезпечними для організму явищами:
- Ожиріння — підсумок безконтрольного поглинання жиру і швидких вуглеводів.
- Діабет і карієс — хвороби, що виникають при надлишку цукру в раціоні.
- Ризик онкологічних захворювань підвищується при вживанні гідрогенізованих масел.
- Хвороби серцево-судинної системи — наслідок непомірного любові до смаженої їжі.
- Крихкість кісток. Солодкі напої, що містять кофеїн, перешкоджають засвоєнню кальцію і небезпечні для дитячого організму.
- Руйнування печінки і підшлункової залози — побічний ефект E-добавок.
Шкідливий вплив харчової «хімії» було доведено експериментальним шляхом. Добровольці протягом декількох місяців харчувалися виключно їжею з «Макдональдса». Результати всіх дослідів однакові — зайву вагу і хвора печінка.
Як поїсти без шкоди
Фахівці стверджують, що найвірніший спосіб зберегти здоров’я — відмовитися від фастфуду.
Якщо немає сил або можливості сказати «ні» швидкої їжі, варто дотримуватися кількох правил при візиті в ресторан:
- Вважати, скільки калорій надходить в організм з їжею. Поживність денного раціону з урахуванням швидкої їжі не повинна перевищувати 1500 Ккал в середньому (але звичайно, якщо ви займаєтеся спортом або важкою фізичною працею, ця цифра може бути більше, тому використовуйте наш калькулятор калорій).
- Планувати відвідування ресторану заздалегідь. Чітко продуманий замовлення позбавить від зайвих калорій і витрат на марну їжу.
- чітко вказувати розмір порції при оплаті замовлення на касі. Це стосується пунктів меню, представлених в декількох варіантах порцій: наггетсів, картоплі та ін.
Секрет від співробітника McDonald’s: якщо розмір порції не названий, касир автоматично пробиває більший варіант.
- Поєднувати фастфуд зі здоровою домашньою їжею. Такий підхід з скоротить негативний ефект хімічних «смачненького». Якщо Ви готуєтеся до поїздки, то пропонуємо прочитати статтю про їжу в дорозі.
В «МакДональдсі» цілком реально скласти безпечний денний раціон.
На сніданок варто взяти класичний омлет без добавок і солодку каву з молоком. Білкова їжа забезпечить наситить організм, а картопляні вуглеводи і цукор, поглинені з ранку, додадуть сил і не встигнуть відкластися в зайвий жир.
Обід — найбільш щільний прийом їжі. У McDonald’s можна замовити креветки в паніровці. Морепродукт — джерело білка і цинку. Салат корисний високим вмістом вітамінів і клітковини, що знижує шкідливий холестерин. Десерт-заохочення за проявлену силу волі — молочний коктейль.
Легкий безпечний перекус — яблука і морква. Пропонуємо почитати про користь і шкоду яблук. Фрукти і овочі вгамують психологічну потребу що-небудь пожувати і не завдадуть шкоди фігурі.
Вечеря включає найлегшу їжу. Варто взяти об’ємну порцію овочевого салату. Молоко нормальної жирності забезпечить організм кальцієм.
Зразкове меню на день з урахуванням калорійності порцій McDonald’s:
Найменування продукту Кількість калорій Сніданок Омлет без добавок 306 Латте 133 Картопляний оладок 133 Разом: 572 Обід Королівські креветки (6 шт.) 270 Салат «Цезар» 285 Молочний коктейль 246 Разом: 601 Перекус Яблучні дольки 40 Морквяні палички 28 Вода — Разом: 68 Вечеря Овочевий салат 70 Молоко 127 Разом: 197 Разом за день: 1 438
Таким, чином, єдиний спосіб скоротити шкоду МакДональдса — обмежити вживання його основних хітів. Жир і швидкі вуглеводи лежать в основі найбільш вдалих рецептур на кшталт бургерів і смаженої картоплі. Вони ж наносять максимум шкоди організму. Пропонуємо дізнатися 11 правил здорового харчування і дотримуватися їх теж.
Калорійність і нездоровий складу більшості страв пояснюють негативну репутацію фастфуду. Швидкість, доступність і яскравий смак — секрети комерційного успіху McDonald’s, в гонитві за яким він жертвує якістю і безпекою пропонованої їжі.