Продукти

калорійність рису

Особливість рисової крупи полягає в тому, що кожен сорт відрізняється своїм показником, калорійність залежить від способу готування, а також від того, що ми додаємо до рису. Ви ж не часто їсте просто один рис, вірно? Давайте розбиратися!

Зміст

  • Калорійність видів рису
    • Все залежить від приготування
    • Рис з добавками
  • Страви з рисом
    • Порівнюємо калорійність
    • Харчова цінність
  • Користь і шкода рису
    • Норма споживання
  • Як правильно вибрати рис
  • рис і дієта
    • Рисова дієта
    • гречано-рисова дієта
    • Рисово-медова дієта
    • дієта гейші
  • Висновки

Калорійність видів рису

Сьогодні на прилавках магазинів зустрічається така велика різноманітність сортів рису, що очі розбігаються! Серед них є басматі, червоний, пропарений білий та інші.

Калорійність крупи за видами:
Вид рису калорійність, ккал Білий круглозерний 344 Бурий 337 Дикий 357 Червоний 362 Білий довгозерний 365 Басматі 342 Білий довгозерний пропарений 341 Повітряний 402 Для суші 350
Виходячи з калорійності різних сортів рису, можна комбінувати різноманітні страви: наприклад, до менш калорійного дикого рису на гарнір можна подати жирну рибу, а до більш калорійного довгий — відварене куряче м’ясо.

Все залежить від приготування

Джерело фото: old.st.zakupka.tv

Калорійність сухого зерна може значно відрізнятися від приготованого з рису страви. Причина проста: під час готування крупа вбирає в себе воду, масло та інші речовини. Саме тому спосіб приготування безпосередньо впливає на калорійність готового блюда. Нижче представлена ​​таблиця, в якій вказані сорти рису з різним способом приготування:

Вид рису

Ккал на 100 гр

Сухий рис
Білий круглозерний
344
Бурий
227
Дикий
101
Червоний
362
Білий довгозерний
365
Басматі
342
Білий довгозерний пропарений
341
Повітряний
402
Для суші
350

Варена рис
Білий круглозерний
116
Бурий
110
Дикий
78
Червоний
125
Білий довгозерний
127
Басматі
110
Білий довгозерний пропарений
102
Для суші
281

На пару
Білий круглозернистий
151
Бурий
110
Дикий
100
Червоний
1 48
Білий довгозерний
136
Білий довгозерний пропарений
135

Смажений рис
Білий круглозерний
188
Білий довгозерний
167

Тушкований ризик
Білий круглозерний
158
Бурий
115
Білий довгозерний
173
Білий довгозерний пропарений
169
При додаванні солі в крупу, в процесі приготування страви його калорійність стає вище. Так, якщо калорійність білого відвареного на воді рису становить 116 ккал на 100 грам, то калорійність цього ж страви з додаванням солі буде близько 132 ккал. Для інших способів приготування продукту, калорійність страви, приправленого сіллю, слід розраховувати виходячи з цієї ж пропорції (приблизно +15 ккал на 100 крупи).

Рис з добавками

Джерело фото: https://vtorueblyda.ru

Рис з добавкою — це вже не гарнір, а самостійне блюдо. Підмішуючи до крупі різні інгредієнти, можна кожен день харчуватися повноцінно і різноманітно, отримуючи при цьому страви вегетаріанської, італійської, східної, японської або російської кухні.
При приготуванні багатокомпонентних страв, загальна калорійність готового блюда буде інша, ніж у продуктів, приготованих окремо . При розрахунку калорійності враховуємо, що в рис додається порядку 1-5% масла (від розрахункових 100 гр) і від 20% — для інших продуктів. Ось приблизна таблиця калорійності інгредієнтів, що додаються в рисову крупу, а також калорійність одержані страв: Вид добавки Калорійність, ккал на 100 гр добавки Інгредієнт + відварений рис (ккал на 100 гр) Масло 748 125 Цибуля 43 126 Морква 37 103 Овочі 40 115 Яловичина 197 207 Свинина 294 137 Курка 166 133 Фарш 286 234 Морепродукти 112 124 Яйце 143 94 Капуста 28 89 Ізюм 267 168 Незважаючи на високу калорійність масла, число калорій в готовій страві буде не так високо. Це зв’язано з тим що масла в рис додається від 1 до 5%, а інших продуктів — від 20%.
При розрахунку калорійності добавок показник буде змінюватися в залежності від способу приготування. Так, наприклад, в вареної моркви 27 ккал, а в смаженої — 76.

Страви з рисом

До складу страв входить вже не один і не пара інгредієнтів, тому розраховувати калорійність таких страви складніше.

У кожної господині свої секрети і набір інгредієнтів, тому наводимо приблизну калорійність популярних страв:
Вид страви калорійність, ккал Плов 207 Голубці з рисом 149 Суп з рисом 54 Голубці з фаршем і рисом 133 Фарширований перець 149 Їжачки з рисом 165 Тефтели з рисом 158 Крабовий салат з рисом 194 Курячий суп з рисом 63

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Арахісова паста: користь і шкода

Порівнюємо калорійність

Найпопулярніші гарніри серед жителів СНД — це відвареної білий рис, гречана крупа і картопля. Кожне з цих трьох страв по-своєму корисне і смачне. Навіть час приготування буде приблизно однаковим. Основна різниця в калорійності готових гарнірів:
Вид продукту Калорійність, ккал Відварені Рис 116 Гречана крупа 114 Картопля 83 Смажені Рис 188 гречана крупа 108 Картопля 188 Тушковані Рис 158 гречана крупа 132 Картопля 105
Рисова крупа має найвищу калорійністю, а гречана — найнижчою. Картопля займає золоту середину, але в ньому багато крохмалю. Поставивши перед собою мету позбутися від зайвої ваги, варто віддати перевагу гречці. І навпаки, прийнявши рішення заповнити дефіцит маси, варто їсти більше страв з рису.

Харчова цінність

Калорійність продукту не дає вичерпну інформацію про його поживної цінності. Для її розрахунку обов’язково враховується вміст білків, жирів, вуглеводів та інших речовин в продукті. Тільки знаючи і аналізуючи всі ці показники, можна скласти чітку картину про корисність продукту і про необхідність включення його в свій раціон харчування.
100 грам сухого білого рису містить: білки 7,5 г Жири 2,6 г Вуглеводи 62,3 г Харчові волокна 9,7 г Вода 14 г
Необхідність включення рису в раціон харчування людей обумовлена ​​високим вмістом вітамінів і мікроелементів, таких як:

  • Вітаміни: В1, В2, В5, В6, В9, Е, H, PP.
  • Мінеральні речовини: K, Ca, Mg, Na, Ph, Cl.
  • Мікроелементи: Si, Fe, I, Co, Mn, Cu, Mo, Se, F, Cr, Zn.

Особливо варто відзначити рис за високий вміст кремнію (4133% від добового споживання в 100 грамах), марганцю (182% від добового споживання в 100 грамах), кобальту і міді (близько 50% від добового споживання в 100 грамах).

Користь і шкода рису

Рис відмінно заряджає енергією і дає тривалий ресурс для роботи всіх систем організму людини. Високий відсоток вмісту вітамінів групи В і РР позитивно позначається на травленні, стані волосся і нігтів. Але це далеко не всі позитивні властивості крупи:

  1. Рисовий відвар здатний обволікати захисною плівкою стінки шлунка і кишечника, що робить його відмінним помічником в боротьбі з виразкою шлунка і дванадцятипалої кишки .
  2. Високий вміст клітковини в крупі допомагає нормалізувати мікрофлору кишечника , знижуючи ризик розвитку цукрового діабету.
  3. Низька калорійність відвареного рису без добавок дозволяє без побоювання включати його в раціон харчування тих людей, які пильно стежать за своєю вагою .
  4. Виводить з організму токсичні речовини при інтоксикаціях.
  5. у рисовому зерні не міститься солей, тому його можна вживати в їжу людьми із захворюваннями нирок і жовчного міхура .
  6. Містить в своєму складі велику кількість нерозчинних харчових волокон, які діють в організмі як щіточка, виганяючи все продукти розпаду, а також попереджаючи виникнення ракових клітин .
  7. До складу крупи входить невелика кількість натрію, тому його безбоязно можуть використовувати в їжу люди, хворі на гіпертонію .
  8. У рисі, особливо в коричневому, міститься високих відсоток нейромедіаторів, які нормалізують роботу головного мозку і запобігають розвитку хвороби Альцгеймера і Паркінсона.
  9. Антиоксиданти, що входять до складу крупи, знижують рівень холестерину і стабілізують роботу нервової системи.
  10. Продукт багатий складними вуглеводами, тому він прекрасно бореться з почуттям голоду , залишаючи при цьому відчуття ситості надовго.
  11. Володіє легкий сечогінний ефект і допомагає виводити надлишки рідини з організму . Сечо-і потогінний ефект рисового відвару стане в нагоді і при лікуванні пневмонії, грипу та ангіни.
  12. Важливі речовини в складі продукту — триптофан і лецитин. Вони прискорюють обмінні процеси в клітинах, омолоджують і оздоровлівают організм людини .
  13. Рисовий відвар сприяє виведенню мокротиння, тому рекомендується до пиття при бронхіті та бронхіальній астмі .

Окремо варто відзначити додаткові плюси від вживання в їжу страв, приготованих на основі рисової крупи:

  • знижує кислотність шлунка.
  • покращує травлення.
  • регулює обмін речовин.
  • очищає серцево-судинну систему і організм в цілому.
  • регулює роботу щитовидної залози та ендокринної системи.

Не дивлячись на вагомий список позитивних властивостей, деякі дієтологи і прості люди відносять рис до шкідливих продуктів. Близько 20 років тому медпрацівники помітили, що в Китаї високий рівень захворюваності на рак шлунка. Цей факт відразу ж пов’язали з великим об’ємом вживання рисового зерна китайцями і зарахували його до розряду небезпечних для здоров’я продуктів. Пізніше вчені провели ряд додаткових досліджень, які довели, що залежності між раковими захворюваннями і кількістю вживаного в їжу рисової крупи немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Гарбузове насіння: користь і калорійність

Цікаво! Рис вважається гіпоалергенної крупою, і рекомендований в якості одного з перших продуктів для введення прикорму малюкам. Так, наприклад, вівсяну і пшеничну крупу рекомендується давати дітям набагато пізніше.

При відсутності індивідуальної нестерпності, яка зустрічається вкрай рідко, рисова крупа є абсолютно безпечним і придатним в їжу продуктом для будь-яких людей. Однак, тут, як і скрізь, важлива помірність. Справа в тому, що крупа містить багато крохмалю, який може спровокувати зниження перистальтики кишечника і запори. Систематичні запори, в свою чергу, можуть призвести до появою здуття, геморою і тяжкості. Якщо після вживання страв з рисом випити води, то легко вдасться уникнути подібних неприємних моментів.

Норма споживання

Важливо! При виборі раціону харчування варто враховувати генетичний фактор. Якщо Ваші предки не харчувалися рисом в великих кількостях, то не варто будувати весь раціон харчування виключно на цей продукт. Досить буде вживати його в їжу 3-4 рази в тиждень.

Згідно з Наказом Міністерства охорони здоров’я Російської Федерації № 614 від 19.08.2016 «Про затвердження рекомендацій щодо раціональним нормам споживання харчових продуктів, що відповідають сучасним вимогам здорового харчування» норма споживання рису в рік на людину становить 7 кг.
Виходячи з даної інформації легко розрахувати, що в день державні дієтологи рекомендують їсти по 19 грам рису. Дана міра занадто незручна, тому що навряд чи хтось буде готувати такими маленькими порціями.

Якщо перекласти складну арифметику на простий побутову мову, то рекомендації МОЗ можна привести до більш простого формулювання. Людина без шкоди для свого здоров’я може споживати в їжу 1 порцію рисової крупи в 150 грам раз в тиждень, і додатково до цього додавати крупу в блюда, де вона не є основним інгредієнтом, наприклад, фаршировані перці з м’ясом і рисом, їжачки і так далі .

Як правильно вибрати рис

Джерело фото: https://orebenke.info

Користь для здоров’я і смакові характеристики страв з рису безпосередньо залежать від якості вихідної сировини. Чим свіже рисове зерно, тим воно корисніше для організму, а ніж сумлінніше виробник, тим більше стадій очищення від домішок пройшов продукт. Не допустити помилок при виборі крупи допоможуть кілька простих порад:

  • Увага на упаковку

В першу чергу упаковку потрібно оглянути на цілісність: перевірити, чи немає слідів розтину, переклеювання етикетки або перепаювання пакувальних швів.

На будь-якій упаковці обов’язково повинна бути нанесена інформація про виробника і дату виготовлення.

В тому випадку, якщо крупа була розфасована з великою тари, то на споживчому пакуванні повинні бути дані про дату фасування. Хороший знак, якщо на упаковці стоїть ГОСТ.

Будь-яка упаковка повинна бути чистою, не рваною без слідів пилу і бруду. Недбале ставлення до тарі загрожує тим, що при розтині все мікроби негайно потраплять в сам продукт і на Ваш кухонний стіл.

  • Шукаємо домішки

Обов’язково пару раз струсіть пакет в різних площинах і огляньте його на предмет домішок: зерен, що відрізняються за кольором і розміром, личинок, піску, комах, сухої трави і так далі. Наявність домішок рослинного походження говорить про недобросовісність і низьку культуру виробника.

При виявленні слідів присутності комах, личинок і так далі варто відразу відмовитися від покупки даного продукту, так як він може виявитися небезпечним для здоров’я. Ви можете повідомити про такий товар завідуючої магазином чи продавцеві, щоб вони негайно прибрали його з прилавка.

  • Мої роки — моє багатство

Ця фраза належить тільки до басматі, який при правильному зберіганні стає тільки духмяний і смачний, але і він не може зберігатися довше 18 місяців. Всі інші сорти рису при зберіганні втрачають свої споживчі властивості і стають менш корисними. Зберігати інші сорти крупи можна від 16 до 18 місяців, тому варто уважно звертати увагу на дату виготовлення, зазначену на товарі. В іншому випадку може виявитися так, що продукт, куплений запас, через місяць виявиться не придатним для вживання в їжу.

При покупці рисової крупи варто віддавати перевагу перевіреним виробникам, продукцію яких Ви вже пробували і залишилися задоволені. У тому випадку, якщо Ви вирішили придбати новий бренд, не варто поспішати і пригощати таким рисом всю сім’ю, краще приготуйте спочатку маленьку порцію на пробу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Склад і калорійність гороху, користь і шкода для здоров'я

Рис і дієта

Невисока калорійність рису зумовила його часте використання для побудови різних дієт. Деякі з них обіцяють позбавлення від 10 зайвих кілограмів всього за один тиждень.

Важливо! Монодієти, побудовані на вживанні тільки одного продукту харчування можуть завдати шкоди організму. Віддавши перевагу такому способу нормалізації ваги варто додатково підживлювати організм мультивитаминами. Скласти грамотний раціон допоможе тільки лікар після вивчення ваших аналізів і стану здоров’я.

Рисова дієта

Дана дієта є монокомпонентних. Весь раціон харчування худне складається з цього злаку, причому існує два різновиди такої дієти: м’яка і тверда.

Джерело фото: http://appetitno.net

      1. При виборі жорсткої схеми схуднення стакан рисового зерна ввечері заливають двома склянками холодної кип’яченої води. За ранок рис набухає і розмокає, в результаті виходить щось на зразок каші. Отриману порцію каші слід розділити на п’ять прийомів і харчуватися весь день виключно нею. Варто окремо відзначити, що в кашу можна додавати цукор, сіль, перець мед та інші інгредієнти.
      2. Більш м’яка схема передбачає вживання рисового зерна на сніданок, обід і вечерю з різними добавками.

на сніданок можна з’їсти рисову кашу на воді з яблуком, апельсином або грейпфрутом.
на обід підійде відварний рис з тушкованими грибами, припущена морквою або відварною брокколі . На вечерю можна побалувати себе рисом з паровими овочами, огірковим салатом або грецьким йогуртом.
Обидві дієти вважаються досить суворими, тому не варто дотримуватися їх більше п’яти днів. Такі варіанти відмінно підійдуть для того, щоб швидко привести себе в порядок перед важливим заходом, наприклад, весіллям.

Важливо! При виборі рисової дієти норма споживання чистої води в день складає не менше 2-х літрів.

гречана-рисова дієта

Рис і гречка прекрасно доповнюють один одного, так як обидві крупи містять велику кількість взаємодоповнюючих корисних речовин. Така дієта переноситься набагато легше, ніж монокомпонентних, хоча її ефективність не менше.

Джерело фото: https://chudo-dieta.com

гречана-рисова дієта триває 5 днів, раціон кожного з яких побудований за єдиним принципом:

  • Сніданок — пара фруктів.
  • Обід — рисова каша з горіховою сумішшю.
  • Полудень — салат зі свіжих овочів.
  • Вечеря — відварна гречка з відвареної курячої грудкою або парової рибкою.

На перекус можна з’їсти порцію нежирного сиру без сметани і без цукру.

Рисово-медова дієта

Це ще одна жорстка монокомпонентних дієта, дотримуватися якої довше 5-7 днів не варто. Така дієта менш небезпечна, ніж інші, тому що містить у своєму складі мед — джерело корисних речовин.

Джерело фото: https://www.patee.ru

Увага! Рисово-медова дієта протипоказана тим, у кого є алергія на мед і продукти бджільництва.

Суть дієти полягає в тому, що весь раціон харчування складається з двох елементів:

  1. 500 грам рисової каші, яка з’їдається за п’ять прийомів їжі.
  2. 250 мл медового напою з лимоном, який випивається за три прийоми.

Інші продукти додавати не можна.

Дієта гейші

При слові «гейша» фантазія відразу малює образ мініатюрної худенькою жінки, практично прозорою і безмірно чарівною. Своїх нагострених форм вони домагалися завдяки тому, що періодично дотримувалися певної дієти:

  • Сніданок — 0,5 літра зеленого чаю з додаванням 50 мл молока.
  • Обід — 250 г відвареного бурого рису з 0,5 літрами зеленого чаю.
  • Вечеря — 250 г відвареного бурого рису з 0,5 літрами зеленого чаю.

Джерело фото: http://geishaofjapan.com

Така дієта без шкоди організму може тривати від трьох до семи днів. За цей час не тільки йдуть зайві сантиметри, а й поліпшується колір шкіри, розгладжуються дрібні зморшки і поліпшується самопочуття.

Висновки

При відсутності протипоказань, рисову крупу можна вважати однозначно корисним продуктом. Її обов’язково варто включати в свій раціон не менше одного разу на тиждень, тим більше що це рекомендовано Міністерством охорони здоров’я Росії. Різноманітність варіантів приготування: рис з цибулею і маслом, з м’ясом (куркою, яловичиною або свининою), пиріжки з рисом, ліниві голубці, — зробить кожне страви з цієї крупи унікальним і особливим. Низька калорійність продукту дозволяє безпечно їсти його тим, хто сидить на дієті
Додаткова перевага крупи в тому, що існує безліч її різновидів, привезених з різних частин світу, тому кожному жителю СНД не важко підібрати рис на свій смак і гаманець.

Схожі статті

Користь і шкода лимона

Bobby

калорійність Макдональдс

Murcia

Кавун — користь і шкода

Alfonso

Користь і шкода фініків

elena elena

Мед: корисні властивості та застосування

elena elena

Гарбуз — користь і шкода

Sasha

Гарбузове насіння: користь і калорійність

Sasha

Користь і шкода арахісу

Coolio

Рукола — користь і шкода

Serega

Залишити коментар