З цим фруктом знайомі всі, на протязі багатьох століть про нього складали казки, легенди, билини і приказки. У давні часи цей плід за його корисні якості називали молодильні. Важко знайти більш точне визначення для цих соковитих і хрустких, смачних і корисних, таких улюблених — яблук.
Зміст
- Користь
- Для чоловіків
- Для жінок
- Для дітей
- Для літніх людей
- Калорійність і харчова цінність
- чи можна їсти яблука?
- При вагітності
- При грудному вигодовуванні
- При схудненні
- При гастриті
- При цукровому діабеті
- Протипоказання і шкоду
- Зелені, жовті або червоні: які краще
- Чому не варто чистити шкірку
- Яблучні кісточки: користь чи шкода
- Як правильно вибрати
- Як зберігати вдома
- Рецепти
- Печені яблука в духовці
- Застосування в народній медицині
- При анемії
- При безсонні
- При печії
- при запорах
- при сечокам’яної хвороби і подагрі
- Домашній догляд
- Для вмивання при сухій шкірі обличчя
- маска для догляду за шкірою
- При ламкості нігтів
- Для загоєння ран і тріщин
Користь
- вони нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, очищають кишечник, викликають апетит.
- видаляють з внутрішніх органів щавлеву кислоту і її солі.
- відновлюють і покращують роботу печінки.
- допомагають виведенню шкідливого холестерину.
- унеможливлюють синтез сечової кислоти.
- містять речовини, що допомагають в лікуванні анемії і авітамінозу.
- підтримують роботу імунної системи.
- зміцнюють стінки судин.
- омолоджують організм.
- підвищують опірність хвороботворним бактеріям і інфекційних захворювань.
Для чоловіків
Денна норма — 2-3 плоди, будь-якого сорту, в залежності від власних уподобань.
Яблука допомагають чоловічому організму в зміцненні кісток, нормалізації показників крові, підвищують фізичну витривалість. Фрукт бажано з’їдати, не очищаючи від шкірки, так як в ній містяться такі вітаміни, яких немає в самій м’якоті.
Регулярне вживання фрукта знижує ймовірність розвитку астми, онкологічних захворювань, хвороби Альцгеймера.
Яблучний сік — хороший профілактичний засіб для боротьби з серцево-судинними захворюваннями, яким так схильні чоловіки.
Ці фрукти дуже корисні чоловікам для поліпшення чоловічої сили (потенції).
чи знаєте ви? Американський громадянин Н. Уокер був великим любителем соків з овочів і фруктів, а яблучний сік був його улюбленим. Помер він, досягнувши 119 років, а останню дитину він зачав у віці 96 років.
Для жінок
До складу фрукта входять такі органічні кислоти як пантотенова і фолієва, а в поєднанні з вітамінами А, в, Е, вони підтримують жіночу красу, покращуючи стан шкіри, волосся і нігтів
під час вагітності, при годуванні грудьми і під час менопаузи яблука — це відмінне джерело кальцію і заліза.
Для дітей
Зелені плоди і сік з них не викликають алергію, тому їх дають при введенні першого прикорму. Корисні речовини, які містяться в яблуці, забезпечують захист від вірусів і бактерій. М’якоть, як природний сорбент, виводить з організму дитини токсини і шлаки, очищає кров, покращує роботу внутрішніх органів.
Малюкам, які ще не можуть самостійно чистити зубки, яблучко допоможе очистити зуби і міжзубний простір, знищить мікроби, що викликають карієс.
Для літніх людей
Елементи, що входять до складу яблука, допомагають у зміцненні кісток і покращують кісткову масу і роботу мозку. Полегшують стан при ревматизмі, подагрі, атеросклерозі.
Літнім людям, які ведуть малорухливий спосіб життя, дані фрукти стануть головними помічниками в нормалізації роботи шлунка і кишечника.
Калорійність і харчова цінність
На 100 г свіжого яблука доводиться:
- калорійність — 44 ккал.
- жири — 0,40 г.
- білки — 0,40 г.
- вуглеводи — 9,80 г.
На 100 г печеного фрукта доводиться:
- жири — 0,46 г.
- білки — 4,32 г.
- вуглеводи — 21,90 г.
На 100 г сушеного продукту доводиться:
- калорійність — 239,50 ккал.
- жири — 0 , 42 г.
- білки — 2,24 г.
- вуглеводи — 59,8 г.
Для насичення організму корисними речовинами досить з’їдати 2-3 яблука на добу. У 100 грамах міститься:
Вітаміни:
- вітамін А — 5 мкг.
- тіамін (В1) — 0 , 03 мг.
- рибофлавін (В2) — 0,02 мг.
- пантотенова кислота (В5) — 0,07 мг.
- піридоксин (В6) — 0,08 мг.
- фолієва кислота ( В9) — 2 мкг.
- вітамін РР — 0,3 мг.
- вітамін С — 10 мг.
- бета-каротин — 0,03 мг.
- токоферол (Е) — 0,2 мг.
- біотин (Н) — 0,3 мкг.
- филлохинон (К) — 2,2 мкг .
Макроелементи:
- фосфор -11 мг.
- кальцій — 16 мг.
- калій — 278 мг.
- сірка — 5 мг.
- магній — 9 мг.
- натрій — 26 мг.
- хлор — 2 мг.
Мікроелементи:
- йод — 2 мкг.
- залізо — 2,2 мг.
- бор — 245 мкг.
- молібден — 6 мкг.
- фтор — 8 мкг.
- хром — 4 мкг.
- мідь — 110 мкг.
- цинк — 0,15 мг.
- марганець — 0,047 мг.
- алюміній — 110 мкг.
- рубідій — 63 мкг.
- кобальт — 1 мкг.
- ванадій — 4 мкг.
- нікель — 17 мкг.
чи знаєте ви? Багато за даються питанням: чому яблука дуже довго не тонуть у воді. Ця особливість пояснюється тим, що вони на чверть складаються з повітря.
Чи можна їсти яблука?
При вагітності
Звичайно! Яблука містять фолієву кислоту, яка необхідна для нормального внутрішньоутробного розвитку дитини. А високий вміст вітамінів групи В допомагає підтримувати нормальний стан нервової системи.
При грудному вигодовуванні
В перші дні після пологів краще зупинитися на печених яблучка, вони не будуть дратувати шлунково-кишкового тракту, легкі в засвоєнні і є якісним постачальником вітамінів і пектину. Пізніше молода мама може дозволити собі вживання 2-3 фруктів зеленого кольору, які наситять організм необхідними елементами. Ще більше порад щодо харчування для годуючої матері ви знайдете в цій статті.
При схудненні
Яблука — це низькокалорійний продукт з високим вмістом мікро- і макроелементів. Вони незамінні при схудненні, так як містять вітаміни, виводять шлаки і токсини. Найкраще вибирати кисло-солодкі плоди зеленого кольору. Є складовим компонентом багатьох дієт, наприклад, кефіру.
При гастриті
Якщо у вас гастрит та інші захворювання шлунково-кишкового тракту, спочатку про харчування потрібно порадитися з Вашим лікуючим лікарем, який призначить дієту!
При гастриті зі зниженою кислотністю, яблука допоможуть привести кислотність в норму. Кислі або кисло-солодкі сорти відмінно підійдуть. Популярний сорт — Антонівка.
В меню при гастриті з підвищеною кислотністю часто включають печені яблука або пюре з запечених або відварених плодів. Свіжі — тільки солодкі сорти. Наприклад, білий налив, Джонатан, Медуниця.
При цукровому діабеті
Яблука при цукровому діабеті можна і потрібно. У них низький глікемічний індекс, а значить не відбувається різкого стрибка показників цукру в крові, так як харчові волокна не дають всмоктуватися фруктозі.
Протипоказання і шкоду
У всьому повинна бути міра. Цукор і кислоти, які містяться в яблуках, небезпечні для зубної емалі. Надмірне вживання фрукта може викликати газоутворення в кишечнику, хворобливі відчуття.
Людям, у яких в анамнезі є гастрит або виразка шлунка, слід вживати фрукт з великою обережністю, не допускаючи загострення захворювання.
Важливо! Не можна їсти яблука відразу після прийому основної їжі. Їх їдять за 30 хвилин до їди.
Зелені, жовті або червоні: які краще
Яблука багаті клітковиною, пектинами, органічними кислотами, флавоноїдами. Зелені — містять більша кількість мікроелементів, ніж жовті або червоні, а вміст цукру в них менше. Зелені фрукти вважаються гіпоалергенними, а ось жовті або червоні плоди можуть викликати алергію.
- Червоні сорти знижують ризик захворювання на онкологічні захворювання, покращують роботу пам’яті, нормалізують серцевий ритм і роботу сечостатевої системи.
- Зелені сорти беруть участь в зміцненні кісток, зубів, знижують ризик захворювання на рак.
- Жовті плоди допомагають у відновленні зору та імунної системи.
Важливо! Найбільша концентрація вітамінів міститься в незрілих, ще зелених яблуках. Як тільки вони починають заспівати і міняти колір шкірки — зменшується кількість вітамінів.
Чому не варто чистити шкірку
Для отримання максимальної користі від фрукта, вживати його слід в сирому вигляді і бажано разом з шкіркою. У ній містяться такі необхідні організму пектин, вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти.
Але це можна віднести тільки до домашніх фруктам. У магазинних яблуках, як правило, досить високий вміст пестицидів і нітратів. Такі плоди потрібно не тільки ретельно мити, але і очищати шкірку.
Яблучні кісточки: користь чи шкода
В 5-6 кісточках від яблук знаходиться добова норма йоду, рідкісний вітамін В17 і калій. Понад цієї норми лікарі вживати не рекомендують, так як крім корисних елементів в них міститься глікозид амигдалина, який в шлунку перетворюється в синильну кислоту (отруйна речовина).
Важливо! Вітамін В17 (лаетріл) уповільнює розвиток і поширення пухлинних клітин, покращує стан організму і підвищує його активність.
Як правильно вибрати
Вибираючи фрукти в магазині, не варто особливо звертати увагу на бездоганні, красиві плоди з глянцевим блиском, як правило, такі яблука схильні до неодноразової хімічній обробці. А ось що лежать поруч, непоказні сорти яблук, з невеликими дефектами (які говорять про природному вирощуванні) принесуть більше користі.
Як зберігати вдома
Поради:
- зберігають фрукти при низьких температурах: від 1 ° с до +5 ° с, для зберігання підходять холодильник, балкон, підвал.
- тара для зберігання повинна бути з невисокими бортами, укладати фрукти бажано в один шар , максимум — в два, для додаткового захисту можна обернути кожне яблучко в папір або можна скористатися деревною стружкою.
- в холодильнику яблука зберігають в поліетиленових пакетах, по 1,5 кг в кожному, в пакетах проколюються невеликі отвори для вентиляції .
Рецепти
Яблука готують різними способами: їх квасять, консервують, запікають, сушать, варять з них компоти, використовують як начинку, роблять варення, желе, мармелад , дієтичні десерти і безліч інших страв.
Запечені в духовці яблучка — незамінний ласощі для людей, які придержи вають дієти. Такі фрукти мають м’якою текстурою, неповторним смаком і ароматом. Склад яблук при цьому не змінюється, вони залишаються дуже корисними незважаючи на те, що вміст вітамінів і мінералів зменшується.
Даний десерт легко засвоюється організмом, нормалізує мікрофлору, показаний при захворюваннях органів травлення. Вони покращують роботу серцевого м’яза, відновлюють функції нирок, сприяють зниженню ваги.
Печені яблука в духовці
Для запікання в духовій шафі беруть осінні плоди кисло-солодких або кислих сортів. Знадобиться:
- 5 яблук.
- 5 чайних ложок меду.
- ванілін.
- алюмінієва фольга.
Приготування:
- Духова шафа розігрівають до +180 ° С.
- У митих яблучках з боку плодоніжки вирізують конусоподібну серцевину так, щоб вийшов « стаканчик ».
- Деко затьмарюється фольгою і викладаються фрукти.
- У кожен яблучний« стаканчик »кладеться ложечка меду і дрібка ванілі.
- Запікаються фрукти від 10 до 40 хвилин. Це залежить від їх сорту, соковитості і розміру.
Яблучка можна запікати з корицею, горіхами і родзинками, сиром, імбиром, рисом. Рецепт приготування залежить від настрою і побажань господарки.
Застосування в народній медицині
Даний фрукт знайшов застосування в народній медицині для лікування багатьох недуг.
При анемії
Яблучний сік або яблуко корисні при лікуванні анемії, так як допомагають засвоюватися залозу, без якого неможливо підвищити показники гемоглобіну в крові.
при безсонні
Яблучне пюре з одного-двох плодів кислих сортів з додаванням 1 чайної ложки меду з’їдають перед сном. Повторювати протягом тижня. Режим сну прийде в норму.
При печії
Яблуко нейтралізує надлишок кислоти в шлунку, червоні і солодкі плоди справляються краще з цим завданням.
Фрукти допомагають на час, так як лише знімають симптом печії. А ось для вирішення причини виникнення необхідно змінити раціон харчування, переглянути набір продуктів і виключити жирне, смажене, борошняне, м’ясне і молочне.
При запорах
Один стакан соку за годину до сну і вранці натщесерце допоможе вирішити проблему з запорами.
Якщо взяти за правило з’їдати на вечерю яблучко, то через якийсь час можна буде забути про таке нездужанні як запор.
При сечокам’яної хвороби і подагрі
При сечокам’яної хвороби і подагрі необхідно вживати плоди солодких сортів, пити чаї з використанням яблучної шкірки, компот з яблук.
Для зменшення болю, яку викликає подагра, необхідно підсмажити яблучко на невеликій кількості олії. Підсмажені фрукти з’їдаються, а сік, що виділився під час приготування, випивається.
Домашній догляд
Корисні речовини, що містяться в яблуках, успішно використовують у косметології для виготовлення домашніх засобів по догляду за шкірою .
Для вмивання при сухій шкірі обличчя
при сухій шкірі можна вмиватися чаєм, приготованим з яблучного кольору і квіток ромашки (1: 2). Одна столова ложка суміші настоюється на 500 мл протягом 20 хвилин. Отриманий настій придатний для вмивання і для приготування косметичного льоду.
Маска для догляду за шкірою
Сік одного фрукта змішують з однією столовою ложкою вівсяної муки і однією столовою ложкою вершків, добре перемішується. Наноситься ця маска на обличчя і область шиї на півгодини. Потім її необхідно змити теплою водою. Взимку, за допомогою цієї маски, ви захистите особа від морозу і вітру.
При ламкості нігтів
Для зміцнення нігтьової пластини роблять ванночки: будь-яку рослинну олію і яблучний оцет беруть в рівних пропорціях . В отриману суміш занурюють пальці рук на 10 хвилин.
Для загоєння ран і тріщин
Для загоєння тріщин на губах, сосках, руках і п’ятах використовують яблучне пюре з додаванням вершкового масла.
М’якоть яблук знімає запалення при опікових ранах, подразненнях на шкірі, виводить бородавки, справляється з висипом вугрів.
у англійців існує приказка, яка в перекладі звучить так: «Хто раз в день яблуко з’їдає — у того доктор не буває ». І це суща правда. Адже яблуко — надзвичайно корисний фрукт, який принесе користь всім: від малого до великого.